Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grześ piszesz o większym zapotrzebowaniu ?

Dobra.

To powiedz mi czy przy np. 10kW będziesz palił 2/80, 2/60 ?

Na pewno nie.

Będziesz palił 2/10. 2/8 a żeby to spalić musisz dołożyć wiaterku, nie ?

I co wtedy będzie ?

Będą gluty jak talala i du.a z tych 2s i popiołu z papierosa a jedyna słuszna rada żeby tą Wesołą zmieszać z czechem.

W takim razie po co było ją kupować ?

Lepiej kupić coś 24MJ/kg i nie studiować nastaw cała zimę.

Bywajcie.

Dobrej nocki.

8kW mam przy 2/24 więc 10 kW by było przy 2/20, obecnie na minimum mam 2/50 i bardziej z mocą zejść już się raczej u mnie nie da - nie wiem skąd wziąłeś 2/60 czy 2/80.

Oczywiście, że dmuchawy dołożę i wiesz co - spieków nadal nie będzie bo tak właśnie testuję węgiel - ustawiam dużą moc i patrzę co się dzieje na palniku po pewnym czasie pracy.

Wesołą z Czechem trzeba mieszać gdy sterownik jest kiepski i nie można nastawić 2s tylko np. minimum 5s - sporo kotłów serwisuję od lat i niewielki procent ma sterowniki z możliwością zejścia z podawaniem poniżej 5s.

To "coś" 24 MJ/kg ile będzie dawało popiołu 2-3 razy tyle co Wesoła ?

Do tego będzie niewiele tańsze więc trudno przekonać do takiego węgla kogoś kto Wesołą palił.

A u mnie tak to wygląda:

# mozliwe tryby: MOC-4 MOC-3 MOC-2 MOC-1 DOPALANIE

# 1-13 1-16 1-20 1-26

# 3s/39 3s/48s 2s/40s 2s/52s

czas_podawania = [ 3, 0, 3, 0, 2, 0, 2, 0, 0]

czas_przerwy = [ 6, 33, 6, 42, 6, 34, 6, 46, 180]

czas_nawiewu = [ 6, 33, 6, 42, 6, 34, 6, 46, 180]

moc_nawiewu = [ 42, 39, 41, 38, 40, 37, 40, 36, 34]

Mogę jeszcze zejść do 2/56, ale to już max. Niżej nie ma sensu. Kiszenie palnika przy mikro-nadmuchu.

Dodatkowo włączam tło, ale tylko na kilka minut = brak kopcenia z palnika.

Edytowane przez mark3k

Ile podaje Ci fajka na minutę ?

Nie pamiętam bo już się pozbyłem.

Oj nie podchodź tak sprytnie Grzesia. Przy takim ustawieniu fajką 25 kW Pancerpola spali jakieś 12 kilo węgla na dobę, jeżeli kocioł się odstawiał nie będzie. Chociaż to naprawdę fajnej dmuchawki trzeba, żeby z takim dawkowaniem nie wypaliła dziury i jednocześnie dała dość sprężu.

Przemyśl to.
Jak to do mnie to powiem tak. Te teoretycznie liczone moce z Bruliego czy eCoala to sam wiesz że psu w dupę można wepchnąć. Natomiast fajka 25 kW Pancerpola daje 13 do 14 kilo ekogroszku za godzinę pracy. Przy 2/50 wychodzi na dobę 55 minut pracy jeżeli kocioł się nie odstawia. Więc nie odstawiając się spali między 12 a 13 kilo ekogroszku a kocioł pójdzie ze średnią mocą koło 3 - 3,5 kW zakładając sprawność rzędu 80%. Edytowane przez kobra64
dopisek

Oj nie podchodź tak sprytnie Grzesia. Przy takim ustawieniu fajką 25 kW Pancerpola spali jakieś 12 kilo węgla na dobę, jeżeli kocioł się odstawiał nie będzie. Chociaż to naprawdę fajnej dmuchawki trzeba, żeby z takim dawkowaniem nie wypaliła dziury i jednocześnie dała dość sprężu.

Albo fajnego sterownika ;)

Trzeba także pamiętać o czasach rozruchu więc 5/60 to nie to samo co 2/24, i to co obliczymy jest obarczone błędem - dopiero pomiar w praktyce daje rzetelne dane.

Poszukałem danych i przy 5/60 miałem średniodobową moc około 7,5 kW, ale nie pamiętam czy kocioł wchodził wtedy choć trochę w podtrzymania, zakładając, że nie to przy 2/24 powinno być podobnie, no może bliżej 7 kW przez rozruchy jeśli mam być dokładny - czyli to co szacuję [2/20 dla 10 kW] jest znacznie bliższe rzeczywistości niż 2/10 przy 10 kW:

"To powiedz mi czy przy np. 10kW będziesz palił 2/80, 2/60 ?

