Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mam kłopocik: RBR12kW

patrząc od strony drzwiczek w tylnym lewym rogu palnika, zapadł mi się kopczyk.

Próbowałem doładować ręcznym podaniem ekogroszku i zmnijeszyć nastawę dmuchawy o -3% ale nie ma efektu, po chwili wypala sie znów.

zapada się dość głęboko i rośnie temepratura podajnika.

Całą zimę było ok.

Aktualnie próbuję jeszcze zwiększyć czas pracy podajnika z 5s na 7s.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próbowałem doładować ręcznym podaniem ekogroszku i zmnijeszyć nastawę dmuchawy o -3% ale nie ma efektu, po chwili wypala sie znów.

Całą zimę było ok.

Zapewne podajnik masz z lewej strony kotła.

W tych (żeliwnych) podajnikach zawsze tam bardziej sie wypala bo ślimak się kręci jak się kręci. Teraz jest to bardziej widoczne bo zapewne na mniejszej mocy kociołek pracuje.

Opisuję sytuacje z codziennej eksploatacji instalacji CO. Szczególnie często występujące w okresach przejściowych. Sterownik w instalacji jest tylko jednym z wielu elementów - i wcale nie najważniejszym dla jej równej pracy. Powiedziałbym wręcz że jednym z mniej istotnych. Nawet dwustanowy sterownik da się ustawić tak żeby chodził równo ciut przed zadaną, a odstawienia były sporadyczne. Jeżeli instalacja na to pozwala. To znaczy jeżeli zapewnia stabilny i przewidywalny odbiór ciepła. PS. Żeby nie było - chodziło mi o rolę sterownika w pracy instalacji ( odbiorników zapiętych do kotła ), nie w spalaniu.

To ja od siebie coś skrobnę.

Kiedys czyli 4 sezony do tyłu ,kiedy w mojej instalacji grzejniki nie miały termostatów a kocioł (25 kW) prowadzony był z pogodówki wykresy to była praktycznie jedna linia.Teraz kiedy są termostaty,kocioł ( wg OZC zrobiony i ma 12 kW) ma stałą zadaną 62 deg wykresy są jakie są bo widać.

wklejam tekst apropos tych gazów w Wesołej, gdyby kogoś to interesowało, choć większość pewnie to wie :) cytuję czysteogrzewanie.pl

"Wysoka kalo*rycz*ność też nie zawsze się opłaca. Węgiel o wyż*szej kalo*rycz*no*ści zawiera dużo sub*sta*cji gazo*wych i smo*li*stych. Jeśli palisz w pro*stym kotle gór*nego spa*la*nia, to przez więk*szość sezonu, przy pale*niu na niskiej mocy, trudno dopa*lić wszyst*kie lotne skład*niki moc*niej*szego węgla. Ucie*kają one komi*nem jako dym, więc zysk z wyż*szej kalo*rycz*no*ści może być żaden. Dla*tego na cie*plej*sze okresy dobrze mieć zapas słab*szego węgla, np. 20-24MJ/kg."

Edytowane przez kveldulv

wklejam tekst apropos tych gazów w Wesołej, gdyby kogoś to interesowało, choć większość pewnie to wie :) cytuję czysteogrzewanie.pl

"Wysoka kalo*rycz*ność też nie zawsze się opłaca. Węgiel o wyż*szej kalo*rycz*no*ści zawiera dużo sub*sta*cji gazo*wych i smo*li*stych. Jeśli palisz w pro*stym kotle gór*nego spa*la*nia, to przez więk*szość sezonu, przy pale*niu na niskiej mocy, trudno dopa*lić wszyst*kie lotne skład*niki moc*niej*szego węgla. Ucie*kają one komi*nem jako dym, więc zysk z wyż*szej kalo*rycz*no*ści może być żaden. Dla*tego na cie*plej*sze okresy dobrze mieć zapas słab*szego węgla, np. 20-24MJ/kg."

Trochę krzaczków ale jakoś to przeczytałem.

Zgadza się.Mocny węgiel to nic innego jak więcej gazów.

Badania kotłów i algorytm sterowania zostały raczej prowadzone na węglu o wartości 26 tys kj .Wszystkie węgle powyżej tej wartości nazwano węglami trudnymi i da sie je spalić.Najlepiej jednak te 24-26 tyś kj.

