Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Chyba odpisałem wystarczająco jasno ?

Mam jeszcze Twoje wiadomości na PW.

Widzisz nie którzy mimo wszystko dostali do wglądu, Ty chciałeś mnie straszyć z Twoimi druhami którzy pojawili się znikąd i nigdy nie pokazali nawet zdjęć kotła które niby mieli, dałeś się podpuszczać.

Widzisz niektórzy nie kupili kotła u mnie ale jak trzeba było to załatwiłem im to czy tamto, nie wypominając.

Ty chciałeś powojować to wojuj sobie dalej, ja nie mam zamiaru wchodzić Ci w tyłek po tym co robiłeś i robisz.

Pa. Nie mam czasu na pierdoły i przekomarzanie się z Tobą.

A co do przebić temp. to już nie tylko tutaj było wałkowane, nawet jeśli pompki staną automat będzie dalej kręcił palnik do przebicia o 5 stopni + to co z rozpalonego palnika zbierze jeszcze wymiennik, w grupowym 1 stopień + dopalenie ostatniej grupy czyli może też być więcej bo zależy to od tego przy jakiej temp. zostanie zakończone podawanie ostatniej grupy, najniższe podbicie tak jak Jarek napisał będzie w retortowy ręczny i taki sterownik zapewne mają Twoi rodzice czy ktoś tam, czyli zwykły dwustanowiec.

Jeśli masz dwustanowca nie masz wyboru, przy eCoalu nie pasuje Ci auto przechodzisz na grupowe, nie pasuje grupowe przechodzisz na ręczny, masz wybór, tam nie masz wyboru, musisz palić na tym co masz.

ależ się rozwinoł na początku jak papier toaletowy a certyfikatu jak nie mam tak nie mam. Chce tylko świadectwo o jakim non stop mówicie a Ty zaraz że prowadzę wojnę - to tak jak byś chodził do szkoły i nie dostał na koniec Świadectwa. Nie wiem prześlesz mi go czy znowu napiszesz takie słowa "Kotły posiadają Świadectwo potwierdzające zgodności deklarowanej efektywności energetycznej w klasie IV-ej."-ch....a wie co to znaczy Bo pamiętam że tylko coś kiedyś napisałeś oczywiście bez przesłania wspomnianego dokumentu Widze że nie na rękę wam takie posty:no: co psują sprzedaż?

J

W zeszłym tygodniu wysyłałem świadectwo chłopakowi z Głubczyc żeby podszedł sobie do urzędu i pokazał czy jest wszystko ok żeby dostać dopłatę i jakoś też nikt nie robił tam problemu.

To na pewno nie byłem ja i dalej czekam na to świadectwo. Dlaczego nie chcesz mi to przesłać Co nie lubisz mnie :(

Edytowane przez raf1.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego raf1. u Ciebie to przebijanie wynika ze złych ustawień podtrzymania, co każdy jego cykl temperatura CO rośnie.

To co proponujesz bo podtrzymanie masz podobne do mojego tyle tylko że jedziesz trybem dwustanowym co tutaj na na forum proponował Jarecki. I widze że koledze ładnie temp. CO trzymie

To co proponujesz bo podtrzymanie masz podobne do mojego tyle tylko że jedziesz trybem dwustanowym co tutaj na na forum proponował Jarecki. I widze że koledze ładnie temp. CO trzymie

Kolego zwróć uwagę, że u kolegi Bobas pracuje pompa CO. Czyli całe ciepło wytworzone przez kocioł idzie w instalację. Stąd brak skoków temp CO. U Ciebie od dłuższego czasu kocioł pracuje tylko w trybie podtrzymania a i te parametry powodują przegrzewanie. Powodem jest brak jakiegokolwiek odbioru ciepła ze strony CO jak i CWU. Kolega Jarecki doradzając Ci ten czy inny tryb pracy kotła mogły choć zajrzeć do Twojego sterownika. W twojej sytuacji zmiana trybu auto na grupowy czy też ręczny nic nie da. Dopóki temperatura CO przekracza temp zadaną piec jest w trybie podtrzymania i tylko na tych parametrach powinieneś się skupić. Nie wiem jakiego aktualnie węgla używasz. Ale obserwując wykresy musi być w miarę kaloryczny i "trzyma żar". Jeśli dla Ciebie tak wielkim problemem jest to przegrzewanie to zacznij wydłużać czas postoju podajnika w podtrzymaniu po kilka minut, do momentu aż po zakończonym cyklu nie będziesz obserwował dalszego skoku temp CO lub nawet lekki spadek tej temp. Ja bardziej traktowałbym to ciepło jako rodzaj bufora, który może się przydać np przy nagłym rozbiorze CWU. Druga możliwość to zakup jakiegoś niskokalorycznego opału na lato.

