Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A niby jak można to porównać skoro RBR 17Kw nie ma stosownych badań np. przeprowadzanych przez instytut w Zabrzu

A skąd to wiesz,że nie ma?

Kolego instalujemy kotły RBR w pobliskich gminach na dofinansowanie.Bez badań dofinansowania nie dostaniesz a co lepsze,że min to klasa 4 bo taki jest wymóg.

Nie tylko ICHPW bada kotły i wydaje certyfikaty.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie będę podawał nazwy kotła (nie chce być posądzany o reklame) ale u rodziców kocioł przeciąga maksymalnie 2-5 C i to się może zdarzyło 2 razy

Kwestia przebijania to tylko kwestia sterownika i odbioru ciepła, ja wcześniej miałem śmieciucha i też maksymalne przebijał mi te 5C, co z tego jak po przekroczeniu temperatury klapka wentylatora się zamykała i opał się "kisił". Może kiedyś poprawią sterownik w co wątpię i na podstawie analizy odbioru ciepła będzie zmieniał podawanie i wtedy temperatury nie będzie już tak przebijał. U mnie zwłaszcza gdy pompy włączają się tylko wtedy gdy spada temperatura w danym obwodzie jest to bardziej widoczne i czasami przebijało rzeczywiście o te 20C. Ciekawe jak sprawuje się nowe oprogramowanie dla Defro gdzie właśnie sterownik zmienia moce w zależności od zapotrzebowania.

A skąd to wiesz,że nie ma?

Kolego instalujemy kotły RBR w pobliskich gminach na dofinansowanie.Bez badań dofinansowania nie dostaniesz a co lepsze,że min to klasa 4 bo taki jest wymóg.

Nie tylko ICHPW bada kotły i wydaje certyfikaty.

to prześlij mi na priv-a certyfikat z badań RBR-a 17 KW chętnie porównam. I tak wiem że nie prześlesz bo takiego nie ma. Skończ manipulować rzeczywistością wiem że jesteś sprzedawcą tego kotła wraz z karoka65 a wiadomo zachwala się zawsze swój produkt. ten temat był juz wcześniej poruszany więc daruj sobie- prześlij certyfikat a nie mąć

Edytowane przez raf1.

to prześlij mi na priv-a certyfikat z badań RBR-a 17 KW chętnie porównam. I tak wiem że nie prześlesz bo takiego nie ma. Skończ manipulować rzeczywistością wiem że jesteś sprzedawcą tego kotła wraz z karoka65 a wiadomo zachwala się zawsze swój produkt. ten temat był juz wcześniej poruszany więc daruj sobie- prześlij certyfikat a nie mąć

raf1 chyba nie będzie nietaktem jak się wtrace oraz potwierdze ,że widziałem badania i o dziwo Rbr je posiadają.Napisz do sprzedawcy który Ci piec sprzedał i powinieneś otrzymać.Mi chyba Karoka w zeszlym roku wysłał.

Edytowane przez Delphion1
literowka

Niech prześle ten co ci kocioł sprzedał.

Oczywiście,że jestem sprzedawcą tego kotła,mam to nawet w profilu napisane. Nie ma tu żadnej manipulacji .

A może spróbuj przejść na grupowe.

O ile mnie pamięć nie myli na grupowym przestaje grzać jak przekroczy zadaną o 1 stopień a na automacie aż o 5 stopni.

Nie wyeliminuje to przebijania całkowicie ale może nie będzie ono tak duże. Tak jak już pisali Karoka i Minertu z tego przebicia zdaza się często że dogrzeje CWU bez odpalania kociołka więc takie całkiem złe to nie jest ale skoro Ci to bardzo przeszkadza to może jeszcze trochę w ustawieniach trzeba coś zmienić.

Niech prześle ten co ci kocioł sprzedał.

