Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Te 300 litrów (może) masz o 15-ej, O 22-ej, 46 stopni ma może połowa, ale nie ważne.

Jak nagrzać bojler do 46 stopni, zasilaniem 35-36 stopni, poważnie się pytam ? Resztę załatwia grzalka ?

Pompką od podłogówki steruje programator, tak ? Ale tylko w dzień, czy w nocy także ? Pomka pracuje ciągle czy cyklicznie ?

Na cwu idzie zasilanie do 56st.C bez grzalki,pompa na sterowniku ma ustawiony priorytet lub program cwu i jak stwierdzi ze juz trzeba to przestawia sie z c.o i z zasilania max.36st.C na tryb grzania cwu.

Nie mam pompki obiegowej podlogowki,w systemie jest jedna pompka ktora jest na wyposazeniu pompy,c.o i cwu rozdziela zawor trojdrozny. Pompka pracuje cyklicznie czyli jak potrzeba c.o czy cwu to wraz z zalaczeniem pompy pomka rowniez sie wlacza.

Tak jest cala dobe.

4 tony dobrego opału to jest jakieś 32 MWh. W ocieplonym domu 160 metrów..... To z jaką sprawnością ten gość pali?

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie :)

Raczej nie (ktoś gdzieś o tym na forum pisał), ale na razie i tak jest dużo niewiadomych.

z tego co czytałem, to raczej tak, czyli nie jest tak kolorowo.

Edytowane przez imrahil

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie :)

.....

Dodaj - w roku z normalną zimą, w starych nieocieplonych domach rzędu 200 metrów i wraz z CWU. W ocieplonym domu 160 metrów pali się do 3 ton taniego badziewia typu Jaret na CO i CWU. Widzisz - ja nie neguję Twojego zużycia prądu na ogrzewanie. Nie znam się, nie stosuję, nie mam doświadczenia. Dobrze by było gdybyś i Ty się zastanowił z kim chcesz dyskutować o wysokości rocznego zużycia ekogroszku. Ja zaopatruję w opał setki domów. Wiem ile i czego zużywają i wiem ile za to płacą.

z taką jak wszystkie moje znajome ekogroszki? takie jest spalanie w realnym świecie

Wychodzi na to że żyje w nierealnym ;-) A poważnie to te 4 t to raczej w starszych domach, w których bez inwestycji w ociepleni nawet przejście na cudowną Pc niewiele pomoże. Abstrahując nawet od nakładów w zabawę ze zmianą systemu ogrzewania w takim domu.

Na cwu idzie zasilanie do 56st.C bez grzalki,pompa na sterowniku ma ustawiony priorytet lub program cwu i jak stwierdzi ze juz trzeba to przestawia sie z c.o i z zasilania max.36st.C na tryb grzania cwu.

Nie mam pompki obiegowej podlogowki,w systemie jest jedna pompka ktora jest na wyposazeniu pompy,c.o i cwu rozdziela zawor trojdrozny. Pompka pracuje cyklicznie czyli jak potrzeba c.o czy cwu to wraz z zalaczeniem pompy pomka rowniez sie wlacza.

Tak jest cala dobe.

To jak często i na jaki długo załącza się pompa gdy grzeje podłogę i analogicznie gdy grzeje cwu ? Czy w dziennym okienku grzejesz i CO i CWU ? Jaką masz histerezę na CO ?

Nawet dzisiejsze możliwości to wyceny na PC rzędu 50-60 tys. zł. o których piszą nowi inwestorzy. To nadal kłopoty z fachowym montażem, serwisem i jego kosztami. Przykładowo w swoim pianiu o kosztach Pc, Aturek milczy o wizycie forumowego fachmana, który poprawiał skutki "promocyjnej oferty Mikiego. Ja bym tak do końca nie przekreślał dobrego kotła na eogroszek (OE+,RBR, Skam-p) jako alternatywy w sytuacji w której brak sieci gazowej. Jak widać na moim przykładzie i wbrew temu co piszecie na forum, to nie musi być zł wybór.

