Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A co to znaczy wg Ciebie przewymiarowanie urzadzenia grzewczego na prad ?

Czy czajnik elektryczny 2l o mocy 3kW bedzie przewymiarowany w stosunku do czajnika 2l o mocy 1,5kW ?

Jakie beda skutki tego "przemwymiarowania" ?

Czy czajnik 2l 3kW gotujac 2l wody zuzyje wiecej pradu niz czajnik 1,5kW ?

Czy wy zawsze tak bez zastanowienia gadacie glupoty ?

Potem nie dziwota,ze dla niektorych ekogroszek jest tani ;)

Kolego, chodzi o fakt, Twoje teorie o super pompach i jakie to mają super właściwości, i że każdy ogrzeje swoją chałupę pompą 3kw, a już niedługo żarówką/odkurzaczem/świeczką/pierdnięciem to po jakiego grzyba do swojego domu wpakowałeś kolosa 9kw?

Polemika z Tobą niestety sprowadza ten temat do spamu, także wykrzykniki dla Ciebie i Twoich przyjaciół wzajemnej adoracji.

Mam nadzieję że moderator Was zabanuje to odpoczniecie trochę od krzywdy ludzkiej jaką jest ekogroszek.

Chyba że Wam tu wolno inaczej niż innym.

Człowiek chciałby coś poczytać o swoim kotle, a tu pompy i pompy...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musiałem włączyć tryb ręczny bo coś się dzieje i nie wiem co? Nie było mnie parę ładnych dni w domu, być może nadmiar popiołu z Jareta. Po pracy trzeba będzie jechać i zobaczyć. Niskie spaliny, spalanie 2 x większe.
Tak się dzieje najczęściej jak z jakiejś przyczyny opał nie schodzi na ślimak. Ślimak mieli ale podaje mniejsze porcje opału, kocioł nie grzeje, spaliny nie rosną. Może brakować opału - np. był mocno wilgotny i z dużą ilością miału, wybrało lej środkiem a reszta wisi przy ściankach kosza i osypuje się w niewielkich ilościach.

Gość Arturo72
Kolego, chodzi o fakt, Twoje teorie o super pompach i jakie to mają super właściwości, i że każdy ogrzeje swoją chałupę pompą 3kw, a już niedługo żarówką/odkurzaczem/świeczką/pierdnięciem to po jakiego grzyba do swojego domu wpakowałeś kolosa 9kw?

Człowiek chciałby coś poczytać o swoim kotle, a tu pompy i pompy...

Jeśli nie będziesz zapodawał podobnych głupot:

Nie wystarczy Wam obecny syf groszkowy, panie Arturo z trzykrotnie przewymiarowaną pompką?

To ja ich nie będę prostował.

A czemu zapodałem pompę 9kW ? Chyba,wszyscy wiedzą,że dostałem ją w gratisie bo miała być zwykla 8kW,która przy -20st.C ma tylko 4,6kW.

A ten "gratis" to stracone ok.2tys.zl na zaliczki jakie placiłem innym ekipom przez nie wywiązanie się instalatora z terminu montażu pompy a "mądrzy" podłapali temat.

A o przewymiarowaniu:

Masz odpowiedź w pierwszym poście na pierwszej stronie w moim dzienniku budowy gdzie jest napisane czemu chciałem zapodać zamiast pompy Elterma,również o mocy 9kW pomimo,że obciążenie cieplne mam 3,5kW.

Trzeba być naprawdę nie wiem jakim,żeby tego nie rozumieć...

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 planuje zakup 12kW będzie ogrzewał dom + ciepła woda, obecnie jest smok 27kW którego zakładał dziadek...

Dom około 200m2 po podłodze (parter i poddasze). Bardzo stare budownictwo, 40cm ściany z pełnej cegły (wewnętrzne także), 10cm styro na ścianach, poddasze całkowicie nie ocieplone... Od podłogi na parterze ciągnie niemiłosiernie, trochę wilgoci także się pokazuje.

W planach jest podniesienie ścianki kolankowej + nowy dach i ocieplić go 40cm wełny, docieplić strop parteru, do tego rekuperator z odzyskiem ciepła... Według wyliczeń ze strony ciepłowłaściwe wychodzi zapotrzebowanie 8,9 kW

PS. Czemu znikają mi poprzednie posty... dwa razy odpisywałem na pytanie Arturo72 :bash:

Gość Arturo72
Arturo72 planuje zakup 12kW będzie ogrzewał dom + ciepła woda, obecnie jest smok 27kW którego zakładał dziadek...