Oczywiście,że jestem sprzedawcą tego kotła,mam to nawet w profilu napisane. Nie ma tu żadnej manipulacji .

znowu krętactwo :wiggle: o my good Karoka65 nic mi do dnia dzisiejszego nie wysłał więc ponaglam karoka65 wyślij mi certyfikat. Oczywiście wierze że taki papier jest jak to że na pustyni Sahara spadnie śnieg :lol2:

Jak nie chcesz, aby Ci tak mocno przebijał, przejdź na tryb ręczny, ustaw podawanie 1:10 pod 1:12 np. 5sek podawanie, 50sek pauza lub 5sek podawanie, 60sek pauza, do tego dobierz odpowiednio nadmuch i cała filozofia. Podtrzymanie dobrać do węgla tak jak w każdym innym trybie pracy.

a jak będzie wyglądało zużycie przy tym przejściu

znowu krętactwo :wiggle: o my good Karoka65 nic mi do dnia dzisiejszego nie wysłał więc ponaglam karoka65 wyślij mi certyfikat. Oczywiście wierze że taki papier jest jak to że na pustyni Sahara spadnie śnieg :lol2:

A nie lepiej napisać do producenta kotła? Ja wysłałem zapytanie czy kocioł łapie się na dofinansowanie z programu PONE, gdzie wymagany jest certyfikat... W odpowiedzi dostałem potwierdzenie, że piec spełnia wymogi stawiane w programie, a w załączniku przesłali mi certyfikat...

Chyba odpisałem wystarczająco jasno ?

Mam jeszcze Twoje wiadomości na PW.

Widzisz nie którzy mimo wszystko dostali do wglądu, Ty chciałeś mnie straszyć z Twoimi druhami którzy pojawili się znikąd i nigdy nie pokazali nawet zdjęć kotła które niby mieli, dałeś się podpuszczać.

Widzisz niektórzy nie kupili kotła u mnie ale jak trzeba było to załatwiłem im to czy tamto, nie wypominając.

Ty chciałeś powojować to wojuj sobie dalej, ja nie mam zamiaru wchodzić Ci w tyłek po tym co robiłeś i robisz.

Pa. Nie mam czasu na pierdoły i przekomarzanie się z Tobą.

A co do przebić temp. to już nie tylko tutaj było wałkowane, nawet jeśli pompki staną automat będzie dalej kręcił palnik do przebicia o 5 stopni + to co z rozpalonego palnika zbierze jeszcze wymiennik, w grupowym 1 stopień + dopalenie ostatniej grupy czyli może też być więcej bo zależy to od tego przy jakiej temp. zostanie zakończone podawanie ostatniej grupy, najniższe podbicie tak jak Jarek napisał będzie w retortowy ręczny i taki sterownik zapewne mają Twoi rodzice czy ktoś tam, czyli zwykły dwustanowiec.

Jeśli masz dwustanowca nie masz wyboru, przy eCoalu nie pasuje Ci auto przechodzisz na grupowe, nie pasuje grupowe przechodzisz na ręczny, masz wybór, tam nie masz wyboru, musisz palić na tym co masz.

A nie lepiej napisać do producenta kotła? Ja wysłałem zapytanie czy kocioł łapie się na dofinansowanie z programu PONE, gdzie wymagany jest certyfikat... W odpowiedzi dostałem potwierdzenie, że piec spełnia wymogi stawiane w programie, a w załączniku przesłali mi certyfikat...

Jak mienertu napisał, sprzedajemy cały czas RBRy klientom którzy korzystają z dopłat tam gdzie są takie i jak je ludzie dostają to chyba wszystko gra.

Niektórzy po prostu chcą sobie pokrzyczeć.

W zeszłym tygodniu wysyłałem świadectwo chłopakowi z Głubczyc żeby podszedł sobie do urzędu i pokazał czy jest wszystko ok żeby dostać dopłatę i jakoś też nikt nie robił tam problemu.

Witam, czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi dlaczego temperatura zadana CO zmienia się bez mojej ingerencji?

Jeśli masz wszystkie temp. osiągnięte sterownik sam schodzi do minimum zadanego ( zaawansowane ) czyli 42 stopnie, jeśli któraś temp. jest niższa masz 45 stopni czyli to co zadane na kotle.

:bash:Dziś nikt nie dba o rzeczywistości. Jednak plotka jest "święta prawda".:bash: