Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy producent Twego kotła w DTR wspomniał (ostrzegł), że zastosowana przez niego metoda osuszania opału w zasobniku, może być niebezpieczna ?.

A Ciebie ktoś ostrzegł żebyś nie baźgrał głupot po forach bo jest to tyle co nie niebezpieczne ale nie za mądre.

Producent napisał w DTRce jakiego paliwa używać w kotle, wystarczy ?

Ostatnimi czasy nie przychodzą mi sms o pustym zasobniku, już wygasł mi piec kilka razy. Co moze być tego powodem?

Dodam że czasy ustawione prawidłowo, i dostaje tylko sms. "Kocioł wygaszony"

Kiedyś też tak miałem. Napisałem do ES, to kazali mi ster udostępnić konkretnemu użytkownikowi. Nie wiem co grzebali, ale pomogło na jakiś czas. Przedostatnio jednak SMS nie przyszedł, ale zawsze przezornie sprawdzam kiedy ma być zasyp, więc wielki problem to nie jest.

Karoka, co za nowości w RBR-ch? nie wytrzymam! :D

No w końcu dzisiaj trochę szybciej się obrobiłem :)

Dotarł do mnie dzisiaj kociołek w najnowszej wersji dla klienta i pstryknąłem kilka fotek stojącego na palecie.

Fotografa raczej ze mnie już się nie zrobi ale jak umiałem tak zrobiłem :)

Druga taka sztuka dotarła dzisiaj do kolegi Ignaca.

1. front

2. po ukosie

3. drzwiczki komory spalania ( nowa izolacja )

4. komora spalania

5. góra komory spalania

IS_20150423_175432.jpg

IS_20150423_175455.jpg

IS_20150423_175519.jpg

IS_20150423_175532.jpg

IS_20150423_175543.jpg

Wiem że Ci się podoba, hehe

Musisz go mieć :)

Zobaczysz jak w domu można mieć ciepło nie patrząc na zegarek kiedy w końcu wybije tania taryfa :)

Pakują Arturo, pakują i myślę że to będzie taki stosunek 100 takich dziwactw na Twoje jedno dziwactwo :)

Edytowane przez karoka65

Jaką rolę spełnia ten zawiriwywacz? Zmieści się do starego rypu kociołka?:-)

Nie zmieści, zobacz jakie tu są duże wrota :)

Ma pozostawić w kotle jeszcze więcej pyłu.

Pod ten z fotek w poniedziałek zacznie powstawać instalacja.

Tak Artek do nowiuśkiego domku, jak wspomniałem chłopakowi o pumpie, lepiej nie napiszę jak skomentował bo musiałbyś w wykrzyknik kliknąć, hehe

Ale gdybyś chciał spróbować go z edukować, zapraszam :)

Edytowane przez karoka65

Gość TwojPan
I następne:

1. zawirowywacz zespolony ( tak sobie go nazwałem :) )

2. tył kotła

3. zawirowywacz po wyciągnięciu

4. zawirowywacz włożony do połowy

5. po wyciągnięciu zawirowywacza ( miejsce starej suchej półki w 12 kW )

I fajnie.Producent wyciąga wnioski z doświadczeń klientów.Podobny zawirowywacz pracował u mnie,tzn.pracuje ale nie o każdej porze roku.

Dla obecnej budowy 12kW,daje to większe możliwości i mniejsze straty kominowe.Gorzej z czyszczeniem,patelnia na syf powinna być pod nim.

Brawo.

Nie zmieści, zobacz jakie tu są duże wrota :)

Ma pozostawić w kotle jeszcze więcej pyłu.

Pod ten z fotek w poniedziałek zacznie powstawać instalacja.

Tak Artek do nowiuśkiego domku, jak wspomniałem chłopakowi o pumpie, lepiej nie napiszę jak skomentował bo musiałbyś w wykrzyknik kliknąć, hehe

Ale gdybyś chciał spróbować go z edukować, zapraszam :)

Dużo obniży temperaturę spalin taki zawirowywacz? Można by coś podobnego pospawać i wykorzystać w wielkie mrozy.

I fajnie.Producent wyciąga wnioski z doświadczeń klientów.Podobny zawirowywacz pracował u mnie,tzn.pracuje ale nie o każdej porze roku.

Dla obecnej budowy 12kW,daje to większe możliwości i mniejsze straty kominowe.Gorzej z czyszczeniem,patelnia na syf powinna być pod nim.

Brawo.

Myślisz że nie przekazujemy co tutaj się pisze ? :)

Sam też używam tego kociołka.

