Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

paliwo suche od 2 lat w kotłowni. Jak właśnie grzeje to do nawet 60 % potrafi podejść wentylator. Kierownica spalin jest zamknięta

Korzystasz z pokojówek, kiedy pompki się załączają cisną przechłodzoną wodę do kotła i wtedy goni żeby to rozgrzać, idzie w automacie także sadzi jak szalony żeby szybko dogrzać, stąd spaliny wtedy skaczą wyżej.

Mógłbyś np. dla podłogówki ustawić cykle żeby mimo osiągniętej temp. zadanej w pomieszczeniu co jakiś czas pompka pchnęła trochę w podłogę.

Korzystasz z pokojówek, kiedy pompki się załączają cisną przechłodzoną wodę do kotła i wtedy goni żeby to rozgrzać, idzie w automacie także sadzi jak szalony żeby szybko dogrzać, stąd spaliny wtedy skaczą wyżej.

Mógłbyś np. dla podłogówki ustawić cykle żeby mimo osiągniętej temp. zadanej w pomieszczeniu co jakiś czas pompka pchnęła trochę w podłogę.

Ja naprawdę mam dobrze ocieplony dom i patent z cyrkulacja już przerabiałem. Temp. rzędu 24-25 raczej mi nie służą a i po kieszeni są odczuwalne. Dla mnie wystarczająca jest temp. 20-22 i to raczej w dolnym zakresie

Nie chodzi o to żeby przegrzewać :) czas do czasu żeby pompka chwilę pchnęła wodę.

Ewentualnie obniżyć troszkę temp. zasilania podłogi żeby pompka pracowała dłużej i na krócej się wyłączała, zmniejszyć histerezę dla czuj. podł, do 0,1.

Popróbować.

Tak jak jest teraz też może być, ja tu problemu nie widzę, nie da się trzymać kreski na kresce kiedy korzystamy z czujników.

Edytowane przez karoka65

Gdy przechodze do trybu AUTO-Lato lub Lato to temp. CO ustawia się na 39 C i nie mozna jej zmienić tylko pisze "Temp. zadana CO jest ustawiana automatycznie" Czemu tak sie dzieje. Tą temp na kotle raczej nie zagrzeje CWU

Dzieje się tak wtedy gdy masz dogrzane CO i CWU, sterownik przechodzi do temp. minimalnej.

Gdy temperatury CWU spadnie Ci poniżej histerezy jaką masz ustawioną na CWU i trzeba będzie dogrzać wodę sterownik automatycznie podniesie temp. do zadanej jaką masz ustawioną.

Dzieje się tak wtedy gdy masz dogrzane CO i CWU, sterownik przechodzi do temp. minimalnej.

Gdy temperatury CWU spadnie Ci poniżej histerezy jaką masz ustawioną na CWU i trzeba będzie dogrzać wodę sterownik automatycznie podniesie temp. do zadanej jaką masz ustawioną.

Czyli jak spadnie sam podniesie temp. CO. Ale mam ustawioną na 45 C

Znam wielu użytkowników którzy cały rok maja ustawiony sterownik na zima, wystarczy obstawić się tylko czujnikami eCoala i niema potrzeby nic przełączać zima czy lato.

Jeśli temp. w pomieszczeniach spadnie w jakieś chłodniejsze dni lata czy późnej wiosny sterownik dostanie sygnał z czujnika że w domku zrobiło się chłodno to i wtedy uruchomi sie ogrzewanie, ze 3 lata do tyłu chyba 24 czerwca uruchomiłem pompkę od CO do w domu zrobiło się chłodno w czasie jakiejś dłuższej pluchy.

Kiedy temp, w pomieszczeniach jest prawidłowa sterownik niby w trybie zima ale i tak pilnuje tylko CWU.

Chyba prosto napisałem ?

Kiedy nie mamy podłączonych czujek pozostaje na tryb auto-lato wg, temp. na zewnątrz ( musi być podłaczony czujnik pogodowy ) lub auto-lato wg. programatora sterownika, ja z tego najchętniej korzystam co nie znaczy że tak jest najlepiej, tak mi pasuje, komuś innemu nie musi :)

Targi w Rzeszowie. Czy ktoś wystawia tam RBR-a? Otrzymałem telefonicznie takie pytanie od kuzyna z podkarpackiego.

Targi po targach :)

Z tego co wiem producent za późno zgłosił chęć udziału, szkoda bo też miałem dzisiaj wyjeżdżać z żonką i zostać do niedzieli.

Gdzie mieszka kuzyn ? zaraz mu coś znajdziemy do obejrzenia :)