Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanko.

Podajnik wydaje dziwne metaliczne dźwięki co jakiś czas (podczas podawania). Tak jakby coś tam się naciągało, trzeszczało. W tamtym roku tak często tego nie było. Palę rubinem z Bartexu (po raz pierwszy). Czy mam się zacząć martwić o ślimaka? Piec teraz zaczyna swój 2 sezon.

Dzisiaj rozpaliłem po raz drugi i po dwóch godzinach temperatura spalin wynosiła około 220 stopni. Czy taka temperatura przy rozpalaniu jest normalna, czy później ona spadnie? Przy pierwszym rozpalaniu temperatura po paru godzinach wynosiła około 150 stopni. Jak otworze drzwiczki to dość duży płomień mam, chociaż dmuchawa ustawiona na 44% i podawanie na 3s.

Dzisiaj rozpaliłem po raz drugi i po dwóch godzinach temperatura spalin wynosiła około 220 stopni. Czy taka temperatura przy rozpalaniu jest normalna, czy później ona spadnie? Przy pierwszym rozpalaniu temperatura po paru godzinach wynosiła około 150 stopni. Jak otworze drzwiczki to dość duży płomień mam, chociaż dmuchawa ustawiona na 44% i podawanie na 3s.

44% to dość dużo ja bym obniżył nadmuch. A dla jakiej mocy?

Witam Szanowne grono specjalistów!!

Jestem tu Nowa i mam pewien problem otóż zostałam sama z piecem.

i teraz wybieram z niego coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]289267[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289268[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289270[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289271[/ATTACH]

Z jednego podajnika mam takiego niedopalonego węgla ok 30l wiadra -- jakieś 12-15 kg czy to normalne ???

Skoro zostałaś sama to ktoś na nim wcześniej palił. Jak ktoś cię tym uraczył to może coś przekazał co nas naprowadzi jak ci można pomóc.

Napisz co to za kocioł, jaki sterownik i jeżeli coś więcej o ustawieniach to będzie super.

Przedstawiam zdjęcia kątownika ograniczającego spaliny. Czy jest on prawidłowo zamontowany? Zamieszczam również zdjęcia płomienia. Czy taki powinien być?

[ATTACH=CONFIG]289338[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289339[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289340[/ATTACH]sterownik ecoal. sterowanie automatyczne

kątownik, czyli kierownica spalin jest źle zamontowana. Należy ją zamontować tak, aby nie było widać ognia, czyli zsunąć na dół i przesunąć do prawej strony do oporu.

Pozdrawiam

Przedstawiam zdjęcia kątownika ograniczającego spaliny. Czy jest on prawidłowo zamontowany? Zamieszczam również zdjęcia płomienia. Czy taki powinien być?

[ATTACH=CONFIG]289338[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289339[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289340[/ATTACH]sterownik ecoal. sterowanie automatyczne

Zajrzyj do DTR-ki pieca tam na rysunku masz zaznaczone jak ma być ustawiona kierownica spalin przy pracy palnika a jak przy paleniu na ruszcie.

Tak to wygląda

http://imageshack.us/a/img221/3745/lyt.png

Cześć Chłopaki !!!

Co prawda w moim rbr ( 17) wszystko jest OK,palić -pali się ładnie i ekonomicznie u ojca temp 24st wiec tu nie mam o czym pisać, ale pewnie kilka osób jest ciekawych jakie mam koszty i odczucia po przejściu na gaz, więc napiszę kilka słów. Kociołek na gaz właczyłem 12-09 (czyli mniej więcej tak jak uruchamiałem moj kocioł na eko) solary już nie dogrzewają wody a noce bywają chłodne i dogrzewam dom, do dziś spaliłem 204m3 gazu po 1,56 zł/m3 ( ze wszystkimim opłatami) czyli za ok 320zł koszty są porównywalne z ogrzewaniem na eko, ale przyponę kocioł miałem ok 300% przewymiarowany ! temp w domu nie zmieniłem, dalej utrzymuję (salon 22st cały czas pokoje do spania dzień 22 noc 21,5) na początku była masakra -sterownik skopany,instrukcja pisana na kolanie kocioł spalał ok 10-12m3/doba więc... kajecik ,ołówek , zainwestowałem w czujnik temp wody i czujnik temp wody na powrocie... musiałem zmienic całkowicie schemat dystrybucji ciepłej wody w domu, pierwsze co, to zmiana orginalnej krzywej grzewczej rozciągniecie jej i dopasowanie do do mojego domu,jako że grzejniki mam przewymiarowane o ok 20% mogłem sobie pozwolić na dużo niższą temp ( przy 0 st temp wody na grzejniki to 43st) w kotle na eko musiałem trzymać wyższą temp ze wzgędu na cwu niezależnie od temp na dworze (min 47-48) pozniej ze względu na to ze kocioł to kondensat, musiałem wymusić niską temp powrotu -osiągnełem to zmiejszając moc pompy w kotle z max 10 do 3 !!! Jadąc dalej, musiałem pozmieniać moc przepływu w grzejnikach (tz wymusić szybszy i mocniejszy jej ruch żeby grzejniki oddawały ciepło CAŁĄ swoją powierzchnią dlatego jak słyszę o instalacjach na 1 pompkę to ....wiecie co ;) ) ale starając się trzymac zimny powrót lub deltę na poziomie 4-5st pewnie jeszcze coś pominełem :) przy podłogówce nie miałem problemów bo tam mam zawór 3d ustawiony i cześć ,z cwu również bo kociołek jak rbr ma niezależne podpięcie pod cwu.aktualne spalanie mam na poziomie ok 5-5,5m3/doba i jest OK zimą będę testować dalej i jakby co to napiszę kilka słów

Pozdr Piotrek42

Ps temp 21,5 i temp 22st są te temp załącznia sterownika i podgrzania o 0,1st temp w domu

Edytowane przez Piotrek42

Witam Szanowne grono specjalistów!!

Jestem tu Nowa i mam pewien problem otóż zostałam sama z piecem.

i teraz wybieram z niego coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]289267[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289268[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289270[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289271[/ATTACH]

Z jednego podajnika mam takiego niedopalonego węgla ok 30l wiadra -- jakieś 12-15 kg czy to normalne ???

podaj jakie masz ustawienia, ile kocioł pracuje i ile w podtrzymaniu? a może ster w automacie chodzi?

to ewidentnie przeleciało przez palnik ale się nie nadpaliło zbytnio nawet

ja myślę że przerwę trzeba wydłużyć i to znacznie ale to jak podasz ustawienia

podaj jakie masz ustawienia, ile kocioł pracuje i ile w podtrzymaniu? a może ster w automacie chodzi?

to ewidentnie przeleciało przez palnik ale się nie nadpaliło zbytnio nawet

ja myślę że przerwę trzeba wydłużyć i to znacznie ale to jak podasz ustawienia

A gdzie to sprawdzę???

Piec mam zielony a sterownik niebieski - może to nie od kompletu