Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Posiadam wyceny pomp ciepła.Z montażem,za PC PW ,nie ma szans "wyrobić" się poniżej 30k pln.To jest realna cena.Pompa bodajże 7,4kW Daikin Altherma ,grzałka,montaż ,rozruch- ok 28k,a z możliwością chłodzenia ponad 29k pln.

Amen.

Ta wycena to chyba z zasobnikiem cwu, sama pompa to 23,5 k do 24 k

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie, ze nie zobaczymy, podział strat obliczony przez ciepłowłasciwe diametralnie rózni sie od dokładnych obliczen ozc. Wyniki juz mniej sie róznią, najmniejsze co nie znaczy małe są błedy projektowego obciązenia cieplnego, duzo wieksze (nawet do 100%) są błedy zapotrzebowania na ciepło, podział strat to jeszcze wieksze błedy. Zawsze jednak to lepsze niz nic, jezeli dla kogos te wyniki są wyrocznią to nie ma problemu. Zauwazyłem jeszcze inną prawidłowość ciepławłasciwego, im starszy i gorzej ocieplony budynek tym błedy są wieksze w stosunku do budynków nowych i dobrze ocieplonych.

Ważne, że zobaczymy jakie dane są podstawione to z nich można co nieco wywnioskować.

Co do dokładnych danych to masz rację, że ten kalkulator porządnego OZC nie zastąpi.

Hmmm ...

Na szybko sobie policzyłem ...

Policzyłem tak jak zakłada Arturo że pytającego dom zużywa około 20 000 KW na rok.

1Kw z kotła gazowego najjnowszej generacji kondensacyjnego (jak pracuje w odpowiednich warunkach do jego pracy) to około 0,23zł

Ale pytający ma kocioł 15 letni , nie kondensacyjny i sądzę że o marnej sprawności , więc zakładam że jest o 20-40% mniej oszczędny o obecnych kotłów na gaz.

Powiedzmy więc że 1Kw kosztuje go 0,26zł.

Czyli wychodzi mi że za ogrzewanie za rok płaci 5200zł i chyba tyle też podał pytający ...

Z ekogroszku wyszło mi 0,18 gr i to przy delikatnie mówiąc dość pesymistycznie przyjętej sprawności i kaloryczności ...

Czyli grzejąc ekogroszkiem wyszło by mu 3600zł

Czyli zysk roczny 1600zł ...

Dla mnie to sporo kasy ...

Choć dla mnie to trochę abstrakcja bo u mnie sezon zimowy (09.2014-05.2015) kosztował mnie zużycie około 2,16 tony opału czyli około 1300zł , łącznie z CWU.

Osobiście też bym ocieplił dom bo czym mniejszy zapotrzebowanie na ciepło , tym mniejsze rachunki ...

Ale z doświadczenia moich znajomych gaz w domach nieocieplonych to tragedia finansowa.

Cię sezon kosztuje ponad 5000zł i jeszcze palisz w kominku , więc faktycznie Twój dom to masakra energetyczna.

Obniżyć kosztyy ogrzewania możesz albo przez ocieplenie (ale tego nie chcesz) albo niestety poprzez wymianę na kocioł na ekogroszek , bo jednak jak by nie pisać 1KW z ekogroszku jest niższy niż z gazu a przy takim dużym zapotrzebowanie na ciepło różnica robi się naprawde spora ...

Edytowane przez kaszpir007

Gość TwojPan
Zauwazyłem jeszcze inną prawidłowość ciepławłasciwego, im starszy i gorzej ocieplony budynek tym błedy są wieksze w stosunku do budynków nowych i dobrze ocieplonych.

Korzystanie z tego portalu,to jak wróżenie z fusów.Przy tego typu obliczeniach,takie rozbieżności ,są niedopuszczalne.

No nie wiedziałem , że wywołań taką dyskusję :rolleyes:

jutro postaram się obliczyć i wkleić coś z cieplowlasciwe .

Dyskusja była nieunikniona bo pojawiło sie hasło kocioł. Problem jest inny a dotyczy starych budynków, tutaj naprawdę ciezko doradzic bo jest szereg ograniczeń natury :

1) finansowej

2) techniczej

3) swiadomosci i wiedzy z zakresu energooszczednosci

Wiekszosc radzi ocieplac za kasę przeznaczoną na zakup kotła, izolacji nigdy dosyc, ale za 10000 zł to wiele nie zrobimy.

Bez dokładnych obliczen skutków działan termomodernizacyjnych, kosztów i zysków, tak na oko naprawdę nie mozna stwierdzić co bedzie najlepiej opłacalne.

Gość Arturo72
Posiadam wyceny pomp ciepła.Z montażem,za PC PW ,nie ma szans "wyrobić" się poniżej 30k pln.To jest realna cena.Pompa bodajże 7,4kW Daikin Altherma ,grzałka,montaż ,rozruch- ok 28k,a z możliwością chłodzenia ponad 29k pln.

