Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Cały widz polega na tym, że ja nie muszę korygować ustawień wraz ze zmianą temperatury na zewnątrz. Ustawiłem te parametry i dopracowałem ustawienia, a teraz po prostu się pali. I takie było założenie projektu. W TRK nie mam zadnych limitów i ustawienia sa od ) do MAX. Oczywiście "palacz" musi posiadać trochę wiedzy "kotlarskiej". ;), aby nie robił głupot w ustawieniach.

Przy aktualnie posiadanym "węglu" "wesoła - chyba wesoła" przy grupowym 8kW i 3 x 5s kopci przy spalaniu grochu i aby nie kopcił nadmuch muszę wrzucić na 42%. Poniżej tej wartości dym z komina czyli spalanie kiepskie, jak w kopciuchu.

Mnie także nie chce sie biegać do kotłowni co chwilę i tego nie robię. Luknę na palnik rano, gdy jadę do pracy i to wszystko.

Ja też nie muszę.Ale raczej jestem w tej "dobrej" sytuacji, ze mam co grzać. Powyżej 1kg/h to już w miarę wszystkie stery i algorytmy zaczynają działać. TRK nie uczy się węgła - bo nie ma z czego. Tak więc przy zmianie węgla, jego kaloryczności, liczby Rogi itd, znowu kolejna korekta dla każdego z bloków. Dla mnie to trochę wyważanie otwartych drzwi. Pewnie gdyby przeanalizować niejeden starszy ster oparty na PID znaleźlibyśmy właśnie tego typu schemat.

Ale oczywiście powodzenia w dalszej pracy życzę i chylę czoła nad ogromem wysiłku i czasu poświęconego na stworzeniem TRK:).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też nie muszę.Ale raczej jestem w tej "dobrej" sytuacji, ze mam co grzać. Powyżej 1kg/h to już w miarę wszystkie stery i algorytmy zaczynają działać. TRK nie uczy się węgła - bo nie ma z czego. Tak więc przy zmianie węgla, jego kaloryczności, liczby Rogi itd, znowu kolejna korekta dla każdego z bloków. Dla mnie to trochę wyważanie otwartych drzwi. Pewnie gdyby przeanalizować niejeden starszy ster oparty na PID znaleźlibyśmy właśnie tego typu schemat.

Ale oczywiście powodzenia w dalszej pracy życzę i chylę czoła nad ogromem wysiłku i czasu poświęconego na stworzeniem TRK:).

W TRK jest korekta grupowa dla wszystkich parametrów, więc nie jest to żadnym problemem. Dodajesz 1s i obowiązuje dla wszystkich mocy.

Ja wolę mieć 5,6 czy 7 biegów w aucie (kociołku), niż jeden ewentualnie 2 w grupowym. Na tym pojedzie i na tym pojedzie.

Każdy wybiera to co lubi. Nie neguję Twojego systemu spalania, każdy robi to co lubi.

Mnie na teraz, taki system spalania odpowiada. Co będzie jutro, za miesiąc, rok... .

Niemniej, gdybym był zadowolony z e-coala (jego algorytmu spalania) pewnie niczego bym nie dotykał. :)

Pozdrawiam.

Tak jak piszecie wszystko zależy od węgla.

Dość dawno temu opisywałem tutaj że kocioł wstał mi po 11,5 godziny gdy żona rano wyciągnęła wtyczkę sterownika ( potrzebowała prądu na chwilę ) i zapomniała ją włożyć :)

Ustawiałem kiedyś znowu na takim węglu że trzeba było w podtrzymaniu dać 5 podań po 5s co 100s z przerwą podajnika 35min, przy przerwie 30min gasł latem.