Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tauron Gliwice taryfa G12W tania 0,29zl/kWh droga 0,59zl/kWh,przy COP dzielisz to przez 3 lub 4.

Od wrzenia do tej pory na c.o+cwu poszlo ok.2200kWh i to wszystko w cenie 0,29zl.

Zatem obliczenia matematyczne i wynik i koszt jaki bedzie ;)

A jak to sie ma w przeliczeniu na tony ekogroszka ?

Tak ci wierze jak i pani która do mnie dzwoniła z Taurona z propozycją nie do odrzucenia że będę płacił 30% mniej jak podpiszę nową umowę. Poprosiłem że się zastanowię i aby zadzwoniła za tydzień, w międzyczasie sprawdziłem na stronę Taurona i przeliczyłem nowe taryfy i okazało się że jakbym się zgodził zapłaciłbym z 20% więcej. Po pierwsze obniżka 30% dotyczyła tylko dostarczonej energii bez kosztów przesyłu, po drugie muszę zgodzić obowiązkowo na pomoc elektryka za 12zł/m-c i oczywiście na dużo większe koszty za niezapłacenie w terminie, odstąpienie od umowy itd. i im dalej czytałem warunki drobnym drukiem tym było coraz bardziej niewesoło. Gdy po tygodniu zadzwoniła pani z Taurona już po pierwszym pytaniu o obowiązkowego elektryka rozłączyła się.

Podobnie było gdy Tauron próbował mi sprzedać 40% tańszy węgiel i czy się zgadzam na zakup 40% taniej gdy spytałem skąd wiedzą po jakiej cenie ja kupuje skoro proponują 40% też się rozłączyli, nie wiem czy to tak metoda na niewygodne pytania ale wole płacić 0,65gr za 1kwh i mieć święty spokój i włączać pralkę czy zmywarkę i ogrzewanie wtedy kiedy potrzebuje, a nie po nocy lub określonych godzinach w ciągu taniej taryfy.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maher - widzisz, jak mawia mój kolega - sytuacja jest dynamiczna

jak jakiś czas temu sprawdzałem na stronie, to elektryk był, ale tylko jako opcja. Teraz patrzę, że jest już obowiązkowy.

Arturo raczej na pewno elektryka nie ma, ja zresztą też - ale widzisz, od maja bedę w Duonie i będę płacić od 1.05.2015 do końca 2015 1T=0,41zł, 2T=0,04zł

a od 2016-2018 już tylko trochę taniej niż w Tauronie (1T=0,66 i 2T=0,175)

Tyle że nikt za mną nie dzwonił, a ja dzwoniłem i to o odpowiednim czasie. To była na tyle korzystna oferta, że nie wszyscy się na nią załapali - praktycznie tylko ci, co złożyli wnioski przez pierwsze 2 tygodnie obowiązywania promocji.

Masz rację z tymi niewygodnymi pytanianiami :rolleyes: - ale Artur ma takie ceny o jakich pisze :p (bo mam bardzo podobne)

a faktem też jest, że czasami da się wyhaczyć perełki - oczywiście dla każdego coś innego będzie tą perełką

Gość Arturo72
Tak ci wierze jak i pani która do mnie dzwoniła z Taurona z propozycją nie do odrzucenia że będę płacił 30% mniej jak podpiszę nową umowę. Poprosiłem że się zastanowię i aby zadzwoniła za tydzień, w międzyczasie sprawdziłem na stronę Taurona i przeliczyłem nowe taryfy i okazało się że jakbym się zgodził zapłaciłbym z 20% więcej. Po pierwsze obniżka 30% dotyczyła tylko dostarczonej energii bez kosztów przesyłu, po drugie muszę zgodzić obowiązkowo na pomoc elektryka za 12zł/m-c i oczywiście na dużo większe koszty za niezapłacenie w terminie, odstąpienie od umowy itd. i im dalej czytałem warunki drobnym drukiem tym było coraz bardziej niewesoło. Gdy po tygodniu zadzwoniła pani z Taurona już po pierwszym pytaniu o obowiązkowego elektryka rozłączyła się.

