Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie kolego, napisałeś, że ardeo to papierowy palnik i bardzo Cię też drażni,że to suspenser sprzedaje, co już nam obu zarzuciłeś.

Jak Ci rzeczowo odpisałem,czy widziałeś jakieś uszkodzone, bo żeliwny uwalony wymieniałeś i jego papierowym nie nazwałeś, to diabeł w Ciebie wstąpił.

Bardzo jasno podałem,że ekoenergia ma grubość korpusu między 8 a 10mm (po rozcięciu) a grubość nawet tego stalowego w strefie paleniska nie jest mniejsza a grubość trójnika żeliwnego w eco-burnie większa.

Powiedziałem także, że słowem bym się nie zająknął, gdybyś powiedział,że wolisz palniki żeliwne, bo uważasz,że będą miały dłuższą żywotność, bo wolisz żeliwne ślimaki i stałe paleniska bez obrotu. Spora część osób tak właśnie uważa i dlatego takie wybiera..

Powiedziałem także o wyborze, Ty już jednak miałeś tak przysłonięte klapki, że miałeś to w poważaniu.

Oboje wiemy,że zacząłeś tak pisać zaraz po tym, jak miałem wcześniej "czelność" zwrócić Ci tutaj na FM-ie uwagę

Ty jednak musiałeś rozpocząć wojenkę.

Zaraz także mogę tylko wyrazić opinię o produkcie tutaj tak ładnie opisywanym. Wcześniej podchodziłem do tematu tak, a "piszta sobie tutaj co chceta", ale skoro się takie świnie podkłada, to chyba także pozwolę sobie na wyrażenie kilku opinii.

A co tam, jak Tobie można o czymś, czego nie znasz, to mi chyba też wolno, prawda?

Co o tym inni czytelnicy wątku myślą chciałbym jeszcze zapytać? Mogę zadać 3-4pytania czy tez wyrazić opinię w 2-3myślnikach o tym co mi się mniej podoba?

No poczytałem Twoje Karoka wypowiedzi na forum budowlanym. I powiem tak: zwalanie na SPP winy za to że ktoś uwalił palnik jest - będę delikatny - nadużyciem. Palił nisko, bez powietrza - to i uwalił. Może jakaś wada odlewu była - nie wnikam. Ja SPP palę trzy lata i nie dał rady jak dotąd mojej 11-sto letniej fajce - palnik ma się dobrze. A palił nawet mieszanki zawierające 25 - 30% antracytu. No i żyje. Natomiast Ardeo palę 2 lata - również z SPP, trochę na dwustanie. Ten palnik palił wszystko - najbardziej syfiasty miał z popiołem koło 20%, Jaret, Wesołą, mieszanki, także mieszankę zawierającą 25 - 30% antracytu. I żyje, wszystko działa, palnik cały, obrót chodzi. Więc równiaż nazywanie tego palnika papierowym delikatnie nazwę - nadużyciem. To tyle ode mnie.

Karoka nie rozumiem Twojego obrażania suspensera, skamów z ardeo

Generalnie jak dalej będziesz tak srał na skama, to ja tutaj odpiszę co myślę.

Jak rozpęta się tu kolejne piekiełko i pojawią się znowu jakieś nicki typu BBE, ISD czy coś w tym stylu to będzie wiadomo kto za tym stoi.

Widać że jarecki już ściąga posiłki :)

Kobra dla mnie jest papierowy i co mi zrobisz ?

Takie jest moje zdanie, wszystko.

Nikt Ci jarecki świn nie podkłada, dobrze wszyscy wiedzą że Skama sprzedaję od początku ale na budowlanym to jeden słuszny wybór a tu karoka odważył się napisac że palnik mu się nie podoba, jak śmiał ?

Nie podoba mi się cześć, nie może mi się nie podobać ?

Podoba mi się żeliwny Ewmara i takie polecam i polecać będę.

Pamiętasz ? tutaj też był taki jedyny słuszny a co potrafiła mała grupka z wątku zrobić.

Nie zamierzam się wypowiadać na temat wad czy zalet RBR-a ani eCoala. Swoje zdanie na ten temat wyraziłem już jakiś czas temu, dotąd nie uległo zmianie. Nie występuję też w charakterze posiłków Jareckiego - użytkuję palnik i sterownik które oplułeś na innym forum i uważam że mam prawo Ci odpowiedzieć. Tym bardziej że jestem bodaj najstarszym stażem użytkownikiem SPP spośród osób piszących na FM -ie a i Ardeo zdarzało mi się chwalić i polecać więc po części czuję się odpowiedzialny wobec ludzi którzy ten palnik wybrali.

Karoka nie bądź śmieszny,

Kłócisz się tutaj już ze wszystkimi, podważasz opinię minertu, suspensera, kłócisz się z zawijanem a teraz jeszcze podłożyłeś taką świnię.

Dziwisz się,że ktoś odpowiada? Biedny Karoka, co oni wszyscy od niego chcą, przecież "tylko wyraził opinię"

Co się tak dziwisz, że Ci odpowiada osoba, która tego produktu używa. Przecież tam nicka nie ma, ale dziubek już owszem posiada.

Ja też tylko wyrażę swoją opinię i zobaczymy co ona za sobą przyniesie...

Myślę,że też może się zrobić fajnie i ciekawie, tym razem w miejscu, na którym Tobie zależy.