Amen.

Kto bogatemu zabroni wybierać Maybacha zamiast Mercedesa ;)

Daikiny są drogimi pompami a sadze,że przy okazji jako "zielonego" i nie kumającego od ekosyfu naciągnęli Cię na kasę.

Przedstaw szczegółową ofertę w dziale pompy ciepła to wypunktują Cię chlopaki rowno za brak nie wiedzy i jako leszcza za łykanie jak pelikan.

Edytowane przez Arturo72

Ważne, że zobaczymy jakie dane są podstawione to z nich można co nieco wywnioskować.

Co do dokładnych danych to masz rację, że ten kalkulator porządnego OZC nie zastąpi.

Słowo klucz "co nieco".

Osobiscie bym nie skreslał ciepławłasciwego bo czesc błedów wynika z niedokładnosci/niewiedzy korzystających z tego kalkulatora. Dokladnosc zresztą jest wskazana przy kazdych obliczeniach, a szczegolnie w takich gdzie jest duzo róznych parametrów i kazdy z nich ma znaczenie, jeden mniejsze drugi wieksze, ale ma.

Gość Arturo72
Hmmm ...

Na szybko sobie policzyłem ...

Policzyłem tak jak zakłada Arturo że pytającego dom zużywa około 20 000 KW na rok.

1Kw z kotła gazowego najjnowszej generacji kondensacyjnego (jak pracuje w odpowiednich warunkach do jego pracy) to około 0,23zł

Ale pytający ma kocioł 15 letni , nie kondensacyjny i sądzę że o marnej sprawności , więc zakładam że jest o 20-40% mniej oszczędny o obecnych kotłów na gaz.

Powiedzmy więc że 1Kw kosztuje go 0,26zł.

Czyli wychodzi mi że za ogrzewanie za rok płaci 5200zł i chyba tyle też podał pytający ...

Z ekogroszku wyszło mi 0,18 gr i to przy delikatnie mówiąc dość pesymistycznie przyjętej sprawności i kaloryczności ...

Czyli grzejąc ekogroszkiem wyszło by mu 3600zł

Czyli zysk roczny 1600zł ...

Dla mnie to sporo kasy ...

Kaszpir,przecież o tym piszę cały czas :)

Wróć się do moich wypowiedzi ;)

Przy inwestycji ok.10000zł w kocioł na ekosyf mamy zysk roczny 1600zł ale za to mamy zamiast czystego domu syf i pierdzielenie się z ekosyfem czy mokry czy wilgotny,czy mocny czy zły itp i zabawę w palacza.

Ale jakby te 10000zł zamiast na ten syf co powyżej,przeznaczyć na ograniczenie strat energii cieplnej domu czyli na dodatkową izolację to uzyskamy tez 1600zł mniej ale bez tego syfu co wymieniłem.

Jaką drogą wg Ciebie powinien pójść inwestor,mądry inwestor a nie ogłupiony przez sprzedawców kotłów na ekosyf ?

Może co po niektórzy licząc już dudki nie zauwazyli,że inwestor ma juz ogrzewanie na gaz ziemny ???

Kto Twoim zdaniem byłby w stanie wyrzucić klimę w aucie na poczet otwierania szyb i to na korbki żeby zaoszczędzić ok.2l/100km paliwa ?

Wg mnie tylko desperat ;)

Edytowane przez Arturo72

Ciebie to najbardziej z tego wszystkiego to bolą Ci sprzedawcy, hehe.

Jakim doradcą i sprzedawcą pompek byłeś i jak szybko poszedłeś z torbami to Ci starsi stażem na forum dobrze wiedzą.

Gdybyś był taki mundry za jakiego chcesz żeby Cię uważano to powinieneś teraz leżeć na plaży w jakimś cieplutkim kraju a młode, cycate dupe..ki powinny Ci drinki do leżaka donosić.

A jak jest ? też widać.

Trzeba siedzieć od rana do rana na muratorze i baźgrać głupoty żeby licznik postów rósł :)

Dali Ci choć podwyżkę ?

Gość Arturo72
Ciebie to najbardziej z tego wszystkiego to bolą Ci sprzedawcy, hehe.

Karoka,zgadłeś i rozszyfrowałeś mnie całkowicie :)

Będziecie zachowywali się przyzwoicie,nie będę pisał.

Pisałem wcześniej,szczytem chamstwa jest proponowanie komuś kto już grzeje gazem ziemnym swoich produktów nie polepszających w żaden sposób sytuacji inwestora.

Rozumiem,macie z tego kasę ale pozwólcie inwestorowi dokonać wyboru wśród lepszych dla niego alternatyw pozostawiając dom czystym.

A jako,że sam jestem inwestorem,ciemnym i zielonym od początku i budującym dom od zera wiem jak to jest.

