Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to prawda. Jednak dla mnie po sezonie grzewczym najważniejszy jest pełen komfort i "bezobsługowość", a nie zysk kilku złotych :). Kocioł CO tego komfortu i braku obsługi nie zapewnia.

W moim przypadku sezon grzewczy trwa 8 m-cy, więc samo CWU, grzeje tylko 4 m-ce. Te trzy załadunki opału i trzy czyszczenia kotła są niczym w porównaniu do czyszczenia i rozpadania grilla. :lol2:

U mnie stara buda to zaczynamy już dogrzewać we wrześniu

Ja zaczynam już w sierpniu, wieczorami ciągnie od gór.

Tak przy okazji co w praktyce oznacza zapis z DTRki: W przypadku przekroczenia temperatury krytycznej w miejscu zamontowania czujnika następuje uruchomienie programu zapobiegającego dalszemu cofaniu się płomienia.

... DTRki: W przypadku przekroczenia temperatury krytycznej w miejscu zamontowania czujnika następuje uruchomienie programu zapobiegającego dalszemu cofaniu się płomienia.

Uruchamia się podajnik i wypycha żar z palnika przez okres w minutach,na podstawie parametru: Czas wyrzutu paliwa

Ustawienia - Zaawansowane - Inne parametry

Tak to prawda. Jednak dla mnie po sezonie grzewczym najważniejszy jest pełen komfort i "bezobsługowość", a nie zysk kilku złotych :). Kocioł CO tego komfortu i braku obsługi nie zapewnia.

Ja właśnie dla tego komfortu pieca nie wyłączam, tak jak pisałem wcześniej jak zrobi się kilka dni zimniejszych z automatu dogrzeje łazienkę, a jak będzie jeszcze zimniej cały dom i sam przełączy się na sezon zimowy gdy zajdzie taka potrzeba.

Pytanie jakim zyskiem będzie to jak kociołek szybciej wykończysz?

To te obecne kociołki są aż tak "badziewne". Śmiecuchy wytrzymywały po 15 lat i więcej, a te na eko z blaszki na rynny są robione?

W takim razie zostawię kocioł załączony, aby ogrzewał sam siebie i chronił siebie przed rudą, a woda CWU z gazu :) Oczywiście żartuję z tym grzaniem kotła.

Ewentualnie wrzucę do kotła na czas letni granulki pochłaniające wilgoć. Może nie zgnije zaraz po upływie gwarancji.

Mam nadzieje,że z żartujesz z tą piorunującą korozją, bo normalnie strach się bać i nie palić non stop w kotle.

Ja właśnie dla tego komfortu pieca nie wyłączam, tak jak pisałem wcześniej jak zrobi się kilka dni zimniejszych z automatu dogrzeje łazienkę, a jak będzie jeszcze zimniej cały dom i sam przełączy się na sezon zimowy gdy zajdzie taka potrzeba.

Gdy zdarzają się chłodniejsze dni załączam klimę w tryb grzania i nadal mam zarąbisty komfort bez czarnego złota w rękach. :).

Gość Arturo72
Gdy zdarzają się chłodniejsze dni załączam klimę w tryb grzania i nadal mam zarąbisty komfort bez czarnego złota w rękach. :).

Uuu,widzę,że tutaj pompy ciepła też nie są obce ;)

Klima to nic innego jak pompa ciepła powietrze-powietrze jakby kto nie wiedział ;)

Gość Arturo72
No popatrz, a jest kilkukrotnie tańsza.

Poważnie ? Nie sądzę,zerknij na moc grzewcza takiej klimy i teraz pomnoż razy ilosc klimatyzatorów składających się na moc grzewczą jednej poważnej pompy.

I zauważ,zże w klimach jest podawana moc grzewcza przy 0st.C a nie przy -15st.C.

Wtedy zobaczysz czy X klimatyzatorów jest tańszych i to kilkukrotnie.

Problem z matematyką dalej występuje ;)

Edytowane przez Arturo72