Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w instrukcji stoi, że powinien być kanał nawiewny 20x20cm. W moim narazie tego brak co się okazuje nie przejdzie pewnie u kominiarza ;). Mam do was pytanie jaką Zetke robicie/zrobiliscie w waszych domach ? może jestem ślepy ale nie potrafię znaleźć "gotowych" rozwiązań o takim przekroju ;/

Mam starą chałupę i kominiarz do mnie nie przychodzi :)

Zetki nie mam ale mam tak nieszczelną chałupę że z każdej strony gdzieś wieje :)

Mam starą chałupę i kominiarz do mnie nie przychodzi :)

Zetki nie mam ale mam tak nieszczelną chałupę że z każdej strony gdzieś wieje :)

Ja mam raczej szczelnie teraz. Mógłbym zrobić "kratkę" w stalowych drzwiczkach (wsypowych) do kotłowni, ale bez wizyty kominiarza pewnie się nie obejdzie i nie jestem pewien czy to przejdzie. Prawnie o ile mi wiadomo chyba jest to teraz wymagane do kotłów na węgiel (instalatorzy twierdzą, że nie jest wymagane bo to przy kotłach gazowych jest mus, ale jakoś im nie wierze - ktoś wie coś na ten temat ?) no i też bezpieczeństwo jest ważne pewnie, żeby się nie zjarać. A jak u "nowobudowanych" ? macie ? odbiory przeszły ?

Ja mam raczej szczelnie teraz. Mógłbym zrobić "kratkę" w stalowych drzwiczkach (wsypowych) do kotłowni, ale bez wizyty kominiarza pewnie się nie obejdzie i nie jestem pewien czy to przejdzie. Prawnie o ile mi wiadomo chyba jest to teraz wymagane do kotłów na węgiel (instalatorzy twierdzą, że nie jest wymagane bo to przy kotłach gazowych jest mus, ale jakoś im nie wierze - ktoś wie coś na ten temat ?) no i też bezpieczeństwo jest ważne pewnie, żeby się nie zjarać. A jak u "nowobudowanych" ? macie ? odbiory przeszły ?

Co prawda odbioru jeszcze nie mam,ale kierowałem się tymi warunkami!

Chcesz opalać węglem, drewnem, peletami, słomą...? Nie ma najmniejszego problemu - dostępność zarówno samego opału, jak i urządzeń spalających, czyli pieców i kotłów, jest duża. Na poszątku jednak sprawdź, jakie warunki musi spełniać pomieszczenie kotłowni z kotłem na paliwa stałe.

Wentylacja nawiewna powinna się odbywać za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200 cm2 umieszczonego do 1 m nad poziomem podłogi, a wywiewna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm, z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni. Kanał wywiewny powinien być wyprowadzony ponad dach. Przekrój komina to minimum 20 x 20 cm.

... A jak u "nowobudowanych" ? macie ? odbiory przeszły ?

Miałem odbiór parę miesięcy temu. Kominiarz w kotłowni zapytał "Nawiew jest? Musi być. Wywiew jest? Widzę że jest."

W drugim domku zrobie se nawiew jak do kominka - pod chudziakiem z wylotem przy piecyku. W razie w nawet wodę odprowadzi :)

Co prawda odbioru jeszcze nie mam,ale kierowałem się tymi warunkami!

Chcesz opalać węglem, drewnem, peletami, słomą...? Nie ma najmniejszego problemu - dostępność zarówno samego opału, jak i urządzeń spalających, czyli pieców i kotłów, jest duża. Na poszątku jednak sprawdź, jakie warunki musi spełniać pomieszczenie kotłowni z kotłem na paliwa stałe.

Wentylacja nawiewna powinna się odbywać za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200 cm2 umieszczonego do 1 m nad poziomem podłogi, a wywiewna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm, z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni. Kanał wywiewny powinien być wyprowadzony ponad dach. Przekrój komina to minimum 20 x 20 cm.

Piec wybrany i chyba juz zamontowany (moze jedynie misiu koala lezy obok). W poniedzialek odpalamy.