Podobnie było gdy Tauron próbował mi sprzedać 40% tańszy węgiel i czy się zgadzam na zakup 40% taniej gdy spytałem skąd wiedzą po jakiej cenie ja kupuje skoro proponują 40% też się rozłączyli, nie wiem czy to tak metoda na niewygodne pytania ale wole płacić 0,65gr za 1kwh i mieć święty spokój i włączać pralkę czy zmywarkę i ogrzewanie wtedy kiedy potrzebuje, a nie po nocy lub określonych godzinach w ciągu taniej taryfy.

Taryfę zmieniałem chyba pod koniec października,do października miałem G11 z ceną zależnie od zużycia od 0,54-0,57zl.

Zmiana taryfy odbyła się w POK i trwała 10 minut i nie trzeba było żadnego elektryka.

Tauron Tauronowi nie równy,gliwicki jest jednym z tańszych sprzedawców prądu w Polsce.

Ceny prądu w Polsce tanieją a co do włączania pralki czy zmywarki kiedy się podoba to u mnie jest na porządku dziennym jedynie ogrzewanie i cwu chodzi 100% w tańszej,całe weekendy też mam tanie.

Edytowane przez Arturo72

Nikt Cię nie dyskredytuje.Nic u mnie nie zrobiłeś,nic.Zero ruchu sterownikiem..

Słabo pamiętasz jak widzę [faktycznie było to dość dawno] bo sprawdziłem palnik i powiedziałem jak sprawdzać, podobnie parametry, i z tego co mówiłeś [zawsze robię wywiad z klientem] oraz z obserwacji pracy kotła wynikało, że nie było sensu zmiany nastaw bo to nie nic poprawi.

To tak jakbyś pojechał samochodem na geometrię zawieszenia mając ją ustawioną - mogą dla ściemy pokręcić w jedną i drugą lub nic nie zrobić, ale czas zajmiesz i zapłacić trzeba, podobnie z wyważeniem kół i innymi usługami.

Odbyliśmy za to długą rozmowę,za którą zapłaciłem.I tyle.Nie mam żalu.Napisałem tylko,że gdybym wiedział wcześniej,że tyle kosztuje rozmowa,nie prosiłbym o przyjazd.Wtedy myślałem,że pomagasz,o kasie nie wspomniałeś wcześniej..Nic do Ciebie nie mam,ot zwykłe nieporozumienie.Przepraszam.

Przecież sam zaproponowałeś, że zapłacisz i nic nie wspomniałeś, że to wg Ciebie dużo aż do dzisiaj - ale ok mam nauczkę na przyszłość i gdy ktoś z forum będzie chciał żebym przyjechał na regulację czy serwis będę brał ustalenia na piśmie.

Gdybym specjalnie nie jechał co zajmuje czas i kosztuje nic bym nie wziął, bo jak zapewne wiesz doradzam w miarę możliwości czasowych w kwestii ustawień na 3 forach i to od dawna za darmo.

A teraz do rzeczy.

Problem nie tkwi w tym,że kocioł na eko jest be.Chodzi o to,że coraz częściej można się bez niego obyć.Ba,nie jest już takim tanim rozwiązaniem.Ja ,w starym budynku mam RBR-a i tam go sobie chwalę,choć bez wad nie jest,ale to wie się dopiero później.Generalnie jest ok.

Ja neguje jedynie,tę "łatwość+czystość +bezobsługowość" o której się tu wspomina.I tyle.

Bez odbioru.

Zgadza się - ceny pomp ciepła spadają podobnie jak spadały jakiś czas temu ceny klimatyzatorów, trzeba jednak jeszcze poczekać aż osiągną pułap docelowy - tak jest z każdą nowością na rynku, i każda nowość ma "choroby wieku dziecięcego" więc wolę poczekać aż przeminą i poprawki zostaną wprowadzone, a technologia dopracowana.

Łatwość, czystość i bezobsługowość zależy z czym się porównuje i w porównaniu z zasypowcem jest jak najbardziej, lecz w porównaniu z kotłem gazowym czy PC oczywiście, że jej nie ma.

Tu jest coś za coś i za ogrzewanie domu [po podłogach 185 m2] płacę znacznie mniej niż mieszkańcy osiedla bloków z pobliskiego miasta w mieszkaniach 48 m2.

Ja się zastanawiam kiedy ten wątek wróci do normalności?

