Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tu się zgodzę,palić w piecu na eko należy się nauczyć. Ale to nie jest nic trudnego.....Teraz właściwie tylko opał ,popiół ..Czasowo wychodzi to około 3x30 minut z myciem podłogi w kotłowni :). Czy półtorej godzinny w ciągu miesiąca to aż tak dużo? A takich jak ja jest wielu..O wiele więcej niż Pompiarzy

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Czyli pompka startuje jak temperatura wewnętrzna spadnie poniżej 22,5 st.C tak ? W nocy też, czy młóci cały czas na wolnych obrotach ?

A jak grzeje CWU to z jaką mocą ? Jaką ma pompkę obiegową, z jaką wydajnością ?

W okresie drozszej taryfy tak ale nie zdarzylo sie to jeszcze,w nocy puszczona samopas czyli praktycznie od 22-6 jest w ciaglym biegu bo nawet jak wylaczy sie sprezarka z uwagi na osiagnieta max.temp zasilania to ona dalej chodzi.

Pompka to Wilo Stratos ale wydajnosci nie wiem,nie jestem w domu to Ci symbolu nie podam nawet.

Nie wiem z jaka moca cwu jest grzane ale sadze ze z maks.czyli

9kW.

Gość Arturo72

Dajcie mi namiary na PC za 20tyś to pomyśle..Tam w waszym mitycznym świecie wszystko takie tanie:)

Wejdz w temat pomp powietrznych,tam ostatnio kilkoro kupilo pompy 9kW w ostatnim czasie za 20tys.zl z montazem.

W tym jeden z Bielska Podlaskiego gdzie klimat raczej surowy ;)

Panas ostatnio robi promocje takze masz szanse.

Moze pora otworzyc oczy na swiat i terazniejszosc ?

Czy wy zaczniecie wreszcie myśleć???

Za 15tyś mam instalację 3kW. Od tego trzeba odjąć 40% dotacji, czyli zostanie 9tyś. Dodajmy do tego jakieś dziwne koszty i niech to razem będzie 10tyś. Jeżeli mój rachunek obniży sie o jakieś 1200-1300 to kredyt spłacę po 8-9 latach. Nawet niech to będzie 10 lat, to co za różnica dla mnie czy przez te lata płaciłbym 3000zł rocznie do ZE, czy 1200zł do banku, a 1800 do ZE? Widzisz różnicę?

Te 40% to naciąganie. Od tego należy odliczyć podatek dochodowy + marżę banku. Na rękę zostanie sporo mniej.

Gość Arturo72

Nie wystarczy Wam obecny syf groszkowy, panie Arturo z trzykrotnie przewymiarowaną pompką?

A co to znaczy wg Ciebie przewymiarowanie urzadzenia grzewczego na prad ?

Czy czajnik elektryczny 2l o mocy 3kW bedzie przewymiarowany w stosunku do czajnika 2l o mocy 1,5kW ?

Jakie beda skutki tego "przemwymiarowania" ?

Czy czajnik 2l 3kW gotujac 2l wody zuzyje wiecej pradu niz czajnik 1,5kW ?

Czy wy zawsze tak bez zastanowienia gadacie glupoty ?

Potem nie dziwota,ze dla niektorych ekogroszek jest tani ;)

Edytowane przez Arturo72

kobra - bo to są ekstremalne przypadki. Licytujecie, przedkładacie najlepsze i najgorsze przypadki - i jedna i druga strona.Licytujecie się, żeby to wasze było na wierzchu....

Rzeczywistość leży gdzieś pośrodku. Dobry, doświadczony palacz np. Wuwok będzie mieć zupełnie inne wyniki niż palacz początkujący - np. wspomniany Rutino

Do tego dochodzą jeszcze kwestie doboru kotła (z tego co pamiętam, to rutino ma masakrycznie przewymiarowany kocioł, to tak jak się słusza "starszych" :p), do tego dojdzie kiepski opał i można obserwować wyniki takie o jakich pisał TwójPan - aha - jeszcze pozostaje jakość wykonanania ocieplenia i ilość mostków....ehhhh

Mam różnych znajomych i wśród posiadaczy "eko" większość jednak narzeka, niż chwali. Fakt - nikt z nich nie jest takim pasjonatem palenia i węgla jakich można spotkać tutaj w wątkach, może to dlatego ;)

Z nikim się nie licytuję. Nie lubię tylko pier..lenia od rzeczy - jak w tym przykładzie z opałem za przeszło 4 klocki do domu którego ogrzanie wraz z CWU powinno bez trudu się zamknąć między 2 a 2,5 klocka. Gdybym się licytować chciał, napisałbym zgodnie z prawdą, że mnie kWh kosztuje około 7 groszy. Bez COP i taniej taryfy.

