Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie RCK :

Gdzie lepiej go zamontować: na kominie poniżej czopucha czy na czopuchu?

RCK na czopuch taki jak tutaj:

http://allegro.pl/regulator-ciagu-kominowego-rcr-ch-darco-na-rure-i4873201703.htmlj

Szczerze mówiąc to z tą drugą opcją jest mniej pracy.

Dokładnie takie montuje.

Nawiązując do cofania się żaru - wczoraj wyczyściłem piec bardzo, bardzo dokładnie, sprawdziłem szczelność zamknięcia zasobnika, podciągnąłem docisk drzwiczek, sprawdziłem szczelność domknięcia klapki spalin, nie zasypałem zasobnika do pełna i dzisiaj wygląda to znacznie lepiej. Zobaczymy co będzie za tydzień.

Panowie może ktoś podejrzy w moje wykresy i ustawiania, bo zrobiło sie na zewnątrz zimniej i piec coś ma problem z podbiciem temp.

Ps. jak widać w histori zdarzeń przełączyłem na ręczny ,włączyłem podajnik na jakieś 10 sekund,pózniej znowu na auto i jak widać temp. w mig została podbita.Może ktoś jakieś sugestie?

Edytowane przez mchomen

Panowie może ktoś podejrzy w moje wykresy i ustawiania, bo zrobiło sie na zewnątrz zimniej i piec coś ma problem z podbiciem temp.

Ps. jak widać w histori zdarzeń przełączyłem na ręczny ,włączyłem podajnik na jakieś 10 sekund,pózniej znowu na auto i jak widać temp. w mig została podbita.Może ktoś jakieś sugestie?

A na ręcznym jaki masz nadmuch? Może dużo większy niż w auto. Widzę że masz korektę +2 nie pomogło?

Jak coś spróbuj grupowego 8/12 i ustaw doświadczalnie nadmuch żeby "dochodził".

A na ręcznym jaki masz nadmuch? Może dużo większy niż w auto. Widzę że masz korektę +2 nie pomogło?

Jak coś spróbuj grupowego 8/12 i ustaw doświadczalnie nadmuch żeby "dochodził".

Na ręcznym tylko dodałem na palnik więcej węgla i znowu przeżuciłem na auto.Fakt ,że zaczoł od nadmuchu 48% , jednak z czasem sobie go zmniejszał.Korekte mam +2 , jednak jak widać po wykresach nie jest w stanie dobić powyżej 50 stopni mawet jak wskoczy na 42%.

Na ręcznym tylko dodałem na palnik więcej węgla i znowu przeżuciłem na auto.Fakt ,że zaczoł od nadmuchu 48% , jednak z czasem sobie go zmniejszał.Korekte mam +2 , jednak jak widać po wykresach nie jest w stanie dobić powyżej 50 stopni mawet jak wskoczy na 42%.

Jak masz CO zadane 47 to jak chcesz dojsc do 50?

Gdzie mogę zobaczyć certyfikat na znak bezpieczeństwa ekologicznego” w najwyższej klasie “A” wydany przez niezależną jednostkę certyfikującą (Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu) dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL ? Ktoś wie?

Bo producent chwali się ,że posiada i wyszczególnia w zaletach , a jakoś na stronie nie mogę znaleźć...

Podbija tylko wtedy jak jest mały odbiór ciepła, jeśli mu ten odbiór zapewnią straty budynku wtedy ciągnie z odchyłkami nawet do 0,5 stopnia, o czym większość może się przekona jeśli zawita prawdziwa zima :)

No to u mnie zimy jeszcze nie ma a już nie ma siły podbić .A co będzie dalej?

Minertu: bo ma oscylować w zadanej.........

To już zrozumiałem ale myśle co będzie jak dowali mrozik.No i moje obawy, czy warto było słuchać sie wszystkich wskazówek na tym forum i na przekór wszystkim nie wybrać 17KW.Niby dom nie wielki ale jednak zapotrzebowanie swoje ma.

Edytowane przez mchomen