Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Kto bogatemu zabroni wybierać Maybacha zamiast Mercedesa ;)

Daikiny są drogimi pompami a sadze,że przy okazji jako "zielonego" i nie kumającego od ekosyfu naciągnęli Cię na kasę.

Przedstaw szczegółową ofertę w dziale pompy ciepła to wypunktują Cię chlopaki rowno za brak nie wiedzy i jako leszcza za łykanie jak pelikan.

Teraz mamy jasność. Tanie pompy ciepła są, ale nie dla wszystkich. Są tylko dla tych, którzy nie są "leszczami", nie "łykają jak pelikany" i nie dają się naciągać, nie są "zielonymi od ekosyfu" i "kumają". Acha, aby kupić pompę tanią ciepła, trzeba jeszcze mieć "wiedzę" (albo "nie wiedzę"). Dołóżmy jeszcze tak obrazowo przedstawioną w Twoim poście "życzliwość" użytkowników systemów ogrzewania opartych o pompy ciepła dla osób, które również chciałyby dostąpić zaszczytu bezobsługowego grzania... No, przestała mnie dziwić "popularność" tego systemu ogrzewania.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
24 tyś. A tu jeszcze niedawno głosili że za 15tyś. można zakupić dobrą. Arthuro to chyba nawet za darmo dostał. A może w leasingu to było.

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-daikin-7-5kw-zasobnik-cwu-i5370439812.html

i

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7-kw-cop-4-46-i5393488053.html

Czujesz ?

Teraz mamy jasność. Tanie pompy ciepła są, ale nie dla wszystkich. Są tylko dla tych, którzy nie są "leszczami", nie "łykają jak pelikany" i nie dają się naciągać, nie są "zielonymi od ekosyfu" i "kumają". Acha, aby kupić pompę tanią ciepła, trzeba jeszcze mieć "wiedzę" (albo "nie wiedzę"). Dołóżmy jeszcze tak obrazowo przedstawioną w Twoim poście "życzliwość" użytkowników systemów ogrzewania opartych o pompy ciepła dla osób, które również chciałyby dostąpić zaszczytu bezobsługowego grzania... No, przestała mnie dziwić "popularność" tego systemu ogrzewania.

I jak wyżej,kto bogatemu zabroni pozostaje aktualne...

TY mi tu nie dawaj linków do alledrogo (potrafię korzystać). Ty masz pompkę 9kW i kominek do "rekreacyjnego" smrodzenia sąsiadom. Czuję ten smród.

Edytowane przez fenix2

Gość Arturo72
Podawałem ceny Daikin Altherma,i tak:

No i się zgadza,stać Cię na tak drogą pompę i to w dodatku zintegrowaną z zasobnikiem cwu to ok.

Pisałem,że Daikiny są drogimi pompami ale kto bogatemu zabroni ;)

Ale w Twoim domu najtaniej wyjdzie i tak grzanie prądem.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
No i się zgadza,stać Cię na tak drogą pompę i to w dodatku zintegrowaną z zasobnikiem cwu to ok.

Pisałem,że Daikiny są drogimi pompami ale kto bogatemu zabroni ;)

Ale w Twoim domu najtaniej wyjdzie i tak grzanie prądem.

Arturo,rozbieżności,rzędu 2-3k-nie zmienia faktu,że jesteśmy "bliżej" 30k ,a niżeli temu co podajesz,czyli 15k.Chyba,że coś się zmieniło w matematyce?

I do Twojego Panasonica w komplecie :)

Rzuciłem okiem po sieci

Panasonic

Na oficjalnej stronie niechętnie mówią o gwarancji, więcej dowiedziałem się na stronie przedstawiciela dla konkretnego modelu (aquarea)

Okres gwarancji - "2 lata urządzenie, 5 lat sprężarka z możliwością przedłużenia gwarancji na całe urządzenie do 5 lat"

Warunki gwarancji - "Gwarancja jest ważna w przypadku prowadzenia przeglądów technicznych co 6 miesięcy"

Jasnym i oczywistym jest to, że jeżeli coś kupi się wyjatkowo tanio, to producent odbija to sobie w trakcie użytkowania.

