Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wrażenia z pierwszego czyszczenia:

Najpierw usunąłem nadmiar popiołu z korony palnika i oczyściłem dokładnie popielnik. Następnie dokładnie wyczyściłem wszystkie powierzchnie i zakamarki wymiennika łącznie z ceramiką. Nazbierało się niecałe pół litra szarego pyłku. Najwięcej pyłku było przy zawirowywaczu spalin w miejscu ich nawrotu nad kierownicą. Sporo tego pyłku było też w tylnej części szuflady na popiół(tego nie liczę do objętości). Świadczy to o tym, że nawrót spalin powoduje w tych miejscach ich samooczyszczania.

Ignac jeśli mogę podpowiedzieć to zaczynaj od góry i jedź w dół coraz niżej

Szamotu nie ruszaj, samo spadnie, mój od października nie ruszany.

No, tak by było chyba lepiej.

Ja jednak czasem tą ceramikę przlecę. To tak trochę bardziej z nudów niż z potrzeba. Czasem aż tak dziwnie jakoś że się nic przy kociołku nie robi.

Nie wiem co sądzić po tych wypowiedziach kolegów.

Ja bym reklamował tę ceramikę u producenta kotła.

Uważam , że na podstawie wielu postów użytkowników kotła RBR-Ekouniwersal z okładzinami ceramicznymi w komorze spalania, tam na tych okładzinach ceramicznych nie powinno się gromadzić ani grama pyłu.

Edytowane przez Andrzej_M_

Teraz to dołożyłeś do pieca. A niby dlaczego nie może?

U mnie w kotle, na przykład na ściankach o właściwościach izolacyjnych nie zbiera się "warstwa" pyłu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=318757&d=1432759855&thumb=1&stc=1

ps.

Nie pamiętam w tej chwili, nazwy handlowej okładziny izolacyjnej, którą zastosowałem w komorze spalania mego kotła (odpad z piecy do wytopu aluminium)

PICT3135.jpg

Edytowane przez Andrzej_M_

Gość Arturo72
Endriu :) może załóż sobie wątek o swoim Lazarze i dziel się wiedzą, co ?

Będę wiernym czytelnikiem i kibicem ale pisał nie będę :)

Też będę kibicem bo to dla mnie to jeden z dwóch najlepszych kotłów na rynku :)

Nic , tak sobie w fona klepie bo nie mam co robić tak jak Ty.

Pokaż lepiej jak wygląda u Ciebie górna część wymiennika.

Zawsze tę dolną część zdjęcia zamazywałem, ale teraz dla Ciebie zrobię wyjątek.

Poglądowy opis tego co znajduje się w pośrodku jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181882-z-zawijanem-o-sterowaniu-kot%C5%82em-nieco-inaczej&p=5107836&viewfull=1#post5107836

Ja nie polecam nikomu takigo typu kotła jaki posiadam, chociaż jest bardzo trwały.

PICT3140_r.jpg

Poniżej nieco nowsze zdjęcie.

PICT3253.jpg

Zawsze tę dolną część zdjęcia zamazywałem, ale teraz dla Ciebie zrobię wyjątek.

Poglądowy opis tego co znajduje się w pośrodku jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181882-z-zawijanem-o-sterowaniu-kot%C5%82em-nieco-inaczej&p=5107836&viewfull=1#post5107836

Ja nie polecam nikomu takigo typu kotła jaki posiadam, chociaż jest bardzo trwały.

[ATTACH=CONFIG]318768[/ATTACH]

Poniżej nieco nowsze zdjęcie.

[ATTACH=CONFIG]318769[/ATTACH]

Masz foto nieczyszczonego kotła od 3 tygodni. To co wkleiłeś to dopiero co spod szczotki wyszło.

Masz foto nieczyszczonego kotła od 3 tygodni. To co wkleiłeś to dopiero co spod szczotki wyszło.

Nie.

Z tyłu poskrobałem wymiennik by pokazać, że warstwa przylegającej błony (nie wiem jak to się fachowo nazywa) jest cienka.

Trochę przesadzę, ale i po trzech miesiącach wymiennik kotła będzie w takim samym stanie.

Jest jeden warunek, to sukcesywne odkurzanie wnętrza tego metalowego pudełka (upierdliwe zajęcie).

Nie wiem dlaczego i jakie zjawiska tam zachodzą, ale ta 6 mm blacha wychwytuje i osadza na swej wewnętrznej powierzchni pyły (być może to tylko gwałtowna zmiana prędkości)

Wrażenia z pierwszego czyszczenia:

Najpierw usunąłem nadmiar popiołu z korony palnika i oczyściłem dokładnie popielnik. Następnie dokładnie wyczyściłem wszystkie powierzchnie i zakamarki wymiennika łącznie z ceramiką. Nazbierało się niecałe pół litra szarego pyłku. Najwięcej pyłku było przy zawirowywaczu spalin w miejscu ich nawrotu nad kierownicą. Sporo tego pyłku było też w tylnej części szuflady na popiół(tego nie liczę do objętości). Świadczy to o tym, że nawrót spalin powoduje w tych miejscach ich samooczyszczania.

Dużo spaliłeś węgla zanim czyściłeś kocioł?Tak około ile kg?