Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pudło, nie ma jeszcze wcale, bo komin dopiero będzie się budował, stąd moje zatroskanie o wysokośc montażu trójnika. Się kotłownia dopiero tworzy :)

No to dopilnuj żeby zrobili Ci ten trójnik wyżej, wtedy podłączysz co będziesz chciał.

Często się zdarza że klienci dzwonią i jest problem bo "fachofcy" zrobili wlot na 90cm.

Pamiętaj też o wyczystce, daj tak żeby nie zastawić jej później kotłem, też jest to często nieprzemyślana sprawa.

No to dopilnuj żeby zrobili Ci ten trójnik wyżej, wtedy podłączysz co będziesz chciał.

Często się zdarza że klienci dzwonią i jest problem bo "fachofcy" zrobili wlot na 90cm.

Pamiętaj też o wyczystce, daj tak żeby nie zastawić jej później kotłem, też jest to często nieprzemyślana sprawa.

Komin będę stawiał sam, a wyczystka będzie od strony zewnętrznej (chociaż trochę brudu mniej w kotłowni) bo jest taka możliwośc. Nad wysokością trójnika jeszcze się nie zastanawiałem, na razie gromadzę dane :)

Za często się tam nie zagląda.

U mnie raz na rok przed sezonem wybierany jest ten miód :)

Uzbiera się tak ze 3 słoiczki takie po śledziach 650g, tak poglądowo :)

A co do tej samej budowy to 5m ceramik, fi200 stawialiśmy z kolegą ale prawdziwym budowlańcem dwa wieczory przy żarówce :)

Edytowane przez karoka65

Spoko daję rade w temacie, co to za inżynier, który jest tylko teoretykiem. Takich na budowach to się "łyka" bez zapitki, wiec się trza było praktykowac i cuś tam potrafie. Tylko jednego nie mogę przeżyc, że do dziś nie opanowałem spawarki w praktyce. Płot czy półeczkę to posmarkam, ale spawacz to ze mnie cieniuuuuuutki. Jak mawiali na studiach starsi wykładowcy, porządny inżynier powienien umiec zbudowac to, co zaprojektował:yes:

W takim razie w imię czego męczyć się z czymś co przysparza problemów ?

Dlatego żeby móc później powiedzieć że paliłem Wesołą ? bo ktoś rok czy półtora temu napisał że to najlepszy węgiel ?

Dzisiaj jest najlepszy a za dwa tygodnie, miesiąc czy trzy miesiące już może tak nie być.

Z drugiej strony ilu z tych którzy piszą że palą Wesołą, pali nią naprawdę :)

Ja palę Wesołą i to drobną ostatnio, i na PPS 25 bez żadnego problemu uzyskuję popiół jak "z papierosa", kluczem do tego jest niemalże płaski poziom żaru na palniku oraz podawanie 2s.

Spoko daję rade w temacie, co to za inżynier, który jest tylko teoretykiem. Takich na budowach to się "łyka" bez zapitki, wiec się trza było praktykowac i cuś tam potrafie. Tylko jednego nie mogę przeżyc, że do dziś nie opanowałem spawarki w praktyce. Płot czy półeczkę to posmarkam, ale spawacz to ze mnie cieniuuuuuutki. Jak mawiali na studiach starsi wykładowcy, porządny inżynier powienien umiec zbudowac to, co zaprojektował:yes:

Dobrze powiedziane - gdy czasem widzę co niektórzy konstruktorzy nawywijali w projektach to ręce opadają - faktycznie gdyby taki raz musiał zbudować swoje "cudo myśli teoretycznej" szybko by zmienił mu się sposób myślenia.

Dlatego najlepiej jest gdy mają oni bezpośredni styk z produkcją i nakaz jej nadzorowania razem z kierownikiem produkcji, technologiem itp. - wtedy da się szybko skorygować różne "babole".

Spawarka im prostsza tym trudniejsza [np. stara elektrodowa] ale na dobrym półautomacie to już inna bajka.

