Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwa szybie zapytania, jeśli można:

1. Czy to prawda, że Wesołą trzeba palić na wyższych temperaturach? Bo wydzielą się jakieś tam gazy paląc na niższych? Czy temp 45-50 będą za niskie? Bo została w tym sezonie mi już tylko Wesołą, a temperatury na dworzu jakie są każdy widzi :)

2. Czy jest jakaś przewaga w paleniu na grupowym dwiema mocami nad jedną mocą? Bo przy jednej mocy tylko jeden histogram kontroluję. Czy 2 różne nadmuchy coś "urozmaicają" w procesie spalania? Prawię cała zimę mam 8kw - dmuchawa 38%.

Ad. 1. Pierwsze słyszę, jak nic się nie kondensuje w kotle i w kominie, to możesz jechać na takich temperaturach.

Ad. 2. Różnica jest taka, że kocioł szybciej reaguje na spadek temperatury CO.

Jak jedziesz na jednej mocy, to na histogramy patrzysz jakby to był jeden (jakbyś je na siebie nałożył). U siebie masz idealny histogram, ja bym nic nie zmieniał.

2. Czy jest jakaś przewaga w paleniu na grupowym dwiema mocami nad jedną mocą? Bo przy jednej mocy tylko jeden histogram kontroluję. Czy 2 różne nadmuchy coś "urozmaicają" w procesie spalania? Prawię cała zimę mam 8kw - dmuchawa 38%.

Dam przykład:

Jeżeli rzeczywiste chwilowe zapotrzebowanie domu na ciepło mieści się w przedziale pomiędzy dwoma mocami, to:

-ustawienie grupowego na jedną moc tzn. wyższą powoduje, że kocioł pracuje z odstawianiem się (troszkę podobnie do dwustanu, ale jednak inaczej, bo algorytm grupowego działa);

-ustawienie grupowego na dwie moce (wyższą i niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania domu na ciepło) spowoduje, że kocioł nie będzie się odstawiał, tylko będzie pracował na przemian z mocą za wysoką i z mocą za niską (wypadkowa będzie taka, jak potrzeba).

Dam przykład:

Jeżeli rzeczywiste chwilowe zapotrzebowanie domu na ciepło mieści się w przedziale pomiędzy dwoma mocami, to:

-ustawienie grupowego na jedną moc tzn. wyższą powoduje, że kocioł pracuje z odstawianiem się (troszkę podobnie do dwustanu, ale jednak inaczej, bo algorytm grupowego działa);

-ustawienie grupowego na dwie moce (wyższą i niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania domu na ciepło) spowoduje, że kocioł nie będzie się odstawiał, tylko będzie pracował na przemian z mocą za wysoką i z mocą za niską (wypadkowa będzie taka, jak potrzeba).

Tutaj pytającemu chodziło o jedną moc, ale "niższą" i jest to lepsze bardziej ekonomiczne rozwiązanie byle kociołkowi nie zabrakło mocy i powoli zdążył nadrobić straty. Kociołek wtedy pracuje dłużej i krócej będzie się odstawiał i mniej strat pójdzie w komin.

Tutaj pytającemu chodziło o jedną moc, ale "niższą" i jest to lepsze bardziej ekonomiczne rozwiązanie byle kociołkowi nie zabrakło mocy i powoli zdążył nadrobić straty. Kociołek wtedy pracuje dłużej i krócej będzie się odstawiał i mniej strat pójdzie w komin.

Przeczytaj dokładnie moją odpowiedź, którą zacytowałeś.

Jeśli ustawisz kocioł na moc niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania, to nigdy nie uzyska potrzebnej mocy.

Jeśli ustawisz kocioł na moc niższą od rzeczywistego chwilowego zapotrzebowania, to nigdy nie uzyska potrzebnej mocy.

A z się prosi dodać : "...w zakładanym czasie". Bo ludzie to czytają, ale o czasie nie każdy pamięta :)

Tak jak napisał gmaj22 w określonym czasie, jeżeli byłoby tak ja ty piszesz nie byłoby w ogóle sensu ustawiać dwóch mocy bo mniejsza nie byłaby w ogóle nadrobić strat, a tak to się ustawia więcej mocy aby przy delikatnym zapotrzebowaniu na ciepło piec spokojnie startował na mniejszej mocy i jak po określonym czasie nie jest w stanie nadrobić strat to włącza wyższą moc.

Napisałem "rzeczywiste chwilowe zapotrzebowanie". "Chwila" to przecież czas!

Przeczytaj sobie całą wcześniejszą odpowiedź, a nie cytuj poszczególne słówka to zrozumiesz o co mi chodziło (to nigdy nie uzyska potrzebnej mocy) i jakbyś przynajmniej chciał pomóc autorowi pytania to pasowało by zaglądnąć też na ustawienia jak to zrobił bobasxx, a nie coś doradziłeś nie zastanawiając się o co autorowi pytania chodziło.

Ad. 1. Pierwsze słyszę, jak nic się nie kondensuje w kotle i w kominie, to możesz jechać na takich temperaturach.

