Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Chyba coś to dało ,dziś chata wietrzyła sie z 2 godziny i niby wszystko jest ok.Zobaczymy czy będzie tak dalej.Jeśli wglądniecie na wykresy ta jakby coś ta krótka anomalia była spowodowana brakiem prądu.

Ale grzałki nie wyłączyłeś ?

Co chcesz osiągnąć, małe spalanie, stabilną pracę kotła, czy może coś innego ? Nieraz ciężko to wszystko połączyć. ;)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem o stabilnej pracy kotła.A sugerujesz ,że to nie wiąże sie z mniejszym spalaniem?

Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, trzeba wypróbować u siebie. Wg mojej oceny stabilna praca kotła dobrze wpływa na sam kocioł, taka praca (ja u siebie wywaliłem całkowicie pompkę od cwu) mi odpowiada i nie będę wachlował temperaturą na kotle dla 0,5 czy 1 kg opału.

Siemka,czy panowie sprzedajacy eko wozicie groszek w okolice Sandomierza?,szukam sprawdzonego grochu w świetokrzyskim lub podkarpackim.W tym roku kupiłem groch z tego samego sklady co w zeszłym i jest duzo gorszy od poprzedniego.Duzo popiołu.Konkretne odpowiedzi prosze na pw.Groch bede dopiero kupował ok lipca ale chce miec juz jakis konkretny namiar zeby sie nie miotac pozniej..Pracuje na obczyznie i nie bardzo mam czas na testy spalania.

Siemka,czy panowie sprzedajacy eko wozicie groszek w okolice Sandomierza?,szukam sprawdzonego grochu w świetokrzyskim lub podkarpackim.W tym roku kupiłem groch z tego samego sklady co w zeszłym i jest duzo gorszy od poprzedniego.Duzo popiołu.Konkretne odpowiedzi prosze na pw.Groch bede dopiero kupował ok lipca ale chce miec juz jakis konkretny namiar zeby sie nie miotac pozniej..Pracuje na obczyznie i nie bardzo mam czas na testy spalania.

Grzechu ja na przykład odpuściłem sobie wysyłanie kurierem, ceny znowu podnieśli i jedynie kto na tym dobrze wychodzi to właśnie oni.

Dzwonił nawet ktoś chyba w tym tygodniu z Twojego miasta z zapytaniem o groszek, odradziłem mu zakup właśnie ze względu na koszt wysyłki.

Jedynie w dostawie całosamochodowej ( 24 tony ) wyszłoby to w przyzwoitych pieniądzach.

Miał rozmawiać z jakimś swoim znajomym, który zużywa duże ilości, coś dużego ogrzewa, jak się dogadają to im wyślę autko.

Z doświadczenia wiem że ciężko skrzyknąć taką grupę, zawsze ktoś ma jakieś obawy ale jak już się jakoś uda w bólach to teraz biorą co roku, są tacy.

Ewentualnie szukać w sklepach internetowych, jak widać po lekturze forum też różnie tam bywa.

Grzechu ja na przykład odpuściłem sobie wysyłanie kurierem, ceny znowu podnieśli i jedynie kto na tym dobrze wychodzi to właśnie oni.

Dzwonił nawet ktoś chyba w tym tygodniu z Twojego miasta z zapytaniem o groszek, odradziłem mu zakup właśnie ze względu na koszt wysyłki.

Jedynie w dostawie całosamochodowej ( 24 tony ) wyszłoby to w przyzwoitych pieniądzach.

Miał rozmawiać z jakimś swoim znajomym, który zużywa duże ilości, coś dużego ogrzewa, jak się dogadają to im wyślę autko.

Z doświadczenia wiem że ciężko skrzyknąć taką grupę, zawsze ktoś ma jakieś obawy ale jak już się jakoś uda w bólach to teraz biorą co roku, są tacy.

Ewentualnie szukać w sklepach internetowych, jak widać po lekturze forum też różnie tam bywa.

No dobrze Pan piszesz , jak sie orientujesz w moich okolicach opyliłeś pare kociołków .Jednak tak samo pisaliśmy na PW(jak wyżej w Twoim opisie). , no i chyba będzie ciężko zmobilizować ludzi aby łyknąć cały transport.Jakaś mentalność ludzka taka ,że wolą przepłacać , kupować na ostatnią chwile(jak robi sie pusto), zamiast kupić raz poza sezonem na całą zime i przy tym zaoszczędzić pare groszy.

Jak byś coś kolego znalazł sensownego na podkarpaciu to się pochwal. Może sam skorzystam:)

Na ten rok już mam ale na przyszły czemu nie.

