Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

No więc instalacja przerobiona. Dopiero co wróciłem i wrzucam foty. Mam wrażenie, że nie za bardzo chciał się przyznać do błędu, ale to już nie istotne.

Dorzuciłem fotki na https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Jeśli chodzi o te spieki, nie udało się w ogóle podważyć tej korony. Siedzi jakby zespawana była. Jest obawa, żeby to żeliwo się nie uszkodziło przez za mocne podważanie. Nie wiem, co mam zrobić w tej kwestii, bo ja sam nie dałem rady, hydraulik również.

Mam jeszcze pytanie, w oprogramowanie sterownika, gdy nie jest połączone z piecem pojawia się opcja pompa podłogowa. Gdzie ją podłączyć tą moją. Bo w tej chwili jest podłączona do zasilania pompa mieszająca, czego efektem jest, że na sterowniku nie pojawia mi się podłogówka.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc instalacja przerobiona. Dopiero co wróciłem i wrzucam foty. Mam wrażenie, że nie za bardzo chciał się przyznać do błędu, ale to już nie istotne.

Dorzuciłem fotki na https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Jeśli chodzi o te spieki, nie udało się w ogóle podważyć tej korony. Siedzi jakby zespawana była. Jest obawa, żeby to żeliwo się nie uszkodziło przez za mocne podważanie. Nie wiem, co mam zrobić w tej kwestii, bo ja sam nie dałem rady, hydraulik również.

Mam jeszcze pytanie, w oprogramowanie sterownika, gdy nie jest połączone z piecem pojawia się opcja pompa podłogowa. Gdzie ją podłączyć tą moją. Bo w tej chwili jest podłączona do zasilania pompa mieszająca, czego efektem jest, że na sterowniku nie pojawia mi się podłogówka.

Wybierz ustawienia i zaawansowane a tam na dole po prawej stronie masz funkcja pompy, ustaw na podłogowa :)

OK. Nie myślałem, że takie proste to.

A jakieś pomysły na tą koronę?

Deska na górę, parę razy młotkiem,po rogach i po środku, potem podważyć. Ona jest na silikonie i może ciężko schodzić. Jak wyczyścisz stary silikon to nałożyć nowy (wysoko temp.) i tak samo założyć i od góry dobić przez deskę.

OK. Nie myślałem, że takie proste to.

A jakieś pomysły na tą koronę?

Ja też nie mogę ruszyć korony - ale można sprawdzić szczelność osadzenia zaklejając otwory dobrą taśmą do systemów wentylacji i załączając dmuchawę - potem płomieniem z zapalniczki objechać koronę i widać wszelkie przedmuchy - u mnie wygląda że korona dobrze osadzona na szczęście -:)

DSCN1215.jpg

No i we wtorek odbyło się pierwsze uruchomienie. Po jakimś czasie instalator stwierdził: Mariusza chyba wygnamy spać, bo ciągle nam tu coś przestawia i nic nie mogę sprawdzić.

:D

Wczoraj rano temperatura na zewnątrz 7 stopni a w domku 15 :)

Dziś rano w środku już było 18.

Edytowane przez Alina&Mariusz

Witam wszystkich użytkowników forum,

Proszę o pomoc następujących kwestiach i wyrozumiałość, ale do rzeczy.

Dom 173 m² w tym garaż 19,5 m² ogrzewany do max 8 °C kotłownia 5,5 m² nie ogrzewana. Okna trzyszybowe współczynnik dla całego okna 0,9, elewacja 15 cm styro, poddasze wełna od 20 do 28 cm, podłoga 20 cm styro, wentylacja grawitacyjna.

Ogrzewanie – grzejniki 11 szt. łączna oszacowana moc przy zapotrzebowaniu 30W/m³ ok. 7,5 KW, podłogówka ok. 50 m². Podłogówka i grzejniki na obu kondygnacjach, wpięte w rozdzielacze na każdej kondygnacji (oczywiście oddzielne dla każdego sytemu). Planowany zasobnik CWU na ok. 5 osób 120-140 litrów.

Pytanie 1.

Początkowo wybór padła na RBR 17 KW, ale pojawienie się RBR 11KW i doświadczenia kolegi Zbyszka (jeśli mogę się tak zwrócić) wprowadziły wątpliwości. Czy zatem 11KW byłoby wystarczające w moich warunkach, czy lepiej kupić 17-tkę aby mieć tzw. zapas i nie eksploatować na maxsa 11-tki (klimat polski centralnej, a dokładniej Skierniewice;)

Pytanie 2.

Zamierzam spalać przede wszystkim ekogroszek ale też jego mieszanki z miałem i trocinami, czy w tych warunkach jest sens inwestować w palnik BURNER –S czy może lepiej zostawić EKOENERGIĘ.