Dom około 200m2 po podłodze (parter i poddasze). Bardzo stare budownictwo, 40cm ściany z pełnej cegły (wewnętrzne także), 10cm styro na ścianach, poddasze całkowicie nie ocieplone... Od podłogi na parterze ciągnie niemiłosiernie, trochę wilgoci także się pokazuje.

W planach jest podniesienie ścianki kolankowej + nowy dach i ocieplić go 40cm wełny, docieplić strop parteru, do tego rekuperator z odzyskiem ciepła... Według wyliczeń ze strony ciepłowłaściwe wychodzi zapotrzebowanie 8,9 kW

Jeśli wyszło Ci,że moc grzewcza potrzebna do tego domu to ok.9kW to kocioł o mocy 12kW wystarczy Ci z naddatkiem a czy akurat RBR ?

Z tego co czytam są również inne,tańsze,lepsze(?) polecane kotły i nie tylko od forumowych sprzedawców czy producentów ;)

Kocioł to kocioł,masz wrzucić i ma grzać a przy tym ładnie się prezentować ;)

Każdy kocioł odpowiednio mocowo dobrany sprawdzi się,nawet ten najtańszy.

Gość Arturo72
Ja już się zmoderowałem. Na koniec tylko - jak czytam o tym powszechnym szczęściu to przypomina mi się moje pierwsze spotkane z Amway-owcem. On też miał swoje szczęście i tyko szczęście ;-) I tym szczęściem za darmo chciał zarażać innych żeby oni też mogli być szczęśliwy. Taka bezinteresowna misja życiowa - eksport swojego szczęścia ;-) Obojętne czy do spółki z Myszkami, czy tak jak obecnie, już bez Myszek ;-) Fajnie że w naszym smutnym, komercyjnym kraju mamy takie przypadki szczęścia i ludzi którzy się nim dzielą. Misjonarzy szczęścia.

Wystarczy jedynie głupie dwadzieścia tysi z "hakiem" i też można być takim szczęśliwcem z przekonaniem graniczącym z pewnością że ewentualne naprawy będę bardzo tanie a samo szczęście bezawaryjne i dożywotne. Czy klimatyzatory o tym wiedzą? Gwarancja może milczeć na ten temat ale co tam jakiś głupi papier wobec słów naszego drogiego, rzetelnego i uczciwego kolegi.

Czysta okazja ;-) Ktoś jeszcze się waha?

A dla wiecznych malkontentów i sceptyków jakaś ustawa i zakazik, bo przecież człowiek ma prawo być szczęśliwy nawet gdy tego nie chce. Dzięki temu szczęśliwsi będą Ci, którzy mają własne szczęście ale są nieszczęśliwi tym że inni tego szczęścia jeszcze nie mają. Producent i sprzedawcy szczęścia oszaleją ze szczęścia.

Pier...jak potluczony.

Tobie też radzę,zerknać na pierwsza stronę mojego dziennika budowy czym chciałem grzać i jak budowałem.

Dla mnie już przed budową system grzewczy na ekogroszek był droższy niż system grzewczy na...prąd za jedyne dwa tysie z "hakiem",czaisz bazę ?

Decyzja co do kotła jeszcze nie zapadła... na tapecie jest także Ogniwo Eko Plus, rozchodzi mi się tutaj przede wszystkim o dobry tryb automatyczny i wgląd na prace pieca przez internet ;) Cały czas studiuje różne fora, ale wiadomo każdy swój towar chwali :)

Te kotły mają zdaje się ten sam sterownik ( eCoal ) więc i tryb automatyczny mają taki sam. Sama konstrukcja kotła jest inna. Sam też miałem dylemat który z tych dwóch wybrać. Wybrałem RBR i nie żałuję. Dużo łatwiejsze czyszczenie

Te kotły mają zdaje się ten sam sterownik ( eCoal ) więc i tryb automatyczny mają taki sam. Sama konstrukcja kotła jest inna. Sam też miałem dylemat który z tych dwóch wybrać. Wybrałem RBR i nie żałuję. Dużo łatwiejsze czyszczenie

Dla mnie kryterium wyboru to także system zamkniety, którego Ogniwo niestety nie oferuje

Z tego co czytam są również inne,tańsze,lepsze(?) polecane kotły i nie tylko od forumowych sprzedawców czy producentów ;)

No widzisz w końcu napisałeś dlaczego trollujesz wątek i co Cię boli, hehe

Mówiłem Ci że z pompkami będzie szybka plajta bo jakoś mało naiwniaków na te cudowne drogie zabawki.

Jak już jesteś takim znawcą kotłow to może napisz coś o tych tańszych i lepszych tylko proszę przestań z tą urodą bo uroda nie grzeje :)

Wesołych Świąt Artek, wyluzuj pośladki, idź do kościoła pomodlić się o zdrowie, najbardziej o psychiczne :)

Liwko już ma bana. Ale to niestety i tak nie nauczy go rozumu.

