Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Korzystając jeszcze z chwili czasu może na tej fotce wytłumaczę jaki jest przepływ spalin przez ten zawirowywacz żeby uniknąć pytań "dociekliwych" bo się wydłużyło, bo się skróciło itp. i itd. :)

Widzimy że jest podzielony jakby na trzy segmenty.

To co opiera się na kostce brukowej to ten uchwyt do wyciągnięcia czy wepchnięcia ustrojstwa, od góry widzimy ma środkowym segmencie wspawaną blachę których to blach niema na bokach. Spaliny wychodzą na górę z kanału pionowego tymi bocznymi segmentami, nawracają koło drzwiczek i wracają dopiero środkowym segmentem do komina. Wspomniana blacha na środkowym blokuje wylot spalin z kanału pionowego wymuszając przepływ właśnie tylko bocznymi segmentami.

Nie wiem czy nie na gmatwałem za bardzo i czy jest to jakoś zrozumiale napisane.

Na pewno to lepsze rozwiązanie niż półka "sucha" w starym RBR-eże, ale zastanawiam się czy to wystarczy jak kociołek jest obłożony szamotem, na pewno będzie lepsze dopalanie ale tracimy dużą część wymiennika i czy wtedy wystarczy ten zawirowywacz. Już chyba lepszym rozwiązaniem było pójść w rozwiązanie w nowym ogniwie i zrobić dostęp do tylnej komory i tam wsadzić zawirowywacz, zresztą po ostatnich zimach podejrzewam że piec pracując z mocą średnią 2kW poradzi sobie z odbiorem ciepła, najwyżej w chłodniejsze dni użytkownicy nowego RBR-a mogą wyciągnąć boczne szamoty, zresztą nowi użytkownicy mają duże pole do popisu czy to wyciągając szamot czy zawirowywacz i porównując wyniki spalania czy temperaturę spalin.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno to lepsze rozwiązanie niż półka "sucha" w starym RBR-eże, ale zastanawiam się czy to wystarczy jak kociołek jest obłożony szamotem, na pewno będzie lepsze dopalanie ale tracimy dużą część wymiennika i czy wtedy wystarczy ten zawirowywacz. Już chyba lepszym rozwiązaniem było pójść w rozwiązanie w nowym ogniwie i zrobić dostęp do tylnej komory i tam wsadzić zawirowywacz, zresztą po ostatnich zimach podejrzewam że piec pracując z mocą średnią 2kW poradzi sobie z odbiorem ciepła, najwyżej w chłodniejsze dni użytkownicy nowego RBR-a mogą wyciągnąć boczne szamoty, zresztą nowi użytkownicy mają duże pole do popisu czy to wyciągając szamot czy zawirowywacz i porównując wyniki spalania czy temperaturę spalin.

Taki Ci się marzy?

http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/120106/oepm-3.jpg?1429861358

Panie Karoka domyślam się, że jakieś testy były przed produkcją można się dowidzieć jakiś różnić(cyferki) w wydajności pomiędzy starszym RBRem?

Od samego patrzenia to ino można pojemnik na popiół pochwalić, a resztę to czyste gadanie :)

Może ktoś napisze w stylu:

wyłożenia pieca dało lepsze .......... o XX%

zawirowcze obniżyły tmp spalin o XX %

oraz zbieranie sadzy o XX%

rozumiem, że nie będą to dane super dokładnie, ale chyba ktoś to porównywał?

prz3kus to nie jest żaden nowy kocioł, to tylko zmiany kosmetyczne, trochę dla urody i komfortu użytkowania, nic więcej, to ten sam kocioł nadal.

Jak napisałem wczoraj, czytamy forum jak nie codziennie to co kilka dni jak niema czasu i przekazywaliśmy z Grześkiem różne rzeczy producentowi.

Wiadomo że wszystkich nikt nie zadowoli ale to co było napisane przez użytkowników a dało się zrobić zostało tak czy inaczej zrobione.

Tak samo jak Ty, ja czy inni tutaj piszący jesteśmy użytkownikami tych kociołków i widzimy co można by ulepszyć czy poprawić żeby było nam wygodniej i taki był zamiar.

Co do samego wyłożenia kotła szamotem jest to opcja na życzenie, teraz jeszcze lepiej bo chcesz palisz na szamocie, nie chcesz wyjmujesz płytki.

Patrząc na forum to już widziałem tutaj kilka przykładów kotłów z szamotem, ciągle widzę nowe ale jakoś dziwnym trafem najbardziej dyskusyjna sprawa jest z RBRem :)

Edytowane przez karoka65

Już chyba lepszym rozwiązaniem było pójść w rozwiązanie w nowym ogniwie i zrobić dostęp do tylnej komory i tam wsadzić zawirowywacz,

Maher ja Cię nie będę przykonywał w żaden sposób czy to jest lepsze czy gorsze rozwiązanie.