Edytowane przez sebsa

Sebsa mylisz się twierdząc że winę za te przebicia ponosi tylko brak odbioru ciepła. Popatrz chociażby na wykres mojego domowego kotła. Pompa stoi. Cyrkulacyjna załącza się na parę godzin dziennie. Normą są sytuacje gdzie przez wiele godzin nie ma rozbiorów CWU (np. nocą albo w dni powszednie między 8 a 15 - 16 kiedy wszyscy są poza domem ). I mimo tego kocioł trzyma się temperatury praktycznie jak po kresce. Ma zadaną 52 z obniżeniem do 43 z przejściem przez 47. I nie przebija, jedynie w godzinach kiedy zaczyna obowiązywać obniżenie przez jakiś czas ma sporo powyżej obniżonej - zanim do tej obniżonej spadnie z właściwej zadanej. To naprawdę w dużej mierze jest kwestia sterowania. PS. Do dzisiaj do około 10 miał zadaną 52 z obniżeniem do 47 - koło 10 zmieniłem w strefach bo uznałem że nie potrzeba aż takiego zapasu CWU. Jeszcze jedno - palę miałem 19 MJ i podtrzymania są wyłączone całkowicie - przy takiej pracy kotła są zbędne i rzeczywiście mogłyby powodować jakieś nadmierne wzrosty temperatury i zwiększenie zużycia. Edytowane przez kobra64

Kobra a spojrzałeś na wykresy kolegi? Tam chodzi tylko podtrzymanie od dobrych kilku dni. Dodatkowo parametry w miarę skromnie ustawione. Dopóki temperatura CO nie spadnie poniżej zadanej + nastawiona histereza piec nie przejdzie w tryb tryb grzania. O jakim więc sterowaniu możemy pisać w tym przypadku. Napisz proszę, że palisz niskokaloryczną Janiną. To też zmienia postać rzeczy. Pisałem, że kolega może rozciągnąć czas postoju aby temp CO zaczęła równać w dół do zadanej ewentualnie zakupić jakiś słaby kalorycznie groszek.

Tak jak seba radzi, wydłużaj czas postoju podajnika w podtrzymaniu, a podawanie i ilość powtórzeń dostosuj tak, żeby temperatura spalin wzrastała o około 20 stopni, bez podbicia dmuchawy przez algorytm wygaszenia kotła.

U mnie pracę układu stabilizuje stała praca pompy CO (ta z wykresu to tak naprawdę pompa podłogowa), która zasila grzejniki i zasobnik CWU, kiedyś miałem osobną pompkę na CWU i wtedy kocioł pracował o wiele mniej stabilnie, ale nie ma się co dziwić, jak moc jest, a odbioru brak.

Podtrzymanie powinno być tak ustawione, żeby kocioł nie wygasł ale też nie podbijał CO.

Tak jak seba radzi, wydłużaj czas postoju podajnika w podtrzymaniu, a podawanie i ilość powtórzeń dostosuj tak, żeby temperatura spalin wzrastała o około 20 stopni, bez podbicia dmuchawy przez algorytm wygaszenia kotła.

U mnie pracę układu stabilizuje stała praca pompy CO (ta z wykresu to tak naprawdę pompa podłogowa), która zasila grzejniki i zasobnik CWU, kiedyś miałem osobną pompkę na CWU i wtedy kocioł pracował o wiele mniej stabilnie, ale nie ma się co dziwić, jak moc jest, a odbioru brak.

Podtrzymanie powinno być tak ustawione, żeby kocioł nie wygasł ale też nie podbijał CO.