Na pewno nie.

Będziesz palił 2/10. 2/8 a żeby to spalić musisz dołożyć wiaterku, nie ?"

Jak to do mnie to powiem tak. Te teoretycznie liczone moce z Bruliego czy eCoala to sam wiesz że psu w dupę można wepchnąć. Natomiast fajka 25 kW Pancerpola daje 13 do 14 kilo ekogroszku za godzinę pracy. Przy 2/50 wychodzi na dobę 55 minut pracy jeżeli kocioł się nie odstawia. Więc nie odstawiając się spali między 12 a 13 kilo ekogroszku a kocioł pójdzie ze średnią mocą koło 3 - 3,5 kW zakładając sprawność rzędu 80%.

Nie, nie do Ciebie to było :)

Widzisz sam że 12 do 13kg na 60min pracy oczywiście zależy to w dużym względzie od frakcji paliwa.

Podaje że 2/20 to 10kW, jak zatem jest to możliwe ?

Daje to czas pracy na dobę przy 2/20 około 140min.

Jak to zrobić żeby spalając 30kg węgla/dobę kocioł pracował z mocą 10kW ?

Tutaj poprosiłem Grzesia o przemyślenie bo żaden cud sterownik,cud palnik, cud operator czy cud kocioł nie dokona takiego cudu.

Żeby zakończyć offtop podaję obliczenia:

- u mnie zasyp 125 kg wystarczał na 550 minut pracy [tyle wpisywałem w Brulim], czyli 125/550 * 60 = 13,63 kg - tyle węgla podaje na godzinę

- podawanie 2/20 to w ciągu doby 2,4 godziny

- czyli w ciągu doby 2,4 * 13,63 = 32,7 kg węgla

- węgiel Wesoła ma 29,5 MJ/kg, więc na dobę mamy 32,7 * 29,5 = 965 MJ

- sprawność kotła 80% więc 965 * 0.8 = 772 MJ co dzielimy przez 24h i otrzymujemy 32,16 MJ/h a to daje 8,94 kW

Jak widzisz z 32 kg / dobę można uzyskać prawie 9 kW i mój szacunek bez liczenia był niedokładny o 11%, a Twój Wiesiu [2/10 do 2/8] o 80-125%.

Gdyby kocioł miał przy tej mocy sprawność 90% [a wiesz, że takie już są] wtedy bez żadnych cudów wyjdzie 10 kW.

Żeby zakończyć offtop podaję obliczenia:

- u mnie zasyp 125 kg wystarczał na 550 minut pracy [tyle wpisywałem w Brulim], czyli 125/550 * 60 = 13,63 kg - tyle węgla podaje na godzinę

- podawanie 2/20 to w ciągu doby 2,4 godziny

- czyli w ciągu doby 2,4 * 13,63 = 32,7 kg węgla

- węgiel Wesoła ma 29,5 MJ/kg, więc na dobę mamy 32,7 * 29,5 = 965 MJ

- sprawność kotła 80% więc 965 * 0.8 = 772 MJ co dzielimy przez 24h i otrzymujemy 32,16 MJ/h a to daje 8,94 kW

Jak widzisz z 32 kg / dobę można uzyskać prawie 9 kW i mój szacunek bez liczenia był niedokładny o 11%, a Twój Wiesiu [2/10 do 2/8] o 80-125%.

Gdyby kocioł miał przy tej mocy sprawność 90% [a wiesz, że takie już są] wtedy bez żadnych cudów wyjdzie 10 kW.

Grzesiu ja też tego nie liczyłem, tyle że wiem jak realnie to wygląda.

Ponaciągałeś jak chciałeś i wyszło Ci z mniejszą granicą błędu.

Te sprawności to wiesz gdzie sobie można w domowych warunkach.

Ja Ci podaje to co realnie można uzyskać a realnie jak normalny Kowalski wyciśnie 7kW z tego 2/20 to powinien być szczęśliwy.

Także życzę Ci żebyś palił zawsze ze sprawnością 80 czy 90% w domowych warunkach i żeby Wesoła zawsze miała 29,5MJ/kg.

Już kopalnia jest bardziej ostrożna od Ciebie i podaje kaloryczność w widełkach.

W teorii wszystko jest łatwe i proste a jak jest w praktyce wystarczy poczytać forum :)

Pozdrawiam wszystkich.

Nie marnujcie tak pięknej słonecznej niedzieli na forum :)