Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ja ponowię pytanie poprzedników jak wykonać nawiew do kotłowni aby sie kominiarz nie przypierniczył?

Może to być rura prosta z kratami wentylacyjnymi z jakims filtrem.Mam sporo rur po budowie pcv i wolałbym z nich to wykonać i je wykorzystać.Może to byc prosta rura na wysokości 30 cm od posadzki przełozona przez ścianę 160 lub 200 czy jakos inaczej to zrobić?Dzieki za info.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, był serwisant ekeoenergii notabene bardzo sympatyczny, wymienił ślimak ponieważ był on starej generacji i ocierał o obudowę palnika. Dziwne w tym wszystkim jest to, że nie zerwało zawleczki, serwisant nie umiał mi odpowiedzieć dlaczego tak było. Założył a raczej włożył ślimak nowej generacji (różnią się budową). Wszystko działa jak należy i miejmy nadzieję, że tak będzie już cały czas :)

Niestety musiałem wybić otwór w ścianie ponieważ miałem zbyt mało miejsca w kotłowni by móc swobodnie wyciągnąć ślimak.

Pozdrawiam.

Co do wlotu powietrza w kotłowni, zrobiłem tak:

Otwór fi 100 na przestszał, chyba 15cm od podłogi. Włożyłem w wybity otwór rurkę PCV, na zewnątrz budynku założyłem kolano 90° do tej rurki. Następnie do tego kolana rura 50 cm prowadzona pionowo do góry przy samym murze w warstwie ocieplenia. Na to kolano 90° również schowane w ociepleniu. Czyli całość zrobiona w tzw. zetkę. Oczywiście w środku kotłowni kratka z możliwością zamknięcia dopływu powietrza, która wchodzi na styk w rurę PCV. Na zewnątrz budynku anemostat z kwasówki.

Mam nadzieję, że jest to dla Ciebie w miarę możliwości zrozumiałe. Szczelinę pomiędzy ścianą a PCV uszczelniłem pianką niskorozprężną. Znalazłem jakiś rysunek w necie, który w zasadzie pokazuje jak to zrobić http://www.pelletmont.pl/zetka.jpg

P.S Odbioru kominiarskiego jeszcze nie miałem, ale jestem pewny, że to przejdzie.

Edytowane przez pawko_

Witam, był serwisant ekeoenergii notabene bardzo sympatyczny, wymienił ślimak ponieważ był on starej generacji i ocierał o obudowę palnika. Dziwne w tym wszystkim jest to, że nie zerwało zawleczki, serwisant nie umiał mi odpowiedzieć dlaczego tak było. Założył a raczej włożył ślimak nowej generacji (różnią się budową). Wszystko działa jak należy i miejmy nadzieję, że tak będzie już cały czas :)

Niestety musiałem wybić otwór w ścianie ponieważ miałem zbyt mało miejsca w kotłowni by móc swobodnie wyciągnąć ślimak.

Pozdrawiam.

No to już chyba będzie spokój :)

Wyjątkowego pecha mieliśmy.

Witam !

Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia co do działania pieca tak jak ja ?

1. Na programatorze CO przebija zadaną temperaturę o 5 stopni ( tak jak mówił Minertu)

2. Na programatorze pogodowym i regulatorze wewnętrznym również przebija o 5 stopni.

3. Po przełączeniu się na spalanie grupowe nie trzyma zadanej temperatury , przebija o 2 stopnie , ale zanim podbije do zadanej to temperatura spada 3 stopnie poniżej zadanej.

Zastanawia mnie również działanie czujnika temperatury wewnętrznej ? Gdy zmieniłem temperaturę na piecu z 48 na 45 spadła temperatura CO o 3 stopnie , a czujnik wewnętrzny trzyma zadaną -23 stopnie. Temperatura na zewnątrz od kilku dni taka sama . Nie zauważyłem , żeby piec częściej podawał groszek.

To znaczy , że trzyma zadaną wewnętrzną mimo spadku temperatury CO . Jeżeli obniżę na 42 stopnie to dalej będzie trzymał wewnętrzną 23 ? Zaraz przestanę mu sypać groch .

Czy ktoś może wytłumaczyć jak działa piec na pogodówce ? Nie rozumiem dlaczego po ustawieniu temperatury minimalnej piec automatycznie stara się ją osiągnąć. Podobno sam ma sobie dobierać właściwą w zakresie do minimum do maksimum.