Jak poszedłem z torbami to ostatni mój post w dzienniku budowy o tym świadczy ;)

Niezłe ujęcie ? Wiem,wiem,dom na kredyt ;)

Podwyzka ? Kurna,300% ;)

Edytowane przez Arturo72

Karoka,zgadłeś i rozszyfrowałeś mnie całkowicie :)

Będziecie zachowywali się przyzwoicie,nie będę pisał.

Pisałem wcześniej,szczytem chamstwa jest proponowanie komuś kto już grzeje gazem ziemnym swoich produktów nie polepszających w żaden sposób sytuacji inwestora.

Rozumiem,macie z tego kasę ale pozwólcie inwestorowi dokonać wyboru wśród lepszych dla niego alternatyw pozostawiając dom czystym.

Ale mnie znowu ubawiłeś tym "przyzwoicie" od kogo jak od kogo ale Ty i przyzwoitość ? chyba raczysz żartować.

ty chyba nie rozumiesz słowa "przyzwoitość" bo gdybyś go rozumiał pewnie byś się nie błaźnił jeszcze bardziej.

Szczytem chamstwa jest trollowanie przez Ciebie wszystkich wątków na tym forum.

Tak daj wybrać, bo co jest dobre dla Kowalskiego nie musi być też najlepsze dla Bobka_Budowniczego :)

Takie już bardzo stare powiedzenie jednego z naszych kolegów.

Słowo klucz "co nieco".

Osobiscie bym nie skreslał ciepławłasciwego bo czesc błedów wynika z niedokładnosci/niewiedzy korzystających z tego kalkulatora. Dokladnosc zresztą jest wskazana przy kazdych obliczeniach, a szczegolnie w takich gdzie jest duzo róznych parametrów i kazdy z nich ma znaczenie, jeden mniejsze drugi wieksze, ale ma.

Chodzi tu o przegląd sytuacji, żeby nie dopytywać ile jakiej izolacji ma tu a ile tam, na stronie z wynikiem mamy te informacje zebrane w jednym miejscu.

Kto bogatemu zabroni wybierać Maybacha zamiast Mercedesa ;)

Daikiny są drogimi pompami a sadze,że przy okazji jako "zielonego" i nie kumającego od ekosyfu naciągnęli Cię na kasę.

Przedstaw szczegółową ofertę w dziale pompy ciepła to wypunktują Cię chlopaki rowno za brak nie wiedzy i jako leszcza za łykanie jak pelikan.

Teraz mamy jasność. Tanie pompy ciepła są, ale nie dla wszystkich. Są tylko dla tych, którzy nie są "leszczami", nie "łykają jak pelikany" i nie dają się naciągać, nie są "zielonymi od ekosyfu" i "kumają". Acha, aby kupić pompę tanią ciepła, trzeba jeszcze mieć "wiedzę" (albo "nie wiedzę"). Dołóżmy jeszcze tak obrazowo przedstawioną w Twoim poście "życzliwość" użytkowników systemów ogrzewania opartych o pompy ciepła dla osób, które również chciałyby dostąpić zaszczytu bezobsługowego grzania... No, przestała mnie dziwić "popularność" tego systemu ogrzewania.

Gość Arturo72
24 tyś. A tu jeszcze niedawno głosili że za 15tyś. można zakupić dobrą. Arthuro to chyba nawet za darmo dostał. A może w leasingu to było.

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-daikin-7-5kw-zasobnik-cwu-i5370439812.html

i

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7-kw-cop-4-46-i5393488053.html

Czujesz ?

Teraz mamy jasność. Tanie pompy ciepła są, ale nie dla wszystkich. Są tylko dla tych, którzy nie są "leszczami", nie "łykają jak pelikany" i nie dają się naciągać, nie są "zielonymi od ekosyfu" i "kumają". Acha, aby kupić pompę tanią ciepła, trzeba jeszcze mieć "wiedzę" (albo "nie wiedzę"). Dołóżmy jeszcze tak obrazowo przedstawioną w Twoim poście "życzliwość" użytkowników systemów ogrzewania opartych o pompy ciepła dla osób, które również chciałyby dostąpić zaszczytu bezobsługowego grzania... No, przestała mnie dziwić "popularność" tego systemu ogrzewania.

I jak wyżej,kto bogatemu zabroni pozostaje aktualne...

TY mi tu nie dawaj linków do alledrogo (potrafię korzystać). Ty masz pompkę 9kW i kominek do "rekreacyjnego" smrodzenia sąsiadom. Czuję ten smród.

Edytowane przez fenix2

Gość Arturo72
Podawałem ceny Daikin Altherma,i tak:

No i się zgadza,stać Cię na tak drogą pompę i to w dodatku zintegrowaną z zasobnikiem cwu to ok.

Pisałem,że Daikiny są drogimi pompami ale kto bogatemu zabroni ;)

Ale w Twoim domu najtaniej wyjdzie i tak grzanie prądem.

Edytowane przez Arturo72