W środę miałem okazję pierwszy raz ciąć blachę palnikiem plazmowym - dobrym sprzętem to banalnie proste nawet przy blasze 30 mm, a do tego jaki efekt cięcia z ręki przy "linijce" :)

Dzisiaj się nieźle zdziwiłem - jakieś lokalne śnieżyce tam u Was panują :)

Tak żeby było na temat pamiętaj o puszczeniu kabla 2 żyłowego do czujnika wewnętrznego do pomieszczenia referencyjnego oraz drugiego na zewnątrz domu.

Ja palę Wesołą i to drobną ostatnio, i na PPS 25 bez żadnego problemu uzyskuję popiół jak "z papierosa", kluczem do tego jest niemalże płaski poziom żaru na palniku oraz podawanie 2s.

Czyli jakie wnioski ?

Albo większość nie potrafi albo ta Wesoła nie jest całkiem Wesoła a może jedno i drugie.

Nie chodzi raczej kto potrafi bo potrafi palnik prawidłowo prowadzić niewielu a skoro ten węgiel potrzebuje jakichś specjalnych umiejętności to czy nie lepiej zaopatrzyć się w taki gdzie te umiejętności nie są potrzebne ?

Ja tam nie widzę żeby się go źle czyściło a wręcz przeciwnie, jest bardzo wygodny w czyszczeniu i niema potrzeby go podnosić, chyba że kocioł byłby montowany gdzieś w starym budynku w piwnicy gdzie lubi wiosną podchodzić woda, wtedy można podlać cokół.

Każdemu doradzam żeby pod nóżki i stopkę podajnika podłożyć jak najgrubsze zbrojone gumy w celu amortyzacji.

Jestem za tym, aby jednak podlać niewielki, chociaż 10 cm cokół, tak żeby popielnik wsunął się pod dolny rant kołnierza drzwiczek. Wygodnie się wtedy wygarnia pozostałości popiołu bezpośrednio do szuflady. Dobrze jest tez zachować minimalny spadek góry kotła w kierunku od króćca wylotowego. Można to też zrobić na śrubach, o których wspomniał karoka65. Wolę spadek cokołu, przynajmniej jest sucho pod kotłem, jak nieco wody gdzieś wyleci :)

Kupiłem ekogroszek prosto na KWK Chwałowice tzn. groszek o granulacji 5-25 mm na wiosnę 2014 roku i palę nim do chwili obecnej i zero problemów no poza tym, że ma większą zawartość popiołu. Spieki jakieś małe są ale to bez znaczenia. Może udało mi się kupić ekogroszek z innej ściany albo to moja zwykła retorta fajkowa PPS 25 potrafi ten groch lepiej spalać niż palniki II generacji. Proces spalania prowadzi bruli - jak jest cieplej to w dwustanie a tak jak teraz i zimniej to w spalaniu grupowym. W tym roku na wiosnę też mam zamiar kupić zaraz ekogroszek na Chwałowicach. :)

Pisałem o groszku z jesieni.

Tak żeby było na temat pamiętaj o puszczeniu kabla 2 żyłowego do czujnika wewnętrznego do pomieszczenia referencyjnego oraz drugiego na zewnątrz domu.

Z tymi kablami to jest tak że dobrze jak są ale czy trzeba je koniecznie wykorzystać to już zależy od wykonania instalacji, w razie czego zawsze podłączone czujniki zew/wew mogą służyć jako termometry elektroniczne.

Dla mnie najważniejszym jest jednak przewód do podłączenia sterownika pod internet zaoszczędza mi to dużo czasu na gadanie :)

Grześ teraz kotły mają inaczej wykonane spody, można z spod kotła nawet wymieść nieczystości jak coś wpadnie czy wyssać odkurzaczem.

Starsza wersja stała na takim kątowniku, teraz kotły mają wypuszczone nóżki z wymiennika, także jest dostęp żeby tam sprzątnąć jak się zabrudzi.

Kocioł powinien być wypoziomowany.

To do gmaja bo obecnie na tej stronie to trzech Grześków pisze :)

Dzisiaj się nieźle zdziwiłem - jakieś lokalne śnieżyce tam u Was panują :)

Telewizja kłamie ;)

Kociło będzie grzał wyłącznie bufor i pewnie zasobnik CWU. Czy w takiej sytuacji układ kocioł <---> bufor będzie wrażliwy na zmiany pogody? Raczej chyba nie

To jak chcesz ? bufor i jeszcze zasobnik osobno ?

