Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Kupiłem ekogroszek prosto na KWK Chwałowice tzn. groszek o granulacji 5-25 mm na wiosnę 2014 roku i palę nim do chwili obecnej i zero problemów no poza tym, że ma większą zawartość popiołu. Spieki jakieś małe są ale to bez znaczenia. Może udało mi się kupić ekogroszek z innej ściany albo to moja zwykła retorta fajkowa PPS 25 potrafi ten groch lepiej spalać niż palniki II generacji. Proces spalania prowadzi bruli - jak jest cieplej to w dwustanie a tak jak teraz i zimniej to w spalaniu grupowym. W tym roku na wiosnę też mam zamiar kupić zaraz ekogroszek na Chwałowicach. :)

Pisałem o groszku z jesieni.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak żeby było na temat pamiętaj o puszczeniu kabla 2 żyłowego do czujnika wewnętrznego do pomieszczenia referencyjnego oraz drugiego na zewnątrz domu.

Z tymi kablami to jest tak że dobrze jak są ale czy trzeba je koniecznie wykorzystać to już zależy od wykonania instalacji, w razie czego zawsze podłączone czujniki zew/wew mogą służyć jako termometry elektroniczne.

Dla mnie najważniejszym jest jednak przewód do podłączenia sterownika pod internet zaoszczędza mi to dużo czasu na gadanie :)

Grześ teraz kotły mają inaczej wykonane spody, można z spod kotła nawet wymieść nieczystości jak coś wpadnie czy wyssać odkurzaczem.

Starsza wersja stała na takim kątowniku, teraz kotły mają wypuszczone nóżki z wymiennika, także jest dostęp żeby tam sprzątnąć jak się zabrudzi.

Kocioł powinien być wypoziomowany.

To do gmaja bo obecnie na tej stronie to trzech Grześków pisze :)

Dzisiaj się nieźle zdziwiłem - jakieś lokalne śnieżyce tam u Was panują :)

Telewizja kłamie ;)

Tak żeby było na temat pamiętaj o puszczeniu kabla 2 żyłowego do czujnika wewnętrznego do pomieszczenia referencyjnego oraz drugiego na zewnątrz domu.

Kociło będzie grzał wyłącznie bufor i pewnie zasobnik CWU. Czy w takiej sytuacji układ kocioł <---> bufor będzie wrażliwy na zmiany pogody? Raczej chyba nie

To jak chcesz ? bufor i jeszcze zasobnik osobno ?

Jeśli bufor to już dwa w jednym.

Jeśli w instalacji będą grzejniki bez termostatów to wtedy możesz używać czuj. wewnętrznego i może się on przydać, jeśli będą termostaty czujnik już będzie zbędny.

Jeśli będzie także podłogówka możesz użyć drugiego czujnika jako pokojowego dla podłogówki chociaż ja nie jestem zwolennikiem wyłączania i włączania pompki przy zasilaniu podłogówki, lepiej ustalić odpowiednią temp. zasilania na termostacie i praca ciągła, taki układ ma za dużą bezwładność.

Ewentualnie do podłogówki zawór mieszający z siłownikiem i osobne sterowanie pogodowe.

Gdyby nie było bufora, mógłby być zwykły mieszacz i sterowanie pogodowe temp. kotła także wszystko zależy co się komu zamarzy.

Nie wspomnę już o jakiejś centralce do podłogówki jak ktoś chce precyzyjnie i na bogato :)

Kolega Pawko tak ma i sobie chwali.

Jeśli w instalacji będą grzejniki bez termostatów to wtedy możesz używać czuj. wewnętrznego i może się on przydać, jeśli będą termostaty czujnik już będzie zbędny.

Wieśku jak to zbędny - a co będzie wyłączać pompę CO ?

Jak da energooszczędną to pół biedy, ale jak zwykłą to będzie musiał ją ręcznie wyłączać.

Z tymi kablami to jest tak że dobrze jak są ale czy trzeba je koniecznie wykorzystać to już zależy od wykonania instalacji, w razie czego zawsze podłączone czujniki zew/wew mogą służyć jako termometry elektroniczne.

Dla mnie najważniejszym jest jednak przewód do podłączenia sterownika pod internet zaoszczędza mi to dużo czasu na gadanie :)

Gdy są to warto z nich korzystać choćby żeby wiedzieć jaki mróz był tydzień temu w nocy.

Kabel do internetu owszem może być, ale nie musi bo wystarczy access point przez Wifi jak u mnie i się bez kabla obędzie.

Zasobnik już mam i bedzie wykorzystany. Bufor ma byc jak najprostszy, ale o możliwie dużej pojemności - się liczy

Wstępny pomysł jest taki:

1. Bufor ładowany do oporu 70C a może jeszcze wyżej, kotłem i kominkiem lubimy ogień i mamy dostęp do drewna w rozsądnych cenach, jak na nasz teren. No i mieszkam w lesie ;) Mam też zasobnik pionowy 160l, to z niego skorzystam

2. Całe sterownie, niezależne od eCoala, oprze się o bufro jako źródło ciepła dla całej instalacji czyli trzech obiegów grzejnikowych i jednogo lub dwóch podłgowych

3. Sterownik pieca ma pilnowac właściwego sterowania piecem, bo z instalacją się nie wyrobi, jest za skomplikowana (dom jest podzielony na trzy niezależne od siebie strefy funkcjonalne, które działac mają niezależnie od siebie)

4. Solarów nie będzie, bo w mojej sytuacji są ekonomicznie nieuzasadnione

Takie są główne założenia. Pozostaje jeszcze kwestia obecnego kotła gazowego, ale to temat do głębszej analizy, bo nie tak łatwo będzie to wszystko ogarnąc.

