Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

1700 zł brutto kosztuje najnowszy model klimatyzatora LG E09EL Basic.

Moc chłodnicza 2,5 kW, moc grzewcza 3,2 kW, S.C.O.P. = 3,8 , wystarcza na 40 - 50 m2.

Arturo podawał że jego dom potrzebuje bodajże 3 kW to chyba coś takiego powinno być ok ? po co wywalił tyle kasy na 9kW ?

Oooo przepraszam zapomniałem, Arturo dostał pompkę za darmo, Liwko pewnie powystawową a inni nie potrafią sobie znaleźć po takiej taniości :)

Dajcie sobie już spokój z tymi pompami, dobra ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tematem o pompach ciepła Wy zeszliście nie w ten temat a nie że temat zszedł.

Ci którzy zaglądają tutaj chcą raczej poczytać o kotle groszkowych, całe forum zaspamowaliście na "pompowo" także gdyby ktoś był nią zainteresowany nie miałby problemu żeby znaleźć przydatne informacje.

Wiem że to ci nie na rękę :) Ale zostaw na boku swój biznesik i pomyśl o tych wszystkich biednych ludziach co się w węgiel pchają, nie żal ci ich?

Nie interesują mnie Twoje cenniki, już ktoś prosił Cię żebyś mu załatwił gruntówkę za 20 tysi, jakoś go nie potrafiłeś uszczęśliwić.

A skąd wiesz że mu nie pomogłem?

Prawda jest taka, że nie ja je sprzedaje, nie ja montuję, nie ja robię odwierty. Każda wycena jest indywidualna i zależy od wielu czynników. I to od inwestora zależy jaką cenę wynegocjuje. A skoro mi się udało zrobić to tanio (dzięki temu forum) to i inni mogą. Wystarczy tylko chcieć.

To tyle z mojej strony, dalej możecie męczyć się z tymi kotłami :bye:

1700 zł brutto kosztuje najnowszy model klimatyzatora LG E09EL Basic.

Moc chłodnicza 2,5 kW, moc grzewcza 3,2 kW, S.C.O.P. = 3,8 , wystarcza na 40 - 50 m2.

Ale nikt nie buduje budy dla psa. Tu raczej są tacy co budują domy jednorodzinne ala 140-160m2 uzytkowej o powierzchni netto nie wspominając.

Liwko trzeba było sobie podjechać teraz na targi do Wrocka zobaczyłbyś i posłuchał sobie co inwestorzy myślą o pompach :)

Był nawet jeden wystawca pomp ciepła i oglądał z wielkim zainteresowaniem chyba ponad pół godziny kociołek pelletowy :)

Chyba się skusi, trochę dziwne nie ?

Zapytaj Suspensera, nawet palnik mu wyciągał z kotła żeby dobrze sobie obejrzał :)

zrobiliście niezły syf tutaj, ale nie dziwię się, skoro bezmyślnie rzuca jeden z drugim ceny 60 tys. zł za pompę ciepła. nie wiesz, nie odzywaj się :)

rbr do starego domu to pewnie dobre rozwiązanie, ale np. użytkownik Przewas kupił i wyremontował stary dom 380 m2, grzeje grzałką i w tym sezonie zużył 13 tys. kWh. pomijam fakt, że chyba w Duon, jeśli założyć standardową cenę, to jest około 4200 zł za dom 380 m2 i brak syfu.

A czy ja mam coś do pelletu? Ja mam tylko awersję do śmierdzącego węgla. Węgiel powinien być tylko spalany tylko w dobrze zabezpieczonych elektrociepłowniach, w domach nie powinno być dla niego miejsca. I prędzej czy później do tego dojdzie. Już dzisiaj trzeba być bez rozumu żeby z nowym domem pchać się w węgiel. Taki dom z marszu staje się stary i za kilka lat nikt już takich nie będzie chciał kupić. Źródła niskotemperaturowe po prostu wypchną archaiczne i twoje zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da. Do tego dochodzą panele PV, które mogą zredukować rachunki takich domów do zera, a tych ogrzewanych węglem (jak i gazem, pelletem) się nie da. Będziecie wyrzucać kotły i grzać grzałkami z PV? Nie dy rydy. Zapotrzebowanie na ciepło macie na tak wysokim poziomie, że trzeba będzie albo wstawiać PC, albo budować niemal elektrownię z PV, dachu wam na pewno nie starczy.

I tak to właśnie wygląda z tymi nowymi domami ogrzewanymi węglem, już na samym starcie robią się zbyt stare by je za kilka lat ratować.

karoka - ja doskonale wiem co inwestorzy myśla o pompach - po świętach kolejni znajomi przyjeżdzają oglądać...zawsze to jeden komin kopcący w szeroko pojętej okolicy mniej....

a sam czasami oglądam z zainteresowaniem kociołki na takich imprezach - co wcale nie znaczy że planuję w przyszłości taki zakup :bash:

szczerze mówiąc, bardziej mnie interesuje co wie a czego nie wie sprzedawca (a naprawdę różnie z tym bywało - żeby nie było ci od PC wcale jakoś znacząco nie odbiegają merytorycznie!!!), niż sama konstrukcja kotła.

Panowie to tylko Wasze pobożne życzenia a zapewnić Was mogę że rzeczywistość jest całkiem inna.

Liwko przecież ja też nie raz już tutaj pisałem że nie mam nic do pomp ciepła :)

Może nawet zacznę je sprzedawać :)

Instalator był już nawet na szkoleniu w Warszwce u panasa :)

No i bardzo dobrze, przynajmniej za kilka lat utrzymasz się na rynku ;)

Tylko pamiętaj o tym, że węgiel wietrzeje na świeżym powietrzu to nie warto go kupować w zbyt dużych ilościach jak nie masz gdzie go składować.