Drukarki HP za 50 czy 100 zł daje w kośc przy zakupie tonerów czy tuszy.

Gość TwojPan

Artur,nie po to "ograniczam" miejsce na kotłownię,aby rozbudować zestaw z PC,który potrzebuje rozmiarów kotłowni z kotłem na eko :)

Jasnym i oczywistym jest to, że jeżeli coś kupi się wyjatkowo tanio, to producent odbija to sobie w trakcie użytkowania.

Drukarki HP za 50 czy 100 zł daje w kośc przy zakupie tonerów czy tuszy.

Producent w tym przypadku niczego sobie nie odbija, bo te pieniążki trafiają do serwisanta, a nie producenta;) Serwisantem najczęściej jest instalator, który z firmą Panasonic ma tyle wspólnego, że zamontował ich pompę. Przegląd kosztuje od 100 do 300zł, w zależności od wykonanych czynności.

Gość Arturo72
Artur,nie po to "ograniczam" miejsce na kotłownię,aby rozbudować zestaw z PC,który potrzebuje rozmiarów kotłowni z kotłem na eko :)

No to kociołek elektryczny wielkości junkersa powiesić na ścianę i bojlerek 140l obok i działaj, najtaniej bo taki zestaw to 3,5tys.zł i to najlepsza opcja do Twojego domu. Z pompa podobnie, jednostka wewnętrzna wielkosci junkersa na ścianę, pod zasobnik cwu, zajęte ok.0,8m2 lub nawet 0,6m2 zależy od zasobnika.

Wnęka w suszarni 1m*1m wystarczy Ci całkowicie, kotłowni nie potrzebujesz ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
I wyszło szydło z worka jakie to pompki tanie.

Jak za drogo to:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5065627415.html

Cena 2,4tys.zł i bez przeglądów i także bez konieczności posiadania kotłowni i komina czyli jakieś min.20tys.zl taniej niż z ekosyfem w nowym domu ;)

Czemu nie ?

A co do warunków gwarancji i kosztów to konkrety uzyskacie od użytkowników w innym dziale a nie od wujka google ;)

Edytowane przez Arturo72

A co do warunków gwarancji i kosztów to konkrety uzyskacie od użytkowników w innym dziale a nie od wujka google ;)

Znowu jakaś wiedza tajemna, "kup Pan pompę, to pokażemy warunki gwarancji..."

Toż to prawie jak te sławetne papiery rbr-a ;) (coby nie było, że nie na temat piszę ;) )

Edytowane przez QIM

Zakupioną PC zamontuje mi jej dystrybutor, a nie koleś z forum. ;), a właśnie u jednego z dystrybutorów Panasonica znalazłem taką informację. Pytanie co zawiera sama umowa. Byc może informacja którą znalazłem to jedynie czubek góry lodowej, a moze nie???? Któż to wie - ten co kupi pompę i dostanie umowę :)

"kup Pan pompę, to pokażemy warunki gwarancji..."

Toż to prawie jak te sławetne papiery rbr-a ;) (coby nie było, że nie na temat piszę ;) )

Ano :)

Edytowane przez rübezahl

Gość Arturo72
Zakupioną PC zamontuje mi jej dystrybutor, a nie koleś z forum. ;), a właśnie u jednego z dystrybutorów Panasonica znalazłem taką informację. Pytanie co zawiera sama umowa. Byc może informacja którą znalazłem to jedynie czubek góry lodowej, a moze nie???? Któż to wie - ten co kupi pompę i dostanie umowę :)

Ano :)

Jest to ten sam czubek góry lodowej,który zatopił Tytanica ;)

Jak map Ci pisał,Panasonic wymaga jedynie montażu przez osobę akredytowaną przez niego,reszta jest w gestii instalatora a nie Panasonic-a :)