Pytanie 3.

Zależy mi na jak najlepszym połączeniu prostoty instalacji z jej funkcjonalnością, w takim razie czy instalacja w systemie otwartym, do czego się przychylam, czy zamkniętym. Czy poza zwiększoną korozją pieca i grzejników (u mnie aluminiowe CALIDORY S4) w systemie otwartym istnieją jeszcze jakieś istotne korzyści wynikające z systemu zamkniętego (naczynie przelewowe będę miał zamontowane w kotłowni).

Pytanie 4.

Czy jest sens dodawania dodatków antykorozyjnych i przeciwmrozowych do instalacji grzewczej (brak zasilania i obecności w domu domowników przez kilka dni).

Pytanie 5

Zamierzam zastosować pompy LFP (po jednej do podłogówki (EFEKTA), grzejników MAXIMA adaptacyjna i cyrkulacyjna ERGA do CWU), co sądzicie o tej firmie i czy w przypadku dwóch poziomów dla podłogówki i grzejników po jednej pompie wystarczy. Jakie wysokości podnoszenia 40 czy może 60 tki.

Pytanie 6

Zamontowałem cyrkulację, ale najprawdopodobniej nie będę zakładał pompy, co z przewodem wprowadzonym do kotłowni ( wpiąć do przewodu głównego tj. przy kranie czy może zaślepić).

Pytanie 7

Czy w Polsce centralnej znajdę instalatorów RBR którzy zazbroiliby również kotłownie, napełnili instalacje wodą, ustawili przepływy na podłogówce. Jednym słowem odpalili wszystko za jednym podejściem. Mój hydraulik nie montował tego pieca ani nic na ecoalu wiec się trochę obawiam czy da radę to ogarnąć.

Pytanie 8

Co z zaworem 3-drogowym w celu zwiększenia temperatury powrotu, montować czy nie.

Jeżeli to jest możliwe to proszę któregoś z kolegów o zamieszczenie prostego schematu podłączenia kotłowni przy założeniach jw. Oczywiście wszystkich informacji powinien udzielić instalator, ale będę dopiero z nim rozmawiał, dlatego warto co nieco wiedzieć. Każdy kto dobrnął do tego etapu budowy doskonale wie, że na rynku znajduje się cała masa ludzi przypadkowych za których błędy najczęściej płaci tzw. inwestor.

Za udzieloną pomoc z góry dziękuję. Tomek

Witam wszystkich ...

Pytanie 1.

...

RBR 11KW

Pytanie 2.

...

zostawić EKOENERGIĘ.

Pytanie 3.

...

zamkniętym.

Pytanie 4.

"BEZ"sens

Pytanie 5

wysokości podnoszenia ... 60 tki.

Pytanie 6

...

zaślepić).

Pytanie 7

...

da radę to ogarnąć.

Pytanie 8

...

nie.

...

z góry dziękuję. Tomek

Pozwoliłem sobie trochę skrócić twoją wypowiedź :) i w pkt. 3 dodałem swój początek

Co do schematu to ja swój zamieszczałem, poszukaj o ile nie widziałeś.

Szybkie pytanie z innej beczki, za tydzień będę w domu na uruchomieniu instalacji, do zrobienia jest jeszcze kilka szczegółów takich jak ustawienie zaworów 3d, rotametrów, osilikowanie korony ustawienie w sterowniku itd. Jedna na ten weekend zapowiadane są -3 przymrozki, czy to już jest temperatura zagrażająca instalacji jeśli tak czy wystarczy w tym przypadku tylko uruchomienie pompek tak aby była cyrkulacja i gdzieś nie przymarzło?
To masz okna pootwierane? Tak za jeden a nawet za trzy dni w środku nie spadnie ci temp. W nocy mogą być przymrozki ale w dzień będzie na plusie :)

Jazzy można dokupić samą koronę, chcesz coś tworzyć po swojemu ?

Nie, ale ponieważ ani wczoraj ani dziś nie udało się wybić hydraulikowi korony w sobotę robię podejście do tematu sam. No i zakładam już najgorsze, że ją uszkodziłem przy demontażu, dlatego to pytanie.

W ogóle to najlepiej, jakby tych koron nie montowali tylko dostarczali je tak, by każdy musiał sobie sam je zamontować jeśli tyle jest problemów z nimi. O ile te spieki w moim przypadku to rzeczywiście wina nieszczelnej korony.

Nie ma się co szczypać i głaskać tylko klepnij mocniej :)

To jest dość grube żeliwo tak że nie ma obaw tak szybko nie pęknie. Jeszcze nie usłyszałem aby komuś korona pękła, w każdym razie od roku na forum o tym nie było :)

Gruby kołek drewniany i podważ jak to mówią... na wagę....