Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak najbliżej kotła [ATTACH=CONFIG]145339[/ATTACH]

Zaznaczyłeś, że mam ustawić czujnik na tym drugim powrocie. W tej chwili miałem podpięte tam, gdzie wchodzi powrót CO. Oczywiście jest jak najbliżej kotła, ale czy ma to znaczenie, do którego powrotu będzie podłączone? Ta rura z prawej jest chłodna.

Prędzej wychłodzi ci powrót z CO i podłoga niż CWU. W zimie cały czas podłoga i grzejniki chodzą. Teraz masz dylemat bo oba są oddzielnie. Jak możesz to spiąć to zrób to. Za szybko patrzyłem na obrazek i nie zauważyłem że to jest oddzielnie a podłoga jest z CWU (mój błąd) i dlatego tak zaznaczyłem.

Jeżeli mam poprawić swój błąd to naprawdę mam kłopot gdzie to podpiąć ? Grzejniki częściej się załączają więc częściej wychładza kocioł ale jak podłoga wystygnie i cała ilość zimnej wody poleci to dopiero będzie szał na kotle. Myślę że jedyna rada to spięć to razem.

Ratować się można tym że grzejniki możesz puścić na włączonej pompie a podłogę na cyrkulacji i starać się wyłapać co będzie zimniejsze i łatwiejsze do wysterowania. Jeżeli masz zawory termostatyczne na grzejnikach to łatwiej będzie to ustawić i możesz wtedy włączyć pompę na stałe. Z podłogą jest trochę więcej roboty.

Najmniejszy kłopot to spiąć to razem. :)

Edytowane przez zbigmaz01

witam,w zeszłym tygodniu uruchomiłem mój kocioł(RBR17KW)Zbyszek ocenił jego prace jako"malina" .W zwiazku z moja praca nie bardzo mogłem odrazu odpowiedziec.Po kilkudniowej pracy zauwazyłem u siebie nieduże spieki (żuzlowe).Poza tym mam wrazenie ze jest dużo popiołu(po całej dobie pełna szuflada).Jak poprzednio wspominałem jestem poczatkujacym "palaczem w kotłach z podajnikiem" i proszę o pomoc w ustawieniach

RBR EKOUNIWERSAL 17KW

https://esterownik.pl/remote/1673

Cały czas się tego uczę i staram zrozumieć. Ale już teraz widzę, że kolejna rzecz do poprawki. Bo przecież na początku w ogóle powrotu nie było z podłogówki. Tak na dobrą sprawę rozumiem, że cały powrót (co, podłogówka i CWU) powinien być puszczony w jedną rurę do kotła. Tylko dlaczego w kotle producent daje dwa otwory?

witam,w zeszłym tygodniu uruchomiłem mój kocioł(RBR17KW)Zbyszek ocenił jego prace jako"malina" .W zwiazku z moja praca nie bardzo mogłem odrazu odpowiedziec.Po kilkudniowej pracy zauwazyłem u siebie nieduże spieki (żuzlowe).Poza tym mam wrazenie ze jest dużo popiołu(po całej dobie pełna szuflada).Jak poprzednio wspominałem jestem poczatkujacym "palaczem w kotłach z podajnikiem" i proszę o pomoc w ustawieniach

RBR EKOUNIWERSAL 17KW

Może jest to niedopalanie? Masz obniżony nadmuch, dlaczego? Może te spieki to koks a on potrzebuje powietrza. Reszta niespalona spada do popielnika a podajnik podaje ?

Pokaż te spieki a lepsi specjaliści się wypowiedzą co z ty zrobić.

A dlaczego nie masz wpływu? Zadana temp. jest i będzie utrzymana a powrót w razie spadku dogrzany. Jak spadnie temp. CWU podczas mieszania to załącza się kocioł i dogrzewa.

Ok przestawiłem, ale nadal mam spieki. Po krótkiej konsultacji z karoka65 zmieniłem parametr "korekta dmuchawy w grzaniu na -2"

A tak wygląda spalanie

2012-10-30 15.56.33.jpg

Spieki

2012-10-30 15.56.39.jpg

Zdjęcia spieków zrobię jutro,wygladają na żuzlowe ,dopalone bez sladów węgla.nadmuch obniżyłem dzis ok.18.30(poprzednio byl -2)zobacze jutro po południu jak będzie wygladał popiól.A co sądzisz o tak dużej ilosci popiołu?obliczyłem że przez ostatnią dobe podajnik pracował przez 84m08s.Duzo to czy normalnie?Obecnie trochę mieszam ekogroszek z miałem(pozostałośc po poprzednim kotle)moze to byc też przycztna dużej ilosci popiołu?

