Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

... DTRki: W przypadku przekroczenia temperatury krytycznej w miejscu zamontowania czujnika następuje uruchomienie programu zapobiegającego dalszemu cofaniu się płomienia.

Uruchamia się podajnik i wypycha żar z palnika przez okres w minutach,na podstawie parametru: Czas wyrzutu paliwa

Ustawienia - Zaawansowane - Inne parametry

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to prawda. Jednak dla mnie po sezonie grzewczym najważniejszy jest pełen komfort i "bezobsługowość", a nie zysk kilku złotych :). Kocioł CO tego komfortu i braku obsługi nie zapewnia.

Ja właśnie dla tego komfortu pieca nie wyłączam, tak jak pisałem wcześniej jak zrobi się kilka dni zimniejszych z automatu dogrzeje łazienkę, a jak będzie jeszcze zimniej cały dom i sam przełączy się na sezon zimowy gdy zajdzie taka potrzeba.

Pytanie jakim zyskiem będzie to jak kociołek szybciej wykończysz?

To te obecne kociołki są aż tak "badziewne". Śmiecuchy wytrzymywały po 15 lat i więcej, a te na eko z blaszki na rynny są robione?

W takim razie zostawię kocioł załączony, aby ogrzewał sam siebie i chronił siebie przed rudą, a woda CWU z gazu :) Oczywiście żartuję z tym grzaniem kotła.

Ewentualnie wrzucę do kotła na czas letni granulki pochłaniające wilgoć. Może nie zgnije zaraz po upływie gwarancji.

Mam nadzieje,że z żartujesz z tą piorunującą korozją, bo normalnie strach się bać i nie palić non stop w kotle.

Ja właśnie dla tego komfortu pieca nie wyłączam, tak jak pisałem wcześniej jak zrobi się kilka dni zimniejszych z automatu dogrzeje łazienkę, a jak będzie jeszcze zimniej cały dom i sam przełączy się na sezon zimowy gdy zajdzie taka potrzeba.

Gdy zdarzają się chłodniejsze dni załączam klimę w tryb grzania i nadal mam zarąbisty komfort bez czarnego złota w rękach. :).

Gość Arturo72
Gdy zdarzają się chłodniejsze dni załączam klimę w tryb grzania i nadal mam zarąbisty komfort bez czarnego złota w rękach. :).

Uuu,widzę,że tutaj pompy ciepła też nie są obce ;)

Klima to nic innego jak pompa ciepła powietrze-powietrze jakby kto nie wiedział ;)

Gość Arturo72
No popatrz, a jest kilkukrotnie tańsza.

Poważnie ? Nie sądzę,zerknij na moc grzewcza takiej klimy i teraz pomnoż razy ilosc klimatyzatorów składających się na moc grzewczą jednej poważnej pompy.

I zauważ,zże w klimach jest podawana moc grzewcza przy 0st.C a nie przy -15st.C.

Wtedy zobaczysz czy X klimatyzatorów jest tańszych i to kilkukrotnie.

Problem z matematyką dalej występuje ;)

Edytowane przez Arturo72

Chyba u Ciebie.

Dwa pierwsze przykłady z alle...:

http://allegro.pl/klimatyzacja-kaseta-kaisai-kca-18hrn-5-3-6-0-kw-i5104773975.html

http://allegro.pl/klimatyzacja-lg-7-0-kw-inverter-montaz-gratis-i5147460044.html

Ten drugi to nie zwykły chińczyk i ma niewiele mniejszą moc od Twojej super hiper pompki, a jest ponad trzy razy tańszy.

Z tą temperaturą może i masz rację ale to w końcu KLIMA z funkcją grzania.

Gość Arturo72
Chyba u Ciebie.

Dwa pierwsze przykłady z alle...:

http://allegro.pl/klimatyzacja-kaseta-kaisai-kca-18hrn-5-3-6-0-kw-i5104773975.html

http://allegro.pl/klimatyzacja-lg-7-0-kw-inverter-montaz-gratis-i5147460044.html

Ten drugi to nie zwykły chińczyk i ma niewiele mniejszą moc od Twojej super hiper pompki, a jest ponad trzy razy tańszy.

Z tą temperaturą może i masz rację ale to w końcu KLIMA z funkcją grzania.

Ten drugi faktycznie niezwykły,0,9kW przy -5st.C także x9 ;)

To nie ja pisałem,że klima jest kilkukrotnie tańsza ;)

Chciałbym zapytać czy RBR (ewentualnie SKAM) nie bedzie miał problemu z tym że miałby grzać tylko podłogówkę? Temperatura podłogówki to okolo 30*C... Czy piece na ekogroszek nie mają problemów z pracą z takimi temperaturami?

Minimalna temperatura CO w sterowniku to 42 st.C, do podłogówki musisz zastosować jakiś mieszacz np. zawór 3D termostatyczny, wtedy możesz na kotle trzymać 50 st.C, a na podłogę puszczać 30 st.C.

Bardziej bałbym się chłodnego powrotu ale podobno RBR-y się go nie boją ;)

Chciałbym zapytać czy RBR (ewentualnie SKAM) nie bedzie miał problemu z tym że miałby grzać tylko podłogówkę? Temperatura podłogówki to okolo 30*C... Czy piece na ekogroszek nie mają problemów z pracą z takimi temperaturami?

Mój pracuje tylko z podłogówką , mam dwa zawory 3D termo (dwa obiegi piętro , parter) i to jest wsio z "tej strony", kocioł pracuje w układzie zamkniętym więc jest przepona + dbv-1 + 1,5bar

Kolejny problem. Czy eCoal poradzi sobie z osobnym ładowaniem bufora i zasobnika CWU, bo coś to kiepsko widzę.

Bufor i CWU to dwa osobne zbiorniki

Otrzymałem odpowiedz od Elektro-System sc w sprawie mojego pytania. Proponują normalne sterownie zasobnika CWU oraz umieszczenie czujki CO w buforze, która będzie kontrolowała jego temperaturą, ale średnio mi się to podoba, bo jak w takim układzie sterowac temperaturą kotła?? Jak się dowiedziałem, żadne zmiany softu w eCoalu nie wchodzą w grę.

Pozostaje więc chyba jedynie sterowanie bufora przez czujkę CWU, chyba, że można powiązac czujnik tem. CO z czujką temperatury wewnętrznej lub podłagówki

Adam już odpisał, następny z RBRem i podłogówką po całości który zagląda tutaj czas do czasu to pawko.

Minimalna temperatura CO w sterowniku to 42 st.C, do podłogówki musisz zastosować jakiś mieszacz np. zawór 3D termostatyczny, wtedy możesz na kotle trzymać 50 st.C, a na podłogę puszczać 30 st.C.

Bardziej bałbym się chłodnego powrotu ale podobno RBR-y się go nie boją ;)

Ustawiasz pompę CWU jako CWU + mieszająca co podbija temp. powrotu, do tego jak napisałeś producent RBR nie wymaga utrzymywania określonej temp. powrotu.