Po co powielać to co już zrobił nie jeden, z tego co widzę to Instalco idzie swoją drogą a nie małpuje tego co zrobili inni.

Powiem Ci nawet że w nowym kotle pelletowym RBR-Eko Bio też zachowali się jak wywrotowcy :)

Dlaczego ?

Wszyscy producenci montują palniki na dole kotła a tutaj znowu wstawili w najwyższych drzwiczkach od samej góry :)

Tacy wywrotowcy, wszystko na opak :)

Korzystając jeszcze z chwili czasu może na tej fotce wytłumaczę jaki jest przepływ spalin przez ten zawirowywacz żeby uniknąć pytań "dociekliwych" bo się wydłużyło, bo się skróciło itp. i itd. :)

.....

Zawirowywacz podobny do mojego :D

Mój różni się kątem nachylenia blach (mam mniejszy), zakończeniem w głębi, jest do szpica aby bardziej rozdzielić spaliny wchodzące na półkę i mniejszą rączkę do wyciągania . W okresie letnim wyciągany bo pojawiają się na nim skropliny.

Jeszcze jedna różnica. Mój zrobiony na próbę z blachy 1,5mm ocynk wytrzymał 1,5 zimy i w tym roku trzeba nowy :wiggle:

Zawirowywacz podobny do mojego :D

Mój różni się kątem nachylenia blach (mam mniejszy), zakończeniem w głębi, jest do szpica aby bardziej rozdzielić spaliny wchodzące na półkę i mniejszą rączkę do wyciągania . W okresie letnim wyciągany bo pojawiają się na nim skropliny.

Jeszcze jedna różnica. Mój zrobiony na próbę z blachy 1,5mm ocynk wytrzymał 1,5 zimy i w tym roku trzeba nowy :wiggle:

Z jakiej trzeba zrobić żeby wytrzymał dłużej i gdzie kupić ?

Teraz zrobię z 3mm czarnej. Cynk na poprzedniej się spalił i pow była szorstka i ciężka do obczyszczenia.

Cyknij fotkę :)

Ja myślałem już wcześniej o połączeniu suchej półki z "zawirowaczami" + uchwyt - tylko tak jak w nowym to ciężko się będzie zmieścić w drzwiczkach ;)

Czy telewizor lub stół w salonie też muszę doliczyć ? To także wystroje salonu jak kominek.

U mnie takim wystrojem kotłowni jest kociołek a u Ciebie pompa ciepła z tym że mój wystrój był kilka razy tańszy :)

Skoro miał to być wystrój to po co budowałeś komin a mi go wypominasz i liczysz do kosztów ?

Czy Twój komin był tańszy od mojego ?

z tego co pisałeś to liczyłeś 5 tysi i wybudowałeś go niby też dla wystroju ?

Mój zmieścił się w 2 tysie i służy do odprowadzenia spalin z kotła, czyli Ty więcej wydałeś ode mnie.

Z mieszkaniem też znowu mataczysz kolego, nie wiem jakie tam macie ceny ale kolega ostatnio miał problem żeby sprzedać 3 pokojowe w nowym bloku 64m2 za 120 tysi, Twoja klitka 40 czy 50m ma niby kosztować 230 ?

Pisałeś też że mieszkanie masz i wynajmujesz ? to jak sprzedałeś ?

Pisałeś że wziąłeś 250 tysi kredytu, 50 z kopalni wydarłeś, tatuś sponsorował całość kruszywa pod płytę i jeszcze coś tam do czego się przyznałeś a ile tego było nikt nie wie.

Motasz się kolego coś w zeznaniach i co trochę co innego baźgrześ po forum.

Zdecyduj się w końcu na jakąś ostateczną wersję a nie rób ludziom wody z mózgu i z siebie skończonego idioty, opuść ten wątek bo nic mądrego nie masz tu do napisania poza ciągłym spamem.

Gość Arturo72

Gdybyś opuścił tą styropianową dziuplę i zobaczył jak ten świat wygląda naprawdę a nie fanzolił dyrdymałów po forum, zobaczyłbyś jak ludzie budują, nie każdy chce zagrzebać się na pokolenia w długi, nie każdy chce siedzieć w styropianowym pudełku, nie każdy chce podłogówkę, nie każdy chce mieć pompę ciepła, nie każdy ma dostęp do gazu czy nawet jeśli go ma, nie chce go mieć.

Pokazałbym Ci nowe piękne domy, które jeszcze nie są wykończone i jeszcze długo nie będą, ludzie mieszkają, a z kominów wali jak ze starych parowozów bo zwykłymi śmieciuchami hajcują że aż dudni.

