Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mam pytanko w DTR są dwa zawory zwrotne za pompami czy są one konieczne ? Instalatorzy coś tam burczą, że to jest niepotrzebne i tylko zwiększa opory i oni by tego nie instalowali, no i dlatego moje pytanie ;)

Czy robicie obejścia pomp z zaworem różnicowym czy nie bardzo jest sens ? Generalnie mi odradzają bo jak instalacja nie jest grawitacyjna to sensu nie ma lepiej agregat kupic ;) (chociaż niby coś tam twierdzli, że zawsze chociaż troche ciepła woda pociągnie)

No i ostatnie to zawór 3D lub 4D, generalnie byłem za 4D przy czym oni mi teraz mieszają, że 3D mi starczy i będę mógł zmniejszyć temp na grzejniki w stosunku do kotła

Jeżeli nie chcesz wykorzystywać instalacji jako grawitacyjnej (bez prądu) to ja bym założył zwrotne. Nie będzie prawdopodobieństwa że jedna pompa będzie drugiej podbierała wodę. Wszystko zależy od instalacji. Tak samo z obejściem i zaworem różnicowym, przy wymuszonym nie ma sensu. Ja kupiłem inwerter z aku i on zasila całą instalację w razie braku prądu. Co do zaworów to nie dyskutuję na ten temat bo są zwolennicy i przeciwnicy. Ja mam tylko termostatyczny 3D przy podłogówce. Pytałem przed instalacją kotła czy coś zakładać to otrzymałem odp. że nie ma takiej potrzeby. Pieniądze poszły na inwerter :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli nie chcesz wykorzystywać instalacji jako grawitacyjnej (bez prądu) to ja bym założył zwrotne. Nie będzie prawdopodobieństwa że jedna pompa będzie drugiej podbierała wodę. Wszystko zależy od instalacji. Tak samo z obejściem i zaworem różnicowym, przy wymuszonym nie ma sensu. Ja kupiłem inwerter z aku i on zasila całą instalację w razie braku prądu. Co do zaworów to nie dyskutuję na ten temat bo są zwolennicy i przeciwnicy. Ja mam tylko termostatyczny 3D przy podłogówce. Pytałem przed instalacją kotła czy coś zakładać to otrzymałem odp. że nie ma takiej potrzeby. Pieniądze poszły na inwerter :)

Generalnie grawitacji nie chcę używać i raczej wszystko będzie chodziło na pompach (wszystko czyli bojler + grzejniki - nie mam podłogówki). Samo CO nie było robione grawitacyjnie. Parterowe, zrobione w miedzi. Była mowa, że grawitacja będzie chodzić ledwo "wiadomo coś tam woda ciepła wymusi ale cudów nie ma". Poza tym RBR ma zasilania "wysoko" wiec musiałby być jeszcze z pół metra niżej. Bojler będzie idealnie nad kotłem wiec w sumie tu się zastanowić, hmm.

Im chodzi właśnie o to, że jak uprę się na zwrotne to niby grawitacji nie będzie w ogóle, a tak może coś zadziała jakby wojna była :).

Co z gwarancją jeśli nie dam zwrotnych (czy ktoś nie powie, że jest zainstalowany niezgodnie z instrukcją jakby coś ?).

Dla nich 4D to w "te nowoczesne" kotłownie mają co "napaćkane" tego wszystkiego, a potem same problemy, "tą temp powrotu trzymają ale ja nie mam i piec 15 lat działa" :) "jak chcesz to se 3D załóż żeby na grzejniki mniejszą temperaturę mieć możliwość puszczać" (nie mam termostatów). Z drugiej strony czy eCoal mi tego nie zapewni ?

PS: jednak RBR wiec witam użytkowników ( a zwłaszcza tych co mnie o spiski kiedyś tam posądzali :))

zbigmaz01 wychodzi na to, że Twój piecyk przez ostatni miesiąc pracował ze średnią mocą 0,6kW ? Jak naprawiłeś ten błąd co wyskoczył podczas wpisywania danych??
Ja nic nie naprawiałem :)

Obsługa forum to zrobiła za co serdeczne dzięki :)

Jeszcze tego nie przepatrzyłem, z dobiegu uzupełniłem. Na czytanie ustawiam się później :)

Tak jeszcze z innej beczki. Podłączyłem sobie te czujniki wew i zew. Przystawiłem obok wewn. taki termometr elektroniczny, który na pewno dobrze wskazuje i okazuje się, że czujnik wew. pokazuje o ok.2-3 st. więcej. natomiast zewn. o ok 3-4 st.