No tak wczytuję się w to. Nikt w sumie z ekip o tym nie wspomniał i pewnie bym się dowiedział dopiero jak kominiarze by przyszli. Generalnie teraz mam jeden jeszcze zgryz, w instrukcji RBR'a jest napisane, że powinno być 20x20. Różne źródła podają (jak czytam na necie), że przy takich kotłowniach minimum to jest 200cm2 a inne, że właśnie 20x20cm, co jest jednak sporą różnicą. takie kanały ocynkowane 20x10 widziałem w Casto, a takich 20x20 nie bardzo i nawet na necie ciężko coś znaleźć. Stąd moje pytania jakie (wielkości) i z czego macie zrobione takie kanały. (dowiedziałem się że kumpel ma 20x10 i mu przeszedł odbiór w zeszłym roku no ale wiadomo co kominiarz to pewnie inna interpretacja skoro nawet na necie widzę dwie wersje).

Miałem odbiór parę miesięcy temu. Kominiarz w kotłowni zapytał "Nawiew jest? Musi być. Wywiew jest? Widzę że jest."

W drugim domku zrobie se nawiew jak do kominka - pod chudziakiem z wylotem przy piecyku. W razie w nawet wodę odprowadzi :)

Jaki masz przekrój ?

Witam Kolegów !!

Niedawno dołączyłem do szczęśliwego grona "maniaków". Powoli wdrażam się w to co wyczytałem na forum , a muszę zastosować praktyce . będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Wczoraj wgrałem najnowszy soft i mam pierwsze pytanie. Jak ustawić spalanie grupowe? Nie mogę nigdzie znaleźć tej opcji.

Witam Kolegów !!

Niedawno dołączyłem do szczęśliwego grona "maniaków". Powoli wdrażam się w to co wyczytałem na forum , a muszę zastosować praktyce . będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Wczoraj wgrałem najnowszy soft i mam pierwsze pytanie. Jak ustawić spalanie grupowe? Nie mogę nigdzie znaleźć tej opcji.

Ustawienia, zaawansowane, inne parametry, typ podajnika i wreszcie retortowy-auto :)

Ustawienia, zaawansowane, inne parametry, typ podajnika i wreszcie retortowy-auto :)

Dzięki za pomoc. Na forum esterownika jestem zarejestrowany jako Robson i też dziękuję za odpowiedź.

Nie mam jeszcze doświadczenia w ustawieniach i nie wiem co jest lepsze? . Automat ecoal , czy grupowe ?

Pozdrawiam

Dla jednych jedno, dla drugich drugie. Musisz popróbować co dla ciebie jest dobre. Może zacznij od eCoal i zaznajom się z obsługą i wszystkimi opcjami, na co masz wpływ a na co nie. Poustawiaj sobie wszystkie czujniki, wklej na nowo koronę, i do galopu.

Jak już będzie ci się grzało jak powinno wtedy sobie popróbuj grupowe, już będziesz wiedział co jest co . :)

PS

Podłącz się i podaj namiary :)

Edytowane przez zbigmaz01
Dopisek

Witam .

Mam bardzo wysoką temperaturę podajnika - 65 stopni . Patrząc na wykresy innych to 2 razy więcej. Może czujnik jest za blisko pieca ? W miejscu wejścia do pieca palnik jest jest bardzo gorący.

Czy to jest prawidłowe , czy coś jest nie tak ?

Witam .

Mam bardzo wysoką temperaturę podajnika - 65 stopni . Patrząc na wykresy innych to 2 razy więcej. Może czujnik jest za blisko pieca ? W miejscu wejścia do pieca palnik jest jest bardzo gorący.

Czy to jest prawidłowe , czy coś jest nie tak ?

Prawidłowe jest jak wsadzisz czujnik w miejsce specjalne dla niego. Zauważ że temp. podajnika wzrasta podobnie jak temp. na kotle.

Sprawdź czy jest w odpowiednim dla niego miejscu (z tyłu obudowy ślimaka , na wysokości wentylatora jest mocowanie dla niego).

Prawidłowe jest jak wsadzisz czujnik w miejsce specjalne dla niego. Zauważ że temp. podajnika wzrasta podobnie jak temp. na kotle.

Sprawdź czy jest w odpowiednim dla niego miejscu (z tyłu obudowy ślimaka , na wysokości wentylatora jest mocowanie dla niego).

Jest właśnie w tym miejscu.

https://esterownik.pl/remote/1819