Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Bez żadnego problemu to łyknie :)

Jak zakończyła się Twoja walka z tymi Chwałowicami ?

Tylko kup sobie na próbę trochę tego ekomiału, nie od razu na tony :)

Nooo te "chwałowice" ... spaliło się to jakoś, co prawda 1/3 węgla nie przepalona :o ale nie dbam o to, już nie mogę się doczekać kiedy się to g@#no skończy. Zostało jeszcze około 15 może więcej worków, do połowy kwietnia powinno styknąć. Ten ekomiał rokita, dostałem dzisiaj na próbę worek od jednego zadowolonego klienta, tona tego węgla wychodzi około 500zł z przywozem, cena atrakcyjna.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo te "chwałowice" ... spaliło się to jakoś, co prawda 1/3 węgla nie przepalona :o ale nie dbam o to, już nie mogę się doczekać kiedy się to g@#no skończy. Zostało jeszcze około 15 może więcej worków, do połowy kwietnia powinno styknąć. Ten ekomiał rokita, dostałem dzisiaj na próbę worek od jednego zadowolonego klienta, tona tego węgla wychodzi około 500zł z przywozem, cena atrakcyjna.

Jest tylko jedno ALE - miał musi być suchy.

A ja CWU grzeję wiosna-lato prądem ale tylko w II taryfie ...

Przy moim zużyciu i przy pewnej "dyscyplinie" spokojnie mieszczę się w II taryfie (rodzina 4 osobowa).

Miałem zamontowany licznik prądu i po przeliczeniu na złotówki wyszło mi że nie opłaca mi się grzać wodę CWU ...

Choć grzanie wody CWU kotłem ma ten plus że ma sie dostęp do ciepłej wody bez żadnego limitu i bez żadnej dyscypliny :)

Po okresie grzewczym włączam przepływowy ogrzewacz wody gazowy i mam bezobsługowe grzanie wody, a kocioł CO sobie odpoczywa (rdzewieje :))

Każdy grzeje CWU jak mu się podoba, ważne żeby efekt końcowy wyszedł użytkownikowi na +

Gość Arturo72

Ja Ci już pisałem że jestem wolnym człowiekiem i lubię wygodę, odkręcam kran i ma lecieć ciepła woda, korzystało 7 osób z wody, obecnie na stałe 6, córka wyemigrowała do Wrocka i wpada do chałupy na weekend co dwa tygodnie także teraz jej nie liczę.

Mało kto stawia tutaj hotele...

A hotel i dom jednorodzinny to dwie różne bajki.

To ja ci przeliczę bo używałem obydwu rozwiązań.

Prąd: ustawienia oszczędne (grzałka włączana programatorem 2 razy dziennie po 1 godzinie)

grzałka 2kW x 2 godziny = 4 kW x 0.65zł = 2,60zł / 24h

Piec : ustawienia całodobowe (średnie zużycie węgla razem z podtrzymaniem ok. 2,5kg/24h )

2,5kg węgla po 0.86 kg = 2,15zł /24h

Masz bardzo drogiego sprzedawcę energii,mój Tauron Gliwice w G11 cenę kWh ma 0,56zł a w G12W droższa to 0,59zł a tańsza 0,29zł.

nie interesuje mnie kiedy jest jaka taryfa, mam mieć ciepło i wodę kiedy chcę a nie kiedy będzie taniej.

Też tak mam,mam ciepło i ciepłą wodę kiedy chce a mam tylko wannę w łazience.

Edytowane przez Arturo72

Tak to prawda. Jednak dla mnie po sezonie grzewczym najważniejszy jest pełen komfort i "bezobsługowość", a nie zysk kilku złotych :). Kocioł CO tego komfortu i braku obsługi nie zapewnia.

W moim przypadku sezon grzewczy trwa 8 m-cy, więc samo CWU, grzeje tylko 4 m-ce. Te trzy załadunki opału i trzy czyszczenia kotła są niczym w porównaniu do czyszczenia i rozpadania grilla. :lol2:

U mnie stara buda to zaczynamy już dogrzewać we wrześniu

Ja zaczynam już w sierpniu, wieczorami ciągnie od gór.

Tak przy okazji co w praktyce oznacza zapis z DTRki: W przypadku przekroczenia temperatury krytycznej w miejscu zamontowania czujnika następuje uruchomienie programu zapobiegającego dalszemu cofaniu się płomienia.