Edytowane przez rübezahl

Kociło będzie grzał wyłącznie bufor i pewnie zasobnik CWU. Czy w takiej sytuacji układ kocioł <---> bufor będzie wrażliwy na zmiany pogody? Raczej chyba nie

Z tym czujnikiem zewn. nie chodzi o zmiany pogody tylko o precyzyjną pogodynkę z pamięcią historii do 3 lat wstecz, poza tym z wykresów można wtedy więcej wywnioskować gdy ma się więcej danych.

Gdy są to warto z nich korzystać choćby żeby wiedzieć jaki mróz był tydzień temu w nocy
.

Czyli jak wyżej, termometr elektroniczny :)

Kabel do internetu owszem może być, ale nie musi bo wystarczy access point przez Wifi jak u mnie i się bez kabla obędzie.

Tak ale tu znowu zależy jak jest ułożona kotłownia w budynku bo albo sieć bezprzewodowa tam sięga albo nie.

A po co ją wyłączać jak będą termostaty ?

Wystarczy drabinka w łazience bez głowicy tam ciepła nigdy za wiele :), pompki energooszczędne nie są już takie drogie, niektórzy producenci zeszli z cenami że zbliżają się nimi do zwykłych pompek.

U mnie w łazience na szczęście jest głowica bo 25*C wystarczy, jak chcę się szybko rozgrzać mogę wejść do kotłowni bo tam zwykle jest 30-32*C.

Czyli jakie wnioski ?

Albo większość nie potrafi albo ta Wesoła nie jest całkiem Wesoła a może jedno i drugie.

Nie chodzi raczej kto potrafi bo potrafi palnik prawidłowo prowadzić niewielu a skoro ten węgiel potrzebuje jakichś specjalnych umiejętności to czy nie lepiej zaopatrzyć się w taki gdzie te umiejętności nie są potrzebne ?

Ok tylko co zrobić jak klient chce wysoką kaloryczność i bardzo mało popiołu - wtedy nie ma alternatywy dla Wesołej.

Zamiast specjalnych umiejętności wystarczy dobry sterownik i palenie krótkim cyklem o czym piszę od dawna ...

Co do oryginalności Wesołej dostępnej na rynku to już inna kwestia - od tego mamy wątek z rankingiem i kilku weryfikatorów tam się udzielających ;-)

Tak Wesoła jest bardzo wskazana, gdzie kocioł pracuje większość sezonu na 2 do 4kW, chyba tylko po to żeby mieć całą zimę o czym pisać na forum jakie spieki kto wyhodował :)

Grześ, możesz dać komuś sterownik nawet z 1 sekundowym podawaniem i co z tego jak nie będzie wiedział jaki z tego zrobić użytek ?

Do tych 2s trzeba dobrać jeszcze przerwę i nadmuch.

Przecież czytasz forum, niektórzy mają problem z tym jak dobrać tylko sam nadmuch w grupowym.

Edytowane przez karoka65

OK rozumiem, wiec trafna rada

Mogę Cię zapewnić że jak komuś coś poprawiam w nastawach to temp. z pogodówki jest na ostatnim miejscu, czasem sobie zajrzę na kilka kotłów ale tylko z ciekawości gdzie jaki duży mrozik ciśnie :)

Najczęściej odwiedzanym przeze mnie jest sterownik zby-neta z Gołdapii, koniec Europy jak on sam pisał i czasem to mu zazdroszczę tych mrozów :)

Dla mnie najważniejszym parametrem jest temp. spalin, temp. kotła i podgląd tego co jest ustawione w spalaniu.

Mogę Cię zapewnić że jak komuś coś poprawiam w nastawach to temp. z pogodówki jest na ostatnim miejscu, czasem sobie zajrzę na kilka kotłów ale tylko z ciekawości gdzie jaki duży mrozik ciśnie :)

Najczęściej odwiedzanym przeze mnie jest sterownik zby-neta z Gołdapii, koniec Europy jak on sam pisał i czasem to mu zazdroszczę tych mrozów :)

Dla mnie najważniejszym parametrem jest temp. spalin, temp. kotła i podgląd tego co jest ustawione w spalaniu.

:D Zajrzyj na mój kociołek i doradź mi coś.

Tak Wesoła jest bardzo wskazana, gdzie kocioł pracuje większość sezonu na 2 do 4kW, chyba tylko po to żeby mieć całą zimę o czym pisać na forum jakie spieki kto wyhodował :)

Grześ, możesz dać komuś sterownik nawet z 1 sekundowym podawaniem i co z tego jak nie będzie wiedział jaki z tego zrobić użytek ?

Do tych 2s trzeba dobrać jeszcze przerwę i nadmuch.

Przecież czytasz forum, niektórzy mają problem z tym jak dobrać tylko sam nadmuch w grupowym.

Mam kilku klientów którzy nie chcą nic innego tylko Wesołą i mają znacznie większe zapotrzebowanie na ciepło, więc da się dobrze ją spalać, byle to była Wesoła faktycznie a nie tylko z nazwy i sterownik odpowiedni.

Każdy sterownik można źle ustawić, więc nie polecam Wesołej początkującym [chyba, że sam im parametry ustawiam lub biorą ją na własną odpowiedzialność], a u niektórych sprawdzają się tylko Komorany lub Ledwice - wszystko zależy od kotła, sterownika, palacza.

Jak ktoś nie będzie wiedział jak zrobić użytek z podawania 2s może zawsze dopytać ;)

A ja wolę widzieć jaka jest temp. zewn. bo wpływa bezpośrednio na zapotrzebowania na ciepło, czasem poranne przymrozki tłumaczą wzrost zużycia węgla itp.