Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Arturo72

I po pierwszym sezonie wiem, że warto było.

tu są moje statystyki:https://esterownik.pl/statystyki/5143

No całkiem nieźle,ba powiem,że na bogato nawet ;)

Zużycie od września do dzisiaj 4464kg ekosyfu,koszt od września do dzisiaj 3753zl.

W takim domu to rewelacja ;)

Za 3753zł można kupić prawie 13000kWh.

Od września średnia moc użyta 3,8kW,najwyższa moc po styczniu 4,2kW,z jaką sprawnoscią jechał wtedy ten kolos 12kW z wykorzystaniem maks.30% mocy nominalnej ?

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uważam ze jesteś wrednym h.....Ludzie chcą naprawwde mieszakać po "ludzku" jak przystało na zachodnie warunki. Dlatego wiele poświecają dokonując takiego wyboru. a ty z swoim towarem jakością z rodem castoramy się tu wymądrzasz

To dlaczego Rafałku też wpakowałeś węgiel do nowego domu, przecież u mnie kocioł kupiłeś.

Dlaczego się nie poświęciłeś żeby mieszkać po "ludzku" jak przystało na zachodnie warunki ?

Nie raz tu pisałem że nie jestem też przeciwnikiem pomp ciepła, jeśli kogoś stać, jeśli jemu to odpowiada, dlaczego nie.

Jestem tylko przeciwnikiem nachalnego wciskania ich wszystkim przez Artura i jemu podobnych jako jednego słusznego wyboru, kto zrobi inaczej jak on jest tępy, zacofany itp. itd.

Tylko to.

Czy dlatego jestem dla Ciebie wrednym h... ?

Edytowane przez karoka65

Karoka - ja mieszkam w styropianowej puszcze. I grzeję RBRem, i jestem coraz bardziej przekonany, że to był dobry wybór.

I po pierwszym sezonie wiem, że warto było.

tu są moje statystyki:https://esterownik.pl/statystyki/5143

W okolicach stycznia zamknęliśmy ocieplenie Dachu co pięknie na nich widać :)

w moim domu, pompa Ciepła nie zwróciła by się nigdy.

Nawet jakby nie było komina, a z kotłowni zrobić spiżarnie...

W gaz to jeszcze bym poszedł. ale tylko z Rury... I w dzisiejszych czasach to też nie jest tak oczywiste rozwiązanie...

Czyli nie trzeba koniecznie mieć pompy ciepła za kilkakrotnie większe pieniądze niż kociołek, mieć w domu ciepło na żądanie a nie kiedy jest taniej i do tego być jeszcze zadowolonym. Nigdy nie byłem przeciwnikiem żeby ocieplać, nawet namawiam żeby dać więcej niż ktoś sobie tam zaplanował bo to będzie decydowało jakie będą koszty za ogrzewanie, czym by nie grzał.

Zużycie od września do dzisiaj 4464kg ekosyfu,koszt od września do dzisiaj 3753zl.

no, nieźle. moi rodzice w starym śmieciuchu zużyli w tym roku niewiele większą ilość opału, w tym jest CWU dla 6 osób. a opał trochę tańszy. powierzchnia podobna (trochę ponad 160 m2), za to brak izolacji. to jest to tanie grzanie groszkiem, które wychodzi tyle samo co grzanie śmieciuchem w starej nieizolowanej kostce? najważniejsze, że klient zadowolony

no, nieźle. moi rodzice w starym śmieciuchu zużyli w tym roku niewiele większą ilość opału, w tym jest CWU dla 6 osób. a opał trochę tańszy. powierzchnia podobna (trochę ponad 160 m2), za to brak izolacji. to jest to tanie grzanie groszkiem, które wychodzi tyle samo co grzanie śmieciuchem w starej nieizolowanej kostce? najważniejsze, że klient zadowolony

Nie wiem dlaczego tyle ekogroszku zużył, ale u mnie w tym roku poszło 1 740 kg i to tylko dlatego, że testowałem różne węgle i sterowniki - gdybym używał stale jednego, najlepszego [ekogroszku i sterownika] szacuję, że poniżej 1500 kg spokojnie by wystarczyło.

Nie wiem dlaczego tyle ekogroszku zużył, ale u mnie w tym roku poszło 1 740 kg i to tylko dlatego, że testowałem różne węgle i sterowniki - gdybym używał stale jednego, najlepszego [ekogroszku i sterownika] szacuję, że poniżej 1500 kg spokojnie by wystarczyło.

wśród znajomych z ekogroszkiem to całkiem normalne zużycie w stosunku do metrażu i ocieplenia. generalnie - droga kotłownia (wliczając wszystkie elementy), dodatkowo sporo przewymiarowana, i droga eksploatacja. nie każdy jest pasjonatem węgla jak niektórzy forumowicze i nie każdy szuka węgla przez pół sezonu. nie każdy lubi w kółko grzebać przy sterowniku. a rbr czy inne tego typu wynalazki nie nadają się do nowych domów, czego mamy kolejne potwierdzenie. ale najważniejsze, że karoka zadowolony, bo sprzedał kolejny kociołek :). arturo może czasem przegina pałę, ale jak czytam niektóre bzdury głoszone tutaj, to nie da się gościa nie polubić za to że wbija kij w mrowisko (sprzedawców)...

