Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może być grawitacyjna?

Czym palisz?Nie za bardzo dmuchasz?

Zmień soft na testowy 0.3.1.8 i ustaw krotność na 4x z wentylem 37%

Witam,

No właśnie nie wiem, czy instalacja grawitacyjna byłaby dla mojego domu najlepszym rozwiązaniem. Pisałem o dwóch pompach obiegowych, ale nie wspomniałem o tym, że instalacja 10 lat temu była zmieniana pod piec olejowy (nowe grzejniki, rurki miedziane grubości kciuka).

Ja aktualnie palę Ekobranem o wartości opałowej ~25 MJ/kg. Soft już zmieniłem, podobnie jak krotności i nadmuch (wydaje mi się, że nie był za mocny - patrząc po tym co w popielniku - ale zobaczymy).

Witam,

No właśnie nie wiem, czy instalacja grawitacyjna byłaby dla mojego domu najlepszym rozwiązaniem. Pisałem o dwóch pompach obiegowych, ale nie wspomniałem o tym, że instalacja 10 lat temu była zmieniana pod piec olejowy (nowe grzejniki, rurki miedziane grubości kciuka).

Ja aktualnie palę Ekobranem o wartości opałowej ~25 MJ/kg. Soft już zmieniłem, podobnie jak krotności i nadmuch (wydaje mi się, że nie był za mocny - patrząc po tym co w popielniku - ale zobaczymy).

Nie chciało Ci się policzyć na http://cieplowlasciwie.pl/start ?

Kto zrobi koledze przysługę? Chodzi mi o podanie wysokości pogrzebacza tato po 2 latach palenia mi się zwierzył, że ten firmowy jest nie poręczny ciężki i trochę za wysoki i się blokuje przy czyszczeniu i najlepiej czyściło mu się wyciorem, na necie mam do wybory wyciory 2,3,4,5 cm. Który brać?

A nie da się go kątówką trochę zeszlifować!?

Dzięki biorę wycior 3 cm zatem.

Ja zabrałem staremu kotłowi 5cm i najpierw czyszczę wyciorem i to co spadnie zgarniam dostarczoną z piecem zgarniaczką (dokupiłem dodatkową z drewnianą rękojeścią, ale się rozleciała).

Zastanawiam się czy coś nie pokombinować z wyciorem połączonym z separatorem popiołu/ odkurzaczem i od razu wszystko co wyczyszczę wciągnął by odkurzać - czy ktoś coś takiego już sprawdzał?

Sadze, ze pytanie powinno brzmiec nieco inaczej: "co jest korzystniejsze- regulowanie temp. CO przy pomocy 4D czy OBNIZANIE temp CO zadanej?"

Tu zdania moga byc podzielone w zaleznosci od tego, czy mamy podlogowke, grzejniki i termostaty na nich. U mnie akurat staram sie utrzymywac stala temperature na kotle, zas na instalacje zawor 4D reguluje wg temp. zewnetrznej. Teraz zasypalem nowy opal i probuje znalezc do niego ustawienia. Stad na wykresach spory chaos

@raf1 : najpierw sprawdz czy masz dobrze skalibrowany czujnik i czy jest umieszczony we wlasciwym miejscu. Potem zajmij sie zmiana ustawien. Powinienes zwrocic uwage na parametry spalania, czas podawania i przerwe podajnika, wreszcie nadmuch. Nie widzac sterownika, trudno doradzic. Sprawdz tez ciag kominowy, bo ten rowniez moze obnizyc kopiec.

Edytowane przez gmaj22

Sadze, ze pytanie powinno brzmiec nieco inaczej: "co jest korzystniejsze- regulowanie temp. CO przy pomocy 4D czy OBNIZANIE temp CO zadanej?"

