Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O tym UPSie to musze podpytać co i Jak, bo też chciałbym.

A co do Bojlera to już prawie jest Viessman z wężownicą z nierdzewki i zbiornik też z nierdzewki.

Temat Bojlera prawie nie istnieje, no chyba że jego podłączenie.

Skoro wywołaliście temat bojlera do tablicy to oto moje pytania.

W DTR Viessman Vitocell jest rysunek gdzie rura zasilająca wchodzi od dołu bojlera stojącego wychodzi w połowie

a mój stary bojler który pracuje grawitacyjnie, zasilony jest jak grzejnik, zasilanie wody gorącej wchodzi w połowie zbiornika a wychodzi dołem i idzie do powrotu.

Jezeli nie ma przeciwskazań to zostaw sobie instalację grawitacyjną. Ewentualnie dołóż pompkę i zawór róznicowy równolegle! Wtedy przy braku prądu będzie ci to chodziło na grawitacji i mniejsze opory też będą bo rury grube. Ja był dał zawór 4D, ale taki 'ja ci tu dam' czyli 1.5" albo nawet 2".

Osobna pompka do CUW. Nie zapomnij o rurze do zbiornika wyrównawczego nie mniej jak 1". Komin 14x14cm ciut mało, ale może do 12kW wystarczy.

U mnie kanał dymny jest właśnie 14x14 i przez dwa lata nie zauważyłem żeby powodował jakieś problemy. A mam właśnie RBR 11kW (12 kW)

O komin się nie martwię ze za mały. Nie mam w nim rury ale może nie będzie w nim wilgoci. Brak mi też daszka na komin, ale nie spotkałem takiego co by groszek wytrzymał. Jak znacie to dajcie znać choćby na priv.

Wypowiecie się co do dtr tego bojlera? Tego podłączenia.

Dodatkowo zapytam was jakie rzeczy zakupić do niego.

Na zasilaniu zimnej wody dać zawór kultowy, potem antyskażeniowy i znów kulowy, czy to wystarczy?

Ciepłą wodę będę miał w cyrkulacji ale czy w obwodzie ciepłej wody dać jakieś zawory bezpieczeństwa lub zbiornik dla rozszerzające się ciepłej wody w zbiorniku?

U mnie na zimnej jest tak jak proponujesz + zwrotny aby przy brakach nie było cofki.

CWU do zbiornika na zasilaniu zwrotny i naczynie wzbiorcze i zawór ciśnieniowy.

Na głównym zasilaniu wody do budynku mam jeszcze regulator ciśnienia, zdarzało się u mnie że ciśnienie wzrastało do ponad 6 barów.

Daszka na komin nie dawaj, nie wytrzyma żaden kupny a nawet jak podczas pracy kotła w ostrą zimę jakieś pyły będą wraz ze spalinami ulatywać to nie spadną ci na dach tylko polecą dalej i dachówka czysta.

Jaką grupę bezpieczeństwa polecacie do mojego rbra? Układ otwarty.

I gdzie ją skręcić bo na górze kotła oprócz wyjść zasilania jeden cal, jest jeszcze jedno 0,5 i jedno 3/4.

Manometr musi być a jak i termometr to weźcie pod uwagę aby był niski, najlepiej wskazówkowy a nie słupków.

Mile widziane linki gdzie go kupić gotową taką grupę.

A swoją drogą co to za wyjście na boku pieca w połowie. Najniżej jest na zawór spustowy, ale to w połowie to zagadka. Podejrzewam że to do układu zamkniętego.

Edytowane przez LiberTom
dodatkowe pytanie o wyjście w piecu

Panowie

A co do mojej przyszłej instalacji, będą jakieś wypowiedzi, bo jak dotąd to mieliśmy krótką dyskusję na temat bojlera (będzie z nierdzewki tak jak pisałem)

Co do jego podłączenia to (wymaganych elementów, jak zawory, reduktor, grupa, zbiornik ) zbyt duże rady nie otrzymałem, ale doszkoliłem się z DTRel producentów zbiorników wyrównawczych do CWU.

Więc jak z ta instalacją - polecacie zrobić 3D, 4D czy odpuścić zawory mieszające i dogrzewać powrót w funkcji CWU + mieszająca?