Myślałem że poszedł się pomodlić a widać że chyba komuś nabluzgał i znowu w pierdlu siedzi :)

Panowie proponuję nie odpowiadać na ich zaczepki, nie będą mieli karmy to się wyniosą i pstrykać w trójkąciki może jakiś admin będzie miał chwilę i wykasuje choć kilka ostatnich stron tego spamu.

Życzę wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT!!

Ja również, życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy, radosnego świętowania w rodzinnym gronie oraz wiosennego nastroju i pogody ducha bo na tą na zewnątrz w tym roku nie ma co liczyć ;)

Hehe a jednak - ponarzekałem i dzisiaj u nas jest pięknie, słonecznie i wiosennie :-D

Edytowane przez SUSPENSER

Jeśli nie będziesz zapodawał podobnych głupot:

To ja ich nie będę prostował.

A czemu zapodałem pompę 9kW ? Chyba,wszyscy wiedzą,że dostałem ją w gratisie bo miała być zwykla 8kW,która przy -20st.C ma tylko 4,6kW.

A ten "gratis" to stracone ok.2tys.zl na zaliczki jakie placiłem innym ekipom przez nie wywiązanie się instalatora z terminu montażu pompy a "mądrzy" podłapali temat.

A o przewymiarowaniu:

Masz odpowiedź w pierwszym poście na pierwszej stronie w moim dzienniku budowy gdzie jest napisane czemu chciałem zapodać zamiast pompy Elterma,również o mocy 9kW pomimo,że obciążenie cieplne mam 3,5kW.

Trzeba być naprawdę nie wiem jakim,żeby tego nie rozumieć...

Widzisz, z Twoimi prawdami jest jak z Twoimi prawdami, które są najwłaściwsze :D.

Mój dom też potrzebuje średnio 3-4kw, i na takiego rbr się umawiałem ze sprzedawcą, a w gratisie dostałem 11 !!! :D:D:D

Kolego, wesołych świąt!

I nie spamuj tu więcej, jakby ktoś chciał od Ciebie pompkę kupić, to Cię znajdzie w odpowiednim temacie.

Tak sobie przeglądam wpisy i - kurde pompiarze szaleją - sprzedaż siada czy jak już się nawet w czysto tematyczny wątek wpakowali. Ale gdzieś tam wcześniej arturek pisał że panas ma aktualnie promocję na pompy i można kupić za tyle i tyle - kurde ciekawe że jako przecietny użytkownik pc tak sie orientuje w cenach i promocjach ? Kurde napisał by otwartym tekstem że sprzedaje czy montuje to nawet można by było z nim pogadać a tak siedzą tylko i męczą d....... we wszystkich tematach w ogrzewaniu aż się czytać tego nie chce.

Pozdrawiam Cieplutko i Wesołych Świąt Życzę.

Gość Arturo72
Ale gdzieś tam wcześniej arturek pisał że panas ma aktualnie promocję na pompy i można kupić za tyle i tyle - kurde ciekawe że jako przecietny użytkownik pc tak sie orientuje w cenach i promocjach ? Kurde napisał by otwartym tekstem że sprzedaje czy montuje to nawet można by było z nim pogadać a tak siedzą tylko i męczą d....... we wszystkich tematach w ogrzewaniu aż się czytać tego nie chce.

Pozdrawiam Cieplutko i Wesołych Świąt Życzę.

A może wystarczy tylko czytać co inni piszą ? :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6809783&viewfull=1#post6809783

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6816818&viewfull=1#post6816818

No widzisz w końcu napisałeś dlaczego trollujesz wątek i co Cię boli, hehe

Mówiłem Ci że z pompkami będzie szybka plajta bo jakoś mało naiwniaków na te cudowne drogie zabawki.

Tak jak piszesz,teraz sprzedaje kotły na ekosyf,mam swój ulubiony zresztą ;)

Chociaż nie wiem czy to dobry manewr bo widzę,że "naiwniaków" na pompy przybywa a na ekosyf ubywa dzięki edukacji ;)

A czy drogie ? Odpowiedź masz w linkach powyżej jakie to drogie :)

Szczególnie ten drugi link powinien być jako wzorcowy dla kazdego inwestora jak wybiera się i planuje źródło ciepła do domu.

Nie karmcie trolla,nie piszcie głupot,piszcie pod inwestora a nie pod swój biznes to i wątek będzie czysty bo nie trzeba będzie prostować dyrdymałów.

Edytowane przez Arturo72