Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Co ty piszesz?! Chcesz kolejny temat na forum o spalonym domu?! Bez strażaka w żadnym wypadku nie można na ślimaku palić samym peletem!!!

Bzdura panie Sławek, tyle że nie jest to za bardzo ekonomiczne a i jak widać trzeba trochę kocioł poobserwować kiedy jest mały odbiór ciepła.

Owego czasu Johny34 spalił chyba ze 600kg samego pelletu na swoim RBRze, dom stoi bo niedawno dzwonił i nic nie wspominał że jest inaczej :)

Teraz Raf1 próbuje sił, tyle że walczy z temp. podajnika, z tego co widać na wykresach na dworze jeszcze ciepło i kocioł wchodzi w długie podtrzymania, wtedy rośnie temp. na podajnika, kopczyk jest zapadnięty, zanisko się pali i ciągnie temp. po żeliwie.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak ale jaki ma sens mielenie wody przez grzejniki jak na piecu jest powiedzmy poniżej 30*.

Ustaw nisko temp. minimalną CO powiedzmy na 40* oraz czas postoju na 0.

Jeśli grzejnik ma odpowiednie wymiary lub podłogówka - to ma sens - zasilanie często jest poniżej 30*C

ecoal wymusza min 42*C

Nie histeryzuj, od czego jest czujnik temperatury podajnika.

Można palić samym pelletem ale trzeba uważać i zapewnić odpowiednie warunki w kotłowni.

Zawsze można dołożyć "strażaka" jak jest to w piecach Defro (zwykły odwrócony zbiornik na wodę z korkiem zrobionym z wosku). Jak cena peletu będzie porównywalna do ekogroszku to pewnie spróbuje popalić, na razie to niema najmniejszego ekonomicznego sensu.

Zawsze można dołożyć "strażaka" jak jest to w piecach Defro (zwykły odwrócony zbiornik na wodę z korkiem zrobionym z wosku). Jak cena peletu będzie porównywalna do ekogroszku to pewnie spróbuje popalić, na razie to niema najmniejszego ekonomicznego sensu.

3T puściłem z dymem przez pierwszy sezon i chata stoi, strażak mam ale i tak później był odcięty gdyż więcej z niego było problemów niż pożytku( ale to dłuższa bajka)

A ten korek z wosku to się nadaje .. chyba się domyślasz gdzie:D

Maher miałem już się nie odzywać na te Twoje teorie którymi raczysz czytelników ale tutaj znowu możesz komuś krzywdę wyrządzić.

Może zalej Ty sobie najpierw swój żeliwny rozgrzany palnik wodą.

Będziesz miał znowu o czym pisać jakie huj..we palniki są w RBRach.

Maher miałem już się nie odzywać na te Twoje teorie którymi raczysz czytelników ale tutaj znowu możesz komuś krzywdę wyrządzić.

Może zalej Ty sobie najpierw swój żeliwny rozgrzany palnik wodą.

Będziesz miał znowu o czym pisać jakie huj..we palniki są w RBRach.

Jakbyś przynajmniej wyciągnął wnioski z tego co napisałem to porozmawiałbyś z dostawcą podajnika i dospawałby kawałek rurki w podajniku do ewentualnego podłączenia "strażaka" (koszt pewnie nie większy niż 5zł) i producent kotła mógłby napisać na swojej stronie o możliwości podłączenia układu "strażaka" (kto chcę zamawia kocioł z strażakiem) i może jakiś procent klientów przez to wybrało ofertę konkurencji gdzie to jest, ale ty nadal pozostajesz na takim samym poziomie jak i RBR spawany i cięty palnikami i efekt końcowy jest taki jak na wcześniejszych załączanych zdjęciach.

RBR (Kopiowanie).jpg

No i stara śpiewka Mahera.

Maher teraz tną nową plazmą ze stołem wodnym, spawy są ograniczone o około 50%, malowane proszkiem, słabsze siłowniki na klapach żeby jakiemuś fujarze głowy nie urwało :), nózki do regulacji, nowe zamki na klapach, zasobniki powiększone, dodatkowo wzmocnione ramki zasobników ( przeginane), powiększone szuflady na popiół.