Całą zimę było ok.

a sprawdź poprawość uszczelnienia palnika od wewnętrznej strony.

na innym forum kolega wrzucał ostatnio fotki - puścił silikon, wiatr wydmuchał sobie drogę od strony kosza i jednocześnie uszkodzeniu uległ palnik. po prowizorycznym zasilikonowaniu problem z żarem i temperaturą podajnika ustąpił. teraz będzie próbował zdobyc nowy palnik.

Muszę dotrwać do soboty :)

Problem pojawił się w weekend :( podejżewam, że coś poruszyłem przy szybkim czyszczeniu pieca...

Mam też innego podejrzanego miałem dziwne ustawienia pracyw podtrzymaniu:

10s podajnik

1 powtórzenie

dmuchawa 60%

przerwa 40 minut.

podejżewam, ze zrobiło się ciepło, i piec zaczął częściej chodzić w podtrzymaniu.

Dmucha mocno, a nie podaje podajnik i wypaliło w dół.

Edytowane przez micro-jr

Ok, z tym się zgodzę, ale tam nie ma ani słowa o niskiej zadanej CO, tylko o niskiej mocy ;)

Badania kotłów i algorytm sterowania zostały raczej prowadzone na węglu o wartości 26 tys kj .Wszystkie węgle powyżej tej wartości nazwano węglami trudnymi i da sie je spalić.Najlepiej jednak te 24-26 tyś kj.

Chcesz powiedzieć, że groszek o wartości opałowej powyżej 26 mj/kg nie jest polecany?

Zawijan ja też tego nie wiem, pewnie minertu, ale trzeba przyznać, że węgle dostępne na rynku o kaloryczności >26MJ najczęściej mają już sporo wyższą spiekalność i pewnie o to chodziło Grześkowi.

Węgle 24-26MJ mają spiekalność najczęściej do 10RI a rzadko nieco wyższą i te można spalać poprawnie lub bardzo poprawnie.

Węgle 28-30MJ są w ogromnej większości przypadków bardzo kłopotliwe we właściwym spalaniu i tutaj jak się władujemy w te "figurki, kolby kukurydzy, koksik" pomaga mieszanie z jakimś słabszym węglem o niskiej spiekalności.

ale dziwię się,że nie kwestionujesz "wartości tego węgla do badania"....

Problem zarzegnany :)

Okazało się, ze mam linny węgiel i za mało go podawałem i wypalił się w dół.

Zwiększenie czasu podajnika do 9 rozwiązało problem.

Przy okazji zrobiłem reset ustawień na wypadek jakbym jednak na jesieni przegiął z ustawieniami.

Czasem proste rozwiązania są skuteczne...

26 MJ to jeszcze nie problem,27 to samo,powyżej zaczynają się klocki.

Paliłem kilka sezonów groszkiem średnim 5-35 mm 27 MJ z KWK CHWAŁOWICE bez jakichś większych problemów.Na ten sezon dla próby zakupiłem Chwałowice z Pieklorzem (mieszanka) , jakieś przeczucie chyba bo tym co poleciłem samo Chwałowice a kupili je bezpośrednio na kopalni okazał się totalną klapą.Nawet eCoal nie potrafił go poprawnie spalić.W popielniku 30% to koks.Dlatego stwierdziłem,że paliwo powyżej 26 MJ można nazwać trudnym obecnie bo pokłady węgla stety są coraz niżej. Dodam ,że Wesoła też całkiem niedawno miała problem ze swoim produktem.Nie wiem jak udało im się w krótkim czasie problem rozwiązać bo niemożliwym jest w prosty sposób zmienić węgiel z danego pokładu.Scian nie zamyka się od tak.

Dodam ,że Wesoła też całkiem niedawno miała problem ze swoim produktem.Nie wiem jak udało im się w krótkim czasie problem rozwiązać bo niemożliwym jest w prosty sposób zmienić węgiel z danego pokładu.Scian nie zamyka się od tak.

Wesoła drobna cały czas mocno się spieka i trzeba stosować do niej specjalne ustawienia, żeby koksu nie produkować, nie zauważyłem, żeby pod tym względem coś się zmieniło.

witam

co do wesolej -musiałem w obrotówce zmieniać nadmuch czyli dysze-jest ich więcej na jednym poziomie -na trzech poziomach -kaplica spieki

a i tak twierdze ten wegiel nie ma w sobie wigoru

nigdy wiecej takich typów;)

jednym słowem horror średnio

1800 kg na msc a zimy można powiedzieć nie było

ziemowitem w tamtym roku w tonie na msc sie zmieściłem - po 515 zł za tone

a wesoła-już nie pamietam chyba 640zł-hańba

Edytowane przez berdnard