Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Może ja to źle rozumiem. Nie znam się na tym tak jak Ty.

I prawdę mówiąc mało mnie interesuje jakie badania i jakie normy spełniają te kotły.

A tak na marginesie to nie przypominam sobie żebyśmy razem wódkę pili więc kolegami nie jesteśmy i pewnie nigdy nie będziemy.

Twoje tytuły i wiedza na pewne tematy nie upoważniają do traktowania z góry każdego kto się na nich mało zna.

Jestem przekonany że znalazlo by się kilka takich o których ja mógłbym Ciebie czegoś nauczyć.

Myślałem, że jesteśmy kolegami z bloga...

Skoro jednak trzeba pić z Panem wódkę, aby zostać Pańskim kolegą, to z pewnością kolegami nie będziemy.

Bardzo przepraszam Szanownego Pana za to moje uchybienie. To się więcej nie powtórzy.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem, że jesteśmy kolegami z bloga...

Skoro jednak trzeba pić z Panem wódkę, aby zostać Pańskim kolegą, to z pewnością kolegami nie będziemy.

Bardzo przepraszam Szanownego Pana za to moje uchybienie. To się więcej nie powtórzy.

Nawet koledzy z bloga traktują się na równi bez względu na posiadaną przez nich wiedzę.

W Pańskich wypowiedziach zawsze da się wyczuć poczucie wyższości nad wszystkimi.

W takim przypadku kolegą mozna nazwać tego z kim sie chociaż trochę gorzałki wypiło.

Może ja to źle rozumiem. Nie znam się na tym tak jak Ty.

I prawdę mówiąc mało mnie interesuje jakie badania i jakie normy spełniają te kotły. ,,,,

Lestek27 niecałą godzinę wstecz informowałeś Dębowego, że ...

W poście powyżej jest informacja że kotły od 12 do 100 kW posiadają świadectwo badań.

Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Nieprawdziwe informacje dotyczące kotła RBR-ekouniwersal były rozpowszechniane przez producenta kotła jak i jego autoryzowanych sprzedawców od dawna.

Teraz także rozpowszechniają nieprawdziwą informację, że niby "Kotły posiadają Świadectwo potwierdzające zgodności deklarowanej efektywności energetycznej w klasie IV-ej"

Żadnych dokumentów naocznie nie widziałem, ale na podstawie "białego wywiadu" (czyli śledzenia informacji i wypowiedzi z sieci), przypuszczam, że informacja zamieszczona na stronach autoryzowanych sprzedawców kotła RBR-ekouniwersal jest nieprawdziwa.

Domniemywam, że kotły RBR-ekouniwersal z typoszeregu od 12 kW do 100 kW spełniają tylko wymagania klasy IV określonych według normy PL-EN 303-5:2012 w zakresie emisji do atmosfery substancji gazowych i pyłowych.

Lestek27 niecałą godzinę wstecz informowałeś Dębowego, że ...

Nieprawdziwe informacje dotyczące kotła RBR-ekouniwersal były rozpowszechniane przez producenta kotła jak i jego autoryzowanych sprzedawców od dawna.

Teraz także rozpowszechniają nieprawdziwą informację, że niby "Kotły posiadają Świadectwo potwierdzające zgodności deklarowanej efektywności energetycznej w klasie IV-ej"

Żadnych dokumentów naocznie nie widziałem, ale na podstawie "białego wywiadu" (czyli śledzenia informacji i wypowiedzi z sieci), przypuszczam, że informacja zamieszczona na stronach autoryzowanych sprzedawców kotła RBR-ekouniwersal jest nieprawdziwa.

Domniemywam, że kotły RBR-ekouniwersal z typoszeregu od 12 kW do 100 kW spełniają tylko wymagania klasy IV określonych według normy PL-EN 303-5:2012 w zakresie emisji do atmosfery substancji gazowych i pyłowych.

Zauważyłem tylko to co było napisane w poście poprzedzającym pytanie.

Nic wiecej. Tak jak już pisałem nie intersują mnie normy jakie spełniają te kotły. Nie jestem fascynatem ani tych ani innych kotłów ani też spalania w nich paliw stałych. Nie obchodzi mnie kto kogo wprowadza w błąd czy też nie wprowadza. Posiadam kocioł RBR i jestem z niego przynajmniej do tego czasu zadowolony. U mnie dopłat z gminy nie było kiedy wymieniałem starego grata więc się żadnymi badaniami nie interesowałem. Nie rozumiem tylko dlaczego ktoś kto kupił kocioł np. 2 lata temu skarży się że kocioł nie ma badań. Może powinien się wcześniej interesować. A jeśli to był priorytet to po co kupował kocioł nie dostając wcześniej certyfikatu czy czegoś koniecznego do dopłaty.

@dębowy, myślę, że te pytania powinieneś skierować bezpośrednio do producenta lub sprzedawcy a nie bić piany tutaj. Nikt nie ma obowiązku pisać po forach tego typu rzeczy, co nie znaczy, że nie mógłby.

