Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie da sie drzwiczek dotknąć i nie parzą od razu. Dziwi mnie to że twój piec tak bardzo ci ogrzewa kotłownię. Tak jak mówię u mnie przy braku ogrzewania jest w kotłowni zimno że muszę się ubrać porządnie jak tam idę

Może ja mam jakąś specjalną wersje RBR-a, jak się ostatnio dopytywałem o kierownicę spalin to okazało się że mam od innego modelu, może z innymi elementami podobnie wygląda. Z jednej strony duży plus za ogrzewanie garażu i kotłowni bez kaloryferów, ale ciekawe ile przez to więcej spali.

Jak ustabilizuje się temperatura na zewnątrz podniosę temperaturę CO z 48C do powyżej 60C i zobaczę jak spalanie wzrośnie, jak nieznacznie to zawsze to lepiej bo będę miał większy zapas ciepłej wody w piecu i powinien bardziej przez to stabilnie pracować.

Panowie z co jest złego w ogrzewanu kotłowni?Ja mam podłogówke w kotłowni,ogółem ma 16m/2 no i przy okazji jest suszarnia i pralnia.Przy tym kociołku mogłem sobie na to pozwolić , praktycznie zero kurzu i smrodu jedyne co to może troszke przy czyszczeniu ale mam pod ręką odkurzacz przemysłowy.Więc po pół roku palenia w kotłowni jest bardzo czysto , niemalże jak w domu

Najwyższa moc narazie jaką musiałem zastosować to 12 kW na 3 podaniach. Oj coś czuję że jednak 17 kW to było trochę za dużo i 12 kW spokojnie by sobie poradziła. Ogólnie zobaczymy jak to będzie jak zamieszkam ale raczej mi się ten piec ni spoci. Chyba też popróbuję z TRK coś się pobawić tym bardziej że u mnie też tuner TV sat na linuksie siedzi w domku i mam czym sterować :)

Te 12kW to jest moc umowna! Możesz tak ustawić na 12kW że będzie piec pracował na powiedzmy 4kW.

Te 12kW to jest moc umowna! Możesz tak ustawić na 12kW że będzie piec pracował na powiedzmy 4kW.

Ja wiem że to moc umowna. Bardziej Oddaje moc ta którą pokazuje ecoal jako moc z jaką leci piec czyli u mnie średnio to ok 5,3 kW max. Spaliny u mnie nie przekraczją praktycznie 120 *C a najczęściej lecą poniżej 100*C. Ładnie widać gdzie czyszczę kociołek. Jak lekko w środku wyskrobię pył i sadzę to od razu lecą spaliny o ok 20*C w dół - warto mieć czysty piecyk :)

Panowie z co jest złego w ogrzewanu kotłowni?Ja mam podłogówke w kotłowni,ogółem ma 16m/2 no i przy okazji jest suszarnia i pralnia.Przy tym kociołku mogłem sobie na to pozwolić , praktycznie zero kurzu i smrodu jedyne co to może troszke przy czyszczeniu ale mam pod ręką odkurzacz przemysłowy.Więc po pół roku palenia w kotłowni jest bardzo czysto , niemalże jak w domu

Powiem Ci Mchomen że tak czytałem jeszcze posty Bernarda o tych odkurzaczach i ochoty nabierałem :)

Zainwestowałem ostatecznie w Karchera i powiem że teraz jest ponad połowę roboty mniej i czyściej choć w mojej kotłowni panuje totalna rozpierducha :)

Pofatygowałem się ostatnio z synem żeby zobaczyć jak teraz jest na tej ceramice bo już trochę się pali.

W sumie odkurzacz, skrobakiem bliżej pył przyciągałem z półek i pięknie to wyssało.

Jak będzie trochę czasu to myślę dorobić z jakiejś blachy taką cienką i długą końcówkę żeby głębiej między półki wchodziła.

Komory jeszcze od montażu nie czyściliśmy bo niema tam co czyścić i co drugi czy trzeci zasyp jak się synowi przypomni to wajchą porusza a raczej jak zapytam kiedy tam ostatnio ruszał :)

Szufladka teraz jest większa także po spaleniu zasobnika popiół się w niej prawie mieści.

Ja mam 7 m2 i przy moim 11KW mam w niej saunę, Tak jak i inni kotłownią ogrzewam garaż

s

Nie trzeba przynajmniej wydawać na grzejniki do kotłowni,garażu. U mnie byłby problem bo jestem przeciwnikiem układu mieszanego podłogówka/grzejniki, a znowu bałbym się instalować podłogówkę w garażu i wjeżdżać na nią samochodem.

Powiem Ci Mchomen że tak czytałem jeszcze posty Bernarda o tych odkurzaczach i ochoty nabierałem :)

Zainwestowałem ostatecznie w Karchera i powiem że teraz jest ponad połowę roboty mniej i czyściej choć w mojej kotłowni panuje totalna rozpierducha :)

Użytkuje ktoś może separator popiołu bo zastanawiam się nad kupnem, bo mam dwa porządne odkurzacze i jeden wylądował by w kotłowni razem z separatorem, a kupno trzeciego jest trochę bezsensowne.

Edytowane przez Maher

,,,, Użytkuje ktoś może separator popiołu bo zastanawiam się nad kupnem, bo mam dwa porządne odkurzacze i jeden wylądował by w kotłowni razem z separatorem, a kupno trzeciego jest trochę bezsensowne.

Spojrzyj na zasadę działania odpylaczy cyklonowych.

Przy odpowiedniej mocy wentylatora lub odkurzacza bez problemu wyciągasz popiół z popielnika.

Najważniejsze to to, że można taki cyklonowy odpylacz wykonać własnoręcznie.

Ja próbowałem także separatorów wodnych, ale nie sprawdzają się.

Pofatygowałem się ostatnio z synem żeby zobaczyć jak teraz jest na tej ceramice bo już trochę się pali.

W sumie odkurzacz, skrobakiem bliżej pył przyciągałem z półek i pięknie to wyssało.

Jak będzie trochę czasu to myślę dorobić z jakiejś blachy taką cienką i długą końcówkę żeby głębiej między półki wchodziła.

Komory jeszcze od montażu nie czyściliśmy bo niema tam co czyścić i co drugi czy trzeci zasyp jak się synowi przypomni to wajchą porusza a raczej jak zapytam kiedy tam ostatnio ruszał :)

Szufladka teraz jest większa także po spaleniu zasobnika popiół się w niej prawie mieści.

No a to nie mam jakiegoś niewiadomo jak super odkurzacza ale ojczulek przywiózł mi z Niemiec ot taki typowo przemysłowy(ale jest bardzo dobry i pomocny). A co do tego co ile czyszcze , to mniej więcej jak obecnie zasobnik starcza na 6 dni , to żeby nie przesypywało sie w szufladzie to musze oprózniać conajmniej dwa razy(no powiedzmy 2,5 raza na zasobnik).

A co do takiego czyszczenia całego kociołka to robie to coraz częściej (powiedzmy raz w tygodniu), co naprwde widać po spalinach.

s

Użytkuje ktoś może separator popiołu bo zastanawiam się nad kupnem, bo mam dwa porządne odkurzacze i jeden wylądował by w kotłowni razem z separatorem, a kupno trzeciego jest trochę bezsensowne.

A może wystarczy zakupić zwykły odkurzacz do kominków. Można dostać za 50 zł. U mnie się sprawdza. Ma filtr i metalowy pojemnik na popiół. Przy wyciąganiu pyłu z czopucha dobrze sprawdza się odrobina wody na dnie.