Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
No i się zgadza,stać Cię na tak drogą pompę i to w dodatku zintegrowaną z zasobnikiem cwu to ok.

Pisałem,że Daikiny są drogimi pompami ale kto bogatemu zabroni ;)

Ale w Twoim domu najtaniej wyjdzie i tak grzanie prądem.

Arturo,rozbieżności,rzędu 2-3k-nie zmienia faktu,że jesteśmy "bliżej" 30k ,a niżeli temu co podajesz,czyli 15k.Chyba,że coś się zmieniło w matematyce?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I do Twojego Panasonica w komplecie :)

Rzuciłem okiem po sieci

Panasonic

Na oficjalnej stronie niechętnie mówią o gwarancji, więcej dowiedziałem się na stronie przedstawiciela dla konkretnego modelu (aquarea)

Okres gwarancji - "2 lata urządzenie, 5 lat sprężarka z możliwością przedłużenia gwarancji na całe urządzenie do 5 lat"

Warunki gwarancji - "Gwarancja jest ważna w przypadku prowadzenia przeglądów technicznych co 6 miesięcy"

Jasnym i oczywistym jest to, że jeżeli coś kupi się wyjatkowo tanio, to producent odbija to sobie w trakcie użytkowania.

Drukarki HP za 50 czy 100 zł daje w kośc przy zakupie tonerów czy tuszy.

Gość TwojPan
No i się zgadza,stać Cię na tak drogą pompę i to w dodatku zintegrowaną z zasobnikiem cwu to ok.

Artur,nie po to "ograniczam" miejsce na kotłownię,aby rozbudować zestaw z PC,który potrzebuje rozmiarów kotłowni z kotłem na eko :)

Jasnym i oczywistym jest to, że jeżeli coś kupi się wyjatkowo tanio, to producent odbija to sobie w trakcie użytkowania.

Drukarki HP za 50 czy 100 zł daje w kośc przy zakupie tonerów czy tuszy.

Producent w tym przypadku niczego sobie nie odbija, bo te pieniążki trafiają do serwisanta, a nie producenta;) Serwisantem najczęściej jest instalator, który z firmą Panasonic ma tyle wspólnego, że zamontował ich pompę. Przegląd kosztuje od 100 do 300zł, w zależności od wykonanych czynności.

Gość Arturo72
Artur,nie po to "ograniczam" miejsce na kotłownię,aby rozbudować zestaw z PC,który potrzebuje rozmiarów kotłowni z kotłem na eko :)

No to kociołek elektryczny wielkości junkersa powiesić na ścianę i bojlerek 140l obok i działaj, najtaniej bo taki zestaw to 3,5tys.zł i to najlepsza opcja do Twojego domu. Z pompa podobnie, jednostka wewnętrzna wielkosci junkersa na ścianę, pod zasobnik cwu, zajęte ok.0,8m2 lub nawet 0,6m2 zależy od zasobnika.

Wnęka w suszarni 1m*1m wystarczy Ci całkowicie, kotłowni nie potrzebujesz ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
I wyszło szydło z worka jakie to pompki tanie.

Jak za drogo to:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5065627415.html

Cena 2,4tys.zł i bez przeglądów i także bez konieczności posiadania kotłowni i komina czyli jakieś min.20tys.zl taniej niż z ekosyfem w nowym domu ;)

Czemu nie ?

A co do warunków gwarancji i kosztów to konkrety uzyskacie od użytkowników w innym dziale a nie od wujka google ;)

Edytowane przez Arturo72

A co do warunków gwarancji i kosztów to konkrety uzyskacie od użytkowników w innym dziale a nie od wujka google ;)

Znowu jakaś wiedza tajemna, "kup Pan pompę, to pokażemy warunki gwarancji..."

Toż to prawie jak te sławetne papiery rbr-a ;) (coby nie było, że nie na temat piszę ;) )

Edytowane przez QIM

Zakupioną PC zamontuje mi jej dystrybutor, a nie koleś z forum. ;), a właśnie u jednego z dystrybutorów Panasonica znalazłem taką informację. Pytanie co zawiera sama umowa. Byc może informacja którą znalazłem to jedynie czubek góry lodowej, a moze nie???? Któż to wie - ten co kupi pompę i dostanie umowę :)

"kup Pan pompę, to pokażemy warunki gwarancji..."

Toż to prawie jak te sławetne papiery rbr-a ;) (coby nie było, że nie na temat piszę ;) )

Ano :)

Edytowane przez rübezahl

Gość Arturo72
Zakupioną PC zamontuje mi jej dystrybutor, a nie koleś z forum. ;), a właśnie u jednego z dystrybutorów Panasonica znalazłem taką informację. Pytanie co zawiera sama umowa. Byc może informacja którą znalazłem to jedynie czubek góry lodowej, a moze nie???? Któż to wie - ten co kupi pompę i dostanie umowę :)

Ano :)

Jest to ten sam czubek góry lodowej,który zatopił Tytanica ;)

Jak map Ci pisał,Panasonic wymaga jedynie montażu przez osobę akredytowaną przez niego,reszta jest w gestii instalatora a nie Panasonic-a :)

Gość Arturo72
a co bedzie jak pradu zabraknie?

pompa stoi a w rabarbarze mozna chociaz jego papierami popalic.

Co będzie ? Dom traci max.1st.C przez 24h od nie grzania,kominek jest rezerwowym źródłem ciepła,powiedzmy po kilku dniach można go odpalić ;)

Oczywiście w dalszym ciągu mówimy o nowych domach,poprawnie zbudowanych.