Co Ty mi pierdzielisz o obrażaniu suspensera, gdzie go obraziłem ?

Gdzie kłócę się z minertu ? chodzi Ci o mozliwość podłączenia Ogniwa w układzie zamkniętym ?

Ja dzwoniłem i dostałem odpowiedź że nie można, minertu napisał że można i gdzie tu jakaś kłótnia z nim.

Napisałem że jak ktoś chce wiedzieć to najlepiej zadzwonić i sprawdzić samemu.

Rozmawialiśmy z Grześkiem chyba dwa dni temu i nawet ja czy on o tym nie wspomnieliśmy podczas rozmowy i anie jeden ani drugi nie był jakoś obrażony, także nie picuj o kłótniach.

Z Zawijanem też szłeś na noże a teraz mi wytykasz.

Mi na niczym nie zależy pisz sobie aż Cię palce zabolą bo TY naprawdę masz o co walczyć jako producent.

Mi to lotto.

Wiesz co, ja na dzisiaj skończę dyskusję,

bo jakoś mi się nie chce schodzić do takiego poziomu, bo może jeszcze zostanę pokonany doświadczeniem.

Jak do Ciebie nic nie dociera, to żadna dyskusja tego nie zmieni, szkoda zwracania uwagi, szkoda czasu.

Grzesiek Ci napisał grzecznie,że z przykładem pojechałeś a jak będzie chciał, to się sam odezwie, albo i nie, bo może uzna,że nie warto.

Grzesiu ja też tego nie liczyłem, tyle że wiem jak realnie to wygląda.

Ponaciągałeś jak chciałeś i wyszło Ci z mniejszą granicą błędu.

Te sprawności to wiesz gdzie sobie można w domowych warunkach.

Ja Ci podaje to co realnie można uzyskać a realnie jak normalny Kowalski wyciśnie 7kW z tego 2/20 to powinien być szczęśliwy.

Także życzę Ci żebyś palił zawsze ze sprawnością 80 czy 90% w domowych warunkach i żeby Wesoła zawsze miała 29,5MJ/kg.

Już kopalnia jest bardziej ostrożna od Ciebie i podaje kaloryczność w widełkach.

W teorii wszystko jest łatwe i proste a jak jest w praktyce wystarczy poczytać forum :)

Pozdrawiam wszystkich.

Wiesiu na początku tego nie liczyłem tylko napisałem jak mi z pomiarów wyszło te około 7,5 kW, ale napisałeś, że bujam więc siadłem i policzyłem czy to cuda się u mnie dzieją czy taka jest rzeczywistość, to piszesz, że naciągam - podaj więc obliczenia bez naciągania na te 10 kW przy 2/10 lub 2/8.

Co ja poradzę, że osiągam u siebie zimą 80% sprawności bez problemu i wyniki mam jakie mam, a przecież kocioł pracuje u mnie w warunkach domowych i np. Wesołą drobną paliłem od 04.03 od 8 rano do 06.03 do 21 uzyskując 22,49 MJ/kg więc ze sprawnością 76% zakładając 29,5 MJ/kg, do tego węgiel był mokry bo kupiłem go na próbę na składzie w Oławie, a u siebie mam suchy i to na ten suchy mam wynik z labo 29,5 MJ/kg.

Szkoda, że ostatnią modyfikację zrobiłem niedawno bo nie ma już mrozów i nie będę mógł sprawdzić jaką sprawność uzyskam przy pracy ciągłej z mocą ok. 4 kW bo czuję, że wynik byłby rekordowy.

Kowalski jeśli będzie miał dobry kocioł, sterownik i jego nastawy także uzyska niewiele niższą sprawność [o kilka %] i jeśli jak piszesz z 2/20 uzyska tylko 7 kW zimą to znaczy, że coś jest nie tak bo pracuje ze sprawnością 62%.

Tacy Kowalscy trafiają do mnie od lat i zaskakuje ich potem o ile mniej węgla spalają.

Już dawno Ci radziłem, żebyś ciepłomierz zamontował i poświęcił trochę czasu na ważenie, spisywanie i obliczanie to dowiesz się z jaką sprawnością pracuje u Ciebie kocioł i np. ile daje zmiana z automatu na grupowe czy dwustan - mógłbyś wtedy nabrać więcej praktyki w regulacji.

Piszesz, że kopalnia podaje kaloryczność w widełkach - zgadza się, nie wiem czy widziałeś jaka "rzeka" płynie z hałdy węgla z dostawy, która trafia z ciężarówki na skład - pewnie to są te widełki bo raz wody dostaniesz więcej, a raz mniej.

Sprawdzam u siebie węgiel z każdej dostawy i na Wesołej mam bardzo zbliżone wyniki.

Te 29,5 MJ/kg podaję bo taki wynik dostałem z laboratorium i na nim bazuję.

Jak widzisz słonecznej niedzieli na forum nie marnowałem, zresztą inni chyba także :)

Edytowane przez SUSPENSER

Wiesz dla mnie 7,5kW a 10kW to jest różnica i jak słusznie piszesz że zakładasz 29,5MJ/kg.

Kopalnia podawała kiedyś że ich węgiel waha się między 28 a 29,5MJ/kg, podobnie jak pieklorz z bobrka a czasem nawet do 30MJ/kg.

Zobacz jaka będzie różnica jeśli jednak nie będzie miał 29,5 a 28 i nie jest to zależne ile wody Ci się trafi a raczej jaki pokład.