Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Chyba gdzieś Ci umknęło, że Kościół wycofał Mikołajowi swój Certyfikat na Świętego.

A może masz Certyfikat... z tej samej firmy, co RBR-y?

Drogi Docencie.

Niestety tego certyfikatu nie da sie wycofać.

Święty zawsze bedzie świętym.

Tak samo i ja jestem świętym dla ciebie.

Uważaj, bys znowu nie przecholował, bo ci na gwiazdke nic nie przyniose pod choinke i bedziesz znowu gorzko ronił łzy i po raz kolejny bedziesz musiał sie poskarżyć.

Tym razem Redakcji Muratora :cry::cry::cry::cry:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drogi Docencie.

Niestety tego certyfikatu nie da sie wycofać.

Święty zawsze bedzie świętym.

Tak samo i ja jestem świętym dla ciebie.

Uważaj, bys znowu nie przecholował, bo ci na gwiazdke nic nie przyniose pod choinke i bedziesz znowu gorzko ronił łzy i po raz kolejny bedziesz musiał sie poskarżyć.

Tym razem Redakcji Muratora :cry::cry::cry::cry:

Ale Ty na ES nic nie pokazałeś...Potrafiłeś tylko obrażać ,oczerniać i tak cię poniosło że wyzywałeś Zawijanów na pojedynek kotłowy..Epoki ci się chłopie pomyliły :D . Idealny byłbyś w epoce Rycerstwa. [każdy może sobie to interpretować jak chce,nie dbam o to]

Większość userów traktowała cię tam z przymrożeniem oka. [delikatnie to i tak ująłem]

A teraz narzekacie na Zawijanów ale pomyślcie sobie jak co nie które osoby ponosiła by fantazja na temat swoich produktów.. Teraz pieją poematy o swoim idealny wyrobie. Gdyby nie Zawijany to machali by papierkami ,pokazali czarne na białym..A tak?są pewne rzeczy tajne...

Nowe oblicze rynku grzewczego w Europie

"Przedstawione wymagania dla kotłów stałopalnych spowodują wprowadzenie bardzo ostrych wymogów w zakresie emisji zanieczyszczeń do atmosfery, czyli tlenków węgla, węglowodorów i pyłów zawieszonych. W efekcie większość obecnie stosowanych technologii grzewczych, w szczególności tych, które bazują na paliwie węglowym, zostanie stopniowo wycofywana z rynku."

http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/24/3402/__b_etykietowanie.jpg

http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3402,zmiany-na-rynku-urzadzen-grzewczych-w-unii-europejskiej

Ale Ty na ES nic nie pokazałeś...Potrafiłeś tylko obrażać ,oczerniać i tak cię poniosło że wyzywałeś Zawijanów na pojedynek kotłowy..Epoki ci się chłopie pomyliły :D . Idealny byłbyś w epoce Rycerstwa. [każdy może sobie to interpretować jak chce,nie dbam o to]

Większość userów traktowała cię tam z przymrożeniem oka. [delikatnie to i tak ująłem]

A teraz narzekacie na Zawijanów ale pomyślcie sobie jak co nie które osoby ponosiła by fantazja na temat swoich produktów.. Teraz pieją poematy o swoim idealny wyrobie. Gdyby nie Zawijany to machali by papierkami ,pokazali czarne na białym..A tak?są pewne rzeczy tajne...

Tak, tak... Św.Mikołaju, wuwok ma rację!! :)

Gość Arturo72
Nowe oblicze rynku grzewczego w Europie

"Przedstawione wymagania dla kotłów stałopalnych spowodują wprowadzenie bardzo ostrych wymogów w zakresie emisji zanieczyszczeń do atmosfery, czyli tlenków węgla, węglowodorów i pyłów zawieszonych. W efekcie większość obecnie stosowanych technologii grzewczych, w szczególności tych, które bazują na paliwie węglowym, zostanie stopniowo wycofywana z rynku."

http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/24/3402/__b_etykietowanie.jpg

http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3402,zmiany-na-rynku-urzadzen-grzewczych-w-unii-europejskiej

Raczej glownie w Polsce bo jak sadze,tutaj jest wiekszosc nieswiadomych inwestorow z nowych domow traktujacych bdurnie ekosyf jako swoistego bozka.