Jak pompiarze przestaną być zazdrośni o koszty ogrzewania:cool:. Chodzi o tych co się przejechali na PC. Ja mimo planów sporych przeróbek mojej chaty nie planuję PC (jeżeli dopnę swego to PC może będzie opłacalna), ale w razie czego docelowo ogrzewanie ma być niskotemperaturowe, więc przesiadka na co innego będzie łatwa. Na razie myślę o niewielkich przeróbkach instalacji by zaoszczędzić na kosztach ogrzewania i zautomatyzować niektóre rzeczy.

Gość Arturo72
Jak pompiarze przestaną być zazdrośni o koszty ogrzewania:cool:. Chodzi o tych co się przejechali na PC.

No weź,1600kWh i 460zł od wrzesnia za ogrzewanie to jest jakieś 0,5t ekogroszka ?

Ktoś przebije ?

Jak pompiarze przestaną być zazdrośni o koszty ogrzewania...

Nie, pompiarze pokazują wam, że ciągle wybieracie źle. Nie dość że macie wyższe rachunki, to jeszcze musicie się z tym babrać. Ale wy się w tych wątkach węglowych tak okopaliście (a jeszcze jesteście podburzani przez tych, którzy z was żyją), że nie trafiają do was żadne argumenty. Nie istnieją dla was wyliczenia, nie istnieje matematyka. Zmusić was do myślenia, to czasami zadanie ponad siły. Dlatego uważam, że do myślenia powinien zmusić ustawodawca, inaczej się nie da.

I jeszcze jedno. Od wielu postów to tylko wy nas tu wzywacie, wystarczy że piszecie tak głupie argumenty za węglem.

Każdy ogrzewa tym co chce. jeden PC, inny prądem, a jeszcze inny węglem. Każdy ma swoje upodobania i przekonania.

Np. sąsiad zafundował sobie ogrzewanie na LPG. Gazu ziemnego u nas nie ma(jest, ale za daleko, prawie 800m). Kupił piec za 12tys., zbiornik za 10tys, wymienił komin za ok 3tys. na taki do gazu(miał systemowy fi 180). i spalił "tylko" 3000 litrów tej zimy. Dom, taki pi razy oko 180m2 po podłogach. W życiu bym czegoś takiego nie zrobił, ale jak ktoś chce, nikt mu nie będzie bronił. PC nie chciał, bo za droga inwestycja (duuuużo wyższa niż to na LPG). Jedno ma rewelacyjne -czysto :)

No weź,1600kWh i 460zł od wrzesnia za ogrzewanie to jest jakieś 0,5t ekogroszka ?

Ktoś przebije ?

860PLN razem z CWU ... domek "troszkę" większy :p Temp w całym domu pod 24*C a domek stoi w V strefie a nie II czy III, w tej chwili mam z 6-8cm śniegu przed domkiem i -5*C za oknem

[ATTACH=CONFIG]311178[/ATTACH]

Z cwu ok.2300kWh czyli ok.670zl

No i ?

Mam 250L CWU całą dobę > 50*C , podłogówka parter i piętro też grzeje całą dobę (uczucie ciepełka cały czas), jak u Ciebie grzeje pięterko ?

Jaką w tej chwili masz temp za oknem ?

Śnieg też masz ?

Domek osłonięty w gęstej zabudowie ?

Nie, pompiarze pokazują wam, że ciągle wybieracie źle...

Wiedziałem, że ktoś zacytuje tylko to co mu pasuje.

Wracając do tematu RBRa. Co już było spalane w naszych kociołkach oprócz ekogroszku czy miału? Wiem, że z ekogroszkiem mieszano fasolę, pestki (wiśni?) czy zboże. Z tym ostatnim to sam tak robiłem na lato jak w PL byłem. Co jeszcze można domieszać by nasi "PClodzy" mogli pochwalić nas syfiarzy.

Gość Arturo72
N

Mam 250L CWU całą dobę > 50*C , podłogówka parter i piętro też grzeje całą dobę (uczucie ciepełka cały czas), jak u Ciebie grzeje pięterko ?

Jaką w tej chwili masz temp za oknem ?

Śnieg też masz ?

Domek osłonięty w gęstej zabudowie ?

2st.C,sniegu niet,domek nie osłoniety,300l temp 46st.C

Ktoś przebije ?

Pytasz kto Cię przebije ?

W bajkopisarstwie i spamowaniu to chyba tylko Liwko da Ci radę, hehe

Tak się zagalopowałeś że za rok weźmie Ci już tylko 600kWh a za dwa lata zamiast zużyć wyprodukuje 1500 które odsprzedaż :)