Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A na ręcznym jaki masz nadmuch? Może dużo większy niż w auto. Widzę że masz korektę +2 nie pomogło?

Jak coś spróbuj grupowego 8/12 i ustaw doświadczalnie nadmuch żeby "dochodził".

Na ręcznym tylko dodałem na palnik więcej węgla i znowu przeżuciłem na auto.Fakt ,że zaczoł od nadmuchu 48% , jednak z czasem sobie go zmniejszał.Korekte mam +2 , jednak jak widać po wykresach nie jest w stanie dobić powyżej 50 stopni mawet jak wskoczy na 42%.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na ręcznym tylko dodałem na palnik więcej węgla i znowu przeżuciłem na auto.Fakt ,że zaczoł od nadmuchu 48% , jednak z czasem sobie go zmniejszał.Korekte mam +2 , jednak jak widać po wykresach nie jest w stanie dobić powyżej 50 stopni mawet jak wskoczy na 42%.

Jak masz CO zadane 47 to jak chcesz dojsc do 50?

Gdzie mogę zobaczyć certyfikat na znak bezpieczeństwa ekologicznego” w najwyższej klasie “A” wydany przez niezależną jednostkę certyfikującą (Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu) dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL ? Ktoś wie?

Bo producent chwali się ,że posiada i wyszczególnia w zaletach , a jakoś na stronie nie mogę znaleźć...

Podbija tylko wtedy jak jest mały odbiór ciepła, jeśli mu ten odbiór zapewnią straty budynku wtedy ciągnie z odchyłkami nawet do 0,5 stopnia, o czym większość może się przekona jeśli zawita prawdziwa zima :)

No to u mnie zimy jeszcze nie ma a już nie ma siły podbić .A co będzie dalej?

Minertu: bo ma oscylować w zadanej.........

To już zrozumiałem ale myśle co będzie jak dowali mrozik.No i moje obawy, czy warto było słuchać sie wszystkich wskazówek na tym forum i na przekór wszystkim nie wybrać 17KW.Niby dom nie wielki ale jednak zapotrzebowanie swoje ma.

Edytowane przez mchomen

Minertu: bo ma oscylować w zadanej.........

To już zrozumiałem ale myśle co będzie jak dowali mrozik.No i moje obawy, czy warto było słuchać sie wszystkich wskazówek na tym forum i na przekór wszystkim nie wybrać 17KW.Niby dom nie wielki ale jednak zapotrzebowanie swoje ma.

To sobie moc podniesie.

Gdzie mogę zobaczyć certyfikat na znak bezpieczeństwa ekologicznego” w najwyższej klasie “A” wydany przez niezależną jednostkę certyfikującą (Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu) dla kotła RBR-EKOUNIWERSAL ? Ktoś wie?

Bo producent chwali się ,że posiada i wyszczególnia w zaletach , a jakoś na stronie nie mogę znaleźć...

Posiadam ten wspomniany ( z Zabrza ) na kocioł 23kW oraz drugi nowy, na typoszereg kotłów RBR od 12 do 100kW.

A najwyższa klasa A nie jest już najwyższą wg, nowej normy o ile coś na ten temat słyszałem.

Czyli to znak że osiągnąłeś zaledwie jakieś minimum które zapewnia zamierzoną pracę sterownika i kotła.

Może i masz pan racje, pożyjemy zobaczymy.Dziś zarzuciłem Pański wungielek( wyskrobay od kogoś....) no i widze,że jakaś niewielka ale poprawa jest i to zaledwie po paru godzinkach.

Ps: Ta :"niewielka róznica" to jest zaledwie po paru godzikach, a myśle ,że po kilku dniach okaże sie "duża różica".Pozdrawiam

Edytowane przez mchomen

Posiadam ten wspomniany ( z Zabrza ) na kocioł 23kW oraz drugi nowy, na typoszereg kotłów RBR od 12 do 100kW.

A najwyższa klasa A nie jest już najwyższą wg, nowej normy o ile coś na ten temat słyszałem.