Przeciez nawet dzisiaj w Polsce normy dot.budowy nowych domow wykluczaja ekosyf z uwagi na to,ze nie ma na rynku kotlow o odpowiedniej mocy grzewczej dla domow do 200m2,kazdy kociol bedzie do takiego domu juz dzisiaj za duzy a co dopiero za kilka lat.

Nie mowiac juz o kwestii ekonomicznej takiej inwestycji,ktora jest zupelnie nie oplacalna dla inwestora juz dzisiaj

Edytowane przez Arturo72

Allesandro, trochę to jest tzw pitolenie o Szopenie....

przytoczyłeś artykuł widziany oczami handlarza pompami, nie zająknęli się w nim nic o tym, że tych cudek dyrektywa też będzie dotyczyć.

z innej strony mówiono o tzw dyrektywie ErP

http://www.e-instalacje.pl/a/17307,dyrektywa-erp-zmiany-dla-instalatorow

w skrócie:

"Dyrektywa określa minimalne wymagania dotyczące właściwości produktów zużywających energię i mających wpływ na środowisko. Jej zapisy odnoszą się m.in. do kotłów grzewczych (gazowych, olejowych i elektrycznych), pomp ciepła, urządzeń kogeneracyjnych i zasobników c.w.u."

Zmiana sposobu obliczania sprawności urządzeń grzewczych i wycofanie

mniej sprawnych kotłów

Nowe przepisy określają wymagania dotyczące efektywności energetycznej urządzeń do ogrzewania pomieszczeń i ciepłej wody użytkowej, hałasu (w przypadku pomp ciepła – również poziomu hałasu jednostki zewnętrznej) i izolacji cieplnej (dla zasobników). Dotychczasowa metoda oceny efektywności opierała się na ocenie sprawności urządzenia wyliczanego w odniesieniu do wartości opałowej paliwa.Kotły kondensacyjne wykorzystujące ciepło skroplonej pary wodnej ze spalin, przy tej metodzie obliczeń osiągały wartości sprawności powyżej 100%.

Nowa metoda będzie się odnosić do ciepła spalania paliwa, a dodatkowo będzie uwzględniała zużytą energię np. na straty postojowe lub energię elektryczną zużytą przez kocioł. Liczona w ten sposób sprawność kotłów kondensacyjnych nie przekroczy 100%. Minimalne wymogi dyrektywy ErP dotyczące efektywności energetycznej kotłów odpowiadają poziomowi, który spełnią tylko kotły kondensacyjne i oznaczają praktycznie wycofanie ze sprzedaży konwencjonalnych kotłów gazowych i olejowych. Jedynym wyjątkiem będą kotły z otwartą komorą spalania 1-funkcyjne o mocy maksymalnej do 10 kW i 2-funkcyjne o mocy maksymalnej do 30 kW.

Etykieta produktowa - do mocy 70 kW

Kolejna zmiana wynikająca z dyrektywy ErP to konieczność oznakowania źródeł ciepła o mocy do 70 kW i zasobników do 500 l etykietą efektywności energetycznej. Etykieta, analogiczna do oznaczenia znanego z urządzeń gospodarstwa domowego, ma ułatwić konsumentom ocenę poszczególnych urządzeń pod kątem ich efektywności energetycznej.

Aby dane urządzenie można było oznaczyć klasą sezonowej efektywności energetycznej ogrzewania pomieszczeń, musi zostać przebadane w laboratorium badawczym, w celu określenia osiąganej sprawności sezonowej (ɳs). W zależności od tego, jaką sprawność sezonową osiąga urządzenie, przypisywana mu jest określona klasa efektywności energetycznej. Dostępnych jest 9 klas – od A++ do G. W 2019 roku wprowadzona zostanie klasa A+++, a znikną trzy najniższe klasy E, F i G. Jednak dla zestawów zawierających ogrzewacz pomieszczeń, regulator temperatury i urządzenie słoneczne, klasa A+++ pojawi się na etykiecie już we wrześniu 2015 roku.

http://static.e-instalacje.pl/articles/17307_instalacje-zdjecia_1_jpg_etykieta-efektywnosci-energetycznej-1.jpg?2

Edytowane przez Jarecki79

Krótko mówiąc wezmą za tyłki nieprawdziwe obliczanie COP-ów i się skończą magie z chińczykami

Ma być obowiązek badań w odpowiedniej jednostce z uwzględnieniem strat, mocy grzałek itd itp. - tabelka importera chińczyka już nie wystarczy, cieszy mnie postulat sprawności sezonowej, jestem ciekaw jak te obliczenia będą wyglądały w praktyce w odniesieniu do różnych urządzeń grzewczych.