Bobas. - 2 lata temu wymyśliłem sobie zmianę w instalacji o której piszesz. Aktualnie mam pompę CO, która obsługuje grzejniki i podłogówkę. Do tego osobno pompa CWU + cyrkulacja. Wymyśliłem. żeby zrobić "lekką" demolkę i wypiąć podłogówkę z obiegu CO. Podpiąłbym ją razem z obiegiem CWU tak by latem grzała wodę i mieć w tym okresie ciepłe podłogi w łazienkach i kuchniach bez potrzeby uruchamiania grzejników. Jak to się sprawdza??

Edytowane przez sebsa

Kobra a spojrzałeś na wykresy kolegi? Tam chodzi tylko podtrzymanie od dobrych kilku dni. Dodatkowo parametry w miarę skromnie ustawione. Dopóki temperatura CO nie spadnie poniżej zadanej + nastawiona histereza piec nie przejdzie w tryb tryb grzania. O jakim więc sterowaniu możemy pisać w tym przypadku. Napisz proszę, że palisz niskokaloryczną Janiną. To też zmienia postać rzeczy. Pisałem, że kolega może rozciągnąć czas postoju aby temp CO zaczęła równać w dół do zadanej ewentualnie zakupić jakiś słaby kalorycznie groszek.
Trochę się minęliśmy - w dopisku zamieszczonym na 2 minuty zanim wysłałeś posta wspomniałem czym palę :rolleyes: . Ale do rzeczy. Piszesz trochę tak, jakby kocioł przebijał dlatego że jest w podtrzymaniu. A to akurat całkiem na odwrót jednak jest. Kocioł dlatego jest w podtrzymaniu, że przebija. Nie potrafi utrzymać się zadanej i wchodzi w podtrzymanie które z kolei wpycha go w pętlę. Każdy start przepalania podbija temperaturę. Chodzi o to, żeby zadanej nie przebijał, wtedy nie będzie używał podtrzymania więc i nie będzie się napędzał do coraz wyższego przebicia. Piszemy o takim sterowaniu które odpowiednio dawkując moc nie wpuści go w podtrzymania, nie wepchnie w tą pętlę. Na ręcznym da się zrobić, w odpowiednim automacie też.

Trochę się minęliśmy - w dopisku zamieszczonym na 2 minuty zanim wysłałeś posta wspomniałem czym palę :rolleyes: . Ale do rzeczy. Piszesz trochę tak, jakby kocioł przebijał dlatego że jest w podtrzymaniu. A to akurat całkiem na odwrót jednak jest. Kocioł dlatego jest w podtrzymaniu, że przebija. Nie potrafi utrzymać się zadanej i wchodzi w podtrzymanie które z kolei wpycha go w pętlę. Każdy start przepalania podbija temperaturę. Chodzi o to, żeby zadanej nie przebijał, wtedy nie będzie używał podtrzymania więc i nie będzie się napędzał do coraz wyższego przebicia. Piszemy o takim sterowaniu które odpowiednio dawkując moc nie wpuści go w podtrzymania, nie wepchnie w tą pętlę. Na ręcznym da się zrobić, w odpowiednim automacie też.

Jak chcesz tego dokonać kiedy np.: potrzebujesz 10MJ o 5:00, około 17:00 5MJ i około 21:00 znowu 10MJ ?

Niech przyjdzie sobota :D i będzie 10MJ rano i z 50MJ pod wieczór ...

Moim zdaniem nie da się bez podtrzymania w trybie "lato"

Edytowane przez adkwapniewski

Bez wielkiego hałasu.

Uważam,że należy przejść w ręczny, dobierając takie 1:12 np. 5sek podawanie / 60sek pauza i dobierając odpowiednio niski nadmuch wystarczający do wypalania paliwa nie przebijemy tak mocno, co wszystko powinno nam wypłaszczyć. Ja bym zaczął od tego, w takiej kolejności.

Następnie po tej zmianie dalsze przebicia kasowałbym rozciąganiem pauzy w podtrzymaniu, jak pauza będzie już bardzo długa, to dałbym 2-3powtórzenia, aby nie doprowadzać do podbijania mocy nadmuchu przez algorytm. Wysyłając bruli sam ustawiam algorytm wygaszania na tryb tylko grzanie, uważam,że tak jest lepiej, ale nikogo do tego nie zmuszam.

