Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jak pompiarze przestaną być zazdrośni o koszty ogrzewania...

Nie, pompiarze pokazują wam, że ciągle wybieracie źle. Nie dość że macie wyższe rachunki, to jeszcze musicie się z tym babrać. Ale wy się w tych wątkach węglowych tak okopaliście (a jeszcze jesteście podburzani przez tych, którzy z was żyją), że nie trafiają do was żadne argumenty. Nie istnieją dla was wyliczenia, nie istnieje matematyka. Zmusić was do myślenia, to czasami zadanie ponad siły. Dlatego uważam, że do myślenia powinien zmusić ustawodawca, inaczej się nie da.

I jeszcze jedno. Od wielu postów to tylko wy nas tu wzywacie, wystarczy że piszecie tak głupie argumenty za węglem.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy ogrzewa tym co chce. jeden PC, inny prądem, a jeszcze inny węglem. Każdy ma swoje upodobania i przekonania.

Np. sąsiad zafundował sobie ogrzewanie na LPG. Gazu ziemnego u nas nie ma(jest, ale za daleko, prawie 800m). Kupił piec za 12tys., zbiornik za 10tys, wymienił komin za ok 3tys. na taki do gazu(miał systemowy fi 180). i spalił "tylko" 3000 litrów tej zimy. Dom, taki pi razy oko 180m2 po podłogach. W życiu bym czegoś takiego nie zrobił, ale jak ktoś chce, nikt mu nie będzie bronił. PC nie chciał, bo za droga inwestycja (duuuużo wyższa niż to na LPG). Jedno ma rewelacyjne -czysto :)

No weź,1600kWh i 460zł od wrzesnia za ogrzewanie to jest jakieś 0,5t ekogroszka ?

Ktoś przebije ?

860PLN razem z CWU ... domek "troszkę" większy :p Temp w całym domu pod 24*C a domek stoi w V strefie a nie II czy III, w tej chwili mam z 6-8cm śniegu przed domkiem i -5*C za oknem

[ATTACH=CONFIG]311178[/ATTACH]

Z cwu ok.2300kWh czyli ok.670zl

No i ?

Mam 250L CWU całą dobę > 50*C , podłogówka parter i piętro też grzeje całą dobę (uczucie ciepełka cały czas), jak u Ciebie grzeje pięterko ?

Jaką w tej chwili masz temp za oknem ?

Śnieg też masz ?

Domek osłonięty w gęstej zabudowie ?

Nie, pompiarze pokazują wam, że ciągle wybieracie źle...

Wiedziałem, że ktoś zacytuje tylko to co mu pasuje.

Wracając do tematu RBRa. Co już było spalane w naszych kociołkach oprócz ekogroszku czy miału? Wiem, że z ekogroszkiem mieszano fasolę, pestki (wiśni?) czy zboże. Z tym ostatnim to sam tak robiłem na lato jak w PL byłem. Co jeszcze można domieszać by nasi "PClodzy" mogli pochwalić nas syfiarzy.

Gość Arturo72
N

Mam 250L CWU całą dobę > 50*C , podłogówka parter i piętro też grzeje całą dobę (uczucie ciepełka cały czas), jak u Ciebie grzeje pięterko ?

Jaką w tej chwili masz temp za oknem ?

Śnieg też masz ?

Domek osłonięty w gęstej zabudowie ?

2st.C,sniegu niet,domek nie osłoniety,300l temp 46st.C

No weź,1600kWh i 460zł od wrzesnia za ogrzewanie to jest jakieś 0,5t ekogroszka ?

Ktoś przebije ?

Pytasz kto Cię przebije ?

W bajkopisarstwie i spamowaniu to chyba tylko Liwko da Ci radę, hehe

Tak się zagalopowałeś że za rok weźmie Ci już tylko 600kWh a za dwa lata zamiast zużyć wyprodukuje 1500 które odsprzedaż :)

.

I jeszcze jedno. Od wielu postów to tylko wy nas tu wzywacie, wystarczy że piszecie tak głupie argumenty za węglem.

Nooo, tutaj to mnie dopiero ubawiłeś, hehe

Wzywa ? na razie uprasza grzecznie żebyście przestali spamować wątek w którym się pisze o rzeczach gdzie nie macie nawet bladego pojęcia.

Wzywacie, hehe

Gość Arturo72
Pytasz kto Cię przebije ?

W bajkopisarstwie i spamowaniu to chyba tylko Liwko da Ci radę, hehe

Tak się zagalopowałeś że za rok weźmie Ci już tylko 600kWh a za dwa lata zamiast zużyć wyprodukuje 1500 które odsprzedaż :)

W zeszłym roku cały sezon grzewczy 1900kWh na c.o i 1400kWh za 12 miesięcy za cwu :)

Wiedziałem, że ktoś zacytuje tylko to co mu pasuje.

Wracając do tematu RBRa. Co już było spalane w naszych kociołkach oprócz ekogroszku czy miału? Wiem, że z ekogroszkiem mieszano fasolę, pestki (wiśni?) czy zboże. Z tym ostatnim to sam tak robiłem na lato jak w PL byłem. Co jeszcze można domieszać by nasi "PClodzy" mogli pochwalić nas syfiarzy.

Wiem jeszcze o łusce słonecznika, pellecie i trocinach.

Nooo, tutaj to mnie dopiero ubawiłeś, hehe

Wzywa ? na razie uprasza grzecznie żebyście przestali spamować wątek w którym się pisze o rzeczach gdzie nie macie nawet bladego pojęcia.

Wzywacie, hehe

Jestem Ciekawy nowego kociołka, myślę że na nowym z ceramiką wynik byłby lepszy

Fotki ma ? Wrzuci ?

Z trocinami trzeba uważać , jak będzie za dużo to się będzie wieszać ...

Jestem Ciekawy nowego kociołka, myślę że na nowym z ceramiką wynik byłby lepszy

Fotki ma ? Wrzuci ?

Co mogę Ci powiedzieć po pół roku to że czyszczenia jeszcze mniej i jeszcze rzadziej.

Żeby zrobić fotki nie szło się dopchać :) a później zapomniałem i musiałem pilnie wyjechać.

Rabarbar ten sam, ze zmian są duże drzwiczki prawie na całą szerokość kotła, potężna, masywna szuflada na popiół, nowe klamki ala Defro, docisk na ślimaku, zaczepy do montażu ceramiki gdyby ktoś chciał, będzie można nawet zamontować bez problemu we własnym zakresie.

Kierownica spalin jest dalej ale można ją będzie bez problemu wyciągnąć bezpośrednio przez drzwiczki na zewnątrz.

To tak w skrócie.

Co mogę Ci powiedzieć po pół roku to że czyszczenia jeszcze mniej i jeszcze rzadziej.

Żeby zrobić fotki nie szło się dopchać :) a później zapomniałem i musiałem pilnie wyjechać.

Rabarbar ten sam, ze zmian są duże drzwiczki prawie na całą szerokość kotła, potężna, masywna szuflada na popiół, nowe klamki ala Defro, docisk na ślimaku, zaczepy do montażu ceramiki gdyby ktoś chciał, będzie można nawet zamontować bez problemu we własnym zakresie.

Kierownica spalin jest dalej ale można ją będzie bez problemu wyciągnąć bezpośrednio przez drzwiczki na zewnątrz.

To tak w skrócie.

Może da się zamienić za dopłatą ? :D

2st.C,sniegu niet,domek nie osłoniety,300l temp 46st.C

Arturek jak już tutaj piszesz, to chociaż nie ściemniaj. Masz 300 litrów wody o temperaturze 46 st. C przez całą dobę ? I jak to jest u Ciebie z tym uczuciem chłodu z wieczora ? Może nie odpowiadaj, wiadomo że lepiej zabłysnąć na forum małym zużyciem niż załączyć pompę w drogiej taryfie i czuć się komfortowo.

Gość Arturo72
Arturek jak już tutaj piszesz, to chociaż nie ściemniaj. Masz 300 litrów wody o temperaturze 46 st. C przez całą dobę ? I jak to jest u Ciebie z tym uczuciem chłodu z wieczora ? Może nie odpowiadaj, wiadomo że lepiej zabłysnąć na forum małym zużyciem niż załączyć pompę w drogiej taryfie i czuć się komfortowo.

300l o temp.46st.C o 6.00 jak wstajemy,300l o temp.46st.C przed przyjsciem z pracy czy szkoly i 300l o temp.46st.C o 23.00.

Na 3 osoby te 300l starczy.

O godz.19-20 przy temp.23st.C w salonie czuc bylo ze ogrzewanie nie chodzi od kilkunastu godzin,bylo to na poczatku okresu po przejsciu na G12W,po zmianie ustawien na sterowniku nie ma juz czegos takiego,grzeje z wyzsza temp.zasilania.

Nie widze przeszkod do zalaczania sie pompy w drozszej taryfie ale o tym decyduje sterownik pokojowy na ktorym jest nastawione 22,5st.C jak spadnie ponizej pompa sie zalaczy ale do tej pory nie bylo takiej potrzeby.

Nie zapominaj ze u mnie przez COP koszt 1kWh w drozszej taryfie to "az"0,19zl czyli tyle ile u Was przy ekogroszku takze chyba nie masz wiecej pytan ;)