Pewnie nikt po za tobą nie może go oglądnąć ( jak w ogóle coś takiego istnieje), a na pewno nie klient który zamierza zakupić RBR przed sprzedażą go nie zobaczy, a po sprzedaży zawsze się coś wymyśli aby go nie zobaczył, dokładnie tak jak na moim przykładzie to wygląda.

Witam,jakie sa optymalne ustawienia kotła?,chodzi mi o pompy CO,podłogowej?,cyklicznie czy praca ciagła.Co zrobic zeby kociol po przejsciu z podtrzymania w grzanie nie schodził po 3-4 stopnie nizej zadanej.Czy to zalezy od temp. powrotu?Jak włacze cwu+mieszajaca to nie schodzi tak nisko.Mam 4D czy wtedy CWU+mieszajaca to juz za duzo?,czy majac 4D powinni sie na nim ustawic powrot tak zeby nie było potrzeby przestawiac CWU na CWU+mieszajaca?

1/ "Co zrobic zeby kociol po przejsciu z podtrzymania w grzanie nie schodził po 3-4 stopnie nizej zadanej."

Przestawic na "retorta eCoal" i miec nadzieje, ze zapas 5 C powyzej zadanej pozwoli przeczekac zanim kociol poradzi sobie ze sporym obnizeniem temperatury na powrocie. Albo: pompy na najnizszy bieg (najnizszy pozwalajacy na zapewnienie obiegu) i ciagla praca pompy c.o. a co najmniej pompy cwu.

2/ "Jak włacze cwu+mieszajaca to nie schodzi tak nisko.Mam 4D czy wtedy CWU+mieszajaca to juz za duzo?,"

To oczywiste, bo wtedy po osiagnieciu na powrocie temp.progu zalaczenia pompy mieszajacej (czyli pompy CWU), wlacza sie pompa cwu aby wlasnie dogrzac powrot. Najlepsze efekty sa, gdy powrot cwu wlaczony jest przed samym kotlem, za powrotem z 4D.

3/ "czy majac 4D powinni sie na nim ustawic powrot tak zeby nie było potrzeby przestawiac CWU na CWU+mieszajaca?

Moim zdaniem dobrze jest tak ustawic 4D, aby na powrot wracalo ok. 25 -30% wody z zasilania, innymi slowy zawor 4D ustawic na 70-75%. Zadana na kotle ustawic tak, aby na instalacje szlo tyle ile potrzeba, np. zadana 55-60C, za zaworem 4D 50C (albo mniej, jesli wystarczajaco), reszta miesza powrot. Powinno to zapewnic stabilna temperature powrotu przy malych odbiorach. W sytuacjach, gdy odbior jest wiekszy i nastepuje znaczny spadek temp powrotu, mozna dodatkowo ustawic CWU+mieszajaca z temperatura zalaczenia np. 35-40C. Wtedy pompa cwu w trybie mieszania wlaczy sie tylko w sytuacji, gdy 4D sobie nie poradzi z utrzymaniem temp. powrotu.

To tyle w skrocie... Mysle, ze udalo mi sie wyjasnic, o co w tym biega. Jesli o czyms zapomnialem, prosze o dopisanie.

PS:

Powieksz sobie i spojrz na swoj wykres. Tam wyraznie widac, co i co jaki czas powoduje takie spadki powrotu. Najpierw cyrkulacyjna praca 5 min/30 min, a za chwile swoje doklada podlogowa: 2 min/16 min. Z moca ustawiona 8 kW/ 8 kW kociolek ledwo sobie z tym radzi.

Edytowane przez gmaj22
dopisek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232815-Tu-licytujemy

IX licytacja organizowana przed świętami przez redakcję.

Obecną sondę bym zastąpił inną.

Macie moi drodzy jakieś propozycje to piszcie .

Postaram się w formie zabawy coś wykonać.

Dyskusja na temat certyfikatu która miejscami zamieniala się w pyskowke dla zainteresowanych przeniesiona tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222750-Rbr_Ekouniwersal-bez-cenzury/page30

Jeszcze raz zachęcam do licytacji i pomocy dzieciakom.

Edytowane przez Delphion1
dopis