Gość Arturo72
To jak często i na jaki długo załącza się pompa gdy grzeje podłogę i analogicznie gdy grzeje cwu ? Czy w dziennym okienku grzejesz i CO i CWU ? Jaką masz histerezę na CO ?

Pompka chodzi od 22 do 00 bo tak mam ustawione cwu potem od 0 do 6 bo wtedy mam ustawione c.o z priorytetem cwu i tak samo od 13-15.

Nie mam histeryzy na c.o,pompa chodzi wg krzywej grzewczej i pogodowki i sama sobie dobiera moc grzewcza i temp.zasilania.

Sterownik pokojowy potrzebuje jedynie w dzien.

Gość Arturo72
Nawet dzisiejsze możliwości to wyceny na PC rzędu 50-60 tys. zł. o których piszą nowi inwestorzy. To nadal kłopoty z fachowym montażem, serwisem i jego kosztami. Przykładowo w swoim pianiu o kosztach Pc, Aturek milczy o wizycie forumowego fachmana, który poprawiał skutki "promocyjnej oferty Mikiego. Ja bym tak do końca nie przekreślał dobrego kotła na eogroszek (OE+,RBR, Skam-p) jako alternatywy w sytuacji w której brak sieci gazowej. Jak widać na moim przykładzie i wbrew temu co piszecie na forum, to nie musi być zł wybór.

I znowu opowiadasz brednie,chyba dwie strony temu zapodalem posta inwestora,ktory kupil pompe 9kW za 20tys.zl z montazem i to teraz 16.03.

Nie milcze,wszyscy wiedza ze mkm byl u mnie,zreszta w dzienniku tez pisalem o tym.

Czy inwestorzy myslacy o ekogroszku to naprawde takie lemingi co daja sobie wciskac pompy za 50-60tys.zl ?

Edytowane przez Arturo72

I znowu opowiadasz brednie,chyba dwie strony temu zapodalem posta inwestora,ktory kupil pompe 9kW za 20tys.zl z montazem.

Nie milcze,wszyscy wiedza ze mkm byl u mnie,zreszta w dzienniku tez pisalem o tym.

Czy inwestorzy myslacy o ekogroszku to naprawde takie lemingi co daja sobie wciskac pompy za 50-60tys.zl ?

Chętnie skusze się na pompę w podobnej cenie dla mojej sytuacji. Zapotrzebowania docelowe 17kW (powierzchnia ogrzewana 320m2), z zasilaniem 60°C na CO (2/3 domu ogrzewane grzejnikowo 55/45°C)

W przypadku eko koszt to: kocioł + 500zł za dodatkowy kanał dymowy w kominie + jakieś tam klamoty do kotła 2000zł. Kosztu adaptacji pom. gospodarczego na kotłownię nie liczę, bo musiałbym wydzilic ją w każdym przypadku, dla pompy także. Łącznie powinienem wyrobic się kwocie 12-14tyś Jeżeli otrzymałbym ofertę na PC w zbliżonej kwocie o ekogroszku nawet bym nie myślał

nie szaleję i zakładam 3kW

Czyli wydane kolo 14tys zwrot zacznie sie kolo 2022r i to dla mnie jest za duzo takie sumy nie zachecaja ( to dla bogatych) biorac pod uwage ze eksploatacja tez niesie za soba koszty ,oczywiscie ja nie mam nic przeciwko energii odnawialnej czy pompy PC wrecz przeciwnie ja to chce wszystko miec, ale to ma byc tanie i dla kazdego ,bo ma to montowac ten kto dymi kopci i truje a tam przewaznie nie ma na dobry opal a co dopiero energia odnawialna czy pompy ciepła , ocieplenia budynku itd :)

Może są osoby które zastanawiają się co będzie gdy awaria nastąpi w zimę, a "tani" "dobry" instalator z Gdńska będzie miał wtedy nie po drodze na Śląsk?