Bobas. - 2 lata temu wymyśliłem sobie zmianę w instalacji o której piszesz. Aktualnie mam pompę CO, która obsługuje grzejniki i podłogówkę. Do tego osobno pompa CWU + cyrkulacja. Wymyśliłem. żeby zrobić "lekką" demolkę i wypiąć podłogówkę z obiegu CO. Podpiąłbym ją razem z obiegiem CWU tak by latem grzała wodę i mieć w tym okresie ciepłe podłogi w łazienkach i kuchniach bez potrzeby uruchamiania grzejników. Jak to się sprawdza??

Ja mam pompę która obsługuje grzejniki i CWU wpiętą bezpośrednio w gniazdko (pompa energooszczędna z autoadaptem), na grzejnikach mam termostaty, więc w ciągu dnia ta pompa tłoczy tylko w zasobnik. Pod eCoala w miejsce pompy CO, mam podpiętą pompę od podłogówki bo zależało mi na programatorze dla cyrkulacji. Korzystam z trybu auto lato, więc jak wieczorem temperatura spada, to pompka pracuje cyklicznie i mimo osiągnietej temperatury wewnętrznej, podłoga nie jest zimna.

Pomysł z połączeniem podłogi z CWU jest ciekawy, tylko latem trzeba by się bawić z zakręcaniem pozostałych pętli.

To,że wypluwa Tobie alarm, to wierzę...

pytanie brzmi, czy faktycznie gaśnie.... czy dopiero jak sobie dłużej na tym alarmie postoi...

Stąd ja ustawiam w ustawienia- zaawansowane - inne parametry "alarm wygaszenia kotła - tylko grzanie"

Spróbuj sobie przełączyć na ten tryb ręczny i dobierz parametry jak mówiłem 5sek podawanie, 60sek pauza, z dmuchawką musisz trafić, spróbuj wyjściowo ok. 39 ustawić

. Dlaczego nie chcesz mi to przesłać Co nie lubisz mnie :(

Ja tego nie powiedziałem, mnie natomiast kilku tu na forum nie lubi, najwięcej chyba to pompiarzy, później są producenci kotłów ( nie myśl że temu z Instalco też czasem za skórę nie zajdę :) ) a dalej niektórzy sprzedawcy.

Z klientów to najbardziej Ty ale jak pamiętam to od początku jakoś nie iskrzyło :) i chyba jeszcze jeden ale ten raz mnie lubi a raz nie, taki jeszcze niezdecydowany do końca :) Rafał, napisałem Ci co miałem napisać i vice-versa, jak masz problem z ustawieniami to dzwoń jak ostatnio albo czytaj forum, ja nie mam czasu na kolejne podchody i wojenki certyfikatowe, było napisane jasno tutaj i kilka razy.

Dopiero od węgla wróciłem i załadowałem się na rano a już dniówkę w PKSie zaliczyłem od rana także nie mam siły ani ochoty, wg. mnie temat został wyczerpany kilkukrotnie tutaj.

...ja nie mam czasu na kolejne podchody i wojenki certyfikatowe, było napisane jasno tutaj i kilka razy.

Dopiero od węgla wróciłem i załadowałem się na rano a już dniówkę w PKSie zaliczyłem od rana także nie mam siły ani ochoty, wg. mnie temat został wyczerpany kilkukrotnie tutaj.

Według Ciebie został wyczerpany.

A co, Ty jesteś Sąd Najwyższy?

Według Ciebie został wyczerpany.

A co, Ty jesteś Sąd Najwyższy?

Ooo, zapomniałem na największym wielbicielu, hehe

Czyżby nowe cudo techniki miało wejść na nasz rynek bo Zawijan na wszystkich forach kampanię zaczyna :)

Dobrej nocy Zawijan, spadam rzepak pryskać bo dopiero pszczółki poszły spać.

To,że wypluwa Tobie alarm, to wierzę...

pytanie brzmi, czy faktycznie gaśnie.... czy dopiero jak sobie dłużej na tym alarmie postoi...

Stąd ja ustawiam w ustawienia- zaawansowane - inne parametry "alarm wygaszenia kotła - tylko grzanie"

Spróbuj sobie przełączyć na ten tryb ręczny i dobierz parametry jak mówiłem 5sek podawanie, 60sek pauza, z dmuchawką musisz trafić, spróbuj wyjściowo ok. 39 ustawić

powiem tak, że trudo jest go "rozuchlać" jednak spróbuje trybem dwustanowym