Tu zdania moga byc podzielone w zaleznosci od tego, czy mamy podlogowke, grzejniki i termostaty na nich. U mnie akurat staram sie utrzymywac stala temperature na kotle, zas na instalacje zawor 4D reguluje wg temp. zewnetrznej. Teraz zasypalem nowy opal i probuje znalezc do niego ustawienia. Stad na wykresach spory chaos

@raf1 : najpierw sprawdz czy masz dobrze skalibrowany czujnik i czy jest umieszczony we wlasciwym miejscu. Potem zajmij sie zmiana ustawien. Powinienes zwrocic uwage na parametry spalania, czas podawania i przerwe podajnika, wreszcie nadmuch. Nie widzac sterownika, trudno doradzic. Sprawdz tez ciag kominowy, bo ten rowniez moze obnizyc kopiec.

No własnie czujniki mam skalibrowane tutaj podgląd https://device.esterownik.pl/device/1436/

wydłużyłem czas podawania w grzaniu

Nie wiedzialem ze palisz pelletem, a przynajmniej masz tak ustawiony palnik. Nie mam doswiadczenia w paleniu pelletem, sprobuje jednak wyciagnac wnioski na podstawie tego co czytam z wykresow.

1) Wszystko jest ok. do momentu, kiedy dmuchawa chodzi i chlodzi podajnik. Problem zaczyna sie w momencie, gdy kociol sie odstawia i zaczyna przechodzic w podtrzymanie. Zar sie obniza do dna palnika.Jesli masz spory ciag albo wieje wiatr sytuacja jeszcze sie pogarsza.

2) Parametry podtrzymania- masz w sumie 30 sek pracy podajnika w ciagu kazdych 60 min. Sprobuj ustawic np. 2razy 4sek co 15 minut. Chodzi o to, zeby wentylator chodzil czesciej i chlodzil podajnik. Nie wiem, czy masz klapke w wentylatorze, ale jej brak przy duzym ciagu tez moze dawac sie we znaki.

Nie wiedzialem ze palisz pelletem, a przynajmniej masz tak ustawiony palnik. Nie mam doswiadczenia w paleniu pelletem, sprobuje jednak wyciagnac wnioski na podstawie tego co czytam z wykresow.

1) Wszystko jest ok. do momentu, kiedy dmuchawa chodzi i chlodzi podajnik. Problem zaczyna sie w momencie, gdy kociol sie odstawia i zaczyna przechodzic w podtrzymanie. Zar sie obniza do dna palnika.Jesli masz spory ciag albo wieje wiatr sytuacja jeszcze sie pogarsza.

2) Parametry podtrzymania- masz w sumie 30 sek pracy podajnika w ciagu kazdych 60 min. Sprobuj ustawic np. 2razy 4sek co 15 minut. Chodzi o to, zeby wentylator chodzil czesciej i chlodzil podajnik. Nie wiem, czy masz klapke w wentylatorze, ale jej brak przy duzym ciagu tez moze dawac sie we znaki.

Nie mam klapki kocioł rbr ekouniwersal 17kw

Nie wiem...Typ kotla mial wczesniej ustawiony "Pellet", stad wniosek. Teraz widze "retortowy eCoal". Moze na takich ustawieniach groch mu epiej spalal? Dopoki sam nie napisze, nie dowiemy sie tego.

@raf1: przy okazji... piszac bezposrednio po poscie, nie musisz go cytowac :) Chyba ze chcesz, aby mod Ci uwage zwrocil jak to zauwazy. Niemniej widze, ze sugestia pomogla i temperatura podajnika spadla. Nie ciesz sie za wczesnie, bo opanowalismy dopiero skutek a trzeba nad przyczyna popracowac. Ciag kominowy? wentylator? Moze koledzy cos jeszcze podpowiedza?

Edytowane przez gmaj22

No tak, ale u mnie brak tej frakcji 8-15 i tak sobie myślę, że jak ślimak podaje te grubsze frakcje to raczej rzadko wpada ich do ślimaka i przechodzi do podajnika. Kopczyk nie jest za niski ale żar jest trochę "rzadki" jakby go puknąć pogrzebaczem to trochę opadnie. Ale nic, zostało mi jakieś 7 kg w podajniku spalę ten gruby i poszukam w workach drobniejszego, wsypie i porównam.