Poza tym

Obecnie mają od 12kW do 100kW i dostają go tylko nabywcy nowych kotłów. Taka wola producenta
już powinieneś wiedzieć gdzie kierować swoje pytania.

@lestek27, jestes na publicznym forum, a na takim forum wszyscy są na "ty", niezależnie od wieku, więc swoją wolę picia wódki z kimkolwiek, załatwiaj prywatnie.

No właśnie ja się interesuję i pytam czy są badania, i czy można je potwierdzić/zobaczyć przed zakupem.

I to rozumiem. Gdyby było mi to potrzebne do dopłaty na wymianę kotła lub z jakiegoś innego powodu też bym pytał.

A jeśli żaden ze spraedawców nie okazałby mi czegoś takiego zrezygnowałbym z zakupu takiego kotła. Sytuacja jest jasna.

Chociaż przyznam ze ja bym zapytał na priv.

@dębowy, myślę, że te pytania powinieneś skierować bezpośrednio do producenta lub sprzedawcy a nie bić piany tutaj. Nikt nie ma obowiązku pisać po forach tego typu rzeczy, co nie znaczy, że nie mógłby.

Poza tym już powinieneś wiedzieć gdzie kierować swoje pytania.

@lestek27, jestes na publicznym forum, a na takim forum wszyscy są na "ty", niezależnie od wieku, więc swoją wolę picia wódki z kimkolwiek, załatwiaj prywatnie.

Pisać do kogoś per Ty a per kolego to jest róznica. Nie zażyczyłem sobie pisania do mnie w formie Pan tykko nie lubię jak ktoś pisze do mnie w taki sposób jak Zawijan. W kontekście da się wyczuć nieco pogardliwy ton. I tylko o to mi chodzi. Szanuję tutaj każdego i nigdy nikogo nie traktuję w taki sposób ze wzgledu na jego zasób wiedzy na określony temat.

Poza tym już powinieneś wiedzieć gdzie kierować swoje pytania.

Nikt nie bije tu piany tylko pytam bo od tego jest to forum i ten dział o kotłe RBR !

Nikt nie bije tu piany tylko pytam bo od tego jest to forum i ten dział o kotłe RBR !

a nie mówiłem nie dowiesz się. O dziwo gdy sprzedawcy juz nie mogą zniechęcić to zawsze pojawiają się inni którzy próbują to robić. Trochę to dziwne ale tak jest. Wielka klika patrzy i działa

Zgadzam się w pełni.

A już w szczególności, jeśli ktoś używa forum do sprzedaży swoich kotłów, to powinien bezwzględnie podawać na tym forum wszystkie niezbędne dane. Nie tylko te, których zażąda potencjalny Nabywca, bo ten, przeważnie początkujący i mało obeznany z problemem, często nie wie nawet o co może pytać.

Tak sobie myślę...

Edytowane przez zawijan

Zgadzam się w pełni.

A już w szczególności, jeśli ktoś używa forum do sprzedaży swoich kotłów, to powinien bezwzględnie podawać na tym forum wszystkie niezbędne dane. Nie tylko te, których zażąda potencjalny Nabywca, bo ten, przeważnie początkujący i mało obeznany z problemem, często nie wie nawet o co może pytać.

Tak sobie myślę...

Też tak uważam, ale jeśli producent wiąże ręce,

to co taki sprzedawca ma zrobić?

Też tak uważam, ale jeśli producent wiąże ręce,

to co taki sprzedawca ma zrobić?

Może zrobić wiele rzeczy.

A już z pewnością - nie powinien kłamać. Szczególnie, jeśli sam pisze, że nie zna się na badaniach i nie wie, które są dobre, a które złe.

No bo jak to - pisze, że są badania i certyfikaty, ale równocześnie pisze, że nie wie, jak takie badania i takie certyfikaty wyglądają. To przecież kabaret jakiś.

P.S.

Przecież samodzielny sprzedawca, z własną działalnością gospodarczą, nie jest pracownikiem producenta. Nie wiąże go umowa o pracę i klauzula bezwzględnej lojalności, za pracodawcą / przeciw klientowi.

Ja nie widziałem tych "certyfikatów", więc choć znam się na tym i mógłbym je ocenić, nie jestem w stanie dać Wam żadnej miarodajnej opinii w tym temacie.

Można i tak to tłumaczyć.Ja jednak nie chce stracić producenta , który produkuje naprawde dobry kocioł.A dla mnie to jest ważniejsze bo w moim rejonie mam ich wystarczająco dużo i cały czas przybywa i to nie za pomocą tego forum ale jest takie cos jak "poczta pantoflowa".

Gdybym miał utrzymać się ze sprzedaży za pomocą forum to juz bym mial manatki pozwijane bo to jest naprawdę ułamek % i dobrze o tym wiesz.

A co do kotła to w tym filozofii nie ma a co lepsze są kotły na rynku z papierami 4-5 klasa a czadu dają jak ze śmieciucha.Kto certyfikaty wystawiał też wiesz.