Gość Arturo72
A jakie odniesienie do ogrzewania domu ma ten przykład z czajnikami o różnej mocy?

Że jeden jak i drugi zagotuje wodę,jeden szybciej a drugi wolniej zużywając przy tym prawie jednakową ilość energii bo straty ciepła będą pomijalne.

Podobnie jest z grzałką w domu,6kW ogrzeje dom do 22st.C w ciągu 24h a grzałka 12kW ogrzeje dom do 22st.C w ciągu 12h zużywając przy tym jednakową ilośc energii.

Zatem nie można mówić o "przewymiarowaniu" urządzenia na prąd jak to bezsensownie ktoś pisze.

Edytowane przez Arturo72

w jednym domu robimy DZ poziome(zakopane we własnym zakresie) + PC (niech będzie polski producent) - w drugim montujemy piec na ekogroszek - niech będzie EKR 12kw za 7000

taka PC - 7-8kw wyjdzie około 16tys+DZ - 8tys(rurka,glikol,koparka), czyli różnica w cenie17tys - zakładam że w obu domach były kominy, może montaż PC minimalnie droższy

a jak zamiast tej gruntówki masz p-w z montażem za 20tys, to ta różnica wyjdzie mniej niż 13tys.(bo cena pieca nie uwzględnia montażu)

Jedni powiedzą że warto zapłacić tyle więcej za bezobsługowy,bezdymny system o a inni że absolutnie, że to się nigdy nie zwróci......

aha, ceny są dla domu co potrzebuje 6-8kw

Porównaj źródła o tej samej mocy tj. np. kocioł na ekogroszek RBR 12 kW [moc maksymalna 15 kW] i PC 15 kW [tą moc powinna osiągać przy -20*C] to zobaczymy ile wyjdzie.

Panowie, proszę was. W pierwszym poście tej dyskusji napisałem!

Wy już w to wdepnęliście, ale inni na prawdę nie muszą. Zakończmy tą jałową dyskusję na temat starych domów.

Aha czyli wg Ciebie ci co budują nowe domy zaczynają od RBR-a?

A może zaczynają od tego ile mają środków do dyspozycji i kalkuluje inaczej niż Ty?

Czy wy zaczniecie wreszcie myśleć???

Za 15tyś mam instalację 3kW. Od tego trzeba odjąć 40% dotacji, czyli zostanie 9tyś. Dodajmy do tego jakieś dziwne koszty i niech to razem będzie 10tyś. Jeżeli mój rachunek obniży sie o jakieś 1200-1300 to kredyt spłacę po 8-9 latach. Nawet niech to będzie 10 lat, to co za różnica dla mnie czy przez te lata płaciłbym 3000zł rocznie do ZE, czy 1200zł do banku, a 1800 do ZE? Widzisz różnicę?

zapomniałeś dodać, że trzeba do tego dodać koszt udzielenia kredytu, ubezpieczenie i jeszcze kilka innych opłat bez których nie dostaniesz kredytu. W sumie wychodzi na to, że z tych 40% dotacji ponad 60% zabierze bank a Tobie faktyczna dotacja wyjdzie w wysokości ok 10%. Pomijam ukryte koszty , jak również to, że aby dostać dotację, instalację musi wykonać firma posiadająca "autoryzację" banku, musisz robić co roku obowiązkowe zbędne przeglądy, które są oczywiście płatne itp. itd.

Także Za 15tyś mam instalację 3kW i tyle Cie wyniesie po odliczeniu dotacji i dodaniu pozostałych kosztów bankowych jak i serwisowych.

Ogólnie dotacja jest dla banku a nie dla Ciebie. Niestety ludzie nie potrafią liczyć i wydaje im się, że dostali dotację, a to g... prawda.

Taniej Cie wyniesie, jak zrobisz to za własne pieniądze, bez zbędnej papierologi, łaskawości banku itp.

Zapomniałem o odsetkach, które nie są dotowane i są Twoim kosztem który musisz doliczyć.