To tyle na początek . Jeżeli ktoś ma ochotę odpowiedzieć to z góry dziękuję.

Pytam , bo nie wiem , czy wszystko robię dobrze ?

Pierwsze odpalenie za nami. Przez noc spalił sporo także przykręciłem póki co temp do 45, CWU czujnik na zasilanie coby nie grzać niepotrzebnie bojlera. Pewnie za niedługo pojawią się jakieś pytania dotyczące samego palenia :) Ale póki co jedna rzecz mnie martwi/zastanawia a mianowicie sterowanie zdalne.

Oczywiście internetu na budowie brak (chyba, że tam jestem z telefonem) ale wziąłem router (nawet dwa sprawdzałem - ten sam model co prawda) i się zacząłem "bawić". Z komputera (nawet dwóch) z poziomu przeglądarki łączy mi się na stronę sterownika (komputer albo przez wifi albo kablem do routera), mogę się zalogować, pojawia mi się strona z kotłem, na której mogę sterować kotłem ale ... jak próbuję zmienić zakładkę np. na ustawienia to szybko pojawia się "Brak połączenia ze sterownikiem", następnie strona przeładowuje się na nowo i dalej jestem na stronie głównej. Początkowo myślałem, że coś nie tak jest z routerem ale połączyłem się przez wifi za pomocą aplikacji na Androida i tam mogę robić co mi się podoba wykresy i inne takie bez najmniejszego problemu.

Wersja eCoal 0.2.9.16 www 0.2.9.2 narazie oryginalny soft jaki był załadowany. Ktoś miał takie jaja i/lub wie o co chodzi ?

Ja również mam za sobą pierwsze palenie, piec chodził całą noc w tym czasie spalił worek retopala i zapełnił popielnik ale mniejsza o to teraz chodzi na ekoret zobaczymy efekty rano ten retopal to porażka jakby ktoś muł z rzeki do worków popakował.

Mój główny problem jest taki, że nie wiem jak zmusić pompę podłogową do pracy ciągłej. Zacznijmy od tego, że na początku wogóle pomki nie chciały chodzić za radą hydraulika należało je rozruszać ręcznie i po tym ruszyły.

Po rozpaleniu pieca po zagrzaniu wody sterownik ładnie ruszył pompkami i po chwili wszystkie rurki zarówno od grzejników jak i podłogówki były ciepłe. Niestety przyszedłem rano pompka od CO ładnie sobie chodzi ale od podłogówki stała rura od powrotu podłogówki była cieplejsza od zasilania. Z tego co czytałem w tym temacie lepiej jak pompka od podłogówki chodzi ciągle niestety nie wiem jak to zrobić czujnik podpięty funkcja pompy mieszającej ustawiona jako podłogowa ale nie wiem jak ustawić tryb pracy tak aby pompka chodziła w sposób ciągły.

W przyszłości planuję założenie termostatów na grzejniki póki co ich nie ma nie bardzo rozumiem co pisze karoka o nastawie pompki CO w takim wypadku jako wyłączona. Czy to nie oznacza wyłączenia tej pompki?Teraz dałem na normalna bo myślałem, że to ma związek z cyklicznym trybem pracy podłogówki.

Opisze krótko moją instalację: mam obieg podłogowy i grzejnikowy oraz CWU każde na osobnej pompce, cyrkulacyjna jest niezależna od sterownika.

I jeszcze jedno jak sprawdzić temperaturę regulatora podłogówki na wyświetlaczu bo też nigdzie tego nie widzę a wyraźnie na górze gdzie są grzejniki jest cieplej mimo,że zadałem taką samą temperaturę.

Praca pompki CO ma trzy tryby pracy :

1 Załączona - działa cały czas bez względu na nastawy temp. na sterowniku

2 Cykliczna - działa w cyklach ustawionych ( praca postój ) w "Parametrach CO"

3 Wyłączona - działa na podstawie zadanej temp. czyli ustawiasz 20*C i pompa pracuje do tej temp. potem się wyłączy. Ponowne włączenie następuje jeżeli temp. spadnie o wartość histerezy.

Myślę że masz soft 2.9.16 a w nim aby ustawić ciągłą pracę pompy podłogowej przełącz ją jako cyrkulacyjna i w parametrach cyrkulacji nastaw "Czas pracy pompy cyrkulacyjnej [min]" na 60min a "Czas postoju pompy cyrkulacyjnej [min]" na 0 wtedy będzie chodziła w pracy ciągłej.