RBR EKOUNIWERSAL 17KW

Te nieduże spieki robią Ci sie wtedy jak dajesz temp nocną -2,4 + (-0,3) histereza , kocioł obiża temp, a następnie( jak wchodzi w strefę dzienną) daje komendę GRZAĆ!! no i na zaczyna ostro pracować zeby podbić temp wody o 3 st a że z układu zaczyna spływac chłodna woda do kotła to i ma dodatkową prace żeby nagrzać to wszystko.w rbr jest mała szuflada (nawet bardzo mała) nie wiemy jaki masz dom, czy wygrzany, jakie zuzycie cwu itd to cięzko coś powiedzieć o ilości popiołu, no i na koniec węgiel weglowi nie równy, jeden ma 8% popiołu drugi np 15%

Te nieduże spieki robią Ci sie wtedy jak dajesz temp nocną -2,4 + (-0,3) histereza , kocioł obiża temp, a następnie( jak wchodzi w strefę dzienną) daje komendę GRZAĆ!! no i na zaczyna ostro pracować zeby podbić temp wody o 3 st a że z układu zaczyna spływac chłodna woda do kotła to i ma dodatkową prace żeby nagrzać to wszystko.w rbr jest mała szuflada (nawet bardzo mała) nie wiemy jaki masz dom, czy wygrzany, jakie zuzycie cwu itd to cięzko coś powiedzieć o ilości popiołu, no i na koniec węgiel weglowi nie równy, jeden ma 8% popiołu drugi np 15%

Dom 180m2.stare budownictwo,docieplony,okna drzwi PCV,raczej ciepły,instalacja starego typu,otwarta,grzejniki alu bez głowic trmo.Co do wegla to rzeczywiscie troche eksperymentuje i mieszam go 1;1 z miałem(pozostałosc po starym kotle)może dlatego tyle popiołu?Na noc przelączam pompe CO na tryb-wyłączona-poniewaz jest w nocy za ciepło.tak jak pisałem jestem "zielony w paleniu z podajnikiem" i chetnie wysłucham opinii i sugestii co do ustawien iwszystkich innych porad..

Dom 180m2.stare budownictwo,docieplony,okna drzwi PCV,raczej ciepły,instalacja starego typu,otwarta,grzejniki alu bez głowic trmo.Co do wegla to rzeczywiscie troche eksperymentuje i mieszam go 1;1 z miałem(pozostałosc po starym kotle)może dlatego tyle popiołu?Na noc przelączam pompe CO na tryb-wyłączona-poniewaz jest w nocy za ciepło.tak jak pisałem jestem "zielony w paleniu z podajnikiem" i chetnie wysłucham opinii i sugestii co do ustawien iwszystkich innych porad..
Tak jak Piotrk napisał tu bym zukał przyczyny. Jeszcze warto się zastanowić nad ty miałem. Miał potrzebuje powietrza aby powietrze go przewiało i on może blokować spalanie grochu. Chyba potrzeba więcej powietrza i jakąś równowagę w paleniu, bez takich skoków temp.

zet66 tu już nie chodzi o kocioł, bo kocioł ma być łatwy w codziennej eksplatacji i trwały, a o sterownik!!a sterownik w rbr to automat ( ma również ręczne ustawienia dla zaawansowanych użytkowników) ecoal ma tyle róznych opcji ustawień że szok ! wydaje mi się że jest najbardziej rozbudowany sterownik na polskim rynku, masz możliwość ustawień, pogodowych,temp wewnatrz pomieszczen, tem wody w podłogówce i bog wie co jeszcze wymyślą ( jest cały czas modernizowany) jak mieszasz eko z miałem to jest przyczyną lekkich spieków i większej ilosci popiołu.. wejdz i poczytaj http://esterownik.pl/forum

Tak jak Piotrk napisał tu bym zukał przyczyny. Jeszcze warto się zastanowić nad ty miałem. Miał potrzebuje powietrza aby powietrze go przewiało i on może blokować spalanie grochu. Chyba potrzeba więcej powietrza i jakąś równowagę w paleniu, bez takich skoków temp.

miału pozostało mi jeszcze z 500kg,jakoś go musze wypalic.Co masz na myśli piszac równowaga w paleniu?trochę kombinuje z praca pomy CO-na noc przełaczam na tryb-wyłączona(poniewaz w domu jest za ciepło)to samo po godz 8 do 15 pompa Co -wyłączona.A może jest możliwośc zeby pompa Co załączała sie sama o okreslonych porach dnia.Oczywiście żeby to robił sam sterownik.

zet66 tu już nie chodzi o kocioł, bo kocioł ma być łatwy w codziennej eksplatacji i trwały, a o sterownik!!a sterownik w rbr to automat ( ma również ręczne ustawienia dla zaawansowanych użytkowników) ecoal ma tyle róznych opcji ustawień że szok ! wydaje mi się że jest najbardziej rozbudowany sterownik na polskim rynku, masz możliwość ustawień, pogodowych,temp wewnatrz pomieszczen, tem wody w podłogówce i bog wie co jeszcze wymyślą ( jest cały czas modernizowany) jak mieszasz eko z miałem to jest przyczyną lekkich spieków i większej ilosci popiołu.. wejdz i poczytaj http://esterownik.pl/forum

własnie dlatego zdecydowałem sie na zakup takiego kotła i tego sterownika(czytając forum od kilku miesięcy)i nadal czytam ,obserwuje i sam kombinuje z ustawieniami.Ale Wasze uwagi i opinie sa dla mnie bardzo cenne i napewno je wykorzystam

miału pozostało mi jeszcze z 500kg,jakoś go musze wypalic.Co masz na myśli piszac równowaga w paleniu?trochę kombinuje z praca pomy CO-na noc przełaczam na tryb-wyłączona(poniewaz w domu jest za ciepło)to samo po godz 8 do 15 pompa Co -wyłączona.A może jest możliwośc zeby pompa Co załączała sie sama o okreslonych porach dnia.Oczywiście żeby to robił sam sterownik.

Raczej...:p tak ma ustowione ok 80% użytkowników ecoala :)

zet kolego zajrzyj w zakładkę programatory i pooglądaj każdy programator a na pewno będziesz zadowolony :)