I nie obchodzi ich Twoje pierdzielenie o przepisach, jaskiniach i czym jeszcze chciałbyś sobie ulżyć.

cóż:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6846648&viewfull=1#post6846648

Cyknij fotkę :)

Ja myślałem już wcześniej o połączeniu suchej półki z "zawirowaczami" + uchwyt - tylko tak jak w nowym to ciężko się będzie zmieścić w drzwiczkach ;)

Też by, chętnie spróbował założyć taki zawirowywacz w duże mrozy np. Ciekaw jestem jakie by były efekty. Można by to zrobić z nirdzewki. Czekam niecierpliwie na opinie pierwszych użytkowników.

Też by, chętnie spróbował założyć taki zawirowywacz w duże mrozy np. Ciekaw jestem jakie by były efekty. Można by to zrobić z nierdzewki. Czekam niecierpliwie na opinie pierwszych użytkowników.

Poczytaj na temat zawirowywacza.... u mnie są efekty :)

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/pionowe-czy-poziome/

Jeden systemowy jest do kominka,z drugiego systemowego do kotlowni zrezygnowałem i nie kupiłem i nie postawiłem go,tak ciężko ci jest to pojać ?

...............................................

..........................

Mieszkania nie sprzedalem,od 2013r przyniosło mi 40tys.zl zysku,czaisz baze ?

Mam nadzieję że to po odliczeniu podatku jaki powinieneś zapłacić :rotfl: także nie krzycz tak głośno.

Chociaż co tam zawsze można zrobić korektę zeznania podatkowego:D

Idź już stąd i nie troluj !!!!

Załóż nowy wątek pompa ciepła z przydomową elektrownią wiatrową koszty i czas amortyzacji- tylko nie pisz takich głupot jak o tych kominach(bo ja z dwóch kominów też zostawiłem jeden, tylko ten w kotłowni a nie od kominka i nie odliczam tego od kosztów) to może ktoś tam zajrzy:bye:

Edytowane przez keteimj
poprawka błędu

"Nadejszła wiekopomna chwiła" - wystartował - grzeje już 4 godziny wymiennik buforowy 500l. Sterownik postaram się udostępnić jutro. Dzisiaj tylko zrzut schematu i pierwszego wykresu. Pierwszy wykres RBR 12C new.jpg.RBR 12C NEW.jpg

Godzinna przerwa to przestawienie zegara. Wykres traktować jako ciągłość.

Edytowane przez IgnacC

Widzę że się jednak boisz usłyszeć kilku niemiłych zdań :)

Gdybyś opuścił tą styropianową dziuplę i zobaczył jak ten świat wygląda naprawdę a nie fanzolił dyrdymałów po forum, zobaczyłbyś jak ludzie budują, nie każdy chce zagrzebać się na pokolenia w długi, nie każdy chce siedzieć w styropianowym pudełku, nie każdy chce podłogówkę, nie każdy chce mieć pompę ciepła, nie każdy ma dostęp do gazu czy nawet jeśli go ma, nie chce go mieć.

Pokazałbym Ci nowe piękne domy, które jeszcze nie są wykończone i jeszcze długo nie będą, ludzie mieszkają, a z kominów wali jak ze starych parowozów bo zwykłymi śmieciuchami hajcują że aż dudni.

I nie obchodzi ich Twoje pierdzielenie o przepisach, jaskiniach i czym jeszcze chciałbyś sobie ulżyć.

Tak to wygląda Arturo, ja żyję w takim normalnym świecie, Ty w jakimś baśniowym :)

Piszesz mam, wybudowałem dom.

Ja Ci napiszę że guzik prawda, bank go wybudował, Ty jesteś w nim takim lokatorem z niepewną poduszką pod głową.

Źle Ci nie życzę ale nie wiesz nawet czy dożyjesz do tego czasu zanim ten dom naprawdę będzie Twój.

Inni są może bardziej rozsądni, mniej wygody ale poduszka pod głową pewna :)

Dobrej nocy.

uważam ze jesteś wrednym h.....Ludzie chcą naprawwde mieszakać po "ludzku" jak przystało na zachodnie warunki. Dlatego wiele poświecają dokonując takiego wyboru. a ty z swoim towarem jakością z rodem castoramy się tu wymądrzasz

Karoka - ja mieszkam w styropianowej puszcze. I grzeję RBRem, i jestem coraz bardziej przekonany, że to był dobry wybór.

I po pierwszym sezonie wiem, że warto było.

tu są moje statystyki:https://esterownik.pl/statystyki/5143

W okolicach stycznia zamknęliśmy ocieplenie Dachu co pięknie na nich widać :)

w moim domu, pompa Ciepła nie zwróciła by się nigdy.

Nawet jakby nie było komina, a z kotłowni zrobić spiżarnie...

W gaz to jeszcze bym poszedł. ale tylko z Rury... I w dzisiejszych czasach to też nie jest tak oczywiste rozwiązanie...