Powiem CI w tajemnicy że sprzedałem swojego RBRa :)

A co do podpowiadania producentom palników to może Ty spróbuj, ja sprzedaje kotły i węgiel.

Jest tu już taki jeden co podobno podpowiada takim producentom jak robić palniki tyle że nikt go tam nie zna się okazuje :)

Edytowane przez karoka65

Grzesiek Ty też się zaraziłeś głupotą ? :)

Zadziałał kiedyś ten strażak ?

Rozgrzej palnik do stówki i późnej wlej do niego 5 litrów wody.

Mój zadziałał i to nie raz i palnik przeżył(na szczęście-wtedy tego nawet nie rozważałem:( ), tylko jest taki myk przy jakiej temperaturze ma zadziałć bo jak nasika przy 70* w pellet to ta trocina ładnie puchnie blokuje ślimak zrywa zawleczkę i ekstra zabawa z wyjęciem tak dobrze zaklinowanego ślimaka i wybieraniem spęczniałego pelletu.

No i stara śpiewka Mahera.

Maher teraz tną nową plazmą ze stołem wodnym, spawy są ograniczone o około 50%, malowane proszkiem, słabsze siłowniki na klapach żeby jakiemuś fujarze głowy nie urwało :), nózki do regulacji, nowe zamki na klapach, zasobniki powiększone, dodatkowo wzmocnione ramki zasobników ( przeginane), powiększone szuflady na popiół.

Powiem CI w tajemnicy że sprzedałem swojego RBRa :)

A co do podpowiadania producentom palników to może Ty spróbuj, ja sprzedaje kotły i węgiel.

Jest tu już taki jeden co podobno podpowiada takim producentom jak robić palniki tyle że nikt go tam nie zna się okazuje :)

No to może jakieś zdjęcia tych ciętych plazmowo RBR-ów dołączysz chyba że to kolejna bujda jak ten ich certyfikat (zobaczysz jak kupisz - śmiechu warte).

Już od wczoraj pali się w nowym, to ten z "izolatorem" :)

Zobacz na wykresy z wczoraj to zobaczysz ile zajęła wymiana, mój stary też wczoraj odpalony.

W sumie robotę zaczęliśmy po 9-ej, rano przed wyjazdem do pracy wyłączyłem ster i spuściłem wodę.

Edytowane przez karoka65

No to musisz zrobić tak jak ja Maher i zobaczysz wszystko, nawet badania :)

Wiesz ja to te badania już dośc dawno widziałem a pierwszy kocioł po modernizacjach sprzedałem już chyba w kwietniu jak się nie mylę.

Jest ten kolega na forum, rzadko teraz pisze ale długo pisaliśmy przed zakupem, może ze dwa lata, Nawet te Wasze "krucjaty" nie odwiodły go od zakupu bo każdy czytelnik który poczyta więcej jak kilka stron szybko zobaczy kto i co pisze i od kiedy.

Edytowane przez karoka65

Już od wczoraj pali się w nowym, to ten z "izolatorem" :)

Zobacz na wykresy z wczoraj to zobaczysz ile zajęła wymiana, mój stary też wczoraj odpalony.

W sumie robotę zaczęliśmy po 9-ej, rano przed wyjazdem do pracy wyłączyłem ster i spuściłem wodę.

No.. możecie kółka zmieniać w F1:rolleyes: , a i ten nowy ładnie poszedł

No to musisz zrobić tak jak ja Maher i zobaczysz wszystko, nawet badania :)

Nie zamierzam kupować kolejnego "kota w worku", wtedy się przejechałem bo przeczytałem na stronie producenta że są badania ma najwyższą klasę energetyczną co się okazało bujdą, także teraz jestem ostrożniejszy (nie zobaczę badań przez zakupem - nie kupię).

Jeśli grzejnik ma odpowiednie wymiary lub podłogówka - to ma sens - zasilanie często jest poniżej 30*C

ecoal wymusza min 42*C

Tak wiem o tym. Kolega tom5021 jednak chyba nie pisał o takich rzeczach. Dodatkowo trzeba by mieć jakiś zawór 3D termostatyczny czy 4d żeby puścić te 30* na grzejniki.

A on coś pisał o tym że jak na piecu ma poniżej ~40 to pompka się wyłącza.