Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo przepr aszam,że przerywam tak zacną i interesującą dyskusję.

Mam tylko jedno pytanie.

Czy ,ktoś z Szanownych kolegów forumowiczów i właścicieli,tak wspaniałego kotła jakim jest RBR,czyścił już "tajemniczą przestrzeń" gdzie chodzi tzw.czyszczak?

Ja czyszczę co jakiś czas wspomnianym właśnie czyszczakiem:)

Może po prostu tak często zmieniam kotły że nie zdążą się zaciaprać :)

Nie znam przypadku żeby ktokolwiek zgłaszał jakiś problem z zatkaniem tego kanału.

Ostatnio chyba ze dwa tygodnie temu dzwonił właśnie lestek że po otwarciu drzwiczek cały dym wychodzi mu na kotłownię i pytał czy przyczyną może być przytkanie tego kanału.

Niestety nie było to przyczyną.

Nie znam przypadku żeby ktokolwiek zgłaszał jakiś problem z zatkaniem tego kanału.

Ostatnio chyba ze dwa tygodnie temu dzwonił właśnie lestek że po otwarciu drzwiczek cały dym wychodzi mu na kotłownię i pytał czy przyczyną może być przytkanie tego kanału.

Niestety nie było to przyczyną.

To było chyba nawet tydzień temu. Rozleniwiłem się na tyle że od zamontowania kotła nawet nie zajrzałem do rury odprowadzającej spaliny do komin a ta była tK zatkana że dym zamiast do komina szedł na kotłownię. Ale jak to mówią nie ma takiej rury której się nie da odetkać:)

Na marginesie: a da się dojść do tej przestrzeni, żeby ja wyczyścić czym innym niż wspomnianym czyszczakiem? Czy tylko można sobie po wyciagnieciu popielnika, "kominiarskim" sposobem lusterko i lampkę tam podstawić? TwójPan, jak się domyślam, już tam zajrzał i chce się przekonać, czy inni zobaczą to samo. Mam się zacząć czegoś obawiać?

Gość TwojPan
Na marginesie: a da się dojść do tej przestrzeni, żeby ja wyczyścić czym innym niż wspomnianym czyszczakiem? Czy tylko można sobie po wyciagnieciu popielnika, "kominiarskim" sposobem lusterko i lampkę tam podstawić? TwójPan, jak się domyślam, już tam zajrzał i chce się przekonać, czy inni zobaczą to samo. Mam się zacząć czegoś obawiać?

Nie za bardzo wyobrażam sobie,demontaż palnika solo.Ściąganie podajnika itd.Nie wchodzi to w zakres czynności serwisowych,więc trzeba zrobić to raczej samemu.Niestety.

Zaglądnijcie do swoich.

Nie za bardzo wyobrażam sobie,demontaż palnika solo.Ściąganie podajnika itd.Nie wchodzi to w zakres czynności serwisowych,więc trzeba zrobić to raczej samemu.Niestety.

Zaglądnijcie do swoich.

Pomimo demontażu palnika i tak sobie nie wyobrażam wyczyszczenia tylnej komory, pisałem kiedyś żeby mogli zrobić tam od góry jakąś klapę rewizyjną i przynajmniej dwa razy na sezon można byłoby wyczyścić to porządnie. Nie raz widzę ile trzeba się naskrobać skrobakiem pod różnymi kątami aby doczyścić przednie półki i podejrzewam że poruszanie oryginalną wajchą dużo nie daje.

Pomimo demontażu palnika i tak sobie nie wyobrażam wyczyszczenia tylnej komory, pisałem kiedyś żeby mogli zrobić tam od góry jakąś klapę rewizyjną i przynajmniej dwa razy na sezon można byłoby wyczyścić to porządnie. Nie raz widzę ile trzeba się naskrobać skrobakiem pod różnymi kątami aby doczyścić przednie półki i podejrzewam że poruszanie oryginalną wajchą dużo nie daje.

Na pytanie czym tam zarasta ? mogę śmiało powiedzieć że jest tam warstwa twardego nagaru, wystarczy zrobić sobie haczyk i po wyciągnięciu popielnika przedrapać, listwa od tego zbieraka też nie jest na całej wysokości tylnej ściany. najlepszy dostęp to wyczyszczenia tego to demontaż podłogi popielnika i kocioł do góry nogami.

Nowe menu ukryte czy jak ?? nowe menu.jpg

Na pytanie czym tam zarasta ? mogę śmiało powiedzieć że jest tam warstwa twardego nagaru, wystarczy zrobić sobie haczyk i po wyciągnięciu popielnika przedrapać, listwa od tego zbieraka też nie jest na całej wysokości tylnej ściany. najlepszy dostęp to wyczyszczenia tego to demontaż podłogi popielnika i kocioł do góry nogami.

Nowe menu ukryte czy jak ?? [ATTACH=CONFIG]304806[/ATTACH]

https://esterownik.pl/nasze-produkty/defro-smart

Nowe menu ukryte czy jak ?? [ATTACH=CONFIG]304806[/ATTACH]

Najprościej to sięgnąć ręką z wlaczonym smartfonem i zrobić fotke po co gdybac:-)

Gość TwojPan

Panie Wiesławie,ja nie żartuję.

Jak dotąd.

Ja zgłaszam taki problem.Może kanał nie jest zatkany w 100%,ale przepływ spalin oceniam na ok 50%.

To co wypadło podczas akcji,dmuchawa i moc na max,długo się dymiło.Ale reszty za nic w świecie na dam rady w taki sposób usunąć.Mechanicznie ,też nie ma za bardzo jak....

Może Pan pomóc?

Jak dotąd.

Ja zgłaszam taki problem.Może kanał nie jest zatkany w 100%,ale przepływ spalin oceniam na ok 50%.

To co wypadło podczas akcji,dmuchawa i moc na max,długo się dymiło.Ale reszty za nic w świecie na dam rady w taki sposób usunąć.Mechanicznie ,też nie ma za bardzo jak....

Może Pan pomóc?

Benzyna i zapałka ;)

Jak dotąd.

Może Pan pomóc?

Dzwoniłem ale nie wiem czy nie mógł pan rozmawiać czy nie chciał.

Napiszę króciutko.

Kanał ma 3,5cm szerokości, czyszczak 3cm, jeśli używał pan czyszczaka i w tej chwili można nim normalnie poruszać to nie może być mowy o zatkaniu.

Pytałem nawet już kiedyś producenta, pamięta pan jak rozmawialiśmy ? czy kiedykolwiek u kogoś zatkał się ten kanał.

Powiedział że nigdy, ja też nie słyszałem. Mówił że miał 3 przypadki gdzie były czyszczaki nie używane przez użytkowników i się pozacierały, nawet po wymianie na nowe nie szło dalej nimi poruszać a kotły nie cofały dymu, żeby uruchomić czyszczaki przetykano kanał specjalną szczotką.

W innym przypadku gościu przeciągnął między półkami w kanał kawałek łańcucha który wyszedł z tyłu za palnikiem z kanału i poruszając tym łańcuchem w jedną i drugą stronę wydrapał zalegający nagar żeby uruchomić czyszczak.

Gość TwojPan

Kanał ma 3,5cm szerokości, czyszczak 3cm, jeśli używał pan czyszczaka i w tej chwili można nim normalnie poruszać to nie może być mowy o zatkaniu.

Czy czyszczak,aby na pewno jest długości kanału tzn.od góry,aż do samego dołu?Chyba jednak nie...

W innym przypadku gościu przeciągnął między półkami w kanał kawałek łańcucha który wyszedł z tyłu za palnikiem z kanału i poruszając tym łańcuchem w jedną i drugą stronę wydrapał zalegający nagar żeby uruchomić czyszczak.

Dobry patent :)

Czy czyszczak,aby na pewno jest długości kanału tzn.od góry,aż do samego dołu?Chyba jednak nie...

Tak. Jeśli się pan przypatrzy to są zauważalne końcówki czyszczaka od góry, tyle że u pana chyba u góry są jeszcze płytki ? na dole jak pan popatrzy też dostrzeże pan za palnikiem w miejscu kanału końcówkę czyszczaka.