Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty na swojej stronie też masz taką, a inni mają z mniejszymi drzwiczkami i bez nóżek. Czyżby była jeszcze wersja nowsza?

Aktualna jaka jest obecnie w sprzedaży to ta na mojej stronie.

W ostatni weekend na targach we Wrocławiu był prezentowany zmodernizowany lekko RBR który trafi do sprzedaży prawdopodobnie w drugiej połowie roku.

Ja mam zaś pytanie, czy można zamówić sobie odpopielacz do działającej już 17-stki? Jak nauczę się spawać (znaczy się jako tako na swoje potrzeby "smarkać") to myślę o zwiększeniu zasobnika. Przebywam głównie za granicą, więc im dłuższy czas między zasypami i wywalaniem popiołu tym lepiej. Łatwiej o załatwienie o kogokolwiek do obsługi kotła. Teraz sobie "pyrka" na grupowym, ale nie miałem nawet kiedy ustawić tego dobrze :(. Może podczas kolejnego pobytu uda się go ustawić jak trzeba.

Szkoda, że nie wiedziałem, iż 12kW obskoczy moją chatę. 17kW nie poci się nawet, a jak chata będzie wykończona (powierzchnia ponad 2 razy tyle co teraz + ocieplenie) to 12kW zadyszki też nie dostanie. Ciekawe ile za 2 latka będzie moja 17-stka warta, bo może wtedy zastanowiłbym się nad wymianą na 12-stkę.

----edit----

Jeśli chodzi o moje pytanko to kocioł jest z grudnia 2013 jeśli to ma znaczenie w przypadku odpopielacza.

Edytowane przez SiNi

Aktualna jaka jest obecnie w sprzedaży to ta na mojej stronie.

W ostatni weekend na targach we Wrocławiu był prezentowany zmodernizowany lekko RBR który trafi do sprzedaży prawdopodobnie w drugiej połowie roku.

Czyli na najnowszą trzeba poczekać. Wybierałem się do Wrocławia w sobotę, ale trochę za bardzo bolało i bałem się, że nie wysiądę z auta. Od syna do Hali Stulecia jest 10 minut spacerkiem, lecz młodzi wyjechali i nie było by gdzie odpocząć.

karoka - czy na Twoim wykresie temperatura spalin w dzień to praca w podtrzymaniu?

Tak obecnie jak jest cieplej korzystam z programatora auto-lato.

Nad ranem włącza się grzanie, później tylko kociołek pilnuje CWU i chyba od 17-ej do 21-ej podgrzewanie chałupy.

Nie wszędzie mogłem zamontować głowice na grzejnikach, jak zostawię włączone grzanie non-stop to nawet te 3 grzejniki które są bez głowic robią saunę :)

Teraz przełączyłem na "zimę" bo strasznie zaczęło pi...gać na dworze :)

Chyba powieziemy jajca święcić na sankach :)

Szkoda, że nie wiedziałem, iż 12kW obskoczy moją chatę. 17kW nie poci się nawet, a jak chata będzie wykończona (powierzchnia ponad 2 razy tyle co teraz + ocieplenie) to 12kW zadyszki też nie dostanie. Ciekawe ile za 2 latka będzie moja 17-stka warta, bo może wtedy zastanowiłbym się nad wymianą na 12-stkę.

.

Trochę za dużo kombinacji bo ja bym się wymienił na większy model, palniki te same komin mam systemowy więc skropliny kominowi nie zaszkodzą jakby nawet się pojawiły, a zawsze więcej odzyskam ciepła ze spalin przy dodatkowej półce wodnej. Z obserwacji widać że i tak większość ciepła odzyskuje się w komorze spalania przy paleniu na małych mocach, ale przy większych druga półka wodna by się przydała (widać po wykresach i spalaniu jak skokowo wzrasta spalanie przy pracy z większą mocą).

Jakbym był w PL to z wymianą może byśmy coś wskórali, ale tak to nie miałby kto przypilnować by wszystko było na cacy zrobione. Pytanie też, z której zasobnik jest, bo u mnie po prawej stronie i zmienić tego się nie da. Instalację i tak muszę przerabiać (zaoszczędzę przez to sporo na opale) to przesunięcie kotła by odpopielacz dorzucić to żaden problem.

No to się zamieńcie i będzie dwóch miało to co chce :)

Gdyby to było prostsze to czemu nie. Kiedyś pisałeś czemu wszystkie kotły nie mają 35kW i tylko palnikami się różnią i widzisz co konkurencja z Ogniwa wypuściła i myślę że to jest dobre rozwiązanie czyli kocioł 25kW z małym palnikiem dolnego spalania z płomiennikami (gdy ktoś boi się o komin może płomienniki wyjąć i w prosty sposób można regulować temperaturę spalin, prostsze i szybsze czyszczenie i dostęp do każdej komory pieca).

Jakbym był w PL to z wymianą może byśmy coś wskórali, ale tak to nie miałby kto przypilnować by wszystko było na cacy zrobione. Pytanie też, z której zasobnik jest, bo u mnie po prawej stronie i zmienić tego się nie da. Instalację i tak muszę przerabiać (zaoszczędzę przez to sporo na opale) to przesunięcie kotła by odpopielacz dorzucić to żaden problem.

Ostatnio po którymś z pytań forumowicza co się stanie jak nie wyjmie się popiołu zanim uzbiera się pełna szuflada postanowiłem sprawdzić i zasypałem cały podajnik 125kg i otworzyłem piec po jego wypaleniu i piec nie wygasł tylko popiół był wyżej niż palnik,a przez grudki w popiele spaliny wydostawały się do komina, czyli spokojnie można zostawić piec w moim przypadku na zużycie całego podajnika jedynie minusem jest że po wyciągnięciu pełnej szuflady popiołu druga część popiołu spadnie na dno i trzeba ją ręcznie zebrać, a tak to co kilka dni wyciąga się szufladę opróżnia i wstawia pustą ( z minutę można zaoszczędzić).

A widziałeś ten mały palnik ?

Nie za wiele zdziałasz z temp.wyciągając zawirowywacze z płomieniówek.

Maher może sobie kup, popal ze dwa lata i wysłucham Cię wtedy bardzo chętnie.

To dlaczego Ci producenci robią te małe kotły ?

35 tylko ?

A dlaczego od razu nie równo na 50kW i każdemu po równo :)