Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie czy jezeli nie wpisze zasypu to po wystapieniu alarmu wygasi piec?,

Na defaultowych ustawieniach nie. :)

I zasypu jakoś szczególnie nie trzeba wpisywać :)

wystarczy na panelu zjechać na ekran na którym jest "CP > xxxx" i nacisnac strzałkę: "=>" panelu, potem wybeiramy góra dół ilośc kg wsypanego (chyba, ze sypiemy zawsze tyle samo). "OK" i gotowe. :)

PRzy sypaniu/czyszczeniu pieca to dodatkowe 30s.

ale niezrobienie tego nie wpływa na pracę pieca :) - chyba, ze sobie go prze konfigurujesz.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak juz mowa o zasypie to czy w aplikacji na Androida jest opcja zasypu bo jakos nie widze

Jesli jest to bardzo prosze o instruction:)

Oczywiście jest.

Wchodzisz w menu sterownika,

Opcje sterownika

Parametry użytkownika

Pózniej ustawiasz czas pracy podajnika do opróżnienia/ustawiasz minuty

Wracasz do ekranu głównego,po prawej stronie na niebiesko masz czas pracy podajnika , klikasz na to wpisujesz ile kg zasypałeś i klikasz ok .

I już powinno być ok........:cool:

Wczoraj o 21:27 ktoś przełączył na tryb ręczny i zapomniał przełączyć na automat, więc kocioł wygasł.

Miałem ostatnio ten sam numer. Wstaję rano, grzejnik w sypialni zimny, wody ciepłej w kranie brak, idę do kotłowni, a tam zimno :)

Okazuje się, że dzień wcześniej po zajrzeniu do podajnika, zapomniałem przełączyć z powrotem z trybu ręcznego na automat.

Miałem ostatnio ten sam numer. Wstaję rano, grzejnik w sypialni zimny, wody ciepłej w kranie brak, idę do kotłowni, a tam zimno :)

Okazuje się, że dzień wcześniej po zajrzeniu do podajnika, zapomniałem przełączyć z powrotem z trybu ręcznego na automat.

Hmmm, pytanie tylko, po co go przełączałeś na "ręczny" ?

Jak na krótko otworzysz klapę zasobnika, nie zdąży zadymić.

Co myslicie o takim paleniu jak teraz jade na recznym? Podawanie 1:22, nadmuch 36. Ladnie sie pali na kopcu zoltym ogniem, tylko spaliny mam max 80 *C ale piec od czasu do czasu i tak dochodzi do zadanej 65. Komin systemowy, w piecu such. Chce zeby sie to jak najmnij odstawialo a grupowe to nie ma opcji - ciagle odstawki. Co myslicie o takim prowadzeniu kotla? Spalanie ok 18-20 kg

I tak trzymaj. W/g mnie, jeśli paliwo masz suche, kocioł suchy i komin także, to jest to jak najbardziej uzasadniony sposób spalania. Masz niską temp. spalin, ale ta temp. utrzymuje się stale. Gdyby opał był mokry, to wydzielą się skropliny i agresywnie będą reagowały z blachą kotła. U mnie także niska temp spalin, ale wszędzie jest sucho i nic złego z kotłem i kominem się nie dzieje. Na ściankach jedynie suchy pył, który wystarczy zmieść zmiotką.

No u mnie jednak troszeczke sie sadzi. Szczegolnie drzwiczki i scianka komory spalsnia od strony podajnika a takrze toz pod pierwsza polka wodna. Sadzi sie zwlaszcza jak sie odstawia. Testuje takie ustawienia bo sie po woli sklaniam do sterowania poprzez wasze TRK. Kilka mocy musze miec opanowanych. Paliwo nie jest moze bardzo suche jednak uzupelniam czesto zeby sie dosuszylo i jest ok. Mozecie mi pomoc w instalacji trk na tunerze sat na linuksie? Glownie chodzi mi o tego calego phytona

Witam.Zastanawiam się nad prostym i niezawodnym sterem do prostego kotła HG,ma być tylko podłączony do czujnika temp. spalin,reszta funkcji nie potrzebna.Chciałbym ustawić temp. załączania po spadku do 170,a 200 st. =wyłącz,przy braku wzrostu temp. 10-15 min.= wygaszanie.Po poszukiwaniach znalazłem takie stery: ST 28 zPID,ST 81 zPID. Czy jakieś inne opcje,co polecacie?Pozdrawiam.

No u mnie jednak troszeczke sie sadzi. Szczegolnie drzwiczki i scianka komory spalsnia od strony podajnika a takrze toz pod pierwsza polka wodna. Sadzi sie zwlaszcza jak sie odstawia. Testuje takie ustawienia bo sie po woli sklaniam do sterowania poprzez wasze TRK. Kilka mocy musze miec opanowanych. Paliwo nie jest moze bardzo suche jednak uzupelniam czesto zeby sie dosuszylo i jest ok. Mozecie mi pomoc w instalacji trk na tunerze sat na linuksie? Glownie chodzi mi o tego calego phytona

Ja tez bym chetnie potestowal na tunerze tylko niech ktos napisze konkretnie jakie pliki potrzebuje wrzucic na tuner bo w opisie jest to troche porozrzucane i trudno odniesc sie do tego jesli chodzi konkretnie o tuner tvsat

A ja mam takie pytanko: Na wszystkich grzejnikach mam termostaty , no i po wykresach widać kiedy u mnie jest mieszkanie wietrzone.W związku z tym co powiecie na to jakbym dołożył jeszcze do CO zawór trójdrożny termostatyczny, temp na kotle miał np.60 a na CO puścił powiedzmy 50.No i pytanko czy kocioł wtedy pracowałby stabilniej , nie byłoby takich spadków temp. na piecu ?

A ja mam takie pytanko: Na wszystkich grzejnikach mam termostaty , no i po wykresach widać kiedy u mnie jest mieszkanie wietrzone.W związku z tym co powiecie na to jakbym dołożył jeszcze do CO zawór trójdrożny termostatyczny, temp na kotle miał np.60 a na CO puścił powiedzmy 50.No i pytanko czy kocioł wtedy pracowałby stabilniej , nie byłoby takich spadków temp. na piecu ?

Można dać jak nie masz 4D lub 3D.

Ale to nie zmniejszy zbytnio spadków. Bo po wietrzeniu i tak głowice się pootwierają i pójdzie woda z kociołka w dużych ilościach. Wietrz nie wszystko na raz tylko po kolei. ;-)

Jak sie juz dowiesz to sie chwal jakby co :)

Wszystkie informacje są tutaj: https://esterownik.pl/forum/tematy,15/dla-developerow

Nie ma sensu powielać je jeszcze raz.

Na dekoderze chyba nikt nie uruchamiał TRK. Ja uruchamiałem na routerze , a obecnie na RPi.

Ps: aby cokolwiek wgrać (skopiować) do tunera musisz mieć dostęp z poziomu root-a.

Edytowane przez mark3k