Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Poczytałem jeszcze w instrukcji eCoala i można czujkę od CO powiązac z czujką podłogówki lub temp wew. Jeżeli można oszukac czujkę az o 30°, to pasi, przy czym zamienię je funkcja CWU pójdzie do bufor (oszukam czujkę o 10°C i moge go grzac do 70°C) natomiast czujkę temp wew włożę do zasobnika CWU i zmienię jej kalibrację o 20°C co da mi 55°C dla wody użytkowej.

Czujkę zew chciałbym dac na zewn w celach statystycznych

.

Nie wiem czemu tak koniecznie chcesz ten bufor instalować, jak czytałeś pewnie większą sprawność pieca osiąga się przy pracy z mocą minimalną niż nominalną, bufor jest dobrym rozwiązaniem do pieca zasypowego gdzie niema możliwości regulowania mocy kotła i rozpalać można wtedy raz na kilka dni. Przy kotle podajnikowym możesz dowolnie dobrać moc kotła do strat budynku i podejrzewam że sprawność kotła przez większość sezonu będzie większa niż praca kotła z buforem doliczając jego straty.

Jak będziesz miał podłogówkę to ona jest dobrym buforem i uzyskasz nawet lepszy efekt.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czemu tak koniecznie chcesz ten bufor instalować

Ocenie mam dwa źródła energi i wiem jak zakłócają sobie na wzajem pracę.

Z czasem coś może jeszcze dojdzie (pewnie drugi kominek z PW), więc bufor pozwala to ogarnąc w cywilizowany sposób. W moim przypadku podłogówka/grzejniki to stosunek około 50/50 podzielone na 6 niezależnych obwodów grzewczych wynikające z funkcji mojego domu

większą sprawność pieca osiąga się przy pracy z mocą minimalną niż nominalną

A nie powinna byc obecnie taka samo w obu przypadkach?? Druga spawa, że nie sądzę, żeby piec musiał pracowac stale z mocą nominalną. Straty bufora na poziomie do przyjącia - ważniejszy jest komfort użytkowania instalacji niż walka o worek węgla miesięcznie

A nie powinna byc obecnie taka samo w obu przypadkach?? Druga spawa, że nie sądzę, żeby piec musiał pracowac stale z mocą nominalną. Straty bufora na poziomie do przyjącia - ważniejszy jest komfort użytkowania instalacji niż walka o worek węgla miesięcznie

Też tak myślałem że największą sprawność piec osiągnie pracując z mocą nominalną i nadawałem na RBR-a że powyżej 50% mocy nominalnej sprawność spada, ale po przeliczałem i wyszło inaczej, zresztą producenci innych kotłów liczą według nowych norm sprawność dla mocy nominalnej i 30% mocy i też wyliczenia wychodzą tak że wyższa sprawność uzyskuje się przy mniejszej mocy. Można to też logicznie wytłumaczyć tak że wymiennik ma określoną stałą powierzchnie odbierania ciepła i więcej ciepła odbierze przy mniejszej mocy palnika, bo mniej wtedy ucieknie kominem.

Odnośnie komfortu użytkowania to przy kilku źródłach ciepła bufor jest dobrym rozwiązaniem, ja nie mam bufora i sterowanie mam temperaturą w pokojach i też nie jest to dobre rozwiązanie dla pieca bo szarpie ciepłą wodą (woda co ustawiona na 50C i wahania są +/- 10C) ale za to przez takie sterowanie temperatura w pokojach przez cały sezon grzewczy nie spada więcej niż 0.5C.

Czterodrogowy jest mi niepotrzebny, reczne ustawienie nie zadawala mnie, stąd pomysł na zastosowanie pompy mieszającej. Pytanie jest czy jej skutecznośc jest porównywalna z zaworem 3D. Pomp ci u nas dostatek, zaworów zwrotnych także, wiec koszt żaden, pytanie czy jest to działający wynalazek, czy jedynie wodotrysk? Edytowane przez rübezahl

Zasilanie zasilaniem a co dzieje się z tym co nie wykorzystasz na podmieszanie ?

Trafia na powrót kotła czyli go dogrzewasz :)

Zapomniałem że Ty od tego bufora jesteś :)

Myślę że przy buforze nie będziesz miał problemu z chłodnym powrotem.

Nie wiem jak to rozumieć: "Obawiam się o powrót z całej instalacji czyli ochronę kotła"

przecież przy buforze zasilanie i powrót będzie z niego i do niego, prosto pisząc a nie do kotła.

Kocioł będzie grzał tylko bufor, cała reszta za buforem, czyli zasilanie i powrót = bufor a nie kocioł.

Edytowane przez karoka65

Dlatego pytam, bo nie jestem przekonany czy koniecznie potrzebny jest mi zawór 3D. Pompę mam, i mógłbym skorzystac z niej jako mieszającej, jeżeli jest to rozwiązanie zbliżone skutecznością do zaworu.

zbigmaz01 ma instalację dośc zblizoną do mojej i widzę, po wykresach, że instalacja sama daje sobie radę

Edytowane przez rübezahl