Moim zdaniem skończy się to tym,że aby ładnie wyglądało na naklejce, to się zacznie np. dobieranie większych pompek, aby wyeliminować grzałki... ale to tylko moje gdybanie.

Wyraźnie chcą także podciągnąć kwestie z kotłami gazowymi.

Trzeba tez wspomnieć o innych rzeczach, jestem ciekaw jak to ma np. robić instalator, bo montując grupę np. ekogroszek + PC do CWU lub solar do CWU to on ma wyznaczyć klasę i wystawić etykietę dla takiego zestawu....

Edytowane przez Jarecki79

Oj Wuwok zabawny i sympatyczny z ciebie ludzik.

Ja wiem, ze ty teraz masz SPP i dla ciebie misiek czy zielony to teraz be.

Ale dowodzi to tylko jednego, iz na tak wspaniałym kotle z super palnikiem wychwalanym przez Zawijanow i z tak wspaniałym sterownikiem wyprodukowanym przez ES nie dales rady by poradzic sobie z poprawnym spalaniem wegla w swoim kotle.

Ja bynajmniej tego problemu nie mam.

A jak mnie wiekszosc userow traktowala i traktuje na esterownik to ja dobrze wiem.

Za malo spedzales czasu na esterownik by co kolwiek na ten temat powiedziec lub wypowiadac swoje zdanie czy opinie.

Ale kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam i nie obrazaj sie

@Św. Mikołaj

To, że wuwok nie poradził sobie było winą kotła, palnika, sterownika czy palacza? A to, że teraz pali mu się dobrze jest zasługą kotła, sterownika, palnika czy palacza?

Zdobytego doswiadczenia i umiejetnego słuchania bardziej doswiadczonych kolegow w tym temacie, od momentu zaczecia swojej przygody z automatycznymi kotlami niskotemperaturowymi małej mocy i procesami spalania wegla w nich przebiegajacymi, oraz opanowania sterownikow nowej genercji.

Powoli małymi kroczkami czlowiek sie uczy.

To nie wina tego czy tamtego.

To poprostu zdobyte doswiadczenie uczy poprawnego kontrolowania procesu spalania w zaleznosci od zasypanego wegla, posiadanego kotła, palnika oraz instalacji

Wuwok przeszedl na spp gdyz tego doswiadczenia nie posiadal.

Mniemam iż teraz po zdobytym doswiadczeniu pewnie w minimalnym stopniu poradzil by sobie z miskiem lub zielonym:-) :-)

Zdobytego doswiadczenia i umiejetnego słuchania bardziej doswiadczonych kolegow w tym temacie, od momentu zaczecia swojej przygody z automatycznymi kotlami niskotemperaturowymi małej mocy i procesami spalania wegla w nich przebiegajacymi, oraz opanowania sterownikow nowej genercji.

Powoli małymi kroczkami czlowiek sie uczy.

To nie wina tego czy tamtego.

To poprostu zdobyte doswiadczenie uczy poprawnego kontrolowania procesu spalania w zaleznosci od zasypanego wegla, posiadanego kotła, palnika oraz instalacji

Wuwok przeszedl na spp gdyz tego doswiadczenia nie posiadal.

Mniemam iż teraz po zdobytym doswiadczeniu pewnie w minimalnym stopniu poradzil by sobie z miskiem lub zielonym:-) :-)

Mikołaju ale ja mam dostęp do 2 miśków..... I powiem ci że Spp jest dla mnie rewelacyjny jeśli chodzi o spalanie. Mamy inne instalacje i niestety u mnie skoki temp o 5 stopni były problemem...Kolejna sprawa ,kocioł z Spp nie ma sadzy i generalnie w moim odczuciu to jest to.