Czytałem, że jakąś kalibrację można wykonać, czy ona powinna wystarczyć? Czy coś nie tak jest z czujnikami ?

Tak jeszcze z innej beczki. Podłączyłem sobie te czujniki wew i zew. Przystawiłem obok wewn. taki termometr elektroniczny, który na pewno dobrze wskazuje i okazuje się, że czujnik wew. pokazuje o ok.2-3 st. więcej. natomiast zewn. o ok 3-4 st.

Czytałem, że jakąś kalibrację można wykonać, czy ona powinna wystarczyć? Czy coś nie tak jest z czujnikami ?

U mnie przed kalibracją też miałem taką różnicę, po kalibracji czujniki wskazują prawidłową temperaturę.

Można to zrobić wchodząc w zakładkę ustawienia i ostatnią pozycją na dole jest kalibracja czujników, podajesz pin 7492 i tam sobie przestawiasz tak jak potrzebujesz.

To powinno wystarczyć :)

Dziekuje tym co napisali juz jakie maja motoreduktory:-)

mozecie napisac komu chodzi glosno motoreduktora tak ze go slychac w mieszkaniu? i jakiej jest firmy.

Podłożyłem gumę pod zasobnik i filc pod kocioł, jest teraz cicho. Na początku w całym domu było słychać a teraz trzeba się wsłuchać :)

Zwiększyłem przepływ na pompie i podniosło się troszkę czujniki kalibrowałem ale różnica czujnika spalin była 13 stopni a powrotu nie kalibrowałem muszę to zrobić dzięki kartę powoli zrobię ale nie mam czasu a zima jeszcze daleko to nie szkodzi chyba piecu Edytowane przez mirek.cieply

Nie przyjechał dzisiaj. Ale obejrzałem te rury dokładnie i teraz tak, te z tego mieszacza (pionowa i pozioma) spotykają się na górze i wspólnie podążają do rozdzielacza od podłogówki. Z tego co sam zauważyłem żadnego powrotu nie ma. Oczywiście postaram się upewnić u hydraulika.

A jeszcze odnośnie spieków na tym zdjęciu. https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia Poprosiłem go, żeby uszczelnił koronę. Stwierdził, że to nienormalne, żeby piec przyjechał z taką wadą. I tutaj się trochę zgadzam z nim. W każdym bądź razie próbowałem ruszać koroną i nie czuję żadnych luzów.

Zawórd DVB-T też nie był poprawnie przykręcony i trzeba było poprawiać. Tak więc firma Instalco się nie popisała w tej kwestii.

Te dwie rury, które idą do rozdzielacza są zakończone tak: https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia#5802792554996188354

Był hydraulik i powiedział, że woda z podłogówki nigdy nie wraca do pieca, że jest podawana do tej podłogówki, a później tym mieszaczem wraca zimna i jest ta ciepła schładzana. Zrobił duże oczy, jak powiedziałem to co zasugerowaliście, że powinien być powrót, ale powiedział, że jak ja chce to on może to przerobić.

Był hydraulik i powiedział, że woda z podłogówki nigdy nie wraca do pieca, że jest podawana do tej podłogówki, a później tym mieszaczem wraca zimna i jest ta ciepła schładzana. Zrobił duże oczy, jak powiedziałem to co zasugerowaliście, że powinien być powrót, ale powiedział, że jak ja chce to on może to przerobić.

To co ją grzeje? Aby ciepła wpłynęła do podłogówki (obojętnie czy schłodzona czy ciepła) to musi być gdzieś ujście. Tak jak jest to jest obieg zamknięty między podłogą i zaworem 3D. Normalna pętla a na końcu jedno doprowadzenie (zawór 3D)