Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie robią nic więcej jak potrzeba, deflektor niema nic wspólnego z wymianą ciepła ani to co na nim zalega na górze.

Tak obecnie są montowane deflektory ceramiczne.

Z tego co się oriętuje to nad deflektorem jest wymmiennik więc jak będzie zalegał tam popiół to nie zmniejszy on wymiany?

Można jakieś zdjęcie deflektora? Skoro jest teraz ceramiczny to by można sobie było coś takiego samemu dorobić. Bo widocznie takie rozwianie jest lepsze.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chętnie wysłucham Twojej teorii.

Karoka65 jest mi bardzo przykro, ale ja nie ogłaszam "swoich teorii", tylko z jednego prozaicznego powodu, po prostu one nie istnieją.

W przeciwieństwie do Ciebie szanowny kolego, gdzie jednoznacznie stwierdziłeś, cytuję :

,,,, deflektor niema nic wspólnego z wymianą ciepła ani to co na nim zalega na górze. ,,,,

Nie zgodziłem się z tą Twoją wypowiedzią, tak samo jak powątpiewa jej prawdziwość kolega Fenix2.

No chyba, że miałeś na myśli pracę kotła w temperaturze zera bezwzględnego.

Karoka65 zapoznaj się z tematem przenikacie ciepła przez przegrodę płaską.

Szanowny kolego Andrzeju jeśli zapoznasz się z konstrukcją kotła zrozumiesz może co napisałem.

Nie mam czasu na czytanie.

Gdzie ma przenikać to ciepło ? Co ma go przejąć w RBR ?

Czy chodzi Ci o jakiś promil ?

Dlaczego producent napisał że wystarczy to zrzucić raz na dwa miesiące skoro to takie ważne wg. Ciebie ?

Nigdy tego nie zgarniałem, poza tym jednym przypadkiem gdy wynosiliśmy starego RBRa z kotłowni żeby było lżej.

W sumie doczytałem chyba o co Ci chodziło bo zastanowiła mnie Twoja skrupulatność :)

W sumie tak, ma, i to bardzo dużą, ale kocioł nie traci na tym przez to że zalega na nim trochę pyłu.

Edytowane przez karoka65

ponieważ chodzi mi kominek mam pytanie jak ustawić cyrkulację pompy podłogowej tak żeby podłoga nie była za zimna?

Myślę że tego Ci nikt nie powie, bo nikt nie zna Twojego domu.

Raczej musisz do tego dojść sam jakie cykle ustawić.

Piszesz chyba o cyklach ( praca pompy-postój ) nie cyrkualcji ?

Jako że udaję się chyba na zasłużony odpoczynek dzisiaj:

"Świąteczne uściski dla wszystkich

Małą gwiazdkę przed świętami przyjmijcie proszę z życzeniami

Może spełni się marzenie Białe Boże Narodzenie.

Lub, gdy przyjdzie Wam ochota Niech to będzie gwiazdka złota

Bo, gdy spada taka z nieba wtedy zawsze marzyć trzeba.

No, a jeśli tak się zdarzy, że srebrzysta Wam się marzy

Można także taką zdobyć i choinkę nią ozdobić

Gwiazda, gwiazdce zamrugała i choinka lśni już cała

Naszych marzeń jest spełnieniem, bo jest piękna jak marzenie

A pomarzyć czasem trzeba, każdy pragnie gwiazdki z nieba".

Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim.

Bez wyjątków :)

Dobranoc.

karoka65.

Z tego co się oriętuje to nad deflektorem jest wymmiennik więc jak będzie zalegał tam popiół to nie zmniejszy on wymiany?

Można jakieś zdjęcie deflektora? Skoro jest teraz ceramiczny to by można sobie było coś takiego samemu dorobić. Bo widocznie takie rozwianie jest lepsze.

Deflektor to żeliwna płyta grubości około 5mm (ciężka) szerkość mniejwięcej 50% komory spalania długość od ściany tylnej do przeniej.

Zamontowany poniżej drzwiczek górnych.

Nad nim do wymiennika jest spora przestrzeń, z przodu około 8cm z tyłu jak widziałem około 1 cm. (wymiennik opada w dół)

Tak dokładnie, kierownicę kładziesz na półce wodnej i czyścisz.

U mnie w dwunastce, nie da rady wcisnąć kierownicy na mokrą półkę, za duży "uchwyt"

---

tyle praktyki :)

Z tego co się domyślam, służy on równomiernemu rozprowadzaniu ciepła po komorze spalania, celem równiejszego ogrzewania powierzchni grzewczej.

Natomiast jako, ze cały element znajduje się wewnątrz komory wsparty na dwóch kątownikach, to ni jak "czynnie" nie służy wymianie ciepła z nośnikiem (u mnie wodą).

---

U mnie w końcu zamknęliśmy budynek i przy komfortowych 20 stopniach w środku 4worki/6 dni.

Teraz po świętach malowanie :)

--------

Wesołych i Ciepłych Świąt Wszystkim :)

Edytowane przez micro-jr

Wszystkim forumowiczom życzę miłych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wielu radosnych chwil w nadchodzącym Nowym Roku!

Dziękuję za wszelką uzyskaną od Was pomoc, bez której z całą pewnością codzienność byłaby dla mnie o wiele trudniejsza.

Tym, którzy są wiecznie niezadowoleni, życzę pod choinką pieca marzeń, tym którzy są zadowoleni - aby to zadowolenie trwało wiecznie.

Wesołych i przyjemnych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku!

Wszystkim forumowiczom życzę miłych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wielu radosnych chwil w nadchodzącym Nowym Roku!

Dziękuję za wszelką uzyskaną od Was pomoc, bez której z całą pewnością codzienność byłaby dla mnie o wiele trudniejsza.

Tym, którzy są wiecznie niezadowoleni, życzę pod choinką pieca marzeń, tym którzy są zadowoleni - aby to zadowolenie trwało wiecznie.

Wesołych i przyjemnych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku!

Dokładam się do tych życzeń, dla wszystkich wszystkiego dobrego. :yes:

Wiem ze świeta i nie wypada ale licho nie śpi.Wymieniłem odpowietrznik Na CWU z recznego na automat zeby sie po kociołku nie wspinac.Po paru dniach słychac przelewajaca sie wode.Odpowietrznik pionowy.Czy da sie go recznie odpowietrzyc?,taki czarny pitok jest na gorze.Dlaczego nie spelnia swojego przeznaczenia?

Wiem ze świeta i nie wypada ale licho nie śpi.Wymieniłem odpowietrznik Na CWU z recznego na automat zeby sie po kociołku nie wspinac.Po paru dniach słychac przelewajaca sie wode.Odpowietrznik pionowy.Czy da sie go recznie odpowietrzyc?,taki czarny pitok jest na gorze.Dlaczego nie spelnia swojego przeznaczenia?

O ile się nie mylę (?) to jest nakrętka, powinna być popuszczona.