Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

co do wysokiej temp podajnika, czy ktoś z was rozkręcał podajnik od kotła? fabrycznie tam jest mało silikonu i podajnik "łapie" temp kotła. w środku są otwory na ślimak i dmuchawę, czy macie tam silikon po obwodzie tych otworów? gdy jest wszystko szczelne to nie ma prawa żar schodzić do podajnika bo tam nie powinno być powietrza. to osuszanie "zaburza" pracę kotła i w przypadku palenia groszkiem może doprowadzić do zapłonu paliwa w samym podajniku, przy paleniu miałem lub mieszanką do takiej sytuacji raczej nie dojdzie .

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Jak by sie ktoś pytał to odetkałem bo przy przytkanym mam więcej niedopalonego węgla, a teraz popiołu prawie wcale ale tmp. podajnika masakryczna.

Przymykając dosuszanie,powodujesz większy spręż na palniku.Nie każdy opał to lubi.U mnie,po przytkaniu dosuszania 80% ,palnik pali się równo po całości.Przy otwartym dosuszaniu,nie jest tak różowo.Przytkanie,daje mi też możliwość zejścia lekko z nadmuchu.

Nie wiem jaki to się ma do temp.podajnika,u mnie tego problemu nie ma.Mam palnik z "rogami".U mojego brata,temp podajnika jest wysoka,ale on ma stary palnik,bez "rogów"-i chyba te palniki mają ten problem.

Przymykając dosuszanie,powodujesz większy spręż na palniku.Nie każdy opał to lubi.U mnie,po przytkaniu dosuszania 80% ,palnik pali się równo po całości.Przy otwartym dosuszaniu,nie jest tak różowo.Przytkanie,daje mi też możliwość zejścia lekko z nadmuchu.

Nie wiem jaki to się ma do temp.podajnika,u mnie tego problemu nie ma.Mam palnik z "rogami".U mojego brata,temp podajnika jest wysoka,ale on ma stary palnik,bez "rogów"-i chyba te palniki mają ten problem.

Masz jakieś obrazki tych palników, albo napisz dokładnie co to za rogi to luknę u siebie ? Otwory jak pisałem wcześniej już dawno zaspawane.

Gość TwojPan
Na starej werski palnika nie było u mnie problemu z temp. podajnika, wielu tam często zaglądało.

Teraz na nowej wersji co prawda tylko od 1,5 tygodnia też nie widzę żeby temp. była wysoka.

Ani teraz ani przedtem nie zatykałem dosuszania.

Czyli nie ma reguły.Problem tkwi gdzieś indziej.

Czyli nie ma reguły.Problem tkwi gdzieś indziej.

Jak ja bym to napisał to zaraz będę obrońcą RBRa :)

Żadnych czarów nie robię, sterownik widać cały czas na necie.

Myślę że czynników może być wiele, np. paliwo, ciąg kominowy zmieniający się wraz ze zmiana pogody, ostatnio wyż zagościł i spadły temp. na zewnątrz a wtedy lepiej ciągnie jak wszyscy wiemy, zapotrzebowanie na ciepło, nastawy nastawy parametrów na kotle i pewnie jeszcze coś bym wymyślił :)

Grzechu u Ciebie pewnie też nisko się paliło, zrobiło się chłodniej, kocioł trochę więcej popracował i wypchało to wszystko wyżej nad ślimak, tak sobie gdybam.

Jak ja bym to napisał to zaraz będę obrońcą RBRa :)

Żadnych czarów nie robię, sterownik widać cały czas na necie.

Myślę że czynników może być wiele, np. paliwo, ciąg kominowy zmieniający się wraz ze zmiana pogody, ostatnio wyż zagościł i spadły temp. na zewnątrz a wtedy lepiej ciągnie jak wszyscy wiemy, zapotrzebowanie na ciepło, nastawy nastawy parametrów na kotle i pewnie jeszcze coś bym wymyślił :)

Grzechu u Ciebie pewnie też nisko się paliło, zrobiło się chłodniej, kocioł trochę więcej popracował i wypchało to wszystko wyżej nad ślimak, tak sobie gdybam.

Wiesz ja paliłem rok czasu i miałem ten problem jak mi sie odetkały te otwory z silikonu po zaspawaniu 0 problemów całe lato zero problemów kupiłem wegiel na zime i dosłownie pisząc wprost nie da się nim palić wypychanie węgla nie da nic nawet na 10h, jak przytkałem dosuszanie tmp w granicach 40C cały czas wczoraj wieczorem odetkałem dzisiaj już w południe miałem alarmy i wypychało żar.

Nie mam czasu na zabawy zapitalam prawie na 2 zmiany ostatnio, więc szukam rozwiązań bo węgiel naprawde łądnie sie spala i widać że jest kaloryczny(oczywiście do czasu przytkania dosuszania jak go przytykam to już tak ąłdnie sie nie spala:( )

-ciąg kominowy miałem uchyloną wyczystkę nic nie daje

- mieszanie węgla pomaga, ale zawiódł bym się jak bym musiał skład zminic bo juz kilka przetestowałem i ten z okolicy najbardziej mi sie podobał :)

więc może jeszcze jakiś rad prucz zmiany węgla, tak bym mugł spokojnie palic z dosuszaniem ?

Pozdro

Przemek

Pomierzyłem dzisiaj sobie pirometrem temperatury podajnika i przy samym wejściu do pieca jest ok.70C, na rogach (nowy podajnik) ok. 55C czujnik mam zamontowany na jednym z rogów pod wejściem dosuszania i na przeciwko dmuchawy było tam ok.40C (zgadzało się z odczytem ecoala). Wygląda na to że prędzej dosuszanie powoduje ciąg powietrza koło czujnika i dodatkowo go wychładza, a nie powoduje wzrost . Temperatury podajnika za dmuchawą to ok 34C.

Czyli wychodzi na to że jak ktoś chcę najlepsze oprogramowanie do ecoala/bruli to musi kupić DEFRO. Zresztą Wy też go chwalicie że jest najlepsze, patrzyłem na wykresy i mi się nie udało utrzymywać wyższej temperatury spalin przez dłuższy czas jak to jest w nowym oprogramowaniu tylko chwilowe dużo wyższe szpilki. Jak zatem będzie się miała sprzedaż RBR/Ogniwo itd. z gorszym oprogramowaniem?