A co to za różnica? Znajomemu w styczniu rozszczelnił się po trzech latach kocioł (nie wiadomo gdzie) i wszyscy pokazywali mu środkowy paluszek, bo gwarancja na dwa lata. Biedaczek musiał na kredyt kupić następne g..., bo na nic lepszego go nie stać.

Przy PC wezwiesz pierwszego lepszego chłodniarza lub elektryka i ewentualnie wymienisz jedną z niewielu części które mogą się zepsuć. Żaden argument.

I jak tu nie pisać o PC skoro takie głupoty wypisujesz? :)

wszystko zależy co i jak się wycenia i liczy

kompletne instalacje firm z "czołówki" są na takie kwoty jak pisze Regut1, co wcale nie znaczy że tyle trzeba zapłacić.

Tyle ze te firmy podawają pełny zakres - czyli podłogówka w cenie 100zł/m2(najczęściej bez ułożenia styropianu), do tego DZ poziome/pionowe- które przy minimalnym wkładzie własnym można zrobić 2-3 razy taniej, do tego PC z imponującą naklejką, kosztująca kosmiczne pieniądze - za ową naklejkę przede wszystkim. Do tego jeszcze można dodać jakiś wypasiony zasobnik z nierdzewki i jest nie 50-60 ale 80-90tys :lol2:

można też liczyć inaczej

w obu domach mamy podłogówkę po całości, kotłownia jest identyczna

w jednym domu robimy DZ poziome(zakopane we własnym zakresie) + PC (niech będzie polski producent) - w drugim montujemy piec na ekogroszek - niech będzie EKR 12kw za 7000

taka PC - 7-8kw wyjdzie około 16tys+DZ - 8tys(rurka,glikol,koparka), czyli różnica w cenie17tys - zakładam że w obu domach były kominy, może montaż PC minimalnie droższy

a jak zamiast tej gruntówki masz p-w z montażem za 20tys, to ta różnica wyjdzie mniej niż 13tys.(bo cena pieca nie uwzględnia montażu)

Jedni powiedzą że warto zapłacić tyle więcej za bezobsługowy,bezdymny system o a inni że absolutnie, że to się nigdy nie zwróci......

aha, ceny są dla domu co potrzebuje 6-8kw

rubezahl - ja ogrzewam niewiele mniejszą powierzchnię, i te 8kw mi starcza

Chętnie skusze się na pompę w podobnej cenie dla mojej sytuacji. Zapotrzebowania docelowe 17kW (powierzchnia ogrzewana 320m2), z zasilaniem 60°C na CO (2/3 domu ogrzewane grzejnikowo 55/45°C)

W przypadku eko koszt to: kocioł + 500zł za dodatkowy kanał dymowy w kominie + jakieś tam klamoty do kotła 2000zł. Kosztu adaptacji pom. gospodarczego na kotłownię nie liczę, bo musiałbym wydzilic ją w każdym przypadku, dla pompy także. Łącznie powinienem wyrobic się kwocie 12-14tyś Jeżeli otrzymałbym ofertę na PC w zbliżonej kwocie o ekogroszku nawet bym nie myślał

W Twoim przypadku koszt PCi spełniający Twoje warunki to około 40tys. zł. Wiem bo sam musiałem mniej więcej tyle wybecalować, żeby pozbyć się węgla. Nie każdego na to stać, dlatego rozumiem, że czasem to jedyny wybór. W nowych domach wygląda to jednak zupełnie inaczej, tam można taką instalację wykonać praktycznie w cenie systemu na ekogroszek, dlatego warto pomyśleć przed budową, bo po wybudowaniu kotłowni, komina i jeszcze nie daj boże ogrzewania mieszanego zamykamy sobie drogę do perspektywicznych źródeł zasilania i skazujemy się na ogniska obudowane blachą:)