Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZAGADKA !

Co to jest :

[ATTACH=CONFIG]299144[/ATTACH]

... Jakim cudem znalazło się to w szufladzie na popiół ?!?

:confused::D

Mi to przypomina kształtem ząb sprężynowy od siewnika zbożowego "Poznaniak", poważnie.

Jak to miałoby przejść przez ślimak, nie mam pojęcia, raczej niemożliwe.

Rozumiem że to "coś" to jakiś pozwijany pręt metalowy ?

No , serio było w popiele , nikt tam tego nie wrzucił bo ja obsługuję kociołek.

Jestem w szoku , musiało to to "przejść" przez ślimak - no chyba że się kominem dostało ... jeśli przez ślimak - to wyciągać i sprawdzać czy dać se siana skoro podaje ?

jaja panie :) Wygląda na to że rbr`ek zmieliłby nawet teściową :D

Edytowane przez adkwapniewski

Rbr wciągnie wiele , u mnie połknoł prawie cały pogrzebacz który był w komplecie z kotłem.A wyglądało to tak przed zainstalowaniem kociołka zachciało mi sie podłączyć go do routera(tak na sucho).Wydawało mi sie ,że ze zbiornika wyciągnołem wszystko co było wrzucone.podpiełem kabel do routera włączyłem sterownik (nieświadomy tego ,że podajnik zacznie podawać),no i tak sobie ustawiałem wszystko aby zobaczyć jak kociołek wygląda na moim laptopie.Wszystko poszło według planów,zainstalowałem , nacieszyłem sie i wszystko odłączyłem.Zdziwienie przyszło w momencie kiedy instalowałem go w kotłowni.żeby sie nie męczyć postanowiłem zdemontowć zbiornik i podajnik.Wtedy doznałem szoku, naszczęście zawleczka była zerwana ,a pogrzebacz niestety , musiałem zrobić nowy(bo z tego co był w komplecie zrobiły sie esy floresy).

No , serio było w popiele , nikt tam tego nie wrzucił bo ja obsługuję kociołek.

Jestem w szoku , musiało to to "przejść" przez ślimak - no chyba że się kominem dostało ... jeśli przez ślimak - to wyciągać i sprawdzać czy dać se siana skoro podaje ?

jaja panie :) Wygląda na to że rbr`ek zmieliłby nawet teściową :D

Wrzuć jeszcze raz do zasobnika, jak przejdzie, to znaczy, ze było w węglu :D

Panowie czy jezeli nie wpisze zasypu to po wystapieniu alarmu wygasi piec?,

Na defaultowych ustawieniach nie. :)

I zasypu jakoś szczególnie nie trzeba wpisywać :)

wystarczy na panelu zjechać na ekran na którym jest "CP > xxxx" i nacisnac strzałkę: "=>" panelu, potem wybeiramy góra dół ilośc kg wsypanego (chyba, ze sypiemy zawsze tyle samo). "OK" i gotowe. :)

PRzy sypaniu/czyszczeniu pieca to dodatkowe 30s.

ale niezrobienie tego nie wpływa na pracę pieca :) - chyba, ze sobie go prze konfigurujesz.

Jak juz mowa o zasypie to czy w aplikacji na Androida jest opcja zasypu bo jakos nie widze

Jesli jest to bardzo prosze o instruction:)

Oczywiście jest.

Wchodzisz w menu sterownika,

Opcje sterownika

Parametry użytkownika

Pózniej ustawiasz czas pracy podajnika do opróżnienia/ustawiasz minuty

Wracasz do ekranu głównego,po prawej stronie na niebiesko masz czas pracy podajnika , klikasz na to wpisujesz ile kg zasypałeś i klikasz ok .

I już powinno być ok........:cool:

Wczoraj o 21:27 ktoś przełączył na tryb ręczny i zapomniał przełączyć na automat, więc kocioł wygasł.

Miałem ostatnio ten sam numer. Wstaję rano, grzejnik w sypialni zimny, wody ciepłej w kranie brak, idę do kotłowni, a tam zimno :)

Okazuje się, że dzień wcześniej po zajrzeniu do podajnika, zapomniałem przełączyć z powrotem z trybu ręcznego na automat.

Miałem ostatnio ten sam numer. Wstaję rano, grzejnik w sypialni zimny, wody ciepłej w kranie brak, idę do kotłowni, a tam zimno :)

Okazuje się, że dzień wcześniej po zajrzeniu do podajnika, zapomniałem przełączyć z powrotem z trybu ręcznego na automat.

Hmmm, pytanie tylko, po co go przełączałeś na "ręczny" ?

Jak na krótko otworzysz klapę zasobnika, nie zdąży zadymić.

Co myslicie o takim paleniu jak teraz jade na recznym? Podawanie 1:22, nadmuch 36. Ladnie sie pali na kopcu zoltym ogniem, tylko spaliny mam max 80 *C ale piec od czasu do czasu i tak dochodzi do zadanej 65. Komin systemowy, w piecu such. Chce zeby sie to jak najmnij odstawialo a grupowe to nie ma opcji - ciagle odstawki. Co myslicie o takim prowadzeniu kotla? Spalanie ok 18-20 kg

I tak trzymaj. W/g mnie, jeśli paliwo masz suche, kocioł suchy i komin także, to jest to jak najbardziej uzasadniony sposób spalania. Masz niską temp. spalin, ale ta temp. utrzymuje się stale. Gdyby opał był mokry, to wydzielą się skropliny i agresywnie będą reagowały z blachą kotła. U mnie także niska temp spalin, ale wszędzie jest sucho i nic złego z kotłem i kominem się nie dzieje. Na ściankach jedynie suchy pył, który wystarczy zmieść zmiotką.