Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Rozmawiałem z moim branżysta od instalacji. Pompa mieszająca jest pierwszą i najprostszą metodą ochrony powrotu. Dopiero kiedy ona nie daje sobie rady należy dołożyc zawór 3D.

Warunkiem dla pompy mieszającej jest osiągnięcie przez nią min. 30% całkowitego przepływu kotła grzewczego. Zacznę więc od tego rozwiązania.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Rozmawiałem z moim branżysta od instalacji. Pompa mieszająca jest pierwszą i najprostszą metodą ochrony powrotu. Dopiero kiedy ona nie daje sobie rady należy dołożyc zawór 3D.

Warunkiem dla pompy mieszającej jest osiągnięcie przez nią min. 30% całkowitego przepływu kotła grzewczego. Zacznę więc od tego rozwiązania.

Zacznij więc-od zmiany "branżysty".

Gość TwojPan
O tym akurat ja decyduję, a póki co nie widzę takiej potrzeby.

Jeżli masz do napisania coś mądrego i w temacie to proszę bardzo, poczytam, przemyślę, a jeżeli nie to szkoda paluszków zdzierac na klawiaturze dla wypowiedzi typu "nie bo nie" ;)

Skoro piszesz w wątku o kotle RBR rozumiem ,że masz taki (lub masz zamiar posiadać).W komplecie z tym kotłem,jest sterownik ecoal,który umożliwia pracę pompy CWU w trybie+mieszająca,w różnych opcjach-nawet z użyciem programatora (w trybie cyrkulacyjna).

I to jest najtańszym rozwiązaniem w takiej konfiguracji (konieczne posiadanie pompy CWU).

Drugim rozwiązaniem (tutaj możliwy jest brak pompy CWU) ,jest podłączenie zbiornika CWU grawitacyjnie.Poprawne wykonanie,pozwoli na szybkie nagrzewanie zbiornika CWU i ochronę powrotu.

Trzecim rozwiązaniem,jest posiadanie jednej pompy w układzie CO.

Są tez inne sposoby,bajecznie proste-jak kawałek rurki z zasilania,podłączonej za wszystkimi powrotami-do powrotu :)

Więc Twój branżysta,tak jak niegdyś mój,nie ma racji.

Skoro piszesz w wątku o kotle RBR rozumiem ,że masz taki (lub masz zamiar posiadać).W komplecie z tym kotłem,jest sterownik ecoal,który umożliwia pracę pompy CWU w trybie+mieszająca,w różnych opcjach-nawet z użyciem programatora (w trybie cyrkulacyjna).

I to jest najtańszym rozwiązaniem w takiej konfiguracji (konieczne posiadanie pompy CWU).

Drugim rozwiązaniem (tutaj możliwy jest brak pompy CWU) ,jest podłączenie zbiornika CWU grawitacyjnie.Poprawne wykonanie,pozwoli na szybkie nagrzewanie zbiornika CWU i ochronę powrotu.

Trzecim rozwiązaniem,jest posiadanie jednej pompy w układzie CO.

Są tez inne sposoby,bajecznie proste-jak kawałek rurki z zasilania,podłączonej za wszystkimi powrotami-do powrotu :)

Więc Twój branżysta,tak jak niegdyś mój,nie ma racji.

Nie pisałem, żeby było najtaniej, a skutecznie. Oczywiście jeżeli mam wybrac zakupu zaworu 3D z osprzętem i możliwośc zamontowania dodatkowej pompy, którą mam, działającej równie skutecznie, to byłbym idiotą ;)

Jeżeli chciałbym taniośc, a nie wygodę, miałbym instalację grawitacyjną; ale mam focha na inną, to kto mi zabroni :)

Jest jeszcze czwarta możliwosc czyli montaż pompy mieszającej (przewidzianej w eCoalu), bez ingerencji w obieg CWU czy CO. Nie wiem jakie faux pas popełnił mój projektant wybierając takie rozwiązanie (najprostsze z możliwych), zamiast zaworów n-drożnych?:confused:, na które jest zawsze czas. Jak wynika z twojej wypowiedzi, obaj uważacie że pompa mieszająca jest rozwiązaniem wystarczającym.

