Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja wkleje zdjęcia z uszczelniania korony.

Na pierwszych dwóch pozostały silikon stary. Nie wiem, jakie właściwości ma silikon, czy się kurczy, ale tak wizualnie to mi się go mało wydawało.

Po oczyszczeniu wiertarą nałożyłem świeży. Teraz poczekam 24h aż wyschnie. Poprzednie uszczelnianie, o którym pisałem nie było w ogóle zrobione. Ale zgodnie sugestią walnąłem dziś parę razy mocniej i korona puściła.

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia#5806665034762182018

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia#5806665047304708930

https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia#5806665056670432322

Ja na miejscu producenta nie kleił bym ich w ogóle.

Klejenie dyszy nie jest czynnością trudną do wykonania a przynajmniej będziemy mieli pewność ,że jest wszystko ok.

Tak właściwie tak powinno się to odbywać. A nie, że później jest problem z wybiciem korony. Piecyk rozpaliłem. Zobaczymy co będzie popołudniu. Czy będą spieki, czy nie.

Tak właściwie tak powinno się to odbywać. A nie, że później jest problem z wybiciem korony. Piecyk rozpaliłem. Zobaczymy co będzie popołudniu. Czy będą spieki, czy nie.

Może być tylko lepiej :)

Musisz wziąć poprawkę na wentylator, jak wcześniej puszczał powietrze bokiem to teraz wszystko wchodzi w palnik. Może być za duży nadmuch, jak podnosiłeś do góry korektę, to teraz wyzeruj i zacznij od początku obserwacje :)

Ogranicz ciąg w kominie i doszczelnij drzwi do kotłowni.Im zimniej tym większy ciąg i uchyl wycior pod kominem,podłóż go na wys 4cm.

Cześć.

Faktycznie mam okno otwarte w kotłowni . To z przyzwyczajenia po śmieciuchu. Nie mam jak ograniczyć ciągu ( nie mam tego ogranicznika ciągu) . Nie rozumiem o co chodzi z tym wyciorem pod kominem?

Jedna uwaga. Po przejściu na spalanie grupowe piec bardzo wychłodził instalację , ale trzyma temperaturę wewnętrzną. Poprzednio podbijał temperaturę na piecu tak samo jak przy sterowaniu bez pogodówki , a teraz na spalaniu grupowym znacznie schodzi poniżej zadanej.

Sms-em przesłałem Ci dostęp do sterownika .

Pozdrawiam

https://esterownik.pl/remote/1819

"Jak zwykłe pokrętła to odkręć, sterownik będzie trzymał temp. w pomieszczeniu wzorcowym. Nie zapomnij ustawić pompę CO w parametrach na WYŁĄCZONA." -

1) dlaczego pompe CO na wyłaczona ??

2) Czy ma znaczenie jaka temperature ustawie na piecu po podlaczeniu czujnika wewnetrznego ?? Jesli tak to jaka ustawic ??

3) Czy jak podłacze zasobnik CWU to pompe CWu w ustawieniach tez wyłaczyć ??

4) Czy podłaczenie czujnika wewnetrznego do modułu sterowniczego , musi być przez taki "bolec" jak do reszty czujników , czy moze byc jakos inaczej , poniewaz nie posiadam takiego " bolca" .

5) Czy temeratura powrotu jest za coś odpowiedzialna ponieważ nie mam jej jeszcze podpiętej ? Czy wystarczy przykleic na srebrnej taśmie klejacej do kolanka przy wejsciu do pieca ??

Sorry jak kogos rozsmieszylem tymi pytaniami ale jestem poczatkujacy i to laik do tego .

Z góry dzieki za odpowiedz.

"Jak zwykłe pokrętła to odkręć, sterownik będzie trzymał temp. w pomieszczeniu wzorcowym. Nie zapomnij ustawić pompę CO w parametrach na WYŁĄCZONA." -

2) Czy ma znaczenie jaka temperature ustawie na piecu po podlaczeniu czujnika wewnetrznego ?? Jesli tak to jaka ustawic ??

4) Czy podłaczenie czujnika wewnetrznego do modułu sterowniczego , musi być przez taki "bolec" jak do reszty czujników , czy moze byc jakos inaczej , poniewaz nie posiadam takiego " bolca" .

5) Czy temeratura powrotu jest za coś odpowiedzialna ponieważ nie mam jej jeszcze podpiętej ? Czy wystarczy przykleic na srebrnej taśmie klejacej do kolanka przy wejsciu do pieca ??

Sorry jak kogos rozsmieszylem tymi pytaniami ale jestem poczatkujacy i to laik do tego .

Jeśli nie dasz pompy CO w pozycji WYŁĄCZONA przy korzystaniu z czujnika wewnętrznego po prostu pompa nie wyłączy się po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu, nie martw się pompka i tak będzie pracoała dopóki czujnik nie da sygnału że temp. została osiągnięta.

Jeśli ci wystarczy to możesz pracować nawet na 42 czy 45 stopni.

W ustawieniach CWU możesz ustawić pompkę na Normalny czyli grzeje CO i CWU, następnie Priorytet wtedy gdy temp. na CWU ci spadnie wyłącza się CO i żeby szybko dogrzać wodę pracuje tylko pompka CWU.

Możesz też wybrać tylko Lato jest to tryb do podgrzewania tylko CWU latem czyli grzejesz wodę a CO odpoczywa.

Są jeszcze dwie możliwości Trybu AUTO-Lato prze przechodzenie do tego trybu wg. programatora godzinowego lub wg. wskazań czujnika zewnętrznego

Czujniki zewnętrzny i wewnętrzny podpinasz zwykłym przewodem dwużyłowym do płytki sterownika ( są oznaczone na płycie miejsca) nie żadnymi bolcami

Temperatura powrotu nie jest brana pod uwagę do procesu spalania, to zabezpieczenie przed cofnięciem żaru.

Jest rureczka na ten czujnik na rurze ( odlewie ) podajnika.

Bo włączy się dopiero jak spadnie temp wew + histereza.Za temp na piecu odpowiadasz Ty lub czujnik pogodowy,kwestia wyboru kto ma tę temp CO zadawać.Jak pompę CWU wyłączysz to jak zagrzejesz wodę w bojlerze?Jak jeszcze jej nie chcesz grzać to na ten czas obniż na max zadaną CWU i obniżoną o 20deg lub czujnik przyczep do rury zasilania wody wychodzącej z kotła aby miał odczyt osiągniętej CWU.Lub zwyczajnie odłącz czujnik od sterownika.Do czujników powinny być dołączone dławiki (po Twojemu bolce). Czujnik powrotu ma mierzyć sumę powrotów wracających do kotła,w razie niskiego powrotu możesz użyć funkcje CWU + mieszająca , ten czujnik właśnie daje sygnał sterownikowi,że powrót jest za niski i uruchamia pompę mieszającą.

rureczka jest na czujnik podajnika z tego co sie doczytałem . A na czujnik powrotu nie ma chyba przygotowanego miejsca , czy się myle ??

Czujnik powrotu do rury którą wraca woda z instalacji do kotła, możesz opaskami samozaciskowymi go zamocować i opatulić np. pianką ociepleniową taką jaką zakłada się na rury.