Można i tak to tłumaczyć.Ja jednak nie chce stracić producenta , który produkuje naprawde dobry kocioł.A dla mnie to jest ważniejsze bo w moim rejonie mam ich wystarczająco dużo i cały czas przybywa i to nie za pomocą tego forum ale jest takie cos jak "poczta pantoflowa".

Gdybym miał utrzymać się ze sprzedaży za pomocą forum to juz bym mial manatki pozwijane bo to jest naprawdę ułamek % i dobrze o tym wiesz.

A co do kotła to w tym filozofii nie ma a co lepsze są kotły na rynku z papierami 4-5 klasa a czadu dają jak ze śmieciucha.Kto certyfikaty wystawiał też wiesz.

Zwracam Ci uwagę, że ja jeszcze nigdzie nie napisałem, że RBR to zły kocioł. Sam go kiedyś promowałem. To u mnie wykonano badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" i to ja podpisywałem świadectwo z tych badań dla kotła RBR 23kW. Po 1 czerwca wystawię tym kotłom swoją opinię, swoją własną, już nie jako pracownik instytutu badawczego, ale jako zwykły obywatel. A może nie wystawię? Jeszcze nie wiem.

Nasze drogi rozeszły się, kiedy to producent RBR-a zaczął marketing swoich kotłów oparty na negatywnej kampanii wobec kotłów OGNIWO EKO. Nie będę rozwijał tego tematu, bo sam go znasz doskonale. Byłeś jednym z ogniw tej kampanii.

Pamiętasz może, jaki był największy zarzut dla kotłów OGNIWO EKO? Ano taki, że czyści się je znacznie ciężej i znacznie dłużej, niż RBR-y.

Teraz ten zarzut stracił swoją wymowę. Nowy kocioł OGNIWO EKO PlusM czyści się bajecznie łatwo. Praktycznie nie trzeba go czyścić przez cały sezon grzewczy. Ciekawe, co wymyślicie teraz w rewanżu.

A pamiętasz, jak producent RBR-ów zaczął podawać na swojej stronie www fałszywe informacje n/t swoich kotłów?

A może powiesz mi, dlaczego, mając takie świetne kotły, z certyfikatami, a jakże - producent nie pokazuje żadnych parametrów tych kotłów?

"Poczta pantoflowa" - mówisz? Masz rację. Ludzie lubią słuchać, że "ich" jest najlepsze. A że się nie znają, to słuchają chętnie takich "pantofli".

A prawda jest taka, że dzisiaj już prawie nie ma złych kotłów z podajnikiem automatycznym. 10 lat pracy mojego instytutu na rzecz poprawy technologii wytwarzania tych kotłów zrobiły swoje. Dziś kotły automatyczne różnią się między sobą właśnie tymi parametrami z certyfikatów, niedostrzegalnymi gołym okiem. Nawet z pomocą pantofla :no:

W tym roku przymierzam się do zakupu kotła. Obecnie RBR ma przewagę nad OEP, mogąc oficjalnie pracowac w układzie zamkniętym bez żadnych niedomówień ze strony producenta (co on potwierdza w DTRce). Ale zakupując ten kocioł, chciałbym otrzymac certyfikat, że spełnia on wymogi przynajmniej klasy 3, klasa 4 to byłby luksus, którego nie oczekują, ale kto wie?? - mieszkam w takim miejscu, że może się przydażyc potrzeba posiadania takiego "glejtu", żeby nadal móc użytkowac kocioł.

Wydaje się że główny konkurent już spełnił moje oczekiwania tzw "formalno-prawne", ale poczekamy na cenę. Póki co RBR, jest na czele peletonu :)

W tym roku przymierzam się do zakupu kotła. Obecnie RBR ma przewagę nad OEP, mogąc oficjalnie pracowac w układzie zamkniętym bez żadnych niedomówień ze strony producenta (co on potwierdza w DTRce). Ale zakupując ten kocioł, chciałbym otrzymac certyfikat, że spełnia on wymogi przynajmniej klasy 3, klasa 4 to byłby luksus, którego nie oczekują, ale kto wie?? - mieszkam w takim miejscu, że może się przydażyc potrzeba posiadania takiego "glejtu", żeby nadal móc użytkowac kocioł.

Wydaje się że główny konkurent już spełnił moje oczekiwania tzw "formalno-prawne", ale poczekamy na cenę. Póki co RBR, jest na czele peletonu :)

Mam potwierdzone przez jednego ze sprzedawców że rbr 17 KW nie był badany i nie posiada certyfikatu niezależnego instytutu. A nie mówiłem:wiggle:

Mam potwierdzone przez jednego ze sprzedawców że rbr 17 KW nie był badany i nie posiada certyfikatu niezależnego instytutu. A nie mówiłem:wiggle:

Napisz prawdę!!!

To info masz ode mnie. Kupiłeś kocioł w czasie kiedy Rbr-Ekouniwersal miał certyfikat z ICHPWzZ na 23 kW badany przez Zawijanów.Napisałem ,że twój model nie ma badań bo obecny typoszereg był badany w listopadzie 2013r.