Edytowane przez Slawko123
dopisek

Z nikim się nie licytuję. Nie lubię tylko pier..lenia od rzeczy - jak w tym przykładzie z opałem za przeszło 4 klocki do domu którego ogrzanie wraz z CWU powinno bez trudu się zamknąć między 2 a 2,5 klocka. Gdybym się licytować chciał, napisałbym zgodnie z prawdą, że mnie kWh kosztuje około 7 groszy. Bez COP i taniej taryfy.

spalenie 4 ton w takim domu nie jest niczym nadzwyczajnym, trochę takich przypadków się znajdzie. Na śląsku (bliżej kopalni) za tę samą ilość opału pewnie by zapłacił w okolicy 2,5 klocka....

Porównaj źródła o tej samej mocy tj. np. kocioł na ekogroszek RBR 12 kW [moc maksymalna 15 kW] i PC 15 kW [tą moc powinna osiągać przy -20*C] to zobaczymy ile wyjdzie.

no ale jak budynek potrzebuje 6-7kw, to dlaczego mam do niego kłaść 15kw?!?

problem w tym, że nie ma kotłów o tak niskiej mocy - nie da się tego dobrze porównać.

a ja nie potrzebuję nawet 8kw dla 23/-20 - więc nie wiem dlaczego koszty mam porównywać dla PC 15kw

porównałem do takiego modelu który mam- podałem jego aktualną cenę (cena wzrosła) i tyle

jak ja budowałem i instalowałem swój model, to bardzo ciężko było dostać 12kw (wiem tylko ze to była najmniejsza możliwa moc - mniejsze jak były, to chyba tylko w folderach) Ci co szli wtedy w węgiel to kotły dawali przeważnie 15kw, 17kw - bojąc się dawać kotły mniejszej mocy (np. wspomniany wcześniej rutino

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183124-Parter%C3%B3wka-L-amp-M&p=5358524&viewfull=1#post5358524

nie sprawdzałem dalej ale - dużo ludzi pisało mu (w dzienniku i nie tylko - także na grupie budowlanej) że piec za duży, że trzeba policzyć OZC. Rutino wziął RBRa 17kw od kolegi ze skrzyszowa. Nie słuchał, to teraz ponosi tego konsekwencje :p

najśmieszniejsze jest to, że prawie za plotem mam kolege, który zrobił sobie PC jeszcze taniej niż Liwko pisze. Koszt DZ poziomego - to koszt rurek+trochę kształtek+paliwo do koparki (miał swoją koparkę) 2,5-3 tys. PC kupował po mnie, widział że moja działa bardzo dobrze, więc kupił od tego samego producenta, trochę mocniejszy model. Miał zacięcie do tego i sam sobie wszystko poskładał do kupy. To ekstremalny przykład (zawsze to zaznaczam) ale jego PC wyszła jeszcze taniej :p (PC kosztowała bodajże 11tys) można? - można

[inna rzecz, że on wczesniej grzał prądem w 2T i kominkiem z PW, miał już bufor - ale wszystko lub prawie wszystko robił sobie sam]

Edytowane przez JTKirk

zapomniałeś dodać, że trzeba do tego dodać koszt udzielenia kredytu, ubezpieczenie i jeszcze kilka innych opłat bez których nie dostaniesz kredytu. W sumie wychodzi na to, że z tych 40% dotacji ponad 60% zabierze bank a Tobie faktyczna dotacja wyjdzie w wysokości ok 10%. Pomijam ukryte koszty , jak również to, że aby dostać dotację, instalację musi wykonać firma posiadająca "autoryzację" banku, musisz robić co roku obowiązkowe zbędne przeglądy, które są oczywiście płatne itp. itd.

Także Za 15tyś mam instalację 3kW i tyle Cie wyniesie po odliczeniu dotacji i dodaniu pozostałych kosztów bankowych jak i serwisowych.

Ogólnie dotacja jest dla banku a nie dla Ciebie. Niestety ludzie nie potrafią liczyć i wydaje im się, że dostali dotację, a to g... prawda.

Taniej Cie wyniesie, jak zrobisz to za własne pieniądze, bez zbędnej papierologi, łaskawości banku itp.

Zapomniałem o odsetkach, które nie są dotowane i są Twoim kosztem który musisz doliczyć.

Powiedz mi dlaczego mam się kopać z koniem, który ma klapki na oczach?

Żeby udowodnić swój głupi wybór, nawet jakby ktoś ci za darmo miał założyć PC i PV i tak byś twierdził że syf w domu jest lepszy. Więc po co?