Kiedyś już kilkakrotnie pisałem!!! Verb i Zawijan nauczył mnie palić.....[tylko oni!! Dla mnie pomocą nie jest post gdzie user pisze bym dał oczko nadmuchu więcej,mniej]

Ty dużo krzyczysz ale z tego nigdy nic nie wynika...[nazywasz Oep gniotem ale wypłynęło parę zdjęć cuda które nie ma sadzy i co? wymienniki czarne ,okopcone..Mój Oep przy tym to ideał ]

Kilka osób luka na mój ster i widzi że ja nic nie zmieniam w parametrach palenia. Spalam mało,czysto...

Odnośnie Miśka mógłbym coś napisać co może się dziać w domach z małym zapotrzebowaniem w okresie letnim,,,Ale nie mam ochoty na wojnę...Wiem jedno,kocioł jest dobrym produktem w moim odczuciu .Do sterownika mam kilka zastrzeżeń ....

Edytowane przez wuwok

Mikołaju ale ja mam dostęp do 2 miśków..... I powiem ci że Spp jest dla mnie rewelacyjny jeśli chodzi o spalanie. Mamy inne instalacje i niestety u mnie skoki temp o 5 stopni były problemem...Kolejna sprawa ,kocioł z Spp nie ma sadzy i generalnie w moim odczuciu to jest to.

Kiedyś już kilkakrotnie pisałem!!! Verb i Zawijan nauczył mnie palić.....[tylko oni!! Dla mnie pomocą nie jest post gdzie user pisze bym dał oczko nadmuchu więcej,mniej]

Ty dużo krzyczysz ale z tego nigdy nic nie wynika...[nazywasz Oep gniotem ale wypłynęło parę zdjęć cuda które nie ma sadzy i co? wymienniki czarne ,okopcone..Mój Oep przy tym to ideał ]

Kilka osób luka na mój ster i widzi że ja nic nie zmieniam w parametrach palenia. Spalam mało,czysto...

Odnośnie Miśka mógłbym coś napisać co może się dziać w domach z małym zapotrzebowaniem w okresie letnim,,,Ale nie mam ochoty na wojnę...Wiem jedno,kocioł jest dobrym produktem w moim odczuciu .Do sterownika mam kilka zastrzeżeń ....

Wuwok jezeli juz na etapie kotla, jego pojemnosci wodnej, jego palnika zostaly popelnione bledy to niestety zaden cudowny sterownik nie zrobi z niego perpetum mobile.

Jedynie dobry sterownik jest w stanie poprawic te bledy.

Ja juz wielokrotnie pisalem.

Nie ma juz super groszku ktory byl 13 lat temu kiedy to ja zaczynalem swoja przygode z eko.

Trzeba poprostu nauczyc sie spalac to co jest na rynku i mozna dokonac tego kazdym sterownikiem.

Nigdy nie spalisz idealnie z uwagi na stabilnosc instalacji, wachania dobowe remperatur, ocieplenie budynku itp.

Mozna jedynie zminimalizowac skutki uboczne.

I dlaczego nikt z produkujacych kotly o malej pojemnosci wodnej i niskiej temperaturze spalin( nie wymienie nazwy swiadomie-dotyczy to wielu producentow) nie powie jasno uzytkownikowi ze te kotly nie nadaja sie do instalacji z duza pojemnoscia wodna, zle ocieplonych i posiadajacych stare kominy, tylko wciska bajki niczego nie swiadomemu klientowi, tak jak to robili pewni uczeni panowie na forum esterownik promujac swoja kampanie po raz kolejny z rzedu.

Musieli cie bardziej doswiadczeni nauczyc , bo inaczej bys psioczyl na promowane przez coniektorych kotly do konca zycia i do jonca zycia plul bys sobie w brode iz owy kociol kupile.

Ustawialem wiele kotlow jak twoj i na misku i na zielonym, rozne instalacje, rozne ocieplenie.

Nikt nie narzeka, a wrecz sa zadowoleni.

