Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A wiesz ile to jest 300l wody o temp.46st.C zdatnej do kapania ?

Temp.zasilania mialem ustawiona na maks.35st.C,wystarczylo podniesc o 1st.C.

Te 300 litrów (może) masz o 15-ej, O 22-ej, 46 stopni ma może połowa, ale nie ważne.

Jak nagrzać bojler do 46 stopni, zasilaniem 35-36 stopni, poważnie się pytam ? Resztę załatwia grzalka ?

Pompką od podłogówki steruje programator, tak ? Ale tylko w dzień, czy w nocy także ? Pomka pracuje ciągle czy cyklicznie ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W życiu bym we własnym zakresie nie zamontował paneli PV, tylko kredytem.

Jaka dla ciebie jest różnica płacić 1500zł rocznie do ZE czy do banku? Do ZE będziesz płacił co roku, a do banku tylko przez x lat. Po tym czasie spadną ci rachunki do ZE. Ludzie, ruszcie głową!

Diabeł tkwi w szczegółach. I te szczegóły mogą spowodować, że Twoje wyliczenia mogą się nie sprawdzić. Kwestia sposobu rozliczeń z ZE, przyjętego okresu rozliczeniowego i paru jeszcze innych niuansów. Ta ustawa jest pełna niejasności. Potwierdzają to koledzy na innym wątku dotyczącym PV. A już jest mowa o jej nowelizacji. Sam nawet pisałeś wczoraj, że nie będzie tak różowo.

Ciekawe co z G12W w przypadku prosumenta ...

Temat był poruszany

Ponoć mają być liczniki dwukierunkowe i normalna stawka za energię zużytą z sieci, z podziałem na taryfy jakie tam ktoś ma.

Oprócz tego druga umowa na odkup nadprodukcji po stawce jaka tam wyjdzie z wielkości elektrowni. Zużycie z paneli PV w czasie rzeczywistym ma być za damo dla obydwu stron.

Tak przynajmniej twierdził specjalista od tych zagadnień z PGE w centrali w Rzeszowie. Prosiłem o rozmowę z najbardziej kompetentną osobą.

Dla mnie to super, ponieważ zakładając instalację 3kW produkuję prąd w drogiej taryfie.

1400kWh za 12 miesięcy za cwu :)

Wychodzi na to, że tą energią jesteś w stanie podgrzec 93,5L wody na dzień. Dla trzech osób szalu nie ma wychodzi po 31L/osobę - trzeba się bardzo, bardzo mocno starac, żeby osiągnąc takie zużycie ciepłej wody na wszystkie czynności w ciągu dnia. Jeżeli masz do tego cyrkulację CWU ilośc wody jest wtedy jeszcze mniejsza (tzw straty cyrkulacyjne).

Wniosek z tego, że masz zdecydowania za duży zasobnik CWU, utrzymywanie dodatkowych ponad 200L wody w gotowości to niepotrzebne starty energii.

Różowo to by było, gdybym produkował tyle ile zużywam, dostawał 70gr za kWh, a kupował po średnio 35gr. :D

Mi wystarczy na razie 3kW i produkcję prądu w drogich godzinach, nie będę już taki pazerny :)

Od nadwyżki energii sprzedanej za 70gr odliczyć trzeba jeszcze podatek oraz koszt przesyłu. Jeśłi się mylę popraw proszę. Dlatego najbardziej opłacalne będzie doprowadzenie do sytuacji gdzie jak największą ilość wyprodukowanej energii zużywa się na potrzeby własne. Bez tego wychodzi już dużo gorzej.

Gość Arturo72
Te 300 litrów (może) masz o 15-ej, O 22-ej, 46 stopni ma może połowa, ale nie ważne.

Jak nagrzać bojler do 46 stopni, zasilaniem 35-36 stopni, poważnie się pytam ? Resztę załatwia grzalka ?

Pompką od podłogówki steruje programator, tak ? Ale tylko w dzień, czy w nocy także ? Pomka pracuje ciągle czy cyklicznie ?

Na cwu idzie zasilanie do 56st.C bez grzalki,pompa na sterowniku ma ustawiony priorytet lub program cwu i jak stwierdzi ze juz trzeba to przestawia sie z c.o i z zasilania max.36st.C na tryb grzania cwu.

Nie mam pompki obiegowej podlogowki,w systemie jest jedna pompka ktora jest na wyposazeniu pompy,c.o i cwu rozdziela zawor trojdrozny. Pompka pracuje cyklicznie czyli jak potrzeba c.o czy cwu to wraz z zalaczeniem pompy pomka rowniez sie wlacza.

Tak jest cala dobe.

4 tony dobrego opału to jest jakieś 32 MWh. W ocieplonym domu 160 metrów..... To z jaką sprawnością ten gość pali?

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie :)

Raczej nie (ktoś gdzieś o tym na forum pisał), ale na razie i tak jest dużo niewiadomych.

z tego co czytałem, to raczej tak, czyli nie jest tak kolorowo.

Edytowane przez imrahil

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie :)

.....

Dodaj - w roku z normalną zimą, w starych nieocieplonych domach rzędu 200 metrów i wraz z CWU. W ocieplonym domu 160 metrów pali się do 3 ton taniego badziewia typu Jaret na CO i CWU. Widzisz - ja nie neguję Twojego zużycia prądu na ogrzewanie. Nie znam się, nie stosuję, nie mam doświadczenia. Dobrze by było gdybyś i Ty się zastanowił z kim chcesz dyskutować o wysokości rocznego zużycia ekogroszku. Ja zaopatruję w opał setki domów. Wiem ile i czego zużywają i wiem ile za to płacą.

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie

Wychodzi na to że żyje w nierealnym ;-) A poważnie to te 4 t to raczej w starszych domach, w których bez inwestycji w ociepleni nawet przejście na cudowną Pc niewiele pomoże. Abstrahując nawet od nakładów w zabawę ze zmianą systemu ogrzewania w takim domu.