Czyli nie trzeba koniecznie mieć pompy ciepła za kilkakrotnie większe pieniądze niż kociołek, mieć w domu ciepło na żądanie a nie kiedy jest taniej i do tego być jeszcze zadowolonym.

jak widać - można mieć drożej, latać do kotła na żądanie i być zadowolonym. co kto lubi :)

No w końcu dzisiaj trochę szybciej się obrobiłem :)

Dotarł do mnie dzisiaj kociołek w najnowszej wersji dla klienta i pstryknąłem kilka fotek stojącego na palecie.

Fotografa raczej ze mnie już się nie zrobi ale jak umiałem tak zrobiłem :)

Druga taka sztuka dotarła dzisiaj do kolegi Ignaca.

1. front

2. po ukosie

3. drzwiczki komory spalania ( nowa izolacja )

4. komora spalania

5. góra komory spalania

Witam.

To zapewne zdjęcia RBR 12kW, a masz może zdjęcia 17-tki?

arturo może czasem przegina pałę, ale jak czytam niektóre bzdury głoszone tutaj, to nie da się gościa nie polubić za to że wbija kij w mrowisko (sprzedawców)...

Zapomniałeś o małym szczególe, Arturo to sprzedawca pomp ciepła, czy tylko były ? to też nie wiadomo :)

Czyli przygania kocioł garnkowi :)

A oto układ pracy mojego pieca.

IgnacC grzanie.jpg

Wężownica w zbiorniku ma połowę potrzebnej mocy(około 5kW). Wymiennik płytowy jest 30kW. Pompą 1 steruje Euroster pokojowy. Pompą 2 sterował przy zasypowcu sterownik własnej konstrukcji z pracą ciągłą przy temperaturze 0,25oC niższej od zadanej, lub z pracą 10/10 minut po przekroczeniu zadanej. Euroster załączał pompę 1 gdy temperatura spadła o 0,5oC niżej od zadanej i wyłączał obydwie pompy po przekroczeniu temperatury zadanej o 0,5oC.

Zasypowiec polony od góry zawsze stał na temperaturze około 60-70oC (miarkownik). Zgromadzone w zbiorniku ciepło wystarczało na spokojne opróżnienie i wyczyszczenie pieca nawet w czasie dużych mrozów.

Pompą 2 będzie teraz sterował RBR z czujnika temperatury wewnętrznej.

W takim domu to rewelacja ;)

Za 3753zł można kupić prawie 13000kWh.

Od września średnia moc użyta 3,8kW,najwyższa moc po styczniu 4,2kW,z jaką sprawnoscią jechał wtedy ten kolos 12kW z wykorzystaniem maks.30% mocy nominalnej ?

Wszystko się zgadza.

tylko, ze do listopada dom nie miał, żadnej izolacji - BK 24cm i goły dach. A było grzane intensywnie, zeby na tyle wigoć zeszła zbudynku, zeby w grudniu można było karton gips robić.

Ile by ta moc: 5,5kW x 100 dni kosztowała w energii elektrycznej?

A oto układ pracy mojego pieca.

[ATTACH=CONFIG]314645[/ATTACH]

Wężownica w zbiorniku ma połowę potrzebnej mocy(około 5kW). Wymiennik płytowy jest 30kW. Pompą 1 steruje Euroster pokojowy. Pompą 2 sterował przy zasypowcu sterownik własnej konstrukcji z pracą ciągłą przy temperaturze 0,25oC niższej od zadanej, lub z pracą 10/10 minut po przekroczeniu zadanej. Euroster załączał pompę 1 gdy temperatura spadła o 0,5oC niżej od zadanej i wyłączał obydwie pompy po przekroczeniu temperatury zadanej o 0,5oC.

Zasypowiec polony od góry zawsze stał na temperaturze około 60-70oC (miarkownik). Zgromadzone w zbiorniku ciepło wystarczało na spokojne opróżnienie i wyczyszczenie pieca nawet w czasie dużych mrozów.

Pompą 2 będzie teraz sterował RBR z czujnika temperatury wewnętrznej.

jak zrobiłeś taki schemat?

W nocy wygasł mi kocioł, po 2-iej w nocy dostałem smsa.

Rano rozpaliłem.

Mógłby ktoś zerknąć na sterownik jaka może być przyczyna?

Wczoraj koło południa czyściłem piec. Czy temp. spalin nie są za niskie?

Aktualnie piec grzeje jedynie bojler i 2 grzejniki na poddaszu, ale i tak jest tam ciepło, wiec praktycznie te grzejniki i tak nie pracują.