A sterowniko pod soba mam ok 20 z pelnym dostepem.

Milych przemyslen

Mikołaju ja niestety nie ustawiam dużej ilości kotłów...Powód prozaiczny,brak czasu.

Dobrze, nie umiem palić. Jak wytłumaczysz że po zmianie stera nagle NAUMIAŁEM się?? Podkreślam że jak miśka tak i spp nikt nie pomagał mi ustawiać.

Kolejna sprawa,po testuj Spp a potem pisz,mów... Jak można oceniać cokolwiek nie widząc ,testując???

Chcesz być" Miscem"? bądź. Tylko panie głupot nie pisz.

Wuwok jezeli juz na etapie kotla, jego pojemnosci wodnej, jego palnika zostaly popelnione bledy to niestety zaden cudowny sterownik nie zrobi z niego perpetum mobile. ,,,,

,,,, I dlaczego nikt z produkujacych kotly o malej pojemnosci wodnej i niskiej temperaturze spalin( nie wymienie nazwy swiadomie-dotyczy to wielu producentow) nie powie jasno uzytkownikowi ze te kotly nie nadaja sie do instalacji z duza pojemnoscia wodna, zle ocieplonych i posiadajacych stare kominy, tylko wciska bajki niczego nie swiadomemu klientowi, tak jak to robili pewni uczeni panowie na forum esterownik promujac swoja kampanie po raz kolejny z rzedu. ,,,,

Milych przemyslen

Właśnie czytam to co napisałeś i nie potrafię tego zrozumieć.

Widocznie obrałem zły kierunek przemyśleń.

ps.

By było w temacie, to spytam jaką pojemność wodną ma typoszereg kotłów RBR-ekouniwersal ?.

Szukam po necie i nigdzie nie potrafię znaleźć informacji.

ps2.

Tylko proszę nie podawać, że typoszereg kotłów RBR-ekouniwersal ma pojemność wodną odpowiednią.

Edytowane przez Andrzej_M_

ps.

By było w temacie, to spytam jaką pojemność wodną ma typoszereg kotłów RBR-ekouniwersal ?.

Szukam po necie i nigdzie nie potrafię znaleźć informacji.

A co chcesz kupić RBRa ? to Ci podam :)

Jak nie to możesz to uznać za kolejną tajemnicę, będziesz miał się nad czym rozwodzić po forach.

Andrzeju zobacz na moją stronę, są tam kotły pięciu producentów, przestudiuj sobie świadectwa, niektóre tam są, może mi podpowiesz które są dobre a które do luftu ?

Jak już pisałem nie znam się na tym jak 120% sprzedawców kotłów w tym kraju.

Powiesz że to niemożliwe ?

Ja Ci powiem że tak, 100% obecnych niema o tym pojęcia a te 20% to przyszli sprzedawcy którzy też nie będą się na tym znać.

Żaden nie doktoryzował się w tym, są ludzie którzy powinni się na tym znać, oni mają odpowiednie wykształcenie i biorą za to pieniądze.

Jeśli Ty się na tym znasz to powinieneś znaleźć pracę w jakimś instytucie albo zacząć sprzedawać kotły, byłbyś najbardziej "rozgarniętym" sprzedawcą w tym kraju, ciekawe jak zaowocowałaby tak wiedza w samej sprzedaży.

Jak napisałem są tam kotły 5 producentów, co mnie dziwi ? to że tylko akurat ten kocioł tak Ci w gardle kością stoi i nie tylko Tobie ?

Mikołaju ja niestety nie ustawiam dużej ilości kotłów...Powód prozaiczny,brak czasu.

Dobrze, nie umiem palić. Jak wytłumaczysz że po zmianie stera nagle NAUMIAŁEM się?? Podkreślam że jak miśka tak i spp nikt nie pomagał mi ustawiać.

Kolejna sprawa,po testuj Spp a potem pisz,mów... Jak można oceniać cokolwiek nie widząc ,testując???

Chcesz być" Miscem"? bądź. Tylko panie głupot nie pisz.

Wuwok czy ja gdziekolwiek w mojej wypowiedzi ocenialem SPP.

Prosze nie wkladac mi w usta nie moje slowa.

Zdrowia