Przez 40 lat nie zabrakło mi prądu więcej niż na 8h w mieszkaniu a w domu od trzech lat więcej niż na 1h :)

Edytowane przez Arturo72

.......

Przez 40 lat nie zabrakło mi prądu więcej niż na 8h w mieszkaniu a w domu od trzech lat więcej niż na 1h :)

W okolicach Olkusza niektórzy w 2010 nie mieli zasilania przez 3 tygodnie, i wcale im nie było do smiechu jak Tobie (emotikon), to oczywiscie skrajnosc, ale na przerwy tylko godzinne tez bym nie liczył. Wszystko odnosisz do swojej systuacji. Polska taka mała nie jest i niektórzy dalej mają problem z zasilaniem, czy to z parametrami czy z ciągłoscią zasilania.

Przez prawie 40 lat mieszkałes w bloku, a miasta z reguły mają wiekszą pewnosc zasilania, tereny wiejskie takiej pewnosci nie miały. Oczywiscie linie przesyłowe SN i NN są modernizowane ale jest jeszcze wiele do zrobienia. Wystarczą tylko huraganowe wiatry jakich ostatnimi czasy nie brakuje i jest bardzo wiele zgłoszeń o awariach, głownie na terenach wiejskich, wiem cos o tym jako pracownik Tauronu. Nie kazdy ma to szczescie mieszkac w takiej enklawie niezawodnosci zasilania jak Ty.

Edytowane przez asolt

Gość Arturo72
Nie kazdy ma to szczescie miekszac w takiej enklawie niezawodnosci zasilania jak Ty.

Dlatego potrzebne jest rezerwowe źródło ciepła jak i coś do gotowania bo byśmy z głodu zdechli jak sam prąd jest w domu.

Ja mam turystyczną kuchenkę na butlę w razie wojny ;)

Dlatego potrzebne jest rezerwowe źródło ciepła jak i coś do gotowania bo byśmy z głodu zdechli jak sam prąd jest w domu.

Ja mam turystyczną kuchenkę na butlę w razie wojny ;)

Gazowa kuchenka niewiele pomoze przy dłuższej przerwie zasilania lodówce czy zamrazarce, chyba ze przerwa będzie w zimie. W lecie grzac nie trzeba, ale lodówka i zamrazarka pracuje pełną "parą".

Gość Arturo72
Kominek gdy jest montowany w pomieszczeniu z WM nie jest rezerwowym źródłem ciepła. Zgodnie z prawem nie wolno go użytkować, potrzebna jest wentylacja grawitacyjna.

Owszem możliwe jest łączenie wentylacji mechanicznej z kominkiem pod warunkiem, iż w pokoju w którym zainstalowany jest kominek będzie wykonana instalacja wentylacji wywiewnej grawitacyjnej (tj. kratka wentylacyjna przy tym samym kominie dymowym, do którego podłączony jest kominek), za wyjątkiem sytuacji gdy w budynku jest wentylacja mechaniczna zbilansowana (nawiew i wywiew) lub nadciśnieniowa - § 150 ust. 10 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia z dnia 12 kwietnia 2002 r Nr 75, poz. 690).

Jeśli chodzi o inne wymagania (niesprecyzowane w przepisach prawa ale wynikające ze sztuki budowlanej), kominek który ma pracować w takim budynku musi być szczelny (obudowa, drzwiczki) i mieć na wyposażeniu podłączenie powietrza zewnętrznego do spalania bezpośrednio do komory spalania w sposób szczelny.

Tak więc użytkowanie kominka w takiej sytuacji jest dopuszczalne prawnie. Natomiast bezpieczeństwo instalacji zależy w dużej mierze od jakości kominka i ustawienia parametrów pracy rekuperatora.

Kominki z zamkniętą komorą spalania można instalować w domach z dowolnym systemem wentylacji: z wentylacją naturalną, mechaniczną nawiewno-wywiewną lub mechaniczną wywiewną.

Podobnie jednak jak w wypadku kominków z otwartym paleniskiem należy zadbać o doprowadzenie powietrza niezbędnego do spalania. Ze względu na budowę wkładów i kaset powietrze zwykle doprowadza się bezpośrednio do paleniska kanałem ułożonym pod podłogą pomieszczenia. Kanał powinien być ocieplony i mieć przepustnicę odcinającą. Jeśli w budynku jest wentylacja naturalna, w pomieszczeniu z kominkiem musi się znaleźć osobny kanał wentylacyjny Wentylacja nawiewno-wywiewna w zasadzie nie wymaga specjalnych rozwiązań, choć niektórzy projektanci i w tym przypadku proponują zastosowanie dodatkowego kanału wywiewnego w pokoju kominkowym.

W pomieszczeniach z mechaniczną wentylacją wyciągową nie mogą pracować kominki, chyba że mają całkowicie szczelną komorę spalania, a powietrze doprowadzane jest do nich z zewnątrz, bezpośrednio do paleniska, a takich kominków jest na rynku niewiele. Podciśnienie mogłoby wywołać odwrócenie ciągu kominowego i przedostanie się dymu do pomieszczenia.

Dozwolona jest za to mechaniczna wentylacja nawiewno-wywiewna zrównoważona lub nadciśnieniowa, czyli dostarczająca co najmniej tyle powietrza do pomieszczenia, ile jest z niego usuwane. W praktyce spełnienie tego warunku jest trudne, bo gdy palimy w kominku, to powietrze usuwane jest zarówno kanałem wentylacyjnym, jak i przez komin.

Edytowane przez Arturo72