...

I jeszcze jedno jak sprawdzić temperaturę regulatora podłogówki na wyświetlaczu bo też nigdzie tego nie widzę a wyraźnie na górze gdzie są grzejniki jest cieplej mimo,że zadałem taką samą temperaturę.

To zależy gdzie masz podłączony czujnik od podłogówki, jeżeli jest podłączony to będzie widoczny na wykresie. W trybie pracy poma podłogowa na wyświetlaczu będziesz widział podłączenie podłogi a czujnik będzie mierzył to gdzie go dasz, np. temp. w pomieszczeniu lub temp. wody wypływającej itd.

Jeżeli tak jak pisałem wcześniej przełączysz pompę w tryb pracy jako mieszająca to na wyświetlaczu będzie podłoga widoczna w tle czyli nie ostra.

@zbigmaz rozumiem,że winnych softach pompa mieszająca pracująca jako podłogowa ma opcje wyboru trybu pracy?

I jeszcze jedno jakie jest najlepsze ustawienie w sterowniku jeśli chodzi o rodzaj kotła dla rbr 11kw?

Nie w innych, każdy soft tak ma z tym że jedne mają troszkę mniej trybów pracy kotła i ustawień a inne więcej.

Pompa mieszająca ma opcję pracy jako:

mieszająca

podłogowa

cyrkulacyjna

Jedna pompa może pracować w takich trybach, czyli wyjście gniazda do podłączenia pompy w sterowniku ma tyle opcji pracy w sofcie 2.9.16 jak i 3.1.1

Co do ustawień jakie jest najlepsze? To zależy od wielu czynników: palacza, instalacji, opału, obiektu ..........

Ze wszystkim ten kocioł sobie poradzi.

Na początek można ustawić w trybie pracy jako retortowy-eCoal i się zaznajomić ze wszystkimi ustawieniami.

W tym trybie pracuje jak automat i nic takiego się nie zdarzy by było w domu zimno :)

No niestety nie jest tak kolorowo dwie noce palenia i dwa pelne popielniki,w popiele zarowno spore spieki jak i niedopalony wegiel 3 razy sie wygasil dodam,ze niegrzebie prawie wcale.Po tych wygaszeniach zwoekszylem temperature dla +10 do 52.Skrocilem czas pracy podajnika i korekta pompy -2.Poki co nie wygasza rano sprawdze popiol.Czekam na antene 3g bo na budowie marny zasieg.
Masz niedopalony węgiel i jeszcze zmniejszasz wentylator? Niedopalony węgiel i spieki (pewnie koksowe) to znak że brak powietrza. Czas podajnika to dobrze ale nie wentylator.

Witam czytam uważnie temat i jedno pytanie do doświadczonych uzytkowników.

Chciałem wygrzać podłogę pod kafelki pompa podłogówki podłaczona do mieszającej i ustawiona na podłogówkę (czujnik wew.zamontowałem).

Wkurzało mnie ciagłe wyłaczanie pompy i ustawiłem pompe mieszająca jako cyrkulacyjną z pracą 60 min i postojem 0 min.Do wygrzewania podłogi mam zamiar tak zostawić a potem zmienię spowrotem na opcje podłogówki.Może to tak być do wygrzewania podłogi?

Co do nawiewu to zrobiłem najprościej mozliwie tzn.wybiłem otwór na rurę 100 w kotłowni i zamontowałem 30cm od posadzki(wyszło akurat w tamim miejscu na zenątrz że nie chce zmieniać i tyle.Po tynku zewn.powciskam jeszcze kratki i mam nadzieję,że kominiarz się nie dowali ;)

Edytowane przez Delphion1

Witam czytam uważnie temat i jedno pytanie do doświadczonych uzytkowników.

Chciałem wygrzać podłogę pod kafelki pompa podłogówki podłaczona do mieszającej i ustawiona na podłogówkę (czujnik wew.zamontowałem).

Wkurzało mnie ciagłe wyłaczanie pompy i ustawiłem pompe mieszająca jako cyrkulacyjną z pracą 60 min i postojem 0 min.Do wygrzewania podłogi mam zamiar tak zostawić a potem zmienię spowrotem na opcje podłogówki.Może to tak być do wygrzewania podłogi?

Może , tylko uważaj na temp. wody która wchodzi do podłogi aby nie była za wysoka. Duże znaczenia ma kiedy była lana posadzka, za szybko też nie może schnąć.