Jeśli bufor to już dwa w jednym.

Jeśli w instalacji będą grzejniki bez termostatów to wtedy możesz używać czuj. wewnętrznego i może się on przydać, jeśli będą termostaty czujnik już będzie zbędny.

Jeśli będzie także podłogówka możesz użyć drugiego czujnika jako pokojowego dla podłogówki chociaż ja nie jestem zwolennikiem wyłączania i włączania pompki przy zasilaniu podłogówki, lepiej ustalić odpowiednią temp. zasilania na termostacie i praca ciągła, taki układ ma za dużą bezwładność.

Ewentualnie do podłogówki zawór mieszający z siłownikiem i osobne sterowanie pogodowe.

Gdyby nie było bufora, mógłby być zwykły mieszacz i sterowanie pogodowe temp. kotła także wszystko zależy co się komu zamarzy.

Nie wspomnę już o jakiejś centralce do podłogówki jak ktoś chce precyzyjnie i na bogato :)

Kolega Pawko tak ma i sobie chwali.

Jeśli w instalacji będą grzejniki bez termostatów to wtedy możesz używać czuj. wewnętrznego i może się on przydać, jeśli będą termostaty czujnik już będzie zbędny.

Wieśku jak to zbędny - a co będzie wyłączać pompę CO ?

Jak da energooszczędną to pół biedy, ale jak zwykłą to będzie musiał ją ręcznie wyłączać.

Z tymi kablami to jest tak że dobrze jak są ale czy trzeba je koniecznie wykorzystać to już zależy od wykonania instalacji, w razie czego zawsze podłączone czujniki zew/wew mogą służyć jako termometry elektroniczne.

Dla mnie najważniejszym jest jednak przewód do podłączenia sterownika pod internet zaoszczędza mi to dużo czasu na gadanie :)

Gdy są to warto z nich korzystać choćby żeby wiedzieć jaki mróz był tydzień temu w nocy.

Kabel do internetu owszem może być, ale nie musi bo wystarczy access point przez Wifi jak u mnie i się bez kabla obędzie.

Zasobnik już mam i bedzie wykorzystany. Bufor ma byc jak najprostszy, ale o możliwie dużej pojemności - się liczy

Wstępny pomysł jest taki:

1. Bufor ładowany do oporu 70C a może jeszcze wyżej, kotłem i kominkiem lubimy ogień i mamy dostęp do drewna w rozsądnych cenach, jak na nasz teren. No i mieszkam w lesie ;) Mam też zasobnik pionowy 160l, to z niego skorzystam

2. Całe sterownie, niezależne od eCoala, oprze się o bufro jako źródło ciepła dla całej instalacji czyli trzech obiegów grzejnikowych i jednogo lub dwóch podłgowych

3. Sterownik pieca ma pilnowac właściwego sterowania piecem, bo z instalacją się nie wyrobi, jest za skomplikowana (dom jest podzielony na trzy niezależne od siebie strefy funkcjonalne, które działac mają niezależnie od siebie)

4. Solarów nie będzie, bo w mojej sytuacji są ekonomicznie nieuzasadnione

Takie są główne założenia. Pozostaje jeszcze kwestia obecnego kotła gazowego, ale to temat do głębszej analizy, bo nie tak łatwo będzie to wszystko ogarnąc.

Edytowane przez rübezahl

Kociło będzie grzał wyłącznie bufor i pewnie zasobnik CWU. Czy w takiej sytuacji układ kocioł <---> bufor będzie wrażliwy na zmiany pogody? Raczej chyba nie

Z tym czujnikiem zewn. nie chodzi o zmiany pogody tylko o precyzyjną pogodynkę z pamięcią historii do 3 lat wstecz, poza tym z wykresów można wtedy więcej wywnioskować gdy ma się więcej danych.

Gdy są to warto z nich korzystać choćby żeby wiedzieć jaki mróz był tydzień temu w nocy
.

Czyli jak wyżej, termometr elektroniczny :)

Kabel do internetu owszem może być, ale nie musi bo wystarczy access point przez Wifi jak u mnie i się bez kabla obędzie.

Tak ale tu znowu zależy jak jest ułożona kotłownia w budynku bo albo sieć bezprzewodowa tam sięga albo nie.