Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Krzyśku nie widzę żeby Instalco zabrało głos w tej sprawie, to tylko gdybania.

Dopowiem że nie wiem jakie ktoś ma wyobrażenie tego wszystkiego przed zakupem bo w większości wypadków są to pierwsze kotły nowych użytkowników.

Co dla jednego może być niezauważalne to dla drugiego może okazać się niewiarygodnym łomotem czy hałasem.

Chciałbym żeby mój "badziewiak" pracował tak głośno jak RBR :)

Na początku ciągle go słyszałem, teraz wcale. Inaczej jest jak kocioł jest zasypany, inaczej jak pracuje w pustym domu a jeszcze inaczej w zamieszkałym.

Taki mały przykład, włącz radio w nowym domu w pustym pokoju a następnie to samo radio w zamieszkałym, z meblami i tym wszystkim.

To do wszystkich, najpierw zamieszkaj, sprawdź a w następnej kolejności narzekaj.

Kocioł stoi na palecie a ja już żałuję że go kupiłem, to po co go kupowałeś ?

Żeby sobie pomarudzić w przedbiegach ?

To już nie do ciebie krzyśku.

To samo było w wątku o Ogniwie Eko Plus ze dwa lata temu na forum, najpierw kilku zachwyconych a później znajdują się także ci którzy za dużo sobie wyobrażali.

Pewnie większość nowych użytkowników nie cofało się tak daleko w wątkach ale jest grupa ludzi którzy są od dawna na tym forum i pamiętają to co kiedyś pisałem.

Dla mnie kocioł to kupa złomstwa która ma mi zabezpieczyć to żeby mi było w dupsko ciepło, w miarę optymalnie zużywało paliwo, jak najmniej było awaryjne i bezobsługowe.

Cudów jednak niema jak to mówię klientom, trzeba tam co jakiś czas nasypać węgla, trzeba to trochę przeczyścić, wysypać popiół a to do czystych czynności nie należy, są tam elementy które muszą się poruszać a jak się poruszają i przesuwają węgiel bądź co bądź kamienny to mniej czy więcej będą hałasować.

To nie robot wielofunkcyjny który goli, pier...li, krawaty wiąże i usuwa ciąże.

Może nie wszystkim spodoba się to co napisałem ale taka jest prawda panowie.

Byłem od początku zwykłym userem na tym forum, od niedawna z przypadku zostałem sprzedawcą między innymi RBRów i te kotły są najmniej problematyczne po sprzedaży o tym zapewniam.

No dobrze. to inaczej... co jak wydaje nam się że działają za głośno te podajniki ? co mozemy z tym zrobić ? jest jakieś wyjście ?

i druga sprawa. Chyba Ty Karoka pisałeś coś o szybkim wychładzaniu spalin... i mam tu pytanie... Bo jak piec przechodzi w podtrzymanie to w kilkanaście minut temp spalin spada do 50-40 st.C i potem jak musi dogrzać to długo trwa zanim się rozgrzeje...a podajnik podaje bo nie ma zadanej temperatury a wegiel z powodu małego ognia nie spala się tylko spada do popielnika... co z tym zrobić? jak to ograniczyć? nastaw dmuchawym mam na +3. czy to wina słabego węgla czy za wysokiego komina?mam możiwość obniżyć komin przec co i ciąg... a moze przepustnice na czopuch ? tylko czy jest taka na rurę 130?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ktoś spojrzeć na moje ustawienia. Czy warto przejść na wersję 0.3.1.0.
Ja bym włączył jeszcze w zaawansowanych funkcję pompy CWU + miesz. Pozwoli to dogrzać powrót. Przy spadku powrotu poniżej 39*C załączy się mieszająca i szybciej wymiesza ten powrót aby się podniósł.

Ja bym włączył jeszcze w zaawansowanych funkcję pompy CWU + miesz. Pozwoli to dogrzać powrót. Przy spadku powrotu poniżej 39*C załączy się mieszająca i szybciej wymiesza ten powrót aby się podniósł.

Tylko w tym przypadku nie mam wpływu na termp. CWU. Po drugie podobno RBR nie boi się zimnego powrotu

Wracając jeszcze do mojej instalacji, której zdjęcia są tutaj https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Gdzie powinienem przypiąć czujnik powrotu? U mnie są dwie rury powrotu do pieca, jedna z CO i druga z CWU. No i tą brakującą rurę powrotu z podłogówki hydraulik przypiął do powrotu CWU. Tak jak na schemacie poniżej, który narysowałem.

schemat.jpg

W tej chwili jest tak.

Edytowane przez jazzy77

Wracając jeszcze do mojej instalacji, której zdjęcia są tutaj https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Gdzie powinienem przypiąć czujnik powrotu? U mnie są dwie rury powrotu do pieca, jedna z CO i druga z CWU. No i tą brakującą rurę powrotu z podłogówki hydraulik przypiął do powrotu CWU. Tak jak na schemacie poniżej, który narysowałem.

[ATTACH=CONFIG]145213[/ATTACH]

W tej chwili jest tak.

Jak najbliżej kotła schemat.jpg