Przeanalizuj wszystkie fotki, kierownicę możesz wyciągnąć prosto przez górne drzwiczki, haczykiem ciągniesz za uchwyt zawirowywacz a ten zgarnuje pył prosto do szufladki przez dość dużą szczelinę między półką a przednią ścianką wymiennika którą normalnie zakrywa kierownica. post 23186, 5-ta fotka

Gość TwojPan
Pewnie 3 klasy skończone, tacy zazwyczaj używają takiego języka. Nikt kto ma choćby podstawówkę skończoną, nie pakowałby się dzisiaj w węgiel. Węgiel jest do starych domów (i to nie zawsze) i dla tych co nie używają rozumu. Najzwyczajniej czasami myślenie boli.

Wkurzasz mnie.Chyba na złość do nowej chaty (ja Bozia pozwoli) wsadzę nowego RBR-a.A co mi tam.:cool:

Gość TwojPan
Myślisz że nie przekazujemy co tutaj się pisze ? :)

Sam też używam tego kociołka.

Przeanalizuj wszystkie fotki, kierownicę możesz wyciągnąć prosto przez górne drzwiczki, haczykiem ciągniesz za uchwyt zawirowywacz a ten zgarnuje pył prosto do szufladki przez dość dużą szczelinę między półką a przednią ścianką wymiennika którą normalnie zakrywa kierownica. post 23186, 5-ta fotka

Ok.

Jedyne co mi tam ostro nie pasuje,to "coś" na tylnej ścianie zasobnika.taki czarny grat :)

Chyba,że dostanie to w spalaniu co dostał soft Defro ;)

Pewnie 3 klasy skończone, tacy zazwyczaj używają takiego języka. Nikt kto ma choćby podstawówkę skończoną, nie pakowałby się dzisiaj w węgiel. Węgiel jest do starych domów (i to nie zawsze) i dla tych co nie używają rozumu. Najzwyczajniej czasami myślenie boli.

Ty to ile tych klas skończyłeś i co Cię upoważnia do tego żeby o kimś tak pisać ?

Dobrze że Cię czyta i niema pod ręką bo byś mógł dostać pałą przez grzbiet, może by Ci się pod pokrywką poprawiło.

Bajkopisarz który wciska kit o gruntówce za 20 tysi 5 lat temu, to już nawet nie jest śmieszne a żałosne.

Już trolle przybyły :)

Korzystając jeszcze z chwili czasu może na tej fotce wytłumaczę jaki jest przepływ spalin przez ten zawirowywacz żeby uniknąć pytań "dociekliwych" bo się wydłużyło, bo się skróciło itp. i itd. :)

Widzimy że jest podzielony jakby na trzy segmenty.

To co opiera się na kostce brukowej to ten uchwyt do wyciągnięcia czy wepchnięcia ustrojstwa, od góry widzimy ma środkowym segmencie wspawaną blachę których to blach niema na bokach. Spaliny wychodzą na górę z kanału pionowego tymi bocznymi segmentami, nawracają koło drzwiczek i wracają dopiero środkowym segmentem do komina. Wspomniana blacha na środkowym blokuje wylot spalin z kanału pionowego wymuszając przepływ właśnie tylko bocznymi segmentami.

Nie wiem czy nie na gmatwałem za bardzo i czy jest to jakoś zrozumiale napisane.

IS_20150423_181656.jpg

Podaj mu do mnie namiary,niech przyjedzie,może szczena mu opadnie jak sąsiadowi z ekosyfem i zacznie być rozumnym inwestorem a nie jaskiniowcem.

Widzę że się jednak boisz usłyszeć kilku niemiłych zdań :)

Gdybyś opuścił tą styropianową dziuplę i zobaczył jak ten świat wygląda naprawdę a nie fanzolił dyrdymałów po forum, zobaczyłbyś jak ludzie budują, nie każdy chce zagrzebać się na pokolenia w długi, nie każdy chce siedzieć w styropianowym pudełku, nie każdy chce podłogówkę, nie każdy chce mieć pompę ciepła, nie każdy ma dostęp do gazu czy nawet jeśli go ma, nie chce go mieć.

Pokazałbym Ci nowe piękne domy, które jeszcze nie są wykończone i jeszcze długo nie będą, ludzie mieszkają, a z kominów wali jak ze starych parowozów bo zwykłymi śmieciuchami hajcują że aż dudni.

I nie obchodzi ich Twoje pierdzielenie o przepisach, jaskiniach i czym jeszcze chciałbyś sobie ulżyć.

Tak to wygląda Arturo, ja żyję w takim normalnym świecie, Ty w jakimś baśniowym :)

Piszesz mam, wybudowałem dom.

Ja Ci napiszę że guzik prawda, bank go wybudował, Ty jesteś w nim takim lokatorem z niepewną poduszką pod głową.

Źle Ci nie życzę ale nie wiesz nawet czy dożyjesz do tego czasu zanim ten dom naprawdę będzie Twój.

Inni są może bardziej rozsądni, mniej wygody ale poduszka pod głową pewna :)

Dobrej nocy.