No dobrze Pan piszesz , jak sie orientujesz w moich okolicach opyliłeś pare kociołków .Jednak tak samo pisaliśmy na PW(jak wyżej w Twoim opisie). , no i chyba będzie ciężko zmobilizować ludzi aby łyknąć cały transport.Jakaś mentalność ludzka taka ,że wolą przepłacać , kupować na ostatnią chwile(jak robi sie pusto), zamiast kupić raz poza sezonem na całą zime i przy tym zaoszczędzić pare groszy.

No, jak wszystkim kotły dojechały to i może na węglu bym Was nie okradł :)

A jest Was tam już niezła grupka.

Nie rozmawiałem z Tadeuszem już bardzo długo, pisałeś że coś Ci dał do spróbowania ?

Nie było to jeszcze to co udało się później trochę ściągnąć ale na ten też nikt nie narzeka, popiołu niema za dużo a kopa ma niezłego, paliłem nim dość długo.

Mimo że ma powera z powodzeniem można nim palić latem, miałem przerwę podajnika na 120min i bez problemów z wygaszaniem.

Ten mocniejszy już nie trzyma tak żaru ale ma jeszcze dużo mniej popiołu, tak to wygląda u mnie bynajmniej.

Witam,prosze o rade.Mam skopana podłogowke,tzn wylewke na niej.Na parterze otwartym nie liczac łazienki i wc mam kilka petli i rozne grobosci betonu nad nimi.Potrzebuje posterowac rotametrami zeby wyrownac grzanie poszczegolnych petli.Przykreciłem wczoraj 2 z nich ale ja nie widze jakis zmian we wskaznikach.Zalaczam zdjecia,Poradzcie cos http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62781466b30d0fb9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9aa33e1bc0da7447.html

Witam,prosze o rade.Mam skopana podłogowke,tzn wylewke na niej.Na parterze otwartym nie liczac łazienki i wc mam kilka petli i rozne grobosci betonu nad nimi.Potrzebuje posterowac rotametrami zeby wyrownac grzanie poszczegolnych petli.Przykreciłem wczoraj 2 z nich ale ja nie widze jakis zmian we wskaznikach.Zalaczam zdjecia,Poradzcie cos http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62781466b30d0fb9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9aa33e1bc0da7447.html

A na którym biegu szaleje pompka do podłogówki (nie widzę niestety zdjęć, bo mam zblokowane w robocie)?

Rotametrami ciężko się kręci ... ja u siebie odkręciłem je na max i przykręcałem zaworami na dolnej belce - dużo lepiej mi się tak reguluje.

Dodatkowo warto ustawić pompkę na max biegu - żeby przepływy się pokazały (na zdjęciach masz zerowe przepływy...) - wyrównać , zejść bieg niżej wyrównać itd

Pompa na 1 chodzi,cyklicznie 3min praca,15min postoj.Czyli zeby zobaczyc przepływ pompka musi pracowac?Jak dlugo?

Rotametr działa pod wpływem ciśnienia cieczy wytwarzanego przez pracująca pompę na skutek przepływu wody.

Pompa stoi - przepływu zero - rotametry wskażą zero.

rotametry możesz ustawić tylko, jeśli:

pompa pracuje i swobodny przepływ cieczy jest możliwy.

Dobrze jakbyś w instalacji miał po włączane wszystkie obwody które mogą działać jednocześnie, bo może to zmieniać przepływy wody.

Rotametrami ciężko się kręci ... ja u siebie odkręciłem je na max i przykręcałem zaworami na dolnej belce - dużo lepiej mi się tak reguluje.

Dodatkowo warto ustawić pompkę na max biegu - żeby przepływy się pokazały (na zdjęciach masz zerowe przepływy...) - wyrównać , zejść bieg niżej wyrównać itd

A czy przypadkiem rotametry nie sa tylko wskaźnikami? a tak naprawdę to reguluje się tylko zaworami na dolnej belce? Przecież rotametr ma za zadanie tylko pokazanie jaki jest przepływ, a zawór na drugiej belce działa jak zawór w grzejniku i służy do regulacji przepływu/zamknięcia.

A czy przypadkiem rotametry nie sa tylko wskaźnikami? a tak naprawdę to reguluje się tylko zaworami na dolnej belce? Przecież rotametr ma za zadanie tylko pokazanie jaki jest przepływ, a zawór na drugiej belce działa jak zawór w grzejniku i służy do regulacji przepływu/zamknięcia.

Rotametr służy do regulacji i to dokładnej przepływu i przy okazji posiada wskaźnik. Jak podłogówka jest dobrze zrobiona, odpowietrzona i dobrze dobrana pompa i rotametry to nie ma najmniejszego problemu ją prawidłowo ustawić. U mnie rotametry mają maksymalny przepływ 2.5L/min bo większego i tak wiedziałem że nie uzyskam, a za to skala jest większa (pętle wahają się od 40m do 110m).