Ad. 2. Różnica jest taka, że kocioł szybciej reaguje na spadek temperatury CO.

Jak jedziesz na jednej mocy, to na histogramy patrzysz jakby to był jeden (jakbyś je na siebie nałożył). U siebie masz idealny histogram, ja bym nic nie zmieniał.

Ad 1. Jestem pewien, że gdzieś na tym forum czytałem o tym, że Wesoła na wyższe temp. na dworzu jest bez sensu. I coś było o tym, że gorzej się spala na niższych temp pieca.

Ad 2. Też mi się tak wydawało ;) Dzięki.

Dam przykład:

Mówiąc szczerze to nie bardzo rozumiem pojęcia których tu użyłeś.

Ja to widzę mniej więcej tak, że mój do nie potrzebuje "mocy", tylko temperaturę, którą mam na piecu zadaną.

Całą zimę jadę na 52 stopniach (ostatnio tylko zmniejszyłem) i dmuchawie 38% i histogram mam gites, popiół jest ok i ja jestem zadowolony.

Tylko czysto teoretycznie zastanowiło mnie co by się działo w procesie spalania, jak np. dodam drugi nadmuch (drugą moc) powiedzmy 41%?

A czy chwilowe zapotrzebowanie mojego domu na ciepło mieści się w jakimś przedziale to jakbyś mnie pytał o fizykę kwantową ;)

A jak to co napisałeś w drugim myślniku ma się do ekonomiczności i do spieków? Jeśli wskoczy mi drugi histogram (do drugiej mocy) z wykresami gorszymi niż mam teraz (a mam idealne) to znaczy, że proces spalania się pogorszy?

Mówiąc szczerze to nie bardzo rozumiem...

Jeszcze raz. Najprościej, jak umiem.

Jeśli na sterowniku, w opcji "retortowy grupowe", ustawisz sobie 8kW jako maksymalną i minimalną, czyli jedną moc (to jest umowne 8kw, wcale nie znaczy to, że Twój kocioł będzie pracował z mocą 8kW, tak to się tylko nazwało producentowi sterownika, moim zdaniem niezbyt zręcznie) i oczywiście dobierzesz odpowiednio nadmuch i podawanie, aby spalanie było "ładne", a kocioł za licho nie chce osiągnąć zadanej mu przez Ciebie temperatury - to znaczy, że chwilowe zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu jest większe, niż chwilowa moc, jaką wytwarza kocioł. Musisz wtedy nastawić w grupowym maksymalną na kolejną moc 12kW (to też jest moc umowna) i ponownie dobrać odpowiednio nadmuch i podawanie, aby spalanie było "ładne". Jeśli te 12kW też jest za małe i kocioł dalej nie uzyskuje temperatury wody - dajesz kolejną większą moc.

Jeśli okaże się jednak, że te nastawione 12kW (umowne) było większe, niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu - to wtedy kocioł osiągnie temperaturę wody, którą mu zadałeś i przejdzie w odpowiednim momencie na moc za niską, czyli te 8kW (umowne). I będzie sobie pracował naprzemiennie z mocą za małą i za dużą, nie przechodząc w stan podtrzymania (nie odstawiając się). Jeśli byś w takim przypadku ustawił kocioł jedno-mocowo, czyli minimalną i maksymalną na 12kW - to kocioł po dojściu temperatury wody do zadanej odstawi się (przejdzie w podtrzymania).

Prościej już nie umiem.

(to jest umowne 8kw, wcale nie znaczy to, że Twój kocioł będzie pracował z mocą 8kW, tak to się tylko nazwało producentowi sterownika, moim zdaniem niezbyt zręcznie) i oczywiście.... Musisz wtedy nastawić w grupowym maksymalną na kolejną moc 12kW (to też jest moc umowna) i ponownie dobrać odpowiednio nadmuch i podawanie, aby spalanie było "ładne". Jeśli te 12kW też jest za małe i kocioł dalej nie uzyskuje temperatury wody - dajesz kolejną większą moc.

Na wstępie powiem,że zarówno wcześniejsze wyjaśnienie jak tez obecne było dla mnie jasne i nie rozumiem nieco czepiania się.

Teraz tłumaczę dlaczego zaznaczyłem te fragmenty... - otóż chciałem dodać swój komentarz....

Jak X-czasu temu ja pisałem o tym,że to nie są moce kotła i pod nimi producent sterownika wbił konkretne dane dotyczące stosunku podawanie-pauza, to byłem wyzywany od najgorszych i wrogów wszelakich...

Ile lat musiało upłynąć, aby można było o tym normalnie napisać....

Algorytm ma to zapisane pod tymi mocami i zaczyna od konkretnych, przypisanych wartości..

Dalsze działanie jest już oczywiście rozciąganiem (przy grupowym ze stale przypisanym nadmuchem), ale tak samo rozciąga paliwo i koryguje nadmuch lub utrzymuje stały stosunek paliwo-powietrze przez wprowadzanie odpowiednich pauz pid, fl itd., także w innych sterach robi się to na podstawie trendów....

Nie picujcie chłopaki.

Edytowane przez Jarecki79
zwrócono mi uwagę, zatem precyzuję