Co do pompy ciepła to sprawdzałeś ile by Cię to kosztowało? Nie byłoby to lepsze dla Ciebie?

Skoro tutaj piszesz to RBRa pewnie bierzesz. Pewnie już pisałeś co i jak, ale chyba powtórka nie zaszkodzi. Ile będziesz grzał i czym?

Węgiel zakopie :)

Sprawdzałem, z reguły w okolicach 60 tys. zaznaczam, że nie interesuje mnie inna niż z gruntowym wymiennikiem. Żadna powietrze-powietrze, powietrze woda itp.

będę grzał ok 200m2 do temperatury 23-24*C. Mniejsza temperatura mnie nie interesuje, bo jestem straszny zmarzluch(żona też) , poza tym nie lubię siedzieć w kalesonach i polarze zawinięty w koc.

Grzał będę cały rok węglem. W lato cwu, w zimę wszystko.

No i bardzo dobrze, przynajmniej za kilka lat utrzymasz się na rynku ;)

Liwko na razie to nie widzę w tym przyszłości i bardzo szybko bym skończył na manowcach wchodząc w pompki jak Arturo ze swoją firmą.

Za kilka lat piszesz ?

Obawiam się że ciężko będzie, ale dożyć :)

Wungiel górą jest i basta :)

Co byście tu nie pisali i jest obecnie najczęściej wybieranym nośnikiem do ogrzewania domów czy to starych czy tych nowych i jeszcze bardzo długo tak będzie z tego co widzę.

to dziwne, że ja dostałem zupełnie inne wyceny od instalatorów (i w dziale z pompami ciepła też rzucają zupełnie inne ceny), ale to nie jest temat o pompach ciepła... skoro wolisz węgiel, to szufluj :)
wiesz, to wszystko pięknie ładnie wygląda tu na forum i na odległość. Jak przychodzi co do czego, to cena nagle rośnie w kosmos.

identycznie miałem z brama garażową. Ekipa przywiozła w/g specyfikacji, ale okazało się, że uszkodzone są dwa panele, więc powiedziałem aby zabierali i przywieźli wszystko dobre, a oni, ze zamontują, ja mówię, że ok, ale zapłacę dopiero jak wymienią te dwa panele, no to oni, ze jednak zabiorą. Ta sama ekipa montowała mi inne drzwi zewnętrzne, więc sami mi zaproponowali, że załatwia mi identyczną bramę w innej firmie za mniejsze pieniądze(pi razy oko 1500zł). Zgodziłem się. Za tydzień telefon, abym podjechał do firmy X i tam wszystko uzgodnił. Pojechałem, zaczynam uzgadniać i co???? cena wyszła o 500zł więcej niż w firmie poprzedniej. Oczywiście wczesniej uzgadniali z firma X cenę.

To samo jest z pompami.

wiesz, to wszystko pięknie ładnie wygląda tu na forum i na odległość. Jak przychodzi co do czego, to cena nagle rośnie w kosmos.

Jest dokładnie jak piszesz.

Userzy forów to garstka ludzi i nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie :)

Jeden się przyzna a drugi nie, czym pachnie, z resztą były już takie przykłady :)

identycznie miałem z brama garażową. Ekipa przywiozła w/g specyfikacji, ale okazało się, że uszkodzone są dwa panele, więc powiedziałem aby zabierali i przywieźli wszystko dobre, a oni, ze zamontują, ja mówię, że ok, ale zapłacę dopiero jak wymienią te dwa panele, no to oni, ze jednak zabiorą. Ta sama ekipa montowała mi inne drzwi zewnętrzne, więc sami mi zaproponowali, że załatwia mi identyczną bramę w innej firmie za mniejsze pieniądze(pi razy oko 1500zł). Zgodziłem się. Za tydzień telefon, abym podjechał do firmy X i tam wszystko uzgodnił. Pojechałem, zaczynam uzgadniać i co???? cena wyszła o 500zł więcej niż w firmie poprzedniej. Oczywiście wczesniej uzgadniali z firma X cenę.

To samo jest z pompami.

może masz pecha. ja z niczym nie miałem takich cyrków do tej pory. wycena pompy to była wycena kompletnej kotłowni z podłączeniem do rozdzielaczy. nic nie wygląda fajnie na odległość, podobna pompa od tego samego instalatora (który zresztą oferuje także kotły węglowe i gazowe) została zainstalowana kilka km ode mnie i wiem, że to nie żadne bajki. na Górnym Śląsku to nie problem kupić pompę ciepła w dobrej cenie, konkurencja chyba jest spora. może inaczej jest w innych rejonach kraju. dobrze wiedzieć dokładnie czego się chce, wtedy nikt nie próbuje wcisnąć kitu.

Gość Arturo72

Sprawdzałem, z reguły w okolicach 60 tys. zaznaczam, że nie interesuje mnie inna niż z gruntowym wymiennikiem. Żadna powietrze-powietrze, powietrze woda itp. .

A z jakiego powodu nie moze być p-w ? Jakiś zabobon wiejski ?

będę grzał ok 200m2 do temperatury 23-24*C. Mniejsza temperatura mnie nie interesuje, bo jestem straszny zmarzluch(żona też) , poza tym nie lubię siedzieć w kalesonach i polarze zawinięty w koc.

Jaki widzisz w tym problem bez syfu w domu ?

Ja mam cały czas 23st.C w tym sezonie i 1500kWh czyli jakieś 500zl od września.