Wszystkich zainteresowanych kotłami RBR zapraszam za tydzień na targi Tarbud 2015 we Wrocławiu, gdzie w dniach 27-29 Marca na stoisku nr 16 będę prezentował RBR Ekouniwersal, kocioł na pellety oraz zasypowy.

W sobotę dojedzie karoka i producent p. Daniel Bałka.

Dodam że RBR będzie po kolejnych modyfikacjach, nowe kotły na pellet będą w mocach 9 i 18kW, dla upierdliwych, po badaniach :)

Panowie podpowiedzcie jaka może być przyczyna takiego stanu jak na zdjęciu. Paliwo niby Jaret. Na Wesołej takich cudów nie było. Tutaj ewidentnie po przeciwnej stronie podajnika jest marnowane czarne złoto.

[ATTACH=CONFIG]309498[/ATTACH]

Szkoda że tej fotki nie wysłałeś mi na PW, uszczelnij koronę.

Panowie podpowiedzcie jaka może być przyczyna takiego stanu jak na zdjęciu. Paliwo niby Jaret. Na Wesołej takich cudów nie było. Tutaj ewidentnie po przeciwnej stronie podajnika jest marnowane czarne złoto.

Za mało powietrza. Albo zatkane napowietrzanie albo dysza nieszczelnanieszczelna.

Wszystkich zainteresowanych kotłami RBR zapraszam za tydzień na targi Tarbud 2015 we Wrocławiu, gdzie w dniach 27-29 Marca na stoisku nr 16 będę prezentował RBR Ekouniwersal, kocioł na pellety oraz zasypowy.

Jeżeli nie nastąpi żaden stan "wyższej konieczności" chętnie odwiedzę hale i stoisko nr 16 :)

Edytowane przez rübezahl

Miewam czasami identyczny problem - ale "przekopanie" palnika zwykle pomaga,koronę i przewietrzanie mam raczej szczelne -myślę że taki już urok tego palnika przy pracy na małych mocach. I tak po skończeniu zasobnika muszę raz na zawsze zaślepić otwory antyspalinowe- po roku chyba wypchało kit do tłumików jakim to zakleiłem i dziś w nocy zadziałał alarm temp. podajnika. Przy okazji i koronę wkleję ponownie, ale jestem sceptyczny ( robiłem to już 2 razy). Najbardziej mnie martwi ta wysoka temperatura podajnika .Z postów innych użytkowników wynika że nie jestem odosobniony. Wiem że z racji konstrukcji kotła podajnik jest ciągle podgrzewany przez spaliny( wylot z komory spalania poniżej palnika) , ale to trochę wkurzające- nigdy nie wiesz kiedy skoczy temp. i wygasi ci piec. Jak już wkleisz koronę to daj znać czy problem zniknął.

W sobotę dojedzie karoka i producent p. Daniel Bałka.

Dodam że RBR będzie po kolejnych modyfikacjach, nowe kotły na pellet będą w mocach 9 i 18kW, dla upierdliwych, po badaniach :)

Jak najbardziej możesz wstąpić zobaczyć nowości, a przy okazji porozmawiamy o tym i owym.

Daniel Bałka będzie w sobotę i niedzielę więc w te dni najlepiej się wybrać.

Zaprezentowane będą:

- RBR Ekouniwersal 17 kW z nowymi, poszerzonymi drzwiczkami, większym popielnikiem, demontowalną ceramiką itd.,

- kocioł pelletowy Eko-bio 9 kW na pellety z dużym zasobnikiem,

- kocioł dolnego spalania 13 kW z ceramiką,

więcej szczegółów do zobaczenia na miejscu więc gorąco zapraszam.