Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Wiesławie.

Jak był Pan u mnie z wizytą,rozmawialiśmy o ceramicznym deflektorze.Ma Pan taki w sprzedaży?

Używałem do tej pory,pozostałego po "ceramicznym wyposażeniu",ale te płyty są tak grube,że nie ma opcji aby wyczyścić nad nimi przestrzeń.

Na razie nie sprzedaję takich rzeczy.

Już od dłuższego czasu w nowych kotłach są montowane deflektory właśnie ceramiczne zamiast żeliwnych z tego co słyszę od ludzi to jeszcze czyściej jest w komorze.

Na razie nic nie pękło poza jednym przypadkiem samounicestwienia :)

Niestety fenix ale z lenistwa nie chce mi się wszystkiego uwieczniać :)

Miałem ostatnio u siebie taki i komuś z klientów dałem, nie przyszło mi do łba żeby zrobić fotkę, wczoraj syn pojechał z instalatorem montować 12-tkę ale dzisiaj już odpalona to będzie problem. Przyjedzie następna w piątek ale nie wiem czy nie zabiorą ją zaraz do montażu zanim z roboty wrócę.

Powiem młodemu żeby fotke jakąś pstryknął ale nie wiem czy nie zapomni.

Też taki mam ;)

Nie wiem czemu ale oryginalny zaczął pękać, zamówiłem nowy, ceramiczny. Zarówno ten jaki i żeliwny wyciągałem do czyszczenia przestrzeni nad deflektorem.

Piec mam od 01.2013 i takie syfki jak Nove'mu wyleciały po ok roku. Teraz spokój nic takiego się nie pojawia. A czyszczak działa jak potrzeba u mnie i u ojca.

Edytowane przez Kazek13
cer

Dwa szybie zapytania, jeśli można:

1. Czy to prawda, że Wesołą trzeba palić na wyższych temperaturach? Bo wydzielą się jakieś tam gazy paląc na niższych? Czy temp 45-50 będą za niskie? Bo została w tym sezonie mi już tylko Wesołą, a temperatury na dworzu jakie są każdy widzi :)

2. Czy jest jakaś przewaga w paleniu na grupowym dwiema mocami nad jedną mocą? Bo przy jednej mocy tylko jeden histogram kontroluję. Czy 2 różne nadmuchy coś "urozmaicają" w procesie spalania? Prawię cała zimę mam 8kw - dmuchawa 38%.

Ad. 1. Pierwsze słyszę, jak nic się nie kondensuje w kotle i w kominie, to możesz jechać na takich temperaturach.

Ad. 2. Różnica jest taka, że kocioł szybciej reaguje na spadek temperatury CO.

Jak jedziesz na jednej mocy, to na histogramy patrzysz jakby to był jeden (jakbyś je na siebie nałożył). U siebie masz idealny histogram, ja bym nic nie zmieniał.

2. Czy jest jakaś przewaga w paleniu na grupowym dwiema mocami nad jedną mocą? Bo przy jednej mocy tylko jeden histogram kontroluję. Czy 2 różne nadmuchy coś "urozmaicają" w procesie spalania? Prawię cała zimę mam 8kw - dmuchawa 38%.

Dam przykład:

Jeżeli rzeczywiste chwilowe zapotrzebowanie domu na ciepło mieści się w przedziale pomiędzy dwoma mocami, to:

-ustawienie grupowego na jedną moc tzn. wyższą powoduje, że kocioł pracuje z odstawianiem się (troszkę podobnie do dwustanu, ale jednak inaczej, bo algorytm grupowego działa);

-ustawienie grupowego na dwie moce (wyższą i niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania domu na ciepło) spowoduje, że kocioł nie będzie się odstawiał, tylko będzie pracował na przemian z mocą za wysoką i z mocą za niską (wypadkowa będzie taka, jak potrzeba).

Dam przykład:

Jeżeli rzeczywiste chwilowe zapotrzebowanie domu na ciepło mieści się w przedziale pomiędzy dwoma mocami, to:

-ustawienie grupowego na jedną moc tzn. wyższą powoduje, że kocioł pracuje z odstawianiem się (troszkę podobnie do dwustanu, ale jednak inaczej, bo algorytm grupowego działa);

-ustawienie grupowego na dwie moce (wyższą i niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania domu na ciepło) spowoduje, że kocioł nie będzie się odstawiał, tylko będzie pracował na przemian z mocą za wysoką i z mocą za niską (wypadkowa będzie taka, jak potrzeba).

Tutaj pytającemu chodziło o jedną moc, ale "niższą" i jest to lepsze bardziej ekonomiczne rozwiązanie byle kociołkowi nie zabrakło mocy i powoli zdążył nadrobić straty. Kociołek wtedy pracuje dłużej i krócej będzie się odstawiał i mniej strat pójdzie w komin.

Tutaj pytającemu chodziło o jedną moc, ale "niższą" i jest to lepsze bardziej ekonomiczne rozwiązanie byle kociołkowi nie zabrakło mocy i powoli zdążył nadrobić straty. Kociołek wtedy pracuje dłużej i krócej będzie się odstawiał i mniej strat pójdzie w komin.

Przeczytaj dokładnie moją odpowiedź, którą zacytowałeś.

Jeśli ustawisz kocioł na moc niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania, to nigdy nie uzyska potrzebnej mocy.

Przeczytaj dokładnie moją odpowiedź, którą zacytowałeś.

Jeśli ustawisz kocioł na moc niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania, to nigdy nie uzyska potrzebnej mocy.

A z się prosi dodać : "...w zakładanym czasie". Bo